Η τροπολογία για την αναθεώρηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Μαΐου, με σκοπό την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι το bonus δόμησης θα ισχύει κανονικά για όσους έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2024. Για τις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών έως την εν λόγω ημερομηνία, οι εκδοθείσες άδειες αναθεωρούνται και επιστρέφονται οι πρόσθετοι φόροι και εισφορές για τα επιπλέον τετραγωνικά.

1

Επιπλέον, προβλέπεται επιβάρυνση με οικονομικό αντίτιμο ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο για κοινόχρηστα έργα στην περιοχή. Για τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από εδώ και στο εξής, δεν θα ισχύει το bonus τετραγωνικών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι να εκπονηθούν τα πολεοδομικά σχέδια, κάτι που αναμένεται να γίνει σε 2-3 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το οικονομικό αντίτιμο εξαιρούνται οι στρατηγικές επενδύσεις και τα διατηρητέα κτίρια.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του ΝΟΚ, προκαλώντας νομική αβεβαιότητα και αναστάτωση στην αγορά