• Γιατί πουλάει το σπίτι στην Κηφισιά ο Μπίτζιος, οι μυστικές επαφές Παληού με εφοπλιστές, η Λάτση και ο Fourlis, το κρυφτό του Πολλάλη και ο Άδωνις και ποιος έχωσε AEGEAN

    Η επένδυση της Μαριάννας Λάτση, στην θυγατρική ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Φουρλή, την Trade Estates, αλλάζει τα δεδομένα για την εισηγμένη Fourlis…

    image

    Η Έφη και η επικοινωνία

    Λοιπόν σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με την Έφη Αχτσιόγλου.

    Δεν το έχω ξανακάνει ούτε θα το ξανακάνω.

    Χθες, λοιπόν, μιλώντας με μία κυρία που ξέρει τη δουλειά της επικοινωνίας, μου λέει:

    «Ό,τι και να λέει η Αχτσιόγλου είναι χαμένη.

    Ήλθε λοιπόν η ώρα έστω και αργά να “παίξει μπάλα”  στο λαμπρό πεδίο της επικοινωνίας.

    Δεν ξέρω πόσο το καταλαβαίνουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, αλλά θα στο πω.

    Γιατί δεν παίρνει το παιδάκι της αγκαλιά να πάει στο γραφείο της με τις κάμερες.

    Να μας δείξει ότι είναι μια εργαζόμενη μητέρα και μια εργαζόμενη – μητέρα μελλοντική πρόεδρος.

    Ή να φωνάξει τους δημοσιογράφους σπίτι της για μερικές ώρες σήμερα η αύριο που είναι Σάββατο, και να μας δείξει πως εργάζεται από το σπίτι μια μητέρα.

    Είναι βέβαιο ότι θα συγκινηθούν πολλοί ψηφοφόροι, καθώς θα ταυτιστούν μαζί της».

    Θεωρώ ότι η ιδέα είναι λαμπρή…

     

    Μυστικές επαφές Παληού, για τον πόλεμο με Οικονόμου

    Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της οικογένειας Παληού και του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, για την εισηγμένη στον NASDAQ εταιρεία Performance Shipping, κινητοποίησε όπως όλα δείχνουν τον εμβληματικό εφοπλιστή Συμεών Παληό.

    Ο πατέρας Παληός, 82 ετών, βλέποντας ότι η σύγκρουση της κόρης του, Αλίκης Παληού  και του γαμπρού Ανδρέα Μιχαλόπουλου (Γκαστόνε, όπως τον ονομάζουν οι φίλοι του) με τον Οικονόμου, όχι μόνο δε σταματάει αλλά γιγαντώνεται, αποφάσισε να δράσει.

    Πάρα το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από τις business, εν τούτοις αποφάσισε να συναντήσει τους «μεγάλους» εφοπλιστές που σέβεται ο Οικονόμου.

    Πράγματι, ένας εκ των μεγαλύτερων εφοπλιστών της Ελλάδας, με πάνω από 100 πλοία στην ιδιοκτησία του, ενημερώθηκε για την επιθυμία του κ. Παληού και υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει με τον κ. Οικονόμου.

    Λέγεται ότι στην κουβέντα των δύο ανδρών, ο κ. Παληός υποστήριξε ότι «ο Οικονόμου δέχεται να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά ζητεί ένα θηριώδες premium, το οποίο η οικογένεια θεωρεί τρομερά υπερβολικό».

    Χθες η μετοχή της εταιρείας, διαπραγματευόταν στα 1,8750 δολάρια με πτώση 10%.

    Ο Γιώργος Οικονόμου, αγόρασε μέσω του Χρηματιστηρίου σταδιακά 1,033 εκατ. κοινές μετοχές, καταβάλλοντας 1,48 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,5%.

     

    Τι πραγματικά συμβαίνει;

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ο Οικονόμου σε μια κίνηση επενδυτικού ακτιβισμού, και ενεργώντας σαν Hedge fund, αγόρασε μέσω του χρηματιστηρίου περίπου το 10% των μετοχών της Performance της οικογένειας της Αλίκης Παληού.

    Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο και απαίτησε να παραιτηθεί ο CEO Ανδρέας Μιχαλόπουλος και επιπλέον 3 άτομα από το ΔΣ.

    Είναι πάντως γεγονός ότι η μετοχική επίθεση Οικονόμου στην οικογένεια Παληού κρύβει, κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα λεφτά.

    Πήγες εφοπλιστικές, με γνώσεις, εξηγούν μιλώντας στον WISEMAN:

    «Ο πόλεμος δεν αφορά τα λεφτά. Δεν λείπουν από τον Οικονόμου τα 10 εκατ. που ενδεχομένως ζητάει.

    Τα λεφτά αυτά είναι pocket money για τον εφοπλιστή.

    Ή θέλει να τους πάρει την εταιρεία ή κάτι έχει συμβεί και για λόγους εγωισμού, θα τους κάνει «πόλεμο» μέχρι να ματώσουν».

    Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική Oικονόμου έχει θορυβήσει και τις αρχές των χρηματιστηρίων στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και δεν βοηθάει άλλους Έλληνες εφοπλιστές που ενδεχομένως θέλουν να εισαγάγουν  (listing) τις εταιρείες τους στον  NASDAQ.

     

    Quiz

    Ποια εταιρεία PR και lobbying, ακούγεται ότι έκοψε τιμολόγιο 2 εκατ. ευρώ, σε εισηγμένη εταιρεία που δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα τούτο το διάστημα, για να προωθήσει τα συμφέροντα της;

    Όχι φυσικά να δώσει λεφτά στα media, άλλα προς άλλες πλευρές…

    Και για να μην μπερδευόμαστε 3 εταιρείες  lobbying είναι που κάνουν αυτή την δουλειά.

    Άρα το quiz είναι σχετικά εύκολο…

     

    Lamda: 20 νέοι επενδυτές

    Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να έχει εκδηλωθεί για τον διαγωνισμό που τρέχει η Lamda αυτές τις ημέρες για τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό και συγκεκριμένα πάνω από το εμπορικό κέντρο της Βουλιαγμένης.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, 20 επενδυτές έχουν ήδη συμμετάσχει στην πλατφόρμα του διαγωνισμού, ο οποίος κλείνει τις επόμενες ημέρες.

    Φαίνεται τελικά ότι η αποχώρηση της Πειραιώς από τους γραφειακούς χώρος στο Ελληνικό μάλλον έχει ευνοήσει το έργο.

     

    Aποχωρεί ο Μπίτζιος από την Ελλάδα;

    Από έγκυρη πηγή μαθαίνω ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος έχει βγει στην αγορά προκειμένου να πουλήσει το state of the art σπίτι του στην Κηφισιά.

    Το προσδοκώμενο τίμημα κυμαίνεται στα 10 με 11 εκατ. ευρώ, όμως όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι το μείζον στην υπόθεση.

    Τo σπίτι, ένα παλιό αρχοντικά που το ανακαίνισε ο ίδιος, βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς.

    Προφανώς η εξέλιξη αυτή δείχνει την πρόθεση του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

    Άλλωστε, ο ίδιος έχει να εμφανιστεί πολύ καιρό στην Αθήνα.

    Για παράδειγμα μπορεί από τα τέλη Αυγούστου ο Φέλιξ Μπίτζιος να τοποθετήθηκε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο μεγάλου αθλητικού σωματείου  – ζήτημα το οποίο έθιξε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μαζί τη σιωπή των περισσοτέρων ΜΜΕ πλην mononews – ωστόσο δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε στο γεύμα που παρέθεσε προχθές ο πρόεδρος του Σωματείου στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία της ΚΑΕ.

    Όπως μου μεταφέρουν άτομα που έχουν γνώση των κινήσεων του, ο κ. Μπίτζιος έχει επιλέξει να αραιώσει τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, επιλέγοντας να διαμένει περισσότερο στο Μιλάνο.

    Γιατί το κάνει αυτό, η μία εξήγηση είναι ότι του πηγαίνει περισσότερο η ατμόσφαιρα στο Μιλάνο.

    Η άλλη, που θεωρώ και πιθανότερη, είναι ότι φοβάται την ετυμηγορία των εισαγγελικών αρχών για τον ρόλο του στις υποκλοπές.

    Πάντως, θα πρέπει να τονισθεί πως ο εκ των πρωταγωνιστών των υποκλοπών δεν δηλώνει στις ελληνικές φορολογικές αρχές κάτοικος Ιταλίας, αλλά Κύπρου.

    Και από έναν απλό έλεγχο στα τελωνεία Ελλάδος και Κύπρου θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει εύκολα πως αθροιστικά δεν έχει διαμείνει ούτε δύο εβδομάδες στη Μεγαλόνησο την τελευταία διετία.

    Δηλαδή, πρόκειται για πλασματική δήλωση φορολογικής έδρας που έχει προδήλως ως σκοπό τη φοροδιαφυγή.

    Τα ίδια ισχύουν και για τον άλλον πρωταγωνιστή της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων.

    Τον Γιάννη Λαβράνο.

    Και αυτός δηλώνει μόνιμος κάτοικος Κύπρου, αλλά σχεδόν δεν έχει πατήσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

    Ειδικά στην περίπτωση Λαβράνου, το προκλητικό είναι πως οι ελληνικές αστυνομικές αρχές του διαθέτουν – άγνωστο γιατί – αστυνομική προστασία 365 ημέρες τον χρόνο! Και αυτό ισχύει πάνω από δέκα χρόνια.

    Ξέρουμε πως πιθανότατα να κουράζει κάποιους η αναφορά στους κ.κ. Μπίτζιο και Λαβράνο, αλλά είναι πρόσωπα δημόσιου ενδιαφέροντος που μας απασχόλησαν πολύ το τελευταίο έτος και θα μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες…

     

    Το μπρέκφαστ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επενδυτές

    Η «ημέρα των επενδυτών» ήταν η χθεσινή για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και από τους στενούς του συνεργάτες (Άννα-Μαρία Μπούρα, Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη, Γιώργος Ευθυμίου).

    Στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε περίπου 20 στελέχη τραπεζών, funds και επενδυτικών εταιρειών, «μπήκαν όλα στο τραπέζι» και πρωτίστως η διαδικασία αποχώρησης του Δημοσίου από την Εθνική και την Alpha Bank.

    Aπ’ ότι έμαθα στο πρωινό κάλεσμα του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Pimco (επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. δολάρια), της  Alliance Bernstein (παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, περίπου 780 δισ.), η Citigroup, καθώς και απεσταλμένοι του  Τζον Πόλσον.

     

    Σπύρος Πολλάλης: Η ύποπτη σιωπή και η άμεση παρέμβαση Αδώνιδος

    Εδώ και ημέρες ο Wiseman σας έχει ενημερώσει για τον άκομψο τρόπο με τον οποίο το Κολλέγιο Αθηνών και συγκεκριμένα ο Διευθυντής/President κ. Σπύρος Πολλάλης απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους από το διοικητικό προσωπικό του σχολείου.

    Τα καίρια ερωτήματα (εστάλησαν μέσω email) του mononews.gr προς τον κ. Πολλάλη, τα οποία έχουν τεθεί εδώ και δύο ημέρες, η διοίκηση αποφάσισε να τα αγνοήσει.

    Μία στάση «ύποπτη», μιας και οι καταγγελίες συνδέουν τη στενή φιλία του κ. Πολλάλη με μία πρώην εργαζόμενη με τις «εκδικητικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, απολύσεις.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, οι δύο γυναίκες από τους τέσσερις εργαζόμενους που απολύθηκαν, είχαν προχωρήσει πριν δύο χρόνια σε έγγραφες καταγγελίες εναντίον της τότε επικεφαλής του HR, τμήμα στο οποίο εργάζονταν.

    Οι εργαζόμενες είχαν μάλιστα δεχθεί πιέσεις για να αποσύρουν τις καταγγελίες, από μέλος του Δ.Σ., με τη διεύθυνση του σχολείου να αποφασίζει τελικά την απόλυση της επικεφαλής του HR.

    Δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν και ανέλαβε ο κ. Πολλάλης, οι δύο γυναίκες απολύθηκαν, μαζί με άλλα δύο άτομα, χωρίς εξήγηση, πέραν του ότι είναι εντολή προέδρου, και με «προτροπή» σε μία ώρα να έχουν μαζέψει τα πράγματά τους.

    Το mononews διερωτήθηκε κι έθεσε το αντίστοιχο ερώτημα και προς τον κ. Πολλάλη, αν αυτές οι απολύσεις συνδέονται, όπως καταγγέλλεται, με το γεγονός ότι η τότε επικεφαλής του HR είναι προσωπική του φίλη.

    Κι αν όχι, πώς δικαιολογείται η άκομψη λήξη της συνεργασίας;

    Ύστερα από τουλάχιστον 48 ώρες, από τότε που του τέθηκαν τα ερωτήματα, έχει κι ένα ακόμα ερώτημα: γιατί αποφεύγει να απαντήσει;

    Επίσης μου κάνει εντύπωση πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν έχουν εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

    Κάπου πάει το μυαλό μου.

    Ότι η κόρη της τέως ΓΓ του ΚΚ Αλέκας Παπαρήγα, έχει αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο σχολείο…

    Επίσης ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ένας άνθρωπος που γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλες ευαισθησίες  σε τέτοια θέματα, πρέπει να παρέμβει άμεσα.

     

    Ο Γουόρεν Μπάφετ αναζητά Έλληνες «συνεταίρους»

    Μεγαλύτερο άνοιγμα στην ελληνική αγορά κάνει η εταιρεία real estate του Γουόρεν Μπάφετ.

    Η επενδυτική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Berkshire Hathaway έχει μπει στα ελληνικά ακίνητα, μέσω της Berkshire Hathaway HomeServices, με βραχίονα την ENEA Real Estate, μεσιτική εταιρεία που συστάθηκε στο Περιστέρι το 2019.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού βραχίονα, Κυριάκο Ξύδη, η εταιρεία είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα της επέκτασης της παρουσίας στην Ελλάδα και αναζητά τους βασικούς συνεργάτες/αντιπροσώπους μεσίτες σε όλη την Ελλάδα, είτε με είτε χωρίς μετοχική συμμετοχή.

     

    Γιατί ο Άδωνις ζηλεύει τον Σκρέκα

    Για να μην πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό, σπεύδω πάραυτα να αποσαφηνίσω ότι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας είναι ο λόγος που ο Άδωνις Γεωργιάδης ζηλεύει τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

    Όπως είπε ο Άδωνις κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της Ένωσης, το να υπάρχει ένα θεσμικό όργανο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που να είναι συνομιλητής με την πολιτεία είναι πολύ σημαντικό.

    Αποκάλυψε, δε, ότι όταν ήταν ο ίδιος υπουργός στις συναντήσεις που γινόταν με τους εκπροσώπους του σούπερ μάρκετ έπρεπε να ηχογραφούν τις συνομιλίες στα κινητά, να απομαγνητοφωνούν και να στέλνουν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Έτσι ώστε να  μην υπάρχει καμία υπόνοια περί συμφωνιών.

    Εκτός από αυτό, ο πάντα πληθωρικός Άδωνις θύμισε ότι στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι τα σούπερ μάρκετ ληστεύουν τον κόσμο.

    Θύμισε ότι τότε δεν απάντησε κανείς και κάλεσε τους σουπερμαρκετάδες να το κάνουν τώρα.

     

    Πληρώνει τρεις μεγάλους κατασκευαστές 8 εκατ. ευρώ ο ΜΟΡΕΑΣ

    Τον οβολό του στους Ομίλους Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 και Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο υποδομών και μεταφορών.

    Άνθρωπος με καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στις παραχωρήσεις μου είπε ότι υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε το ΟΚ ώστε η κοινοπραξία να λάβει το ποσό των 8,8 εκατ. Ευρώ για τον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑ.

    Πρόκειται για μία εκ των πολλών πρόσθετων επιδοτήσεων λειτουργίας (ΠΕΛ) του οδικού άξονα και αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Για να το αποσαφηνίσουμε τα χρήματα αυτά δεν αφορούν κάποια αποζημίωση που αναγκάζεται να καταβάλει το Δημόσιο εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής ή ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας.

    Η αποζημίωση, λοιπόν, αφορά στην παρέμβαση που έκανε το κράτος προκειμένου  οι τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον αυτοκινητόδρομο.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, οι τράπεζες και κυρίως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέκοψαν  εν μέσω της κρίσης (στα τέλη του 2013) τον δανεισμό του αυτοκινητόδρομου και δέχτηκαν να το συνεχίσουν μόνο εάν το δημόσιο δημιουργούσε έναν κρατικό μηχανισμό στήριξης.

    Αυτό έγινε το 2015 και άνοιξαν ξανά οι «κάνουλες» των τραπεζών.

    Από όσα μπόρεσα να μάθω η εταιρεία χρηματοδοτείται έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τα δάνεια που έχει σηκώσει καθώς τα έσοδα της δεν επαρκούν, ενώ έχει υπολογιστεί ότι από τον Αύγουστο του 2016 έως και σήμερα έχει λάβει με τη μορφή της κρατικής ενίσχυσης 177,5 εκατ. Ευρώ.

     

    Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η εισήγηση – πρόταση Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ) στον Θόδωρο Σκυλακάκη 

    Στον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη θα στείλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο Θανάσης Δαγούμας της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) την εισήγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει μία μεγάλη πληγή της ενεργειακής αγοράς, που είναι ο ενεργειακός τουρισμός.

    Εν ολίγοις η τακτική «δεν πληρώνω το ρεύμα και μόλις με στριμώξουν αλλάζω εταιρεία – πάροχο αφήνοντας απλήρωτους τους παλιούς λογαριασμούς».

    Η νομοθετική ρύθμιση θα γίνει γύρω στον Νοέμβριο.

    Θυμίζω πως οι εταιρείες – πάροχοι επισημαίνουν το τεράστιο πρόβλημα με τον πιο έντονο τρόπο στις off the record ενημερώσεις.

    Πρόσφατα όμως έκανε «σκληρές» δημόσιες δηλώσεις για το θέμα και ο Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της NRG (που ανήκει στον όμιλο MOTRO OIL – MOH), στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως μαθαίνουμε, η  πρόταση του Θανάση Δαγούμα και της ΡΑΑΕΥ θα προβλέπει κατ’αρχάς πως δεν θα υπάρχει εμπόδιο  στην αλλαγή προμηθευτή, για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στον νέο πάροχο τους.

     

    Όλο το σχέδιο που θα γίνει νόμος τον Νοέμβριο: Πότε θα κόβει το ρεύμα ο πάροχος…

    Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του mononews.gr και του wiseman, ο «παλιός» πάροχος θα διατηρεί το δικαίωμα δυνατότητα να εκδώσει προς τον Τάσο Μάνο και το ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής του πρώην πελάτη του για χρονικό διάστημα έως και 120 ημερών μετά την αλλαγή εταιρείας.

    Προϋπόθεση για την εντολή θα είναι ο πρώην πελάτης να μην έχει αποπληρώσει στο μεταξύ τις οφειλές του, ή να μην τις έχει διακανονίσει.

    Με πρώτη ημέρα (day-1) τη μετακίνηση σε νέο προμηθευτή, ο «παλιός» πάροχος θα ενημερώνει τον πρώην πελάτη του για το οριστικό ποσό που αυτός χρωστά, αφότου πρώτα εκδοθεί ο τελικός εκκαθαριστικός λογαριασμός του καταναλωτή.

    Ο πρώην πελάτης θα μπορεί τότε είτε να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού ή, εναλλακτικά, να προχωρήσει σε διακανονισμό του.

    Η ρύθμιση θα είναι σε γενικές γραμμές τυποποιημένη και θα ακολουθεί αλγόριθμο  που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να αντεπεξέλθει οικονομικά στην τήρησή της.

    Έτσι, π.χ. η μηνιαία δόση θα πρέπει να είναι μικρότερη από τον μέσο λογαριασμό των 6 τελευταίων μηνών.

    Αν ο καταναλωτής δεν ανταποκριθεί στη ρύθμιση με την παλιά   εταιρεία  του (είτε για εφάπαξ εξόφληση είτε για ρύθμιση), τότε αυτή θα έχει το δικαίωμα να εκδώσει εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ.

    Ωστόσο, αν έχουν περάσει 120 ημέρες από την αλλαγή παρόχου, και ο «παλιός» προμηθευτής δεν έχει εκδώσει την εντολή, τότε θα χάνει αυτό το δικαίωμα.

     

    Η Μαριάννα Λάτση και η Trade Estates

    Η επένδυση της Μαριάννας Λάτση, στην θυγατρική ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Φουρλή, την Trade Estates, αλλάζει τα δεδομένα για την εισηγμένη Fourlis.

    Ή μάλλον, η επένδυση της κυρίας Λάτση επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τη στρέβλωση που υπάρχει κατά κόρον σε πλήθος εισηγμένων εταιρειών, ακόμα και στη λεγόμενη μεγάλη κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας.

    Η κυρία Λάτση πληρώνει 8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 4,2% της Trade Estates, εταιρεία που δεν έχει μπει ακόμα στο Χρηματιστήριο για να «γραδάρει» την αποτίμησή της η αγορά,  αλλά έχει δρομολογηθεί να γίνει μέχρι τέλος του χρόνου.

    Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι η αποτίμηση της εταιρείας ακινήτων του Φουρλή κοστολογείται για το 100% κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Όμως η αποτίμηση της εισηγμένης FOURLIS,  με βάση το χθεσινό κλείσιμο, διαμορφώνεται στα 218 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, η θυγατρική του αποτιμάται σχεδόν όσο η εισηγμένη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Οπότε κάποιος μάλλον κάνει λάθος….

    Η η κ. Λάτση (εάν αγόρασε πανάκριβα) η η αγορά που κρατάει την μετοχή  στα 4,18 ευρώ και στα 218 εκατ. ευρώ αποτίμηση.

    Μάλιστα χθες παρόλο που ανακοινώθηκε η είδηση, η μετοχή σημείωσε πτώση 0,48% με όγκο συναλλαγών τα 62,400 τεμάχια.

    Ναι κάνουν και οι δυο λάθος αποκλείεται.

     

    AEGEAN: Ποιος πουλάει με μανία;

    Φίλοι αναγνώστες, τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 πέφτει το χώσιμο της αρκούδας.

    Οι πωλητές πετάνε τις μετοχές βιαστικά, σαν να τους κυνηγάνε.

    Ο Wiseman έψαξε και ρώτησε να μάθει τι γίνεται, γιατί μετά από τέτοια αποτελέσματα Α’ εξαμήνου δεν δικαιολογείται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ τέτοιο χώσιμο.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, από 13/08 έως και 06/09 στην Aegean είχαν αλλάξει χέρια 1.451.223 μετοχές με χαμηλότερη τιμή τα 12.50€ και υψηλότερη τα 13.78€.

    Από τις 07/09 μέχρι και προχθές 20/09 είχαν αλλάξει χέρια 1.796.923 μετοχές.

    Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Γενική Συνέλευση 216 μέτοχοι της εταιρείας εκπροσωπούσαν το 76.37% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Αυτό σημαίνει ότι το free float είναι 21.308.933 μετοχές.

    Με απλά ελληνικά, σε 10 εργάσιμες ημέρες, από τα 12.50€ και κάτω, άλλαξε χέρια το 8.45% του free float.

    Είναι ολοφάνερο ότι πάρα πολλοί που αγόρασαν στην ζώνη 12.50€-13.78€ βγήκαν πωλητές από τα 12.50€ και κάτω εφαρμόζοντας stop loss.

    Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί.

    Ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί σε άλλες μετοχές και είχαν Aegean αγορασμένες μέχρι τα 10.00€ βγήκαν επιθετικά να πάρουν ότι κέρδη μπορούσαν ώστε να ρεφάρουν τις ζημιές.

    Για αυτό άλλωστε το χαρτί στη χθεσινή συνεδρίαση το βαρέσανε μέχρι και τα 10.34€.

     

    Ο διαχειριστής της τραπεζικής ΑΕΔΑΚ που ΠΑΤΩΝΕΙ στις αποδόσεις

    Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι Έλληνας θεσμικός συστημικής τράπεζας ο οποίος έχει τώρα συνολική θέση 1.4 εκ μετοχές Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80 και αντί στην πτώση να αγοράσει Aegean, πούλησε σχεδόν όλη του την θέση.

    Αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε καν 30.000 μετοχές.

    Δεν το συζητάμε, με το που το ανακαλύψει ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας θα πάθει εγκεφαλικό και τότε είμαστε περίεργοι να δούμε τι εξηγήσεις θα του δώσει ο διαχειριστής.

    Φίλοι αναγνώστες, να σας θυμίσουμε ότι η Aegean είναι στον 25άρη.

    Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής της τραπεζικής ΑΕΔΑΚ τα τελευταία 3 χρόνια ΠΑΤΩΝΕΙ στις αποδόσεις.

    Οι ειδικοί επί των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αναρωτιούνται πως και έχει τόσο μεγάλη θέση στην Autohellas όταν η μετοχή αυτή τη στιγμή κάνει δεν κάνει ούτε 25.000 μετοχές την ημέρα.

    Οι μεριδιούχοι θα έπρεπε να γνωρίζουν το πόσο εγκλωβισμένα είναι τα κεφάλαιά τους.

    Γιατί εάν αποφασίσει να ρευστοποιήσει την θέση του, όπως έκανε και στην Aegean, δεν ξέρουμε σε τιμή θα πρέπει να την πάει για να βρει αγοραστές.

    Φίλοι αναγνώστες, το χώσιμο της αρκούδας που γίνεται στην μετοχή της Aegean μας θυμίζει το χώσιμο που γινόταν στην μετοχή της Mytilineos στα επίπεδα των 15.00€.

    Συγκεκριμένα τότε ο The Value Investor με άρθρο του στις 01 Φεβρουαρίου 2022 και με τίτλο «Το χώσιμο της αρκούδας, η σκούπα Philips και το πιο hot story του ελληνικού χρηματιστηρίου» έγραφε ότι τότε έχουν αλλάξει χέρια 5.094.397 μετοχές της Mytilineos στα 15.00€ λέγοντας ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για αγορά παρόλο το χώσιμο της αρκούδας που γινόταν στην μετοχή.

    Συγκεκριμένα ο The Value Investor έγραφε ότι το σημαντικότερο στην Mytilineos όπως και παλαιότερα στην Autohellas είναι το μέλλον και ποιος θα κάνει την σωστή πρόβλεψη σε επίπεδο κερδών.

    Ο Wiseman τότε, όπως και στην περίπτωση της Autohellas, δικαιώθηκε απόλυτα.

     

    AEGEAN: Τα αποτελέσματα

    Φίλοι αναγνώστες, τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου της Aegean ήταν μακράν τα καλύτερα και ισχυρότερα αναλογικά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Για να καταλάβετε, η Aegean στα 10.90€ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 983 εκ ευρώ.

    Με την εκτίμηση του Wiseman από την αρχή της χρονιάς ότι θα βγάλει 171.5 εκ ευρώ κέρδη, που πλέον είναι ορατό σε όλους, αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές της Aegean αλλάζουν χέρια με ένα P/E 2023 = 5.73.

    Όσοι έχετε άγχος, εάν θα καταφέρει και του χρόνου να βγάλει 171.5 εκ ευρώ κέρδη η Aegean, έρχεται η Goldman Sachs με προχθεσινό της report για το πετρέλαιο να σας καθησυχάσει.

    Λέγοντας απλά και σταράτα ότι το ράλι στην τιμή του πετρελαίου είναι πίσω μας και βλέπει σαν ανώτερη τιμή για το 2024 τα $105/βαρέλι.

    Ακόμα, στο συγκεκριμένο report η Goldman Sachs τονίζει ότι βλέπει το πετρέλαιο τον επόμενο χρόνο να παίζει σε μια ζώνη τιμών μεταξύ $80 και $105.

    Με αυτή λοιπόν την παραδοχή, οι ειδικοί «πιστεύουν  ακράδαντα ότι η Aegean και του χρόνου θα βγάλει 171.5 εκ ευρώ κέρδη.»

    Η AEGEAN παίζει αυτή την στιγμή  με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e = 5.73 και με ένα προσδοκώμενο P/E 2024e = 5.73 είναι κολοσσιαία ευκαιρία.

    Εκτός όμως από τον χαμηλό πολλαπλασιαστή, ο Wiseman πληροφορείται ότι «του χρόνου η Aegean θα  δίνει μέρισμα 0.90€/μετοχή.»

    Δηλαδή στα 10.90€ θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 8.25%.

    Φίλοι αναγνώστες, για να έχετε μια αίσθηση αναλογικότητας χωσίματος που έχει γίνει στην μετοχή της Aegean, στην μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ έχουν αλλάξει χέρια από 07/09 μέχρι και 20/09 334.007 μετοχές ενώ στην Aegean 1.796.923 μετοχές.

    Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ξένοι που τοποθετήθηκαν στη ζώνη μεταξύ 12€ και 13€ θέλουν να αυξήσουν την θέση τους ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ στη ζώνη 10€ με 11€.

    Έχουν τεράστια υπομονή και πολλά λεφτά και δεν βιάζονται.

    Αφού τους τα πετάνε τα χαρτιά κάθε μέρα βιαστικά και σε όλο πιο χαμηλότερες τιμές, τόσο το καλύτερο για αυτούς.

    Είναι ακριβώς το ίδιο σκηνικό που είχε γίνει στην Mytilineos στα 15.00€ και στην Autohellas στα 4.00€.

    Παρόλο το κολοσσιαίο χώσιμο που γίνεται τώρα στην μετοχή της Aegean, οι ειδικοί λένε «ότι η μετοχή της Aegean θα γράψει εν ευθέτω χρόνο καινούρια ιστορικά υψηλά.

    Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή».

     

    To report της Goldman Sachs

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.