• Τράπεζες

    Εμφύλιος πόλεμος στην Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχάλης Ανδρεάδης, CEO Attica Bank

    Μιχάλης Ανδρεάδης, CEO Attica Bank


    Καζάνι που βράζει είναι Attica Bank.

    Η κα  Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Εντεταλμένη Εκτελεστική Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, εκπρόσωπος του ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή του Ellington, δεν χάνει την ευκαιρία να βάζει τρικλοποδιές στον CEO της τράπεζας τον Μιχάλη Ανδρεάδη.

    Μια κόντρα που έχει πάρει διαστάσεις, και που αφορά –όπως λένε όσοι έχουν γνώση του θέματος-  την πρώτη τιτλοποίηση της τράπεζας του 1,3δις ευρώ, που μόνο τα αναμενόμενα δεν απέφερε.

    Η κα Μαραγκουδάκη, όπως είναι γνωστό είχε αναλάβει μέσω της  «Θεά Άρτεμις» -του  servicer  που  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Artemis» μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων δανείων  της Τράπεζας Αττικής-, το καλοκαίρι του 2017 τη διαχείριση αυτής της τιτλοποίησης ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    Από την άλλη, το πρώτο, το κυρίαρχο μέλημα του κ. Ανδρεάδη είναι να κοστολογηθεί αυτή η τιτλοποίηση και μαζί με τις υπόλοιπες, που πάνε πλέον πακέτο, –συνολικού ύψους 3 δις ευρώ- να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.

    Όμως πρώτα πρέπει να μετρηθεί η ζημιά για την τράπεζα, που θα κρίνει και το ύψος των επόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

    Υπολογίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» είναι στα 120 εκαατ ευρώ.

    Η διοίκηση Ανδρεαδη, «τρέχει»  το due diligence και μέσα στον Απρίλιο θα έχει τα αποτελέσματα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

    Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σπ Παντελιάς της Τράπεζας της Ελλάδος, συναντήθηκε με σύσσωμο το ΔΣ της Attica Bank.

    Ο λόγος συνάντησης του επόπτη ήταν να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του ελέγχου, σε ότι αφορά την τιτλοποίηση, αλλά και πως υλοποιείται το πλάνο, αφού η τράπεζα έχει μπροστά της άλλες δύο αμκ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να αποδεσμευτεί από το άρμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για το πλάνο της τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτηση έγινε –τουλάχιστον  ανάμεσα στους κ.κ. Παντελιά, Ανδρεάδη και την κα Μαραγκουδάκη- για αυτήν τη νέα κόντρα στα γραφεία της Διοίκησης της τράπεζας των μηχανικών.

    Και έγινε αυστηρή σύσταση να πέσουν οι τόνοι.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 240 εκατ ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην  Attica Bank διαμορφώθηκε στο 63% (από 68,2%), του  ΤΜΕΔΕ στο 14,7%, του ΕΦΚΑ στο 10,3%, της  Ellington στο 9,9% και λοιποί μέτοχοι κατέχουν το  2%. ΤΜΕΔΕ και Ellington ελέγχουν το 24,6% της τράπεζας.

    Όπως είναι γνωστό μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί νέα ΑΜΚ προς κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν. Στη συνέχεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει ζημίες, θα πραγματοποιηθεί τρίτη ΑΜΚ ή/και έκδοση Warrants, όπου δεσμεύεται να συμμετάσχει το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

    Και μετά την ολοκλήρωση παραπάνω κινήσεων, το επενδυτικό σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα ελέγχει το 68% των μετοχών της τράπεζας.

    Όπως αναφέραμε στη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετέβη σύσσωμο το ΔΣ της Attica Bank και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΣ Κωνσταντίνος Μακέδος,  Μίνος  Μωυσής, αντιπρόεδρος Δ.Σ. (εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Αλέξιος Πελέκης, Μάρκος Κούτης, Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ιωάννης Ζωγραφάκης , Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Γρηγόριος Ζαριφόπουλος (όλοι μη εκτελεστικά μέλη).

    Υπενθυμίζουμε ότι η νέα διοίκηση όταν ανέλαβε καθήκοντα δήλωσε πως: Το 2022 θα είναι η χρονιά ορόσημο για την Attica Bank, -αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας στην ανακοίνωση της- καθώς στο πλάνο ενεργειών περιλαμβάνεται η ένταξη των ομολόγων (senior notes) των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «HΡΑΚΛΗΣ 2», όπως άλλωστε προβλέπουν και οι βασικοί όροι της συμφωνίας των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού και απελευθερώνονται εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας και τη σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

    Τέλος αναφέρουμε ότι σήμερα  ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο οποίο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν 100 εργαζόμενοι. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι εργαζόμενοι με πέντε και πλέον έτη υπηρεσίας και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus φτάνει μέχρι τις 210 χιλιάδες ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Ελλάδος: Σε «γκρίζα» ζώνη ρυθμισμένα δάνεια ύψους 15,3 δισ. ευρώ- Φόβοι ότι θα «σκάσουν» εκ νέου

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Το παρασκήνιο για τη νέα μονάδα asset management και την ψηφιακή τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ