• ΑΑΔΕ και ΚΕΦΟΜΕΠ ψάχνουν τον μυστικό πλούτο στα Pandora Papers, ποιος είναι ο Γιώργος Αρβανιτάκης που χτίζει στη Μύκονο και γιατί η Λαζαράκου ξεσκονίζει τον Παπαδόγιαννη

    Αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις, στους συναδέλφους του αλλά και σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), μετά τις αποκαλύψεις του wiseman.

    image

    Σε ΑΑΔΕ και ΚΕΦΟΜΕΠ οι άγνωστοι μεγαλοεπιχειρηματίες των Pandora Papers

    Εκτός από τα διάσημα πρόσωπα της λίστας των Pandora papers (Ηλίας Λιανός της κατασκευαστικής Αρχιρόδον, Γιάννης Γιώτης της Γιώτης ΑΕ και του ΣΕΒ, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ιωάννα Βαρδινογιάννη κλπ.) οι αρχές εστιάζουν και σε άλλα πρόσωπα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό.

    Πρόκειται για κατόχους μεγάλης περιουσίας που χρησιμοποιούν εξωχώριες εταιρείες και καταπιστεύματα προκειμένου να κινούν πιο εύκολα και με διακριτικότητα τα χρήματα τους.

    Εάν είναι παράνομο η όχι θα το κρίνουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές.

    Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τουλάχιστον στις υπόλοιπες χώρες τα πρόσωπα των Pandora Papers είχαν κάνει την φοροδιαφυγή, επάγγελμα.

    Σύμφωνα με την έρευνα τα περισσότερα πρόσωπα κατέφυγαν σε offshore εταιρείες προκειμένου να γλιτώσουν τους φόρους στη χώρα τους, δημιουργώντας περιουσίες εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων.

    Οσον αφορά την Ελλάδα η  λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει 239 ονόματα και 78 διευθύνσεις στην χώρα μας και στο εξωτερικό.

    Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ήταν πελάτες της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), της Fidelity Corporate Services Limited από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, της Demetrios A. Demetriades LLC από την Κύπρο, της Trident Trust Company Limited από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους κλπ.

    Τα Pandora Papers αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων με αποκαλύψεις για τον μυστικό πλούτο.

    Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.

    Πραγματοποιήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος 6.500.000 φακέλων με 30.000 offshore εταιρείες.

    Εδώ στην Ελλάδα τον έλεγχο της λίστας έχουν επιφορτιστεί η ΑΑΔΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ.

    Όμως σε κάποια ονόματα εάν κριθεί απαραίτητο θα επέμβει και η Υπερεισαγγελία Διαφθοράς.

    Έτσι για παράδειγμα η ΑΔΔΕ από τις αρχές του χρόνου θα εστιάσει στους εξής:

    Κωνσταντίνο Αντάρα της Pizza Fun, Σολομών Καπέτα της Σωληνουργίας Προφισώλ, Γιώργο Κοπσιδάκη κοσμηματοπώλη στην Νέα Σμύρνη, Γκυ Νατάν επιχειρηματία και σύζυγο της ανιψιάς του Αλέξανδρου Ιόλα.

    Επίσης σε όλο το διοικητικό συμβούλιο της φαρμακευτικής εταιρείας FARMASYN δηλαδή στους Βασίλη Μπίρη, Ευρυπίδη Αδάμου και Αναγνώστη Αδάμου.

    Η εταιρεία τους το 2019 πραγματοποίησε τζίρο 46,6 εκατ. ευρώ και καθαρά, μετά φόρων, κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.

    Ο κάθε ενας διατηρεί και την δικιά του εξωχώρια εταιρεία.

    Στο στόχαστρο θα βρεθούν η επιχειρηματίας Μυρτώ Καροτσιέρη της RITSI ΑΕ αξιοποίηση Ακίνητων (και παλαιότερα μέτοχος της χρεωκοπημένης RIDENCO)  και ο βασικός μέτοχος της Newsphone, Γιώργος Θεοδόσης Μαλιούρης.

    Η ΑΑΔΕ ψάχνει ακόμα ένα όνομα τον Κωνσταντίνο Καρατζά, κάτοικο της οδού Ρόδων στην Εκάλη.

    Pandora Papers
    Ευριπίδης Αδάμου, CEO FARMASYN

     

     

    Πώς λειτουργούν οι offshore

    Με αρχικό κεφάλαιο λίγων εκατοντάδων δολαρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συστήσουν μία offshore εταιρεία, η ιδιοκτησία της οποίας παραμένει μυστική.

    Εναλλακτικά, με ένα κεφάλαιο από 2.000 έως 25.000 δολάρια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τα χρήματά τους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για τις συναλλαγές τους.

    Με λίγη «δημιουργική λογιστική» τα περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από πιστωτές, δικαστικούς κλητήρες, φοροελεγκτές ή πρώην συζύγους.

     

    Έργα και ημέρες του Νίκου Ανδρουλάκη

    Στην αγαπημένη του Κρήτη (που τον υπερψήφισε) βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Συζητά με τη «βάση» και τις οργανώσεις της περιοχής, θα επισκεφτεί και ένα νοσοκομείο, μέρες που είναι.

    Ετοιμάζει μου λένε οι πιστοί και υποψήφιο για την Παγκρήτια Ένωση που θα ανταγωνιστεί την Ρένα Βασιλάκη την οποία στηρίζει η Ν.Δ. στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το καλοκαίρι….

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι από την εκλογή του και μετά ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν έχει πάει ούτε μια μέρα στις Βρυξέλλες που θεωρητικά είναι η …δουλειά του.

    Αντιθέτως, βρισκόταν καθημερινά στο γραφείο του στη Βουλή όπου έχει στήσει ένα ολόκληρο στρατηγείο και δρομολογεί τις εσωτερικές αλλαγές του κόμματος.

    Ούτε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη πηγαίνει συχνά.

    Περιμένει πρώτα να αλλάξουν τα πρόσωπα και οι καταστάσεις και μετά να εγκατασταθεί κι εκεί.

    Ήδη ο σημερινός Γραμματέας του κόμματος, «διευκολύνει» τον νέο Πρόεδρο με την διακριτική απουσία του και επικεντρώνεται στην μελλοντική του εκλογική περιφέρεια, στην Ανατολική Αττική.

    Από την δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει σκοπό να οργώσει ολόκληρη την επικράτεια για να μεταφέρει το μήνυμα της αλλαγής σελίδας στο ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη.

    Μιλά συνεχώς για την «αυτό-οργάνωση» των πολιτών και για την «Νέα Σοσιαλδημοκρατία» που γεννιέται στην Ευρώπη.

    Κι από του χρόνου θα αρχίσει να αναδεικνύει την νέα του ομάδα…

     

    Ανησυχεί -δικαιολογημένα- ο μικρός παράγων της Ηπείρου με το μαύρο Volvo

    Αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις, στους συναδέλφους του αλλά και σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), μετά τις αποκαλύψεις του wiseman.

    Περισσότερο όμως ο κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης ανησυχεί -και δικαιολογημένα- για τα επόμενα ευρήματα του ειδικού διαχειριστή που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

    Δεν είναι μόνο το ομόλογο μιας ανύπαρκτης εταιρείας του εξωτερικού στο οποίο είχε την έμπνευση να επενδύσει τα λεφτά των ασφαλισμένων του…

    Για παράδειγμα, ένας μοναχός ήρθε να μου εξομολογηθεί ότι τώρα τελευταία προβληματίζει τον Ειδικό Διαχειριστή (είναι η Iolcus Investments του Αχιλλέα Κοντογούρη) η επιλογή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ να επενδύσει σ’ ένα …ξενοδοχείο…

    Η διοίκηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ επέλεξε τον επιχειρηματία Χάρη Σιγανό της Zeus International να κατασκευάσει και στη συνέχεια να εκμισθώσει ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο διαγωνισμός έγινε το καλοκαίρι του ….2019.

    Από τότε, όσο είδατε εσείς ξενοδοχείο στην οδό Κάνιγγος 21 άλλο τόσο είδαν τα έσοδα από το ξενοδοχείο και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου.

    Προφανώς θα φταίει ο κορονοϊός… ή μήπως όχι;

    Αυτές οι επενδυτικές «εμπνεύσεις» του κ. Χρήστου Παπαδόγιαννη είναι που έχουν ανησυχήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γι’ αυτό έπεται συνέχεια στους ελέγχους…

     

    Τι τζίρο έκαναν φέτος τα Attica Stores

    Σιγά-σιγά οι καταναλωτές εγκαταλείπουν την …άνεση του on line shopping και επιστρέφουν στην διασκέδαση του καταναλωτισμού με φυσική παρουσία.

    Τα στοιχεία από την ώριμη αμερικανική αγορά δείχνουν -όπως μου εξομολογήθηκε χθες το απόγευμα μεγάλος επιχειρηματίας του χώρου- πως οι physical πωλήσεις ανακάμπτουν και οι digital μειώνονται.

    Εδώ στην Ελλάδα, ο ναός του καταναλωτισμού είναι σίγουρα τα Attica Stores που κυριαρχούν σε πωλήσεις, ιδέες και προσφορές.

    Το 2019, ο τζίρος των Attica Stores ήταν της τάξης των 183 εκατ. Ευρώ.

    Το 2020, με την πανδημία και τα lockdown οι πωλήσεις κατέρρευσαν στα 100 εκατ. Ευρώ με τη βοήθεια του on line shopping.

    Φέτος, οι πωλήσεις στα καταστήματα ανέκαμψαν και -σύμφωνα την χθεσινοβραδινή εξομολόγηση- ο τζίρος των Attica Stores θα ξεπεράσει τα 145 εκατ. Ευρώ.

    Όλα δείχνουν ότι το 2022 θα ξεπεράσουν με ευκολία τα 200 εκατ. Ευρώ και τα ρεκόρ του 2019 θα αποτελούν παρελθόν…

     

    Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Πρώτα θα δω τα λεφτά, μετά θα μιλήσουμε για κουρέματα και κορβέτες»

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι πολιτικός που επιμένει να διατηρεί τις επαφές του και συζητά τακτικά ακόμη και με τους πιο σκληρούς συνδικαλιστές της Αριστεράς.

    Πριν από λίγες μέρες, τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, οι συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας που είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου.

    Δεν είναι μυστικό ότι ελέγχονται από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και φυσικά αντιτίθενται σε κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης.

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων και των επιλογών.

    «Μου ζητούν κούρεμα οφειλών του παρελθόντος. Τους απαντώ ότι πρώτα θα δω τα λεφτά τους στο τραπέζι και μετά θα συζητήσουμε για το ενδεχόμενο μείωσης των χρεών αλλά και για τις δουλειές με τις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Οι συνδικαλιστές έφυγαν με την εντύπωση ότι στο παρασκήνιο υπάρχει ένας πόλεμος ή ένας υγιής ανταγωνισμός αν προτιμάτε ανάμεσα στους Γάλλους και τους Αμερικανούς για τις κορβέτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού…

     

    Ποιος είναι ο Γιώργος Αρβανιτάκης από το Μονακό;

    Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ το όνομα του επιχειρηματία Γιώργου Αρβανιτάκη που δηλώνει πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης της Arvanitakis Management Company με έδρα το Μόντε Κάρλο.

    Ο Όμιλος G. Arvanitakis Group θα κατασκευάσει -μου λένε- μια μεγάλη τουριστική μονάδα 5 αστέρων στον Άγιο Στέφανο της Μυκόνου και γι’ αυτό περιμένει να εισπράξει 1,6 εκατ. Ευρώ από τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

    Το όνομα του κ. Γιώργου Αρβανιτάκη ακούγεται πολύ συχνά στα σοκάκια της Μυκόνου γιατί φέρεται ως ιδιοκτήτης πολλών μονάδων στο νησί των Ανέμων.

    Εγώ πάντως ρώτησα τους συναδέλφους μου μοναχούς στο φτωχικό Μονακό, εκεί που η ελληνική κοινότητα είναι σχετικά μικρή και γνωρίζονται όλοι πολύ καλά.

    Οι μοναχοί του Μονακό αγνοούν την ύπαρξη και τη δραστηριότητα του κ. Γιώργου Αρβανιτάκη και της AMC εταιρείας του στο Μόντε Κάρλο.

    Προφανώς είναι διακριτικός και δεν συχνάζει στα ίδια μέρη με τους υπόλοιπους Έλληνες της παροικίας.

    Ίσως και να μην πηγαίνει πολύ συχνά…. παρά μόνο όσο καιρό επιβάλλει η φορολογική νομοθεσία…

    Κύριος οίδε…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.