Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

Υφυπουργός Οικονομικών

Το μεγάλο στοίχημα για τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, είναι να γίνει και πάλι η Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται μέθοδος, στρατηγική και να αντιμετωπισθούν με ρεαλισμό τα προβλήματα των τραπεζών, με μεγαλύτερο να είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όταν, λοιπόν, ο Γιώργος Ζαββός ανέλαβε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα, στόχος του ήταν να βρεθεί μία συστημική λύση που θα «καθάριζε» τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Μαζί με την ομάδα του, δούλεψαν το project «Ηρακλής», που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιορίζει το «κόκκινο» απόθεμα κατά 30 δισ. ευρώ, προσφέροντας εγγυήσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο καταρτίστηκε, παρουσιάστηκε στους Έλληνες τραπεζίτες, σε διεθνείς επενδυτές, οι τελευταίοι «διάβασαν» σε αυτό μία συστημική λύση, που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των καθυστερούμενων οφειλών σε βάθος, δημιουργώντας ταυτόχρονα και προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων. Διότι ο «Ηρακλής», πέρα από τα «κόκκινα» δάνεια, φιλοδοξεί να απελευθερώσει κεφάλαια που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο κ. Ζαββός, «είναι μια στρατηγική προσέγγισης διεθνών επενδυτών που πλέον βλέπουν ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό πρόγραμμα και κυρίως αναπτυξιακή προοπτική».

Ταυτόχρονα ο «Ηρακλής» θεσπίζει συγκεκριμένο πλαίσιο για τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, ώστε οι συνεπείς δανειολήπτες να μπορούν να βρουν μια ευνοϊκότερη λύση.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κ. Ζαββό είναι το νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα