• Τα γκρίζα σύννεφα και η φυγή προς τα μπρος του Μητσοτάκη, η νέα τορπίλη στον Φέλιξ, τι γύρευε ο Ψάλτης στο Λονδίνο, το γεύμα του Μακέδου και ο μαραθώνιος του Χρήστου Ιωάννου

    Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να διώξει τα γκρίζα σύννεφα του “predator” που έχουν σκεπάσει τον Αττικό ουρανό.

    image

    Μητσοτάκης: To κρίσιμο 10ημερο

    Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αγορά και την οικονομία.

    Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να διώξει τα γκρίζα σύννεφα του “predator” που έχουν σκεπάσει τον Αττικό ουρανό.

    Δύσκολο case.

    Ενώ λοιπόν όλοι περιμένουν με αγωνία τις νέες αποκαλύψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες ημέρες θα μιλήσει στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley.

    Καλεσμένοι πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

    Όμως στην αγορά τα καλά νέα θα συνεχιστούν.

    Στις 30 του μηνός η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI και αναμένονται μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην μετοχή.

    Ταυτόχρονα άπαντες αναμένουν τις αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις της Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,31% 7,56 .

     

    Ο αισιόδοξος Μακέδος

    Χθες το μεσημέρι πηγή μου εντόπισε στο γνωστό ψαράδικο Παπαδάκης στο Κολωνάκι τον πρόεδρο του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) Κώστα Μακέδο.

    Επειδή η πηγή μου κάθισε σε διπλανό τραπέζι άκουγε με προσοχή τα όσα έλεγε ο πρόεδρος του Ταμείου των Μηχανικών.

    Ο Μακέδος ακούστηκε να λέει στον συνδαιτημόνα του ότι οι Μηχανικοί θα δημιουργήσουν μαζί με την Ellington ένα SPV το οποιο θα προικιστεί με 130 εκατ. ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά θεωρητικά θα μπουν στην ΑΜΚ της Αττικής.

    Όμως το ερώτημα είναι ποτέ θα γίνει η ΑΜΚ.

    Όπως σας έχει αποκαλύψει πρώτο το mononews.gr το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει στο α τρίμηνο του 2023.

    Επίσης το ΤΜΕΔΕ έχει δεσμευτεί να βάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ ενώ το Ellington περίπου 100 εκατ. ευρώ.

     

    Ο Μπίτζιος και οι ποινικολόγοι

    Ποιους μεγαλοδικηγόρους του ποινικού δiκαίου συναντάει ο Φέλιξ Μπίτζιος, στην πολυτελή του έπαυλη στην Κηφισιά;

    Ο ίδιος γνωρίζει ότι ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης ετοιμάζει να του ρίξει νέα τορπίλη.

    Εκτός από αυτό όμως ο Φέλιξ, θα αντιμετωπίσει σύντομα εισαγγελείς και ανακριτές και για την υπόθεση Predator.

    Κώστας Μπακογιάννης μαινόμενος

    Δεν μπορώ να γνωρίζω αν στα θύματα των παρακολουθήσεων συμπεριλαμβάνονται και μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει γραφτεί, όμως χθες ο ανεψιός του, και Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης… άστραψε και βρόντηξε.

    Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ εξαπέλυσε «Πάρθια βέλη»  κατά της … Κεντρικής Διοίκησης γενικώς.

    Και τι δεν είπε … ότι «αρνούμαστε να είμαστε υπό κηδεμονία (οι Δήμαρχοι), ότι «δεν πάει άλλο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετούμε».

    Αναφερόμενος στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγόρησε τα Υπουργεία λέγοντας ότι είναι οι μεγαλύτεροι τζαμπατζής «σήμερα στην Ελλάδα  διότι  δεν πληρώνουν ανταποδοτικά.

    «Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν ούτε για τα σκουπίδια ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη!»

    Ο κ. Μπακογιάννης επανέφερε την πρόταση να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση,

     

    Τι κοινό έχει η Νίκη Κεραμέως με τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank και τον Γιάννο Κοντόπουλο της ΕΧΑΕ 

    Για να μην σας κουράζω με γρίφους και αινίγματα, και οι τρείς βρέθηκαν στο Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες , ενώ ο τρίτος της παρέας πρόκειται να το επισκεφθεί άμεσα.

    Ας αρχίσουμε με τα πιο φρέσκα νέα.

    Η υπουργός Παιδείας Nίκη Κεραμέως βρίσκεται εκεί προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους από τα πιο διάσημα Βρετανικά Πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Campridge, το Imperial, το King’s London School of Economics (LSE), το Qeen Mary, το University College London (UCL), το Birmingham κ.α.

    Aπό τις επαφές ξεχωρίζω εκείνη με τον Κύπριο νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

    Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη ανταπόκριση από τους Έλληνες  πανεπιστημιακούς που εργάζονται στη Μεγ. Βρετανία, στη πρόσκληση του Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη.

    Οι διαθέσιμες καταλείφθηκαν με αποτέλεσμα η αίθουσα να γεμίσει ασφυκτικά και αρκετοί να μείνουν όρθιοι.

    Οσον αφορά στον  Βασίλη Ψάλτη, ο ceo  συνοδευόμενος από πλήθος στελεχών της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 , ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Γηραιά Αλβίωνα  προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ημερίδα των Μελλοντικών Ιθακήσιων (Future Ithacans) που διοργάνωσε η Τράπεζα σε συνεργασία με το Hellenic Bankers Association (ΗΒΑ).

    Από τον τίτλο της ημερίδας γίνεται αντιληπτή  η Καβαφική μεταφορά και κατά συνέπεια ο αντικείμενο της πρωτοβουλίας, η οποία έγκειται στο να παρουσιαστεί η Τράπεζα ως ελκυστικός εργοδότης για τους  Έλληνες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό.

    Όπως εύστοχα παρατήρησε  και ο πρόεδρος της Τράπεζας  Βασίλης Ράπανος που μετείχε στην εκδήλωση, «η Ιθάκη είναι προορισμός, αλλά δεν είναι το τέλος.

    Είναι η έναρξη μίας νέας ζωής στην πατρίδα, την Ελλάδα, που συχνά μας πληγώνει και μας πικραίνει, αλλά μας αγαπά και την αγαπούμε.

    Η ευημερία της είναι και δική μας».

    Για να φύγουμε από τα ποιητικά και να έρθουμε στα πιο πεζά .

    Για το μεγάλο roadshow του Λονδίνου το οποίο φέτος έχει αναλάβει η Morgan Stanley, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων  από τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες θεωρούν ότι «έχουν κοπεί» ετοιμάζεται η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,78% 5,09 .

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος θα ταξιδέψει για Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα (28-29 Νοεμβρίου).

    Για την ιστορία φέτος, αποκλειστικοί χορηγοί είναι η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,31% 7,56 , η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 , η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 .


    Χρυσά έσοδα στο Δημόσιο από τον ΗΡΑΚΛΗ

    Δεν ξέρω τελικά αν οι εγγυήσεις που έδωσε το Δημόσιο στις Τράπεζες μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, για να ξεφορτώσουν τα κόκκινα δάνεια, φορτώσουν με κάποια δισ. ευρώ το Δημόσιο Χρέος,  μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για την ώρα φέρνουν χρήμα στα Κρατικά Ταμεία.

    Το Ελληνικό Δημόσιο φέτος από τις προμήθειες που καταβάλλουν οι τέσσερεις συστημικές Τράπεζες θα εισπράξεις 125 εκατ. ευρω. !

    Δεν νομίζω ότι το ποσό είναι ευκαταφρόνητο.

    Για αυτό θα πρέπει να το “πιστώσουμε” στον Γιώργο Ζαββό που ήταν και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου Ηρακλής.

     

    Περιμένει η Μπλε Κέδρος για το ξενοδοχείο στο Κουκάκι

    Στάση αναμονής ώσπου να πάρει στα χέρια του την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ για το «ξήλωμα» των δύο ορόφων του ξενοδοχείου στο Κουκάκι, τηρεί η διοίκηση της Μπλε Κέδρος, ενώ θα επανεξετάσει το ζήτημα, αν τελικά η απόφαση εκτελεστεί.

    Την ίδια άνεση χρόνου δεν έχει, πάντως, ο δήμος Αθηναίων, αφού το Συμβούλιο Συμμόρφωσης θα επανέλθει στις 14 Φεβρουαρίου, σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα, αφού ήταν αυτός που δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

    Η άδεια δόμησης είχε εκδοθεί ήδη από το 2017 και το κτίριο λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 2019, το ίδιο έτος που κρίθηκε παράνομη η άδεια, επειδή προηγουμένως δεν είχε ληφθεί άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Για την ιστορία, τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ιδιοκτήτης ακινήτου πλησίον του ξενοδοχείου, πριν το υπουργείο ορίσει ως μέγιστο ύψος του Athens Cocomat BC τα 24 μέτρα, αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες. Παρόλο που δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το μισθωτή – το ξενοδοχείο λειτουργεί από τη Hotel Cluster, ίδιων συμφερόντων με τους ιδιοκτήτες της Μπλε Κέδρος και της Cocomat –, αξίζει να πούμε ότι η εύλογη αξία του ξενοδοχείου υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια (το 1/4 της συνολικής εμπορικής αξίας των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ), αλλά έχει απομειωθεί κατά 13% λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων.

     

    Συνεργασία Γιάννη Βάλβη με τον chef Πάνο Ιωαννίδη

    Το «βαρύ πυροβολικό» της γαστρονομίας, έναν εκ των τριών κριτών του MasterChef  βάζει μπροστά ο Γιάννης Βάλβης για να προωθήσει το Aqua Carpatica στην ελληνική αγορά.

    Ο επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται  στη Ρουμανία με την Carpathian Springs, στην οποία το καλοκαίρι μπήκε η Pepsico με την εξαγορά ποσοστού 20%, βρήκε τον ambassador για το Aqua Carpatica, στο πρόσωπο του Πάνου Ιωαννίδη.

    Όπως μαθαίνει η στήλη, η συμφωνία έχει ήδη κλείσει (απομένει να πέσουν οι υπογραφές) και ο Πάνος Ιωαννίδης θα αναλάβει την προβολή- και όχι μόνο- του premium φυσικού μεταλλικού νερού.

    Η πρώτη φορά που γνωρίσαμε τον Γιάννη Βάλβη ήταν πριν από  μια 20ετία μέσα από τη διαφήμιση του νερού Dorna με το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν «δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο».

    Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, που έχει καταφέρει να στήσει τρεις εταιρείες και  να πουλήσει τρεις φορές σε πολυεθνικές προχώρησε τότε (2002) στο πρώτο «χρυσό» deal με την Coca Cola που του απέφερε περί τα 39 εκατ. ευρώ από την πώληση του νερού Dorna.

    Ο ίδιος έχει εκφράσει την πικρία του για το γεγονός ότι ο πολυεθνικός κολοσσός σταμάτησε τη διανομή του στην ελληνική αγορά, κάτι που φρόντισε να μην επαναληφθεί στο τρίτο deal με πολυεθνική βάζοντας δικλείδες ασφαλείας.

    Ο Γ. Βάλβης πολύ θα ήθελε ο Ιωαννίδης να γίνει και σομελιέ νερού αλλά ο Wiseman δεν έχει μάθει ακόμη αν ο σεφ θα ήθελε να δοκιμαστεί σε κάτι τέτοιο.

    Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ο Mr MasterChef «τρέχει» δυνατά τη δική του μπίρα, την «Αλως» που παράγεται από τη Ζυθοποιία Χίου.

    Εχει μεγάλα σχέδια για αυτήν και είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλη εταιρεία που εξειδικεύεται στα premium προϊόντα στον χώρο τροφίμων και ποτών για τη διανομή της.

     

    Χρήστος Ιωάννου: O μαραθώνιος της ΑΒΑΞ

    Οι οδηγοί, που χρησιμοποιούν τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

    Όπως με ενημέρωσαν ο Χρήστος Ιωάννου και η  ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46 έχουν μπει για τα καλά στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου, καθώς προχωράει τις χωματουργικές εργασίες και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις σκυροδετήσεις του πρώτου μέρους του οδικού άξονα.

    Για να γίνω πιο σαφής ο Όμιλος, που φαίνεται να τα έχει βρει με την Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,45% 6,82 όσον αφορά την αναπροσαρμογή του τιμήματος για τα έργα υποδομών το Ελληνικό λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε βασικά κατασκευαστικά υλικά, έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου τις εκσκαφές και συνεχίζει χωρίς καθυστερήσεις και εντός χρονοδιαγράμματος.

    Σας θυμίζω ότι η υπογειοποίηση ανήκει στο πακέτο των έργων υποδομών για την ανάπλαση στο Ελληνικό που ανέλαβε η ΑΒΑΞ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου..

    Η συνολική του αξίας εκτιμάται στα  αξίας 250 εκατ. Ευρώ, αλλά το κόστος αναμένεται να  αναμένεται να αυξηθεί λόγω των ανατιμήσεων.

    Η υπογειοποίηση αποτελεί το έργο-σημαία των έργων υποδομών της Α΄Φάσης υποδομών που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2025, καθώς το κόστος του εκτιμάται μέχρι στιγμής στα 50 εκατ. Ευρώ, και αναμένεται να δώσει μία σημαντική ανάσα στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.