• The Wiseman

    Η οργή του Προκοπίου για τον Βλαστό της ΕΤΑΔ, η snob Τζάκι – Έρση και το κιτς σπίτι του Παλαιού Ψυχικού και τι συμβαίνει με τον Άδωνι και τον Αστυφίδη

    Η ώρα του εισαγγελέα για τα Πλαστικά Θράκης, ποιον αποκαλούν Χαλιορούτσο στα social media, ο πρωταθλητής Μεγάλου και ο Bulgari στην Αθήνα


    Για ποιους «χτυπάει η καμπάνα» του Ανασχηματισμού και η αλληλεγγύη μεταξύ των Κυβερνητικών εκπροσώπων.

    Τις τελευταίες ημέρες φθάνουν στα αυτιά μου πληροφορίες για μίνι ανασχηματισμό, ο οποίος πυροδοτείται από το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στο Μαξίμου για κάποιους υπουργούς.

    Επειδή λοιπόν όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά είπα να σας ενημερώσω για μία περίεργη σύμπτωση η οποία υπέπεσε στην αντίληψη μου.

    Ισως είναι σημαδιακή,  ίσως όμως  και να οφείλεται σε μία ιδιότυπη αλληλεγγύη μεταξύ όσων θήτευσαν στο θώκο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Την Παρασκευή λοιπόν  διακινούνταν στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση για τα  παράπονα που έχουν φθάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών – πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου – Στέλιου Πέτσα,  εξαιτίας των  υπερβολικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτση.

    Την ίδια ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να ανακοινώσει  με ανάρτηση του ότι “εντσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 106 νέα έργα ύψους 389,28 εκατ. ευρώ.

    Οι συνολικές εντάξεις έργων τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχονται σε 2,1 δισ ευρώ.

    Με σχέδιο επιταχύνουμε τις διαδικασίες & ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνει..»
    Και ο νοών νοείτο.

    Για τον δεύτερο υπουργό όπου λέγεται και γράφεται ότι έχει υποπέσει σε σφάλματα επικοινωνιακά και όχι μόνο είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης.

    Αυτός βέβαια δεν έχει ανάγκη από τρίτους, διότι από μόνος του παίρνει σβάρνα τηλεοράσεις και ραδιόφωνο.

     

    Η οργή του Προκοπίου και η αλήθεια για τα ναυπηγεία

    Σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση θα πρέπει να βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ  Στέφανος Βλαστός όταν ο παρακαθήμενος του στο πάνελ των Δελφών, Γιώργος Προκοπίου «άστραψε και βρόντηξε» για το φιάσκο στο οποίο έχει εξελιχθεί η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.  Διαβάστε εδω το ρεπορτάζ του mononews.gr με τίτλο:  Ο “Δεκάλογος” του Γιώργου Προκοπίου – “Μου λένε ότι έχω δίκιο, αλλά δεν κάνουν τίποτα!…

    Το βασικό  νομικό  πρόβλημα εντοπίζεται στην Προβλήτα 4 που η ΕΤΑΔ  συμπεριέλαβε στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πραγματογνώμονας  που είχε αναλάβει  να γνωμοδοτήσει για  λογαριασμό της ΕΤΑΔ για το ακίνητό της,  είχε  εισηγηθεί να εξαιρεθεί το κομμάτι της Προβλήτας 4 από το γενικότερο  επενδυτικό σχεδιασμό.

    Παρόλα αυτά, ο  διευθύνων σύμβουλός της Στέφανος Βλαστός, αν και γνώριζε τη γνωμοδότηση  και τις ενστάσεις του Δήμου Χαϊδαρίου, δεν είχε ενημερώσει  σχετικά την κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ που χειρίζονταν την ωρίμανση του διαγωνισμού, ούτε είχε φροντίσει να έλθει σε διαπραγμάτευση με το Δήμο Χαϊδαρίου για συμφωνία  παραχώρησης άλλης έκτασης που δεν θα  παρεμπόδιζε ούτε την ολοκλήρωση της επένδυσης του κ. Προκοπίου αλλά ούτε θα «σκόνταφτε» στη Δικαιοσύνη.

    Έσπευσε βέβαια άμεσα να προσεταιριστεί με ανακοινώσεις του την επιτυχία του διαγωνισμού, επικαλούμενος σε ιδιωτικές του συζητήσεις  μέχρι και ότι αυτός ήταν που έφερε τον κ. Προκοπίου στην Ελλάδα ενώ τώρα ρίχνει τις ευθύνες στο Δήμο για την αντι-επενδυτική συμπεριφορά του.

    Το αποτέλεσμα πάντως  είναι, 10 μήνες μετά τη διεξαγωγή του, να κινδυνεύει ο διαγωνισμός και η υλοποίηση της επένδυσης,  να μην έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΔ – Προκοπίου, να έχει εκτεθεί η κυβέρνηση και να μην έχει  πληρωθεί ούτε η πρώτη δόση από το τίμημα ώστε να εισρεύσουν πολύτιμα χρήματα στο ταμείο της ΕΤΑΔ.
      

    Θεοδωρόπουλος : Βγήκε από το ΧΑ για να ξαναμπεί και ο ρόλος του Ομίλου Οlayan.

    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ουσιαστικά βγαίνει από το ΧΑ ως «Νίκας» για να μπει έπειτα από διάστημα 3 ή 5 ετών – σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και ανάλογα με το πρόγραμμα των εξαγορών που θα υλοποιεί- ως «νέος όμιλος τροφίμων».

    Στο νέο αυτό εγχείρημα ήδη κάποιοι είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν από σήμερα ότι θα έχει στον πλευρό του το πανίσχυρο επενδυτικό Όμιλο Οlayan.

     O Oμιλος  με έδρα το Λιχνεστάιν και Σαουδαραβικά κυρίως κεφάλαια είχε μπει στην Chipita από το 1990.

    Έκτοτε οι σχέσεις του με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο διατηρούνται σταθερά σε πολύ καλό επίπεδο.

    Η μεταξύ τους σχέση ερμηνεύται από ανθρώπους της αγοράς ως μία πολύ καλή βάση στην οποία θα μπορούσε να «χτίσει» ο Θεωδορόπουλος το όραμα του για τη δημιουργία ενός  Ομίλου τροφίμων με πολύπλευρη δραστηριότητα σε επιμέρους τομείς στον οποίον θα  μπορούσαν να περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως τα γαλακτοκομικά ή άλλες κατηγορίες τροφίμων.

    Για τη δημιουργία του νέου αυτού Ομίλου, ο οποίος πιθανότατα θα έχει τη μορφή Holding εταιρείας το Χρηματιστήριο δεν είχε να προσφέρει πολλά στον δραστήριο επιχειρηματία.

    Τα κεφάλαια τα βρίσκει από επενδυτές, επομένως το ΧΑ τον φορτώνει με γραφειοκρατία και περιττά έξοδα. .

    Ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να μείνει στο ΧΑ με τη Νίκας.

    Ωστόσο έχοντας μπροστά του όλα τα deals -και εκείνα τα όποια έχουν ήδη ανακοινωθεί (ΙΟΝ, Αμβροσία, Έδεσμα, Ελληνικοί Χυμοί) αλλά και όσα ακολουθήσουν – επέλεξε να μην το κάνει.

    Θέλοντας να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στις επιχειρηματικές κινήσεις του, αποφεύγοντας παράλληλα και την καθημερινή «λογοδοσία» στο Χρηματιστήριο.

    Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ίδρυση της εταιρείας holding «Βespoke SGA Holdings» τον περασμένο Μάρτιο,  με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχουν πολλοί εκ των στενών συνεργατών του κ. Θεοδωρόπουλου στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

    Η νέα αυτή εταιρεία αναμένεται να παίξει τον ρόλο του κεντρικού πυλώνα στα σχέδια του επιχειρηματία να κτίσει έναν «εθνικό πρωταθλητή» σε βάθος δεκαετίας.

     

    Τα νέα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό της Αττική Οδού και η Intrakat

    Γλυκάθηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από το αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων Ομίλων και προχωράει σε αλλαγές στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού με στόχο την προσέλκυση περισσότερων σχημάτων.

    Το γεγονός αυτό προηγείται της παράτασης που δόθηκε στο διαγωνισμό έως τις 5 Μαΐου.

    Ο Δημήτρης Πολίτης ψάχνει τρόπους για να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

    Για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμμετάσχουν περισσότεροι κατασκευαστές, διαχειριστές αυτοκινητοδρόμων και Funds.

    Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε τροποποιήσεις των όρων του διαγωνισμού από τις 31 Μαρτίου «χαλαρώνοντας» τα κριτήρια συμμετοχής.

    Άλλη πάλι πηγή μου, συνέδεσε  την πρόσφατη απόφαση της παράτασης  με την Ιntrakat.

    Eσχάτως η εταιρεία φαίνεται να  δείχνει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό και όπως με ενημέρωσαν  ζήτησε «πίστωση χρόνου»  μαζί με άλλους «μνηστήρες» .

    Το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει μία βάση καθώς  όπως ακούγεται η  Intrakat εξετάζει  εναλλακτικές συνεργασίες κυρίως με ξένους θεσμικούς, προκειμένου να κατέβει στο διαγωνισμό.

    Να σημειώσουμε πως αρχικά ο Όμιλος δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, διότι δεν είχε καθόλου κατασκευαστικό αντικείμενο.

     

    Ψάχνει πάροχο ενέργειας για τα malls η Lamda

    Βρήκαν την ώρα για να λήξουν τα συμβόλαια ενέργειας των malls της Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos).

    Μέχρι σήμερα το αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν έπληξε τα οικονομικά των συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων, λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους παρόχους, τα συμβόλαια με τους οποίους λήγουν αυτόν το μήνα.

    Η Lamda ΛΑΜΔΑ -1,45% 6,82 προχωρά προσεχώς σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, σπεύδει, όμως, να τονίσει ότι “λόγω σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη”.

    Ούτως ή άλλως, η Lamda είχε προλάβει να “διαβάσει” τις τάσεις κι έχει βάλει ήδη μπροστά την ανακαίνιση του Mall στη Νερατζιώτισσα, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών επιφάνειας 1.810 τ.μ. στη στέγη του κτιρίου.

     

    H Τζάκι – Έρση και ο «λευκός οίκος» του Παλαιού Ψυχικού

    Την δόξα της Τζάκι Κέννεντι φαίνεται να ζήλεψε μια άλλη Ελληνίδα κυρία  η οποία αποφάσισε να χτίσει το δικό της Λευκό Οίκο αυτή την φορά στην Ελλάδα και για την ακρίβεια στο Παλαιό Ψυχικό.

    Ήταν θέμα μερικών ημέρων να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη του μεγαλοπρεπούς Λευκού Οίκου που δεσπόζει στο Παλαιό Ψυχικό και για το οποίο σας έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές.

    Το οικόπεδο των 2.257 τ.μ. και το σπίτι των 1354,2  μέτρων ανήκει στην Κυπριακή εταιρεία  Ser………Enterprises Company Limited και φέρεται να ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Τσακ……

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016  στην Λευκωσία και εκπρόσωποι της είναι οι ΑΔΑΜΟΣ ΜΟΝΤΑΝΙΟΣ, secretary, ΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, director και ΣΟΦΙΑ ΓΕΝΑΓΡΙΤΗ, director.

    Λέγεται ότι την αρχιτεκτονική της οικίας την επιμελήθηκε η κ. Έρση η οποία φαίνεται να ζήλεψε την δόξα της Τζάκι Κέννεντι Ωνάση και τον Λευκό Οίκο.

    Η αρχιτεκτονική της βίλας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους της περιοχής που την θεωρούν ένα από τα πιο Kitsch σπίτια του δήμου.

    Προφανώς η snob (όπως την περιγράφουν)  Τζάκι-Ερση … Κέννεντι είναι ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα.

     

    Η κατοικία (Λευκός Οίκος) στο Παλαιό Ψυχικό, φωταγωγημένη. Η αρχιτεκτονική της έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

     

    Η κατοικία (Λευκός Οίκος) στο Παλαιό Ψυχικό, φωταγωγημένη. Η αρχιτεκτονική της έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

     

    Οι δουλειές του Αστυφίδη και ο Άδωνις

    Στις ΗΠΑ τούτες τις ημέρες διοργανώνεται το forum της CAPITAL LINK του Νίκου Μπορνόζη στις ΗΠΑ.

    Όπως μαθαίνω έχουν πάει ήδη στην Νέα Υόρκη πολλοί υπουργοί μεταξύ αυτών και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται όμως και ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital καθώς, εκτός από την συμμετοχή του  στο forum, λέγεται ότι αναζητά μεγάλα funds να βάλουν κεφάλαια στις εγχώριες μετοχές, καθώς άπαντες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα hot αυτή την περίοδο (διαβάστε παρακάτω τι λέει γνωστός τραπεζίτης).

    Αναζητεί κεφάλαια όχι  μόνο για τις υπάρχουσες δουλειές (μεταξύ άλλων εργάζεται για λογαριασμό της GREENHIL που κατέχει το 31% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αλλά και για τις επόμενες.

    Στην αγορά κουβεντιάζεται έντονα ότι ο Αστυφίδης «σε λίγες εβδομάδες θα αναλάβει μια νέα δουλειά σε μεγάλη εισηγμένη εταιρεία».

    Οπότε πρέπει να δείξει έργο.

    Άδωνις και Αστυφίδης μου λένε ότι είναι στενοί φίλοι και συχνά στην Αθήνα τα λένε δια ζώσης.

     

    Είναι η Ελλάδα hot χρηματιστηριακά

    Αναφορικά με το χρηματιστήριο Έλληνας τραπεζίτης μου έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι hot.

    Εξηγούσε ότι: “Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών, η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV).

    Παράλληλα, η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 15%-20% φέτος και ίσως κάτι περισσότερο το 2023.

    Οι ελληνικές μετοχές αθροιστικά, όπως απεικονίζονται στην αποτίμηση του Γενικού Δείκτη βάσει των στοιχείων της Factset, εμφανίζουν πλέον discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

    Σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, με την εγχώρια αγορά να εμφανίζει υψηλότερο discount σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) και αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA).

    Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της Factset, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με 11,2 φορές τα κέρδη του 2022 (λαμβανομένης υπόψη της μείωση της κερδοφορίας) έναντι 14,5 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 7 φορές έναντι 9 φορών για τον δείκτη Euro Stoxx.”

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ