• Ρεσιτάλ κερδών με την υπογραφή Στουρνάρα-Καραβία, το νέο στοίχημα του Μυτιληναίου, οι επικοινωνιολόγοι της Ρίτα Γκάλλι και το όραμα του Στάσση της ΔΕΗ

    Η χθεσινή δημόσια επανεμφάνιση της Μαρίας Δαμανάκη, την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του, μόνο ως διαβολική σύμπτωση θα μπορούσε να εκληφθεί.

    image

    Περιεχόμενα

    Ρεσιτάλ κερδών με την υπογραφή Στουρνάρα – Καραβία

    Η αγορά πραγματικά έδωσε για μια ακόμα φορά ρεσιτάλ κερδών.

    Η επισήμανση του Wiseman στη χθεσινή στήλη ότι η Πέμπτη θα ήταν μια εξαιρετική ημέρα, επιβεβαιώθηκε πλήρως.

    Δύο ήταν οι κυρίαρχοι καταλύτες, όπως μόνο το mononews.gr σας τα εξήγησε από χθες.

    Η δήλωση Στουρνάρα, περί πρόωρης αναβάθμισης της Ελλάδος σε λίγες ημέρες και η απόφαση του CEO της Εurobank, Φωκίων Καραβία, να αγοράσει η τράπεζα τη συμμετοχή που κατέχει το ΤΣΧ (1,4% του μετοχικού κεφαλαίου) έναντι 1,10 εως 1,9 ευρώ ανά μετοχή.

    Η σχετική πρόταση θα εγκριθεί από την ΓΣ των μετόχων τον επόμενο μήνα.

    Χθες σας είπαμε ότι μετά την κίνηση αυτή της Eurobank και οι υπόλοιπες τράπεζες δικαιούνται υψηλότερες αποτιμήσεις.

    Σας είπαμε, μετά βεβαιότητας, ότι η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 θα «έκανε ράλι», το οποίο θα παρέσυρε σε μεγάλη άνοδο και τις υπόλοιπες τράπεζες, δηλαδή την Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και την Alpha bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65.

    Χθες λοιπόν, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 5,45% στα 3 ευρώ, η Εurobank στα 1,53 ευρώ με κέρδη 4,76%, η Εθνική στα 6,05 ευρώ με κέρδη 4,71% και η Alpha στα 1,52 ευρώ με κέρδη 3,40%.

    Ράλι όμως έκαναν και οι μετοχές της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 της Ίντρακατ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 της LAMDA ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 και της ΤΙΤΑΝ.

    Και οι 4 μετοχές σημείωσαν νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Τιτάν και Μυτιληναίος «πήραν» όλο το μέρισμα πίσω μετά την άνοδο των τελευταίων δύο ημερών.

    H Titan έδωσε μέρισμα 0,60 ευρώ και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 1,20 ευρώ.

    Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ίντρακατ.

    Δεν αποκλείεται να ακούσουμε θετικές ειδήσεις από την πλευρά της διοίκησης.

    Eurobank: Τι θα κάνει με τις μετοχές

    Τι θα κάνει, όμως, η Eurobank τις μετοχές που σήμερα ανήκουν στο ΤΧΣ και αναμένεται να αγοραστούν (το πιθανότερο) έναντι 100.000.000 ευρώ;

    Το ποσοστό ανέρχεται στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Οι λύσεις είναι δύο: Ή θα ακυρωθούν ή θα χρησιμοποιηθεί μέρος τους, στο πλαίσιο του μακροχρόνιου stock option plan.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση να διατεθεί μέρος τους για να δώσει κίνητρα στα στελέχη, θα ικανοποιήσει τους μετόχους, καθώς αντισταθμίζει την έκδοση νέων μετοχών για τις ανάγκες του stock option plan.

    Eurobank: Stock option για επτά ανώτατα στελέχη

    Καλά είναι τα νέα για επτά ανώτατα στελέχη της Eurobank.

    Στη γενική συνέλευση του Ιουλίου, θα γίνει πρόταση για μεταβλητές αποδοχές, που έχουν τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.

    Για τον CEO, Φωκίων Καραβία, οι μεταβλητές αποδοχές θα αντιστοιχούν στο 160% των σταθερών, για τους τρεις αναπληρωτές του σε 140% και για τους CRO, CFO και διευθυντή στρατηγικής σε 120%.

    Όλες οι παραπάνω μεταβλητές αποδοχές είναι καταβλητέες σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2024 ως το 2028.

    Alpha Bank: Έρχεται ράλι λέει η JP Morgan

    Χρηματιστηριακά, χθες, ήταν η μέρα των τραπεζών.

    Το έναυσμα, όπως γράψαμε εγκαίρως στο mononews.gr, έδωσε η διοίκηση της Εurobank (η μετοχή έκλεισε χθες στο 4,76%), η οποία ανέβασε τον πήχη στα 1,9 ευρώ, εν όψει την υποβολής προτάσεως στο ΤΧΣ για την εξαγορά του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο.

    Τη σκυτάλη πήρε η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha Bank διαθέτει περιθώριο ανόδου 36%.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank τα 2 ευρώ (χθες έκλεισε με άνοδο 3,40%) στα 1,520 ευρώ.

    Πέραν της νέας τιμής – στόχου, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προχώρησε σε σημαντική αύξηση των εκτιμήσεών του για τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) της Alpha Bank το 2024, τα οποία αυξάνει κατά 44% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

    Παράλληλα, ξεχωρίζει την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, τις οποίες χαρακτηρίζει ως προτιμώμενα «value plays» λόγω των χαμηλών αποτιμήσεών τους.

    Αλέξης Πατέλης: Επί ποδός

    Ένα από τα πρόσωπα που επέστρεψε δυναμικά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο ιδιαίτερα έμπειρος και ικανός Αλέξης Πατέλης.

    Μάλιστα, χθες o επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ήταν παρών στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά του Κωστή Χατζηδάκη.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Πατέλης, έχει βαρύ έργο μπροστά του, καθώς είναι εκείνος που θα δώσει το σήμα για τις πωλήσεις των συμμετοχών που έχει το ΤΧΣ στις 4 συστημικές τράπεζες.

     

    Μυτιληναίος: Τώρα έχουμε επιχειρηματική ηρεμία  

    Εξαιρετική εικόνα για μια ακόμα συνεδρίαση για τη Mytilineos, μια μετοχή που συνεχίζει να εκπλήσσει τους φανατικούς της επενδυτικής κοινότητας.

    Χθες έκλεισε στα 32,32 ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μετοχή ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα έκοψε το μέρισμα των 1,20 ευρώ για την χρήση του 2022, το οποίο θα μοιραστεί στους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες.

    Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε τραπεζίτες και χρηματιστές, με αφορμή τη μεγάλη έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ήταν ξεκάθαρος:

    «Ο χρόνος που επιλέξαμε να βγάλουμε το ομόλογο δεν είναι τυχαίος. Κάνουμε αυτή την κίνηση τη σωστή στιγμή.

    Έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και τώρα επικρατεί επιχειρηματική ηρεμία.

    Η κυβέρνηση είναι business friendly και αυτό συνιστά ένα όπλο για τη χώρα».

    Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από την Τρίτη 4 Ιουλίου έως και την 6η Ιουλίου.

    Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε ποσό έως €500 εκατ.

    Το ομόλογο θα είναι επταετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου.

    Τιμή διάθεσης 1.000 ευρώ ανά ομολογία και ελάχιστο ποσό άντλησης τα 300 εκατ. ευρώ. Το ύψος του επιτοκίου θα το καθορίσουν πρακτικά οι ειδικοί επενδυτές.

    Δηλαδή τα τμήματα capital markets των εγχώριων τραπεζών.

    Ποσό μέχρι €236,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης.

    Ο όμιλος έχει σημαντικές επενδύσεις μπροστά του, ενώ οι συνδεδεμένες ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις θα διεκδικούν δυναμικά μερίδιο από τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις.

    Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης (καθαρά έσοδα 491,2 εκατ. ευρώ), ποσό ως 255 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.

     

    Η συγκίνηση του Τσαμάζ

    Τον 7λογο της επιτυχίας (που τον βοήθησαν να πετύχει στη ζωή του),  ανέπτυξε τις προηγούμενες ημέρες σε εκατοντάδες φοιτητές ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Όπως τόνισε, συγκινημένος, ο Χανιώτης στην καταγωγή Μιχάλης Τσαμάζ:

    • Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Μην περιμένετε να σας πάρει κάποιος από το χέρι για να σας ανεβάσει ψηλότερα. Την ευθύνη για τον εαυτό σαςτην έχετε μόνο εσείς. Υπάρχει αξιοκρατία στην Ελλάδα αρκεί να την διεκδικήσετε.
    • Μην αποθαρρύνεστε από τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες. Κάθε εμπόδιο, κάθε κρίση, κάθε αποτυχία, είναι μία χρήσιμη εμπειρία και μία νέα ευκαιρία.
    •  Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι ηστάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς.
    • Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.
    • Όμως, να μην επαναπαύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν.
    • Όσο καλοί ή ταλαντούχοι κι αν είστε, να μην ξεχνάτε ποτέ αυτούς που σας βοήθησαν ή αναγνώρισαν τη δουλειά σας. Ακόμη και η παραμικρή αναγνώριση ή στήριξη, αποδεικνύεται καθοριστική στην πορεία της ζωής.
    • Και βέβαια, να συμπεριφέρεστε στους άλλους, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν. Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες. Όμως δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν.

    Η πρόβλεψη Κοκοτού

    Μια πρόβλεψη, η οποία μένει να δούμε εάν επιβεβαιωθεί, έκανε ο Κρητικός επιχειρηματίας Φώτης Κοκοτός στις 25 Φεβρουαρίου του 2020.

    Όπως είχε γράψει τότε στα social media: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του του μίνιμουμ 2 τετραετίες.

    Η τρίτη τετραετία παίζει δυνατά ανάλογα με το ποιος θα αντικαταστήσει τον Τσίπρα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Αν είναι οποιοσδήποτε από το κυβερνητικό παρελθόν, σίγουρη και η τρίτη».

     

    Όταν ο Τσίπρας αυθαδίασε στη Μαρία Δαμανάκη

    Η χθεσινή δημόσια επανεμφάνιση της Μαρίας Δαμανάκη, την ημέρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του, μόνο ως διαβολική σύμπτωση θα μπορούσε να εκληφθεί.

    Άλλωστε, η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού έχει εγκαταλείψει τον χώρο της πολιτικής και έχει «μεταπηδήσει» στον κόσμο των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε κάνα – δύο Διοικητικά Συμβούλια.

    Έτσι λοιπόν χθες έκανε την επανεμφάνιση στα αθηναϊκά σαλόνια στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Λάμψα, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο μετέχει.

    Με μεγάλη έκπληξη, οι λίγοι και εκλεκτοί παριστάμενοι (ο Θανάσης Λασκαρίδης κατέχει το 70% των μετοχών της εταιρείας) στο ball room της Μεγάλης Βρετανίας, όχι μόνο είδαν από κοντά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αλλά έμαθαν από πρώτο χέρι τι διημείφθη με τον Αλέξη Τσίπρα πριν αυτός ακόμη γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Μαρία Δαμανάκη συνάντησε για πρώτη φορά τον Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός ήταν ακόμη πρόεδρος της νεολαίας του ΣΥΝ.

    Τότε ο νεαρός Αλέξης της «έβγαλε γλώσσα» κατά την προσφιλή του τακτική.

    Φαίνεται, όμως, ότι παρόλα αυτά την εντυπωσίασε μία που ίδια όπως θυμάται, προέβλεψε πολύ νωρίς ότι θα «πάει μπροστά».

    Μην με ρωτάτε αν προέβλεψε και ποιο θα είναι το τέλος του διότι, ούσα απορροφημένη με τα επιχειρηματικά τεκταινόμενα εκείνη την ώρα που διεξάγονταν η Γενική Συνέλευση, «έχασε» την είδηση της παραίτησης του.

     

    H Ellington αποποιείται πάσης ευθύνης για την τιτλοποίηση της Τράπεζας Αττικής

    Έχω την εντύπωση ότι η Ellington ξύνεται στην «γκλίτσα του τσοπάνη» που λέει ο και σοφός λαός.

    Οι άνθρωποι της, κάποιοι εξ αυτών ομογενείς που απέκτησαν περιουσία στις ΗΠΑ, ενοχλήθηκαν με σχόλιο του Wiseman αναφορικά με την τιτλοποίηση Άρτεμις της Τράπεζας Αττικής.

    Μας έστειλαν ένα e-mail με το οποίο σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ότι «περίπου δεν είχαν καμία σχέση» με την τιτλοποίηση.

    Επειδή όμως ευτυχώς ακόμη διαθέτουμε εκτός από μνήμη και Αρχείο, παραθέτουμε το απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 η DDM (ο επενδυτής που συμμετείχε αρχικά στο σχήμα της τιτλοποιήσης) στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι… έφεραν την Ellington Capital Management ως νέο εταίρο τους στην Ελλάδα μειώνοντας έτσι την αρχική τους επένδυση κατά 15 εκατ. ευρώ!

    Να θυμίζουμε ότι την τιτλοποίηση το 2017 την είχε αναλάβει μία σουηδική εταιρεία, η Aldridge.

    Όμως, όπως απεδείχθη λίγους μήνες αργότερα καθοριστικό ρόλο σε αυτή είχε το Fund Ellington, το οποίο σχεδόν κάλυψε το μισό κόστος.

    Η σουηδική εταιρεία το 2020 εμφανίζεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, προφανώς μεταβιβάζοντας σε κάποιον τρίτο που δεν κατονομάζει το σχετικό πακέτο.

    Στο μεταξύ, είχε στηθεί και η εταιρεία «Θεά Άρτεμις», η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Το συνολικό πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ, όμως από αυτά μόνο τα 700 εκατ. ευρώ «μετατράπηκαν» σε junior bonds τα οποία πουλήθηκαν αντί περίπου 70 εκατ. ευρώ στην Σουηδική εταιρεία και στο αμερικανικό Fund .

    Αυτά εν συντομία για την ιστορία.

    H «Kυριακίδης – Γεωργόπουλος» στο deal της BlueGrid

    Πίσω από το deal της εξαγοράς από την BlueGrid, μέσω της συνδεδεμένης εταιρίας της BlueFuel, και μέλος της Molgas Energy Holding, της μονάδας παραγωγής βιοαερίου «Βιομέστη», που εδρεύει στη Μέστη Έβρου είναι η δικηγορική εταιρεία «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος».

    Η εταιρεία υποστήριξε την Blue Grid Gas & Power σε διάφορες πτυχές της συναλλαγής, όπως η διενέργεια του νομικού ελέγχου, η παροχή συμβουλών σχετικά με τη διάρθρωση της συναλλαγής, η εταιρική υποστήριξη, η σύνταξη και η διαπραγμάτευση των εγγράφων της συναλλαγής μέχρι την ολοκλήρωση της.

    Επίσης, η KG διενήργησε φορολογικό έλεγχο και παρείχε φορολογικές συμβουλές για όλες τις πτυχές της συναλλαγής.

    Στην ολοκλήρωση του deal, το οποίο έκλεισε πριν λίγες ημέρες, συμμετείχαν ως επικεφαλής η Άννα-Μαρία Παπαμιχαλοπούλου (Associate),  ο Ιάκωβος Κουλούρης  (Associate),  η Άλκηστις Βαλλιανάτου (Junior Associate), η Μαρία-Αγάπη Αλεξιάδη (Junior Associate) και η Νίνα Λεοπούλου (Junior Associate).

    Ποια είναι τα νέα μέλη που εισέρχονται στο ΔΣ της Jumbo

    Νέο Δ.Σ στη Jumbo θα κληθεί να εκλέξει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την ερχόμενη Τρίτη.

    Το νέο Δ.Σ. προτείνεται να είναι διευρυμένο με την εκλογή τριών επιπλέον μελών.

    Τα 10 μέλη συμμετέχουν ήδη στο σημερινό Δ.Σ., η θητεία του οποίου έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου, ενώ στα τρία που προστίθενται συμπεριλαμβάνονται δύο γυναίκες, η Αργυρώ Αθανασίου με πολύχρονη εμπειρία σε αγορές, όπως Foods, Beverages, Ice Cream, Home Care και Personal Care, η Ευθυμία Δελή με θητεία 25 ετών στον τραπεζικό κλάδο, τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικών συμβούλων και τον χώρο του τουρισμού & περιουσίας ακινήτων και ο Χαράλαμπος Πανδής, της BlueHouse.

    Ένα πρόσωπο που έχει έρθει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο εξαιτίας της διαμάχης, η oποία εξελίσσεται πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τον πρώην συνέταιρό του, είναι ο κ. Μπάμπης Πανδής, συνιδρυτής του ομίλου Bluehouse,.

    Ο συγκεκριμένος προτείνεται να εκλεγεί ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και εξειδικεύεται στη διαχείριση ανάπτυξης, περιουσιακών στοιχείων, έργων και κατασκευών στην Ελλάδα από το 1992, καθώς και στη Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Βουλγαρία από το 2005.

    Και μια και είμαστε στο σχέδιο απόφασης ο Wiseman θεωρεί σωστό να σας ενημερώσει και για τις αποδοχές του Mr Jumbo.

    Οι σταθερές αποδοχές, λοιπόν, του Απόστολου Βακάκη το 2022 ανήλθαν σε 516.060 ευρώ με το συνολικό κόστος μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές και τις λοιπές αποδοχές να φτάνει στα 542.182 ευρώ.

    Οι λοιπές αποδοχές περιλαμβάνουν παροχή εταιρικού αυτοκινήτου και κινητής τηλεφωνίας και είναι στις 9.641 ευρώ.

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι από τα 10 μέλη του Δ.Σ, λοιπές αποδοχές έχουν μόνο ο επικεφαλής της Jumbo και η κόρη του Σοφία Βακάκη.

    Χατζηδάκης και ΤΑΙΠΕΔ: Τι θα κάνουν με την Αττική οδό

    Δεν κάνει πίσω το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού και δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση.

    Άνθρωπος μου με πολύ καλή των όσων συμβαίνουν στο Ταμείο του οποίου ηγείται ο Δημήτρης Πολίτης, μου λέει ότι ο διαγωνισμός συνεχίζει κανονικά, όσο και αν επιδιώκουν μερικοί  μνηστήρες να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

    Εξάλλου ο νέος υπουργός οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που προΐσταται του ΤΑΙΠΕΔ, θα θέλει να δείξει τη σιδερένια πυγμή του και δε θα υποκύψει στις πιέσεις των εργολάβων και των ξένων Funds, ενώ και ο νέος υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει πολύ καλή γνώση του διαγωνισμού ως τέως υπουργός οικονομικών με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση για τη συγκεκριμένη παραχώρηση.

    Να σας θυμίσω ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δώσει τρεις παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών, καθώς υπήρξαν αρκετά επεισόδια στο σήριαλ του διαγωνισμού.

    Αρχικά, υπήρξε το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια με το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει κυμαινόμενες τιμές ώστε να μειωθεί η κίνηση τις ώρες αιχμής.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέμβει το υπουργείο Υποδομών και με πολιτική απόφαση οι τιμές να διαμορφώνονται στα 2,5 ευρώ από τα 2,8 ευρώ αρχής γενομένης από τη νέα σύμβαση παραχώρησης, δηλαδή από το φθινόπωρο του 2024.

    Το επόμενο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν το γεγονός ότι η ημερομηνία υποβολής των προσφορών είχε μετακινηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου για τις 29 Μαΐου.

    Δηλαδή μία εβδομάδα ύστερα από τις πρώτες εκλογές, στις οποίες ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση ώστε να μπορεί να τρέξει τον διαγωνισμό.

    Στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση για τις 10 Ιουλίου, αλλά ύστερα από πιέσεις των ενδιαφερομένων η ημερομηνία υποβολής των προσφορών μετακινήθηκε στις 10 Ιουλίου.

    Γιώργος Στάσσης: Διανομή μερίσματος το 2024, δυναμικά στη Ρουμανία και… εκτόξευση της μετοχής για τη ΔΕΗ

    Οι χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο Γιώργος Στάσσης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, σήμαναν κατ’ αρχάς «εκτόξευση» της μετοχής της ΔΕΗ.

    Όχι μόνο επειδή τα  κέρδη EBITDA της ΔΕΗ το 2023 θα προσεγγίσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, ούτε μόνο επειδή ανέλαβε τη δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2024, για τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

    Είναι ξεκάθαρο για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, ότι ο Στάσσης «χτίζει» μεθοδικά μία νέα διεθνοποιημένη ΔΕΗ με βαρύνοντα επιχειρηματικό ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά και με σημαντικό  λόγο στα τεκταινόμενα της  ΕΕ, αφού ο ίδιος είναι πλέον αντιπρόεδρος της Eurelectric.

    Η ΔΕΗ έχει μειώσει το προφίλ κινδύνου στις ΑΠΕ, παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση του λιγνίτη, ενώ ο Στάσσης σημείωσε πως η κερδοφορία της δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα της αγοράς.

    Μαζί με την εξαγορά της Ρουμανίας, μιλάμε πλέον σε πελατολόγιο της ΔΕΗ στην προμήθεια που αυξάνεται στα 9 εκατομμύρια, ενώ η εταιρεία αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 4.000 Μεγαβάτ.

    Αναφορικά με την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών της Enel στη Ρουμανία, ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κάτι που έχετε διαβάσει πρώτοι στο mononews και στον wiseman εδώ και καιρό, ενώ η περιουσιακή βάση της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ, με θετικό αντίκτυπο και  στο EBITDA.

    Χαρακτήρισε «ορόσημο» την εξαγορά για την επέκταση της στο εξωτερικό: «Οι δραστηριότητες της Enel αποτελούν ιδανική επιλογή», είπε υπενθυμίζοντας ότι «το αντίτιμο εξαγοράς των  1,26 δισ. ευρώ, όταν η αξία της επιχείρησης είναι στα 1,9 δισ. ευρώ».

    Για  τον δανεισμό της επιχείρησης, ο κ. Στάσσης είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο αφού, μεταξύ άλλων, τα περισσότερα επιτόκιά μας είναι σταθερά. Η υψηλή ρευστότητα, δε», πρόσθεσε «λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας».

    Το  μακροπρόθεσμο όραμα του Στάσση και ο Αισχύλος…

    Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε τέλος στο μακροπρόθεσμο όραμα της ΔΕΗ ώστε να γίνει «η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη» και προς την επίτευξή του υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τον μετασχηματισμό της εταιρείας με επενδύσεις».

    Διαβεβαίωσε, επίσης τους μετόχους ότι «η θέση της ΔΕΗ παραμένει ισχυρή παρά την ενεργειακή κρίση και συνεχίζει αταλάντευτη την υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου πάνω στους τρεις άξονες για τον πράσινο και ψηφιακό της μετασχηματισμό, αλλά και για την ολοκλήρωση του πελατοκεντρικού της χαρακτήρα».

    Με όλα αυτά ο Στάσης δικαιώνει και τον κορυφαίο τραγικό μας ποιητή Αισχύλο που έγραφε πριν από περίπου 2400 χρόνια στους «Χοηφόρους»: «Το δ’ ευτυχείν, τόδ’ εν βροτοίς θεός τε και θεού πλέον», δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση του Ιωάννη Ν. Γρυπάρη: «Η επιτυχία με σύνεση, αυτό είναι για τους ανθρώπους το θείο αγαθό».

     

    Ρίτα Γκάλλι (ΔΕΣΦΑ): Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και προκαλεί… συνωστισμό σωτήρων!

    Ως γνωστόν ο wiseman είναι πολύ διακριτικός άνθρωπος και δεν επιθυμεί να εμπλέκεται σε οικογενειακά θέματα, αλλά η «σκληρή επικαιρότητα» επαναφέρει στο προσκήνιο τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κα. Ρίτα Γκάλλι.

    Όπως διαβάσατε στο mononews.gr αλλά και στη στήλη, ο σύζυγος (ή «πρώην σύζυγος» σύμφωνα με το περιβάλλον της, ουδείς γνωρίζει επισήμως) συνελήφθη στην Αθήνα έχοντας καταδίκες στην Ιταλία με πολυετείς ποινές για διακεκριμένες απάτες και ευρεία οικονομική κατάχρηση.

    Μάλιστα, διέμενε (ή κρυβόταν -άγνωστο) στο σπίτι της κας Γκάλλι «από οίκτο προς αυτόν όταν ζήτησε καταφύγιο», όπως μεταφέρουν οι γνωστοί της στην αγορά.

    Όλο αυτό το σκηνικό είναι πολύ σοβαρό φυσικά και συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, άγνωστο πόσο (και εάν) θα αγγίξει την κα Γκάλλι, όμως.

    Η ίδια έχει βάλει λυτούς και δεμένους να γράφουν για το παραγωγικό έργο της στο ΔΕΣΦΑ και να αναφέρουν έννοιες που την απασχολούν τώρα όπως «πράσινα αέρια και υδρογόνο, μεταφορά  πράσινων ηλεκτρονίων, μεταφορά με τη μορφή των μορίων, πυκνότητα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας, απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αστάθεια που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ σε περιόδους υψηλής ζήτησης» και άλλα τέτοια κατανοητά και… ακατανόητα.

    Μόνο τα… πράσινα άλογα δεν την απασχολούν όπως φαίνεται, όλα τα άλλα «πράσινα» τα σκέφτεται.

    Το θέμα, όμως, δεν είναι τι λένε και τι γράφουν οι γνωστοί – άγνωστοι στην Αθήνα για την κα Ρίτα Γκάλλι, αλλά τι θα αποφασίσουν τα μεγάλα κεφάλια της SNAM στην Ιταλία, δηλαδή αυτοί που τη διόρισαν.

    Κατέφθασαν επειγόντως τα (δήθεν) βαριά χαρτιά…

    Επειδή λοιπόν οι ημέρες πλησιάζουν, η κα Ρίτα Γκάλλι έχει κάνει προσκλητήριο επαγγελματιών και σοβαρών επικοινωνιολόγων στο ΔΕΣΦΑ, αλλά μαζί με αυτούς, συνωστίζονται και διάφοροι  άλλοι αυτόκλητοι σωτήρες που διαφημίζουν εαυτούς ως «ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων», αλλά είναι ζήτημα εάν έχουν διαχειριστεί κάποια άλλη κρίση εκτός από το… διαζύγιο με την πρώην σύζυγό τους.

    (Σ.Σ. σοβαρή κρίση το διαζύγιο δε λέω, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα της κας Γκάλλι τώρα, άλλες φουρτούνες έχει).

    Μέχρι και κάποιος πρώην υπουργός (όχι της σημερινής κυβέρνησης πάντως, μίας παλαιότερης προ Κυριάκου Μητσοτάκη) εμφανίστηκε πρόθυμος να την εξυπηρετήσει για να ξεφύγει από την κρίση.

    Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν μιλάει ιταλικά και δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί ούτε καν βουλευτής, αναρωτιέμαι πώς θα της είναι χρήσιμος.

    Ποιους θα επιλέξει η κα Γκάλλι για να την υπερασπιστούν τώρα στα δύσκολα;

    Η ευθυκρισία θα έπρεπε να την οδηγήσει σε επαγγελματίες επικοινωνιολόγους, αλλά ο πανικός που τη διακατέχει είναι μάλλον κακός σύμβουλος.

    Άφησα για το τέλος την πιο φαρμακερή ατάκα που άκουσα για την κα Γκάλλι που είναι και απολύτως επίκαιρη: «Αν πάντως πάρει τις αποφάσεις της αγκαλιά με το μαξιλάρι, θα έχει την τύχη του Αλέξη Τσίπρα…».

    Εννοείται πως ως μετριοπαθής άνθρωπος που είμαι, δεν υιοθετώ τις κακίες αυτές.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.