• Πώς η Ελλάδα θα γίνει Εμιράτα, τι συμβαίνει με Τράπεζα Αττικής και ΤτΕ, η αγωνία για το Marina Tower και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία της Πειραιώς

    Φαίνεται ότι θέλει να μας κρατήσει σε αγωνία ο Οδυσσέας Αθανασίου για το ποιος θα αναλάβει την κατασκευή του Marina Tower.Να θυμίσουμε πως ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development, ο οποίος από ότι μαθαίνω βρίσκεται στη «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» προκειμένου να συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο, είχε δεσμευθεί ότι η ανακοίνωση του αναδόχου θα γινόταν  στα τέλη του περασμένου μήνα…

    image

    Mίας κακής ….τιτλοποίησης … μύρια έπονται..

    Θα διαβάσατε στο χθεσινό ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου στο mononews για την Τράπεζα Αττικής όπου λίγο έλειψε o επόπτης της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς  να κάνει το διαιτητή στην κόντρα μεταξύ του νέου Ceo Μιχάλη Ανδρεάδη και της Ειρήνης Μαραγκιουδάκη η οποία είναι εκπρόσωπος της Elington στο δ.σ της Τράπεζας.

    Και ναι μεν ο κ. Ανδρεάδης καινούργιος είναι στην Τράπεζα, όμως οι ευθύνες των υπολοίπων για ότι έχει συμβεί στην Αττικής είναι σημαντικές.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος καταρχάς έχει μερίδιο ευθύνης διότι δεν αντελήφθη εγκαίρως τι  είχε συμβεί με το φιάσκο της πρώτης τιτλοποίησης  κόκκινων δανείων των 1,3 εκατ. ευρώ που είχε κάνει ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Θόδωρος Πανταλάκης.

    Ουδείς έχει ενημερώσει επισήμως τι συνέβη και πως κατέληξε η τιτλοποίηση αυτή, την οποία υποτίθεται ότι ανέλαβε  η Σουηδική εταιρεία Αldridge, αλλά στην ουσία όμως χρηματοδοτήθηκε από την Ellington,  και κατέληξε σε αποτυχία.

    Τα  κόκκινα δάνεια ξαναγύρισαν στην Τράπεζα  και η μόνη κερδισμένη από την ιστορία με κάτι εκατομμύρια ήταν η Αldridge.

     Αλήθεια άραγε πόσα ζημιώθηκε η Τράπεζα Αττικής από την ιστορία αυτή;

    Όταν την διαφήμισαν την τιτλοποίηση αυτή η Αττικής υποτίθεται ότι θα κατέγραφε κέρδος 70 εκατ. ευρώ.

    Το θέμα της  πρώτης αμαρτωλής  τιτλοποιήσης έχει πλέον ξεχαστεί αλλά ο Wiseman διαθέτει μνήμη.

     

    Σε αγωνία μας κρατά ο Αθανασίου για το Marina Tower

    Φαίνεται ότι θέλει να μας κρατήσει σε αγωνία ο Οδυσσέας Αθανασίου για το ποιος θα αναλάβει την κατασκευή του Marina Tower.

    Να θυμίσουμε πως ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 , ο οποίος από ότι μαθαίνω βρίσκεται στη «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» προκειμένου να συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο, είχε δεσμευθεί ότι η ανακοίνωση του αναδόχου θα γινόταν  στα τέλη του περασμένου μήνα.

    Ωστόσο, οδεύουμε προς τα μισά του Απριλίου και δεν έχει βγει ακόμα λευκός καπνός., ενώ όσο θα προχωράμε προς το Πάσχα (Ελλήνων και Καθολικών) λογικό είναι να επικρατήσει μία γενικότερη χαλάρωση στην αγορά .

    Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει δύο ερμηνείες.

    Η πρώτη συνδέεται με το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών .

    Δεν αποκλείεται επομένως να  συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Lamda Development και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 , ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 , Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 , Archirodon,  Intrakat-Bouygues που διεκδικούν το έργο αξίας τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια, ο Οδυσσέας Αθανασίου έχει αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά αν η αύξηση στις τιμές των υλικών κινηθεί στο 20% και το 2023, τότε τα κέρδη της Lamda Development θα επηρεαστούν κατά 25 εκατ. Ευρώ.

    Επομένως, αναζητείται λύση, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένο κόστος για τους αγοραστές ή «φουσκωμένο» προϋπολογισμό για τους κατασκευαστές.

    Η δεύτερη ερμηνεία για  την καθυστέρηση  είναι πως οι άνθρωποι της Lamda Development εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε παράμετρο του διαγωνισμού και των προσφορών των κατασκευαστών, καθώς στόχος του Οδυσσέα Αθανασίου, όπως έχει δηλώσει, είναι «Να αφήσουμε ιστορία με τη διαφάνεια των διαγωνισμών για τα έργα στο Ελληνικό».

     

    Ουρά σχηματίζουν οι επενδυτές για τα ξενοδοχεία της Πειραιώς

    Εντυπωσιακό κρίνεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές και operators για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 75 ξενοδοχειακών μονάδων ύψους, 291,4 εκατ. που πουλά η Intrum, γνωστό και ως project Tethys.

    Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες της αγοράς αναφέρον ότι ενώ αρχικά το project προσέλκυσε 15-20 επενδυτές, αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι προσεγγίζουν τους 50.

    Η έκρηξη του ενδιαφέροντος είχε σαν αποτέλεσμα η διοίκηση της Intrum να δώσει παράταση στην κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών και η σχετική ημερομηνία μεταφέρθηκε για τις 26 Απριλίου από τις 9 Απριλίου που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

    Σε ότι αφορά στην ταυτότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για financial investors, πολλούς hotel operators, αλλά και real estate και private equity funds.

    Το πληροφοριακό σημείωμα που έχει σταλεί για τον διαγωνισμό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση δεσμευτικών προσφοράς εντός Ιουνίου και την ολοκλήρωση της συναλλαγής το καλοκαίρι του 2022.

    Η περίμετρος φέρεται να περιλαμβάνει δάνεια 73 επιχειρήσεων του κλάδου φιλοξενίας, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 75 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, αθροιστικής δυναμικότητας περίπου 4.300 δωματίων.

    Το 50,4% των δωματίων βρίσκεται σε ελληνικά νησιά.

     

    Ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

    Το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κτυπά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον Dr. Νικόλα Τσάκο, Ιδρυτή, Πρόεδρο & CEO της TEN Ltd της μακροβιότερης Ελληνικής εταιρίας στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο.

    Στο βήμα θα είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ενώ η εκδήλωση θα λάβει χώρα παρουσία, ως είθισται, άλλων μελών της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων άλλων εισηγμένων εταιρειών στο NYSE.

    Η παραδοσιακή πανηγυρική (για την Αθήνα τουλάχιστον) τελετή, στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας της Ελλάδας στη Wall Street που συνοδεύει το ετήσιο, 23ο κατά σειρά, συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link στη Νέα Υόρκη για λόγους “διαφήμισης” του προφίλ της χώρας ως επενδυτικό προορισμό, είναι το φαίνεσθαι.

    Τα ενδιαφέροντα κρύβονται σίγουρα πίσω από τις κάμερες και τις επίσημες τοποθετήσεις.

    Συγκεκριμένα στις παρασκηνιακές επαφές που είχε χθες και θα έχει και σήμερα η ελληνική αποστολή στην καρδιά του καπιταλισμού.

    Όπως ήδη ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναμενόταν να συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον κλάδο της ενέργειας και της διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, όπως είναι η Barclays, η Citi, η HSBC, η Goldman Sachs, η Lightsourcebp, η Brisa και η Nomura.

    Ραντεβού είχε όμως χθες και με την κα. Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

     

    ……και το ομόλογο

    Αυτή τη φορά άλλωστε η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη έχει ένα επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον –  εξού και η συμμετοχή του  επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα – αν σκεφτεί κανείς πως είναι μια δύσκολη χρονιά και για εκδότες δημοσίου χρέους ειδικά όταν μιλάμε για κράτη χωρίς επενδυτική βαθμίδα όπως η Ελλάδα, με τη μεταβλητότητα στις αγορές, ελέω πολέμου, να είναι κόκκινο πανί για τους επενδυτές.

    Η Ελλάδα έχει εκδώσει ένα μόνο ομόλογο και το timing έκδοσης του επόμενου είναι ένα μεγάλο στοίχημα και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον τι θα κομίσουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου από τις επαφές τους με τους επενδυτές πίσω από τις κλειστές πόρτες…

     

    Πότε θα βάλουμε κελεμπίες

    Η στροφή στους περιφρονημένους υδρογονάνθρακες είναι γεγονός αλλά ας μην βιαστούμε να ανοίξουμε σαμπάνιες, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται χρόνια.

    Σήμερα Τρίτη πάντως εκτός απροόπτου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το χώρο της ΔΕΠΑ-Διεθνών Έργων όπου θα βρεθεί, θα εξαγγείλει την «ανάσταση» των εξορύξεων που ενδιαφέρει και πάλι τους φίλους και συμμάχους Αμερικανούς (με ολίγον από Γάλλους έτσι για …γαρνιτούρα).

    Και επειδή ο wiseman  γνωρίζει γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε να φορέσουμε …κελεμπίες σας πληροφορεί πως πρώτα θα ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, το 2024, ενώ οι γεωτρήσεις, θα πάνε ως το 2026.

    Πότε θα γίνουμε …«Εμιράτα της Μεσογείου» με το καλό;

    Λογικά και αν όλα πάνε καλά, το  2028 στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

    Μαθαίνω πάντως πως και ο Πρωθυπουργός θα είναι «ρεαλιστής» με τις προοπτικές των υδρογονανθράκων.

    Ερώτηση αφελούς: «Για το Αιγαίο ούτε λόγος;»

    Μα τι, μικρά παιδιά είμαστε τώρα;

     

    Η Galli και οι αποκαλύψεις

    «Μία δύο τρείς, πολλές πλωτές δεξαμενές αερίου!»

    Θα μπορούσε να είναι και σύνθημα σε διαδήλωση, θα ήταν και αλλιώτικη από τις κλασικές συνδικαλιστικές.

    Γιατί το λέμε αυτό;

    Κατά πρώτον διότι στους Δελφούς το τριήμερο που πέρασε, η κα Maria Rita Galli   Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποκάλυψε σε κορυφαίο υπουργό ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν βιάζεται να χτίσει και 4η επίγεια δεξαμενή στη νήσο Ρεβυθούσα, αλλά βρίσκει συμφερότερη την αγορά μίας πλωτής δεξαμενής (FSU) που θα εγκατασταθεί στο νησί.

    Μάλιστα η ιταλίδα μάνατζερ, είπε πως ο ΔΕΣΦΑ στην ανάλυση κόστους-οφέλους που πραγματοποίησε για την προσθήκη μίας νέας ανάλογης υποδομής στον τερματικό σταθμό, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και το κοινοποίησε και στη ΡΑΕ.

    Και κατά δεύτερον επειδή και η ELPEDISON του Ομίλου ΕΛΠΕ που ελέγχεται, μαζί με το Δημόσιο φυσικά, από τον Όμιλο Λάτση και διοικείται από το ‘δίδυμο’ Παπαθανασίου-Σιάμιση (άσχετο: η σχέση τους παραμένει άριστη; Ανοιξιάτικο ερώτημα…), υπέβαλλε αίτημα για πλωτή δεξαμενή αεριοποίησης στα ανοιχτά του Θερμαϊκού.

    Το όνομα αυτής; «Thessaloniki FSRU».

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: υπάρχει η Ρεβυθούσα με τα παρελκόμενά της, δύο πλωτά συγκροτήματα στην Αλεξανδρούπολη, ένα σχέδιο στο Βόλο που καρκινοβατεί (εδώ γίνεται μάχη με παρασκήνιο!) και τώρα ο Θερμαϊκός με την ELPEDISON.

    O wiseman   μάλιστα σας αποκαλύπτει   ότι ετοιμάζεται και άλλη πρόταση, πάλι στη Βόρεια Ελλάδα!

    Πώς να μην μιλάμε για «βροχή» μετά;

     

    Η ΚΛΜ και το -2,5%

    Ο κ. Λουκάς Σπετζάρης, εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας, με ποσοστό 27,1%, κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου, η οποία θα συζητηθεί στις 17 Μαΐου.

    Ατόπημα ότι το η αίτηση έκτακτου ελέγχου θα έπρεπε να ανέβει τουλάχιστον στο ΓΕΜΗ.

    Η διοίκηση λέει ότι η αίτηση αφορά, κατά κύριο λόγο, σε ζητήματα, για τα οποία δόθηκαν απαντήσεις στην περσινή τακτική γενική συνέλευση.

    Ο τίτλος κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή πτώση κατά 1,5% και χθες Δευτέρα -2,65%.

    Η μετοχή έκλεισε στα 0,63 ευρώ.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.