• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ De Profundis: Τα εφτά μαθήματα ζωής

    Ο CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς


    Σε μια τελετή γεμάτη έντονα συναισθήματα, εξομολογήσεις αλλά και μαθήματα ζωής, ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτωρα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.

    Μια ακόμα επιτυχία που ήρθε να προστεθεί στο πλούσιο βιογραφικό του.

    Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία κοντινών προσώπων του κ. Τσαμάζ, του Πρύτανη Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη αλλά και φοιτητών του ΠΑΠΕΙ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν έναν από τους πλέον επιτυχημένους μάνατζερ της αγοράς να μιλάει για την ζωή, τα εμπόδια αλλά και τις επιτυχίες που περιμένουν αυτόν που δουλεύει σκληρά.

    «Στη ζωή μου, δεν επιζητούσα τις τιμές και τη δόξα. Ήθελα να επιτελώ έργο. Να κάνω τη διαφορά. Και για να το πετύχω αυτό, φρόντιζα να μαθαίνω συνεχώς, και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαμάζ.

    «Μην αποθαρρύνεστε από τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες.

    Κάθε εμπόδιο, κάθε κρίση, κάθε αποτυχία, είναι μία χρήσιμη εμπειρία και μία νέα ευκαιρία», είναι μία από τις κουβέντες βγαλμένες από την ίδια τη ζωή που είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν παρελάμβανε το τίτλο του Επίτιμου Διδάκτωρα.

    «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη» τόνισε παρακάτω.

    Ο άνθρωπος που ότι και αν έχει καταφέρει, δεν έχει ξεχάσει ποτέ τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσεις μέχρι εδώ.

    Πρώτα απ΄ όλα αναφέρθηκε στην γυναίκα του και τα παιδιά του, στους καθηγητές του αλλά και στον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2004 τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και έδωσε το 2010 τη σκυτάλη στον Μιχαήλ Τσαμάζ για να συνεχίσει το έργο του.

    Ο CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

    Τα μαθήματα ζωής

    Η πίστη του κάθε ανθρώπου στις δυνατότητες και στις δυνάμεις του και να μην τα παρατάει είναι η φράση που κυριαρχεί στον λόγο του Μιχάλη Τσαμάζ που έδωσε κατά την απονομή του.

    «Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Μην περιμένετε να σας πάρει κάποιος από το χέρι για να σας ανεβάσει ψηλότερα. Την ευθύνη για τον εαυτό σας την έχετε μόνο εσείς.

    Υπάρχει αξιοκρατία στην Ελλάδα αρκεί να την διεκδικήσετε» τόνισε αρχικά ο κ. Τσαμάζ και συνέχισε:

    «Μην αποθαρρύνεστε από τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες. Κάθε εμπόδιο, κάθε κρίση, κάθε αποτυχία, είναι μία χρήσιμη εμπειρία και μία νέα ευκαιρία».

    «Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους.

    Η ειδοποιός διαφορά είναι η στάση μας.

    Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά.

    Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς». «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη».

    «Όμως, να μην επαναπαύεστε στην επιτυχία.

    Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν.

    Όσο καλοί ή ταλαντούχοι κι αν είστε, να μην ξεχνάτε ποτέ αυτούς που σας βοήθησαν ή αναγνώρισαν τη δουλειά σας. Ακόμη και η παραμικρή αναγνώριση ή στήριξη, αποδεικνύεται καθοριστική στην πορεία της ζωής.

    Και βέβαια, να συμπεριφέρεστε στους άλλους, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν.

    Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες.

    Όμως δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν».

    Φυσικά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιρροή και την βοήθεια που είχε από την οικογένειά του, η οποία αποτελεί για τον ίδιο νούμερο ένα αξία στη ζωή.

    «Έμαθα πολλά από τους γονείς μου. Ήμασταν μια δεμένη οικογένεια.

    Που, στα εύκολα και στα δύσκολα, αντιμετώπιζε όλα τα μέλη της με ευγένεια, ενσυναίσθηση και δικαιοσύνη.

    Οι γονείς μου, με το παράδειγμά τους, μου έμαθαν:

    Να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και να πιστεύω σε αυτές.

    Να αγαπώ την προσφορά και την ευθύνη προς την οικογένεια.

    Να επιδιώκω να εξελίσσομαι προσωπικά και επαγγελματικά, να γίνομαι διαρκώς καλύτερος άνθρωπος.

    Και βέβαια, μου έμαθαν τον χρυσό κανόνα που με οδηγούσε πάντα στην ζωή μου: να συμπεριφέρομαι στους άλλους, όπως θα ήθελα να συμπεριφέρονται σε εμένα».

    Ο CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

    Τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του

    Ο κ. Τσαμάζ μίλησε με συγκινητικά λόγια για ανθρώπους που έπαιξαν καίριο ρόλο στην εξέλιξή του και που το βοήθησαν να φτάσει έως εδώ.

    Αρχικά μίλησε για την οικογένειά του, την οικογένεια και τα παιδιά του.

    «Πάνω απ όλα θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου.

    Την Στέλλα και τον Κοσμά. Δύο θαυμάσια παιδιά, που έχω την τύχη να είμαι πατέρας τους και να μου μαθαίνουν καθημερινά πώς να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

    Και βέβαια, την μητέρα τους, Χριστίνα, εξαιρετική μάνα και συνοδοιπόρο μου όλα αυτά τα χρόνια»

    «Λένε ότι πίσω από την επιτυχία ενός άντρα, κρύβεται πάντα μια γυναίκα.

    Εγώ θα σας πω ότι πίσω από μία επιτυχημένη, δυνατή οικογένεια, κρύβεται πάντα μία μάνα».

    Έκανε ειδική μνεία την οικογένεια Χατζηδάκη, τους ανθρώπους που τον στήριξαν σαν δικό τους παιδί όταν πήγε στον Καναδά για σπουδές, αλλά και για τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick, που τον βοήθησαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στη ζωή.

    Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2004 τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και έδωσε το 2010 τη σκυτάλη στον Μιχαήλ Τσαμάζ για να συνεχίσει το έργο του.

    Ο CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, ανέφερε πως η επιτιμοποίηση είναι μια πράξη ύψιστης τιμής που επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο για όσους έχουν τη μέγιστη προσφορά στην κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα.

    «Ο Μιχαήλ Τσαμάζ, με πράξεις και αξίες που κωδικοποιούνται σε ένα σύστημα βέλτιστων πρακτικών με καθοδηγητική αξία για την κοινωνία, συνιστά μάθημα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς αλλά πρωτίστως για τους φοιτητές μας, καθώς έδειξε σε όλο τον κόσμο, πόσα είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι είδους επιτεύγματα είναι ικανή η Ελλάδα να πετύχει».

    Και συμπλήρωσε: «Η εμπνευσμένη επιχειρηματικότητά του, σε συνδυασμό με το σημαντικό κοινωνικό έργο του, συνέβαλλαν στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της πατρίδας μας.

    Γι’ αυτή τη συνολική του προσφορά στην ελληνική οικονομία, τη σημαντική προσφορά στην Ελληνική κοινωνία αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απονέμουμε σήμερα στον χαρισματικό ηγέτη, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς».

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έχουμε ευθύνη να κάνουμε την υπέρβαση – Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Μιχάλης Τσαμάζ: Σενάρια απόσυρσης από την Ρουμανία εξετάζει ο ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ