• Ποιο τεράστιο fund αγοράζει Alpha Bank, τι θα κάνει ο Χόλτερμαν, γιατί οι Έλληνες επενδυτές έχασαν το ράλι, το road show της Mytilineos στο Λονδίνο και ένα κουΐζ με την τραπεζίτη του Κολωνακίου

    Ο wiseman σας τα είχε γράψει από τις 12 και 13 Ιανουαρίου ότι θα γίνει «μύλος» με τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα διαγωνισμό του ενός ίσως και ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ, που αν έχει ευτυχή κατάληξη σύντομα, εγώ θα γίνω φακίρης και θα κάθομαι πάνω σε καρφιά.

    image

    Το GIC αγοράζει Alpha Bank

    Χθες στο Χρηματιστήριο έγινε πάρτι ειδικά στις τράπεζες που σημείωσαν άνοδο έως και 6% με την Alpha Βank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 να πρωταγωνιστεί καθώς έκλεισε στα 1,47 με τον απίστευτο όγκο των 17,5 εκατ. μετοχών.

    Η Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 έσπασε με ευκολία τα 5 ευρώ που ήταν η τιμή στόχος από μεγάλη ξένη τράπεζα, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 έφτασε στα 1,445 ευρώ ενώ και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 διέλυσε ευκολά τα 2,30 ευρώ και έκλεισε στα 2,33 ευρώ.

    Όμως κατά την χθεσινή ημέρα όπως και όλες τις προηγούμενες οι μεγάλοι αγοραστές είναι ξένοι.

    Πελάτες της Goldman Sachs, της Bank Of America, της CITI και άλλων ήταν οι κυρίαρχοι στο ταμπλό.

    Μάλιστα φανατικός αγοραστής της ALPHA BANK ήταν και το διάσημο fund από την Σιγκαπούρη το GIC.

    Το fund που αγόρασε στα τέλη του 2022 το ξενοδοχείο SANI/IKOS στην Χαλκιδική είναι μία από τις τρεις επενδυτικές οντότητες στη Σιγκαπούρη που διαχειρίζονται τα αποθεματικά της κυβέρνησης από κοινού με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) και την Temasek.

    Εκτός του παιχνιδιού οι Ελληνάρες

    Όμως ενώ οι ξένοι είναι οι μεγάλοι αγοραστές, φαίνεται ότι οι Έλληνες μικροί και μεγάλοι έχουν μείνει εκτός των τραπεζικών μετοχών.

    Από μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες,  ο Wiseman πληροφορείται ότι οι Ελληνάρες πουλήσαν τις τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα 10 έως 15%.

    Αυτό έγινε γιατί άπαντες περίμεναν την διόρθωση των τιμών των τραπεζών, για να τοποθετηθούν εκ νέου.

    Αποτέλεσμα είναι να έχουν μείνει χωρίς χαρτιά και οι ξένοι να παίζουν το παιχνίδι ανενόχλητοι.

    Μάλιστα την Παρασκευή που έληγε το συμβόλαιο στον FTΑSE Φεβρουαρίου κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν ανάποδα την αγορά και την σόρταραν (ποντάραν δηλαδή στην πτώση) για τον Μάρτιο.

    Χθες όμως η αγορά έφυγε με δύναμη προς τα πάνω και τελικά ο FTASE2303 (δηλαδή το συμβόλαιο του Μαρτίου) να κλείσει στις 2731 μονάδες.

    Αποτέλεσμα ήταν να αιφνιδιαστούν όλοι.

    Αυτό που δεν κατάλαβαν οι Έλληνες είναι ότι οι ξένοι μπαίνουν “με μανία” στις τράπεζες καθώς παίζουν τα κέρδη του 2023 -2024.

    Δηλαδή τοποθετούνται με χρονικό ορίζοντα 1 έως 2 ετών και όχι βραχυπρόθεσμα.

    Με δεδομένο ότι πούλησαν τις τραπεζικές μετοχές οι Έλληνες τοποθετήθηκαν σε μετοχές που δεν έχουν «τρέξει» όπως για παράδειγμα στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 , τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και την ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 .

     

    Τι έκαναν ΤΕΝΕΡΓ, Ιντεάλ, Ιντρακάτ

    Τώρα όσον αφορά τις υπόλοιπες μετοχές αξιοπρόσεκτη η συμπεριφορά της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 που μάζεψε την προσφορά που υπήρχε και της  Τέρνα Ενεργειακής  ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23  που έκλεισε με θετικό πρόσημο στα 18,77 ευρώ.

    Σημαντική η αντίδραση της Ιντεάλ ΙΝΤΕΚ 1,45% 6,29 η μετοχή της οποίας εν όψει της ανακοίνωσης των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του 2022, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά 5,7% και έκλεισε στα 3,91 ευρώ.

    Τι θα κάνει ο Χόλτερμαν

    Μέιζον ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η κυβέρνηση έχει καλέσει το αφεντικό της Reggeborgh Χένρι Χόλτερμαν να υποβάλει προσφορά για το 9% της  Alpha Bank.

    Όμως ο ίδιος έχει αγοράσει σχεδόν στο 1 ευρώ την θέση που έχει χτίσει στην Alpha.

    Τώρα  μετοχή είναι 44% υψηλότερα.

    Δεν ξέρω εάν αυτό τον προβληματίζει, αλλά το θεωρώ πιθανό.

    MYTILINEOS: Το analyst day και το road show στο Λονδίνο 

    Φίλοι αναγνώστες, χθες στην εταιρεία MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έγινε το καθιερωμένο Analyst Day. Αυτή τη φορά, όμως, αυτό που έκανε τη διαφορά, ήταν η φυσική παρουσία 11 κορυφαίων στελεχών από 11 ξένες κορυφαίες τράπεζες.

    Συγκεκριμένα, ήταν ο επικεφαλής για την Ελλάδα της JP Morgan, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της Morgan Stanley, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και οι επικεφαλής για την Ελλάδα από τις Barclays, Bofa, Citigroup, Nomura, Credit Suisse, Deutsche Bank, Jefferies, BNP και HSBC.

    Ακόμα ήταν οι επικεφαλής των τμημάτων ανάλυσης και πωλήσεων από τις Alpha Finance, Axia, Ambrosia, Beta, Eurobank, NBG, Piraeus, Pantelakis, Wood, Optima, Euroxx και Edison.

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν απλός, μεστός και to the point.

    Εξήγησε πολύ απλά και κατανοητά, ότι η MYTILINEOS ακόμα και τώρα που έχουν πέσει οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, τα νούμερα του κλάδου της ενέργειας θα είναι εξίσου καλά, όπως και όταν ανέβαιναν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι όταν ανέβαιναν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, ΟΛΟΙ οι αναλυτές φοβόντουσαν για τα αποτελέσματα του κλάδου της ενέργειας.

    Όλοι έπεσαν έξω.

    Το ίδιο και τώρα…πάλι όλοι οι αναλυτές φοβούνται ότι τώρα που πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κλάδος της ενέργειας θα έχει μειωμένα αποτελέσματα.

    Η διαφορά, όμως αυτήν τη φορά είναι ότι μετά τη συνάντηση όλοι οι αναλυτές κατάλαβαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Σύμφωνα με πηγή του Wiseman από το city του Λονδίνου που παραβρέθηκε στη συνάντηση, πλέον είναι ολοφάνερο ότι η MYTILINEOS θα δώσει τεράστια βαρύτητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, κυρίως στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδία χρήση αλλά και για τρίτους.

    Όμως, ενώ αυτή η ανάπτυξη θα είναι γρήγορη θα γίνει με σύνεση.

    Δηλαδή χωρίς να επιβαρύνει τον καθαρό δανεισμό.

    Ο στόχος είναι παρόλο το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της MYTILINEOS, ο δείκτης NET DEBT/EBITDA να μην υπερβεί το 1.5.

    Η πηγή μας, μας τόνισε ότι είναι ολοφάνερο πλέον ότι η MYTILINEOS εξελίσσεται στο απόλυτο ελληνικό SOLAR PLAY.

    Για να καταλάβετε το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι οίκοι για την MYTILINEOS, την άλλη εβδομάδα η MYTILINEOS θα παρουσιαστεί στην HSBC Λονδίνου στο κομμάτι του equity.

    Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα δώσει το παρόν του και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Η HSBC μετά την Τράπεζα Πειραιώς, που είδατε τι έγινε στη μετοχή της, έβαλε ΤΩΡΑ στο στόχαστρο της και την MYTILINEOS.

    O κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει βάλει στόχο η MYTILINEOS να μπει στον FTSE 100. Σε αυτήν του την προσπάθεια έχει συμμάχους όλους τους κορυφαίους ξένους επενδυτικούς οίκους.

    Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα πετύχει τον στόχο του να βάλει τη MYTILINEOS στο FTSE 100.

    Ο Μαντζουράνης με τον ΣΥΡΙΖΑ

    Ένας από τους πιο χαρισματικούς δικηγόρους, πολύ καλός ρήτορας και ιδιαίτερα επικίνδυνος για την Νέα Δημοκρατία εξαιτίας των θέσεων του και των απόψεων του είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης.

    Ο γνωστός δικηγόρος κατεβαίνει με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

    Ο Μαντζουράνης ο οποίος είναι φανατικός αντιμητσοτακικός, έλαβε μέρος στις περισσότερες μεγάλες δίκες της τελευταίας δεκαετίας.

    Είναι σαφές ότι η Βουλή χρειάζεται ανθρώπους του διαμετρήματος του έμπειρου δικηγόρου.

    Intrakat: Σε ποιο έργο στην Κρήτη παίζει μπάλα μόνη της

    Μόνη της μαθαίνω πως παίζει μπάλα η Intrakat στο έργο για την κατασκευή φοιτητικών εστιών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αξίας 255 εκατ. ευρώ, καθώς ήταν το μοναδικό μεγάλο κατασκευαστικό «μαγαζί» που υπέβαλε οικονομική προσφορά, παρά το γεγονός ότι και άλλοι μεγάλοι είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν τον ενδιαφέρον τους.

    Για την ιστορία να σας αναφέρω πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, το Φεβρουάριο του 2020, και τότε είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τα εξής σχήματα:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 ,  ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις,  ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 , Intrakat, Mytilineos-ΑΤΕΣΕ , Archirodon, ΘΕΜΕΛΗ

    Οι δύο τελευταίες «κόπηκαν» από το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού και τελικά φτάσαμε στο σήμερα, όπου η Intrakat συνεχίζει να επενδύει στα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία και είναι στο στόχαστρο της νέας διοίκησης του Αλέξανδρου Εξάρχου μαζί με τις παραχωρήσεις.

    Με αυτό τον τρόπο η εισηγμένη ανοίγει την πόρτα και για τη διεκδίκηση περισσότερων ΣΔΙΤ για πανεπιστημιακές φοιτητικές εστίες, που τρέχουν αυτή την περίοδο.

    Επίσης, ενισχύει τη θέση της στην Κρήτη, καθώς  αναμένεται σύντομα να υπογράψει μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ τη σύμβαση για το Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ, ενώ δεν αποκλείεται να τη δούμε να κατεβαίνει και στην παραχώρηση Χανιά-Ηράκλειο αξίας άνω του 1,5 δισ. Ευρώ.

     

    Πρόσω ολοταχώς για το Χρηματιστήριο η Orilina

    Το ΙΡΟ της Orilina Properties, της σύμπραξης του hedge fund Brevan Howard και του Έλληνα επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, θα είναι η δεύτερη του real estate που θα λάβει χώρα εντός του 2023, μετά την Trade Estates του Φουρλή.

    Η εταιρεία ακινήτων έχει αρχίσει ήδη να «συμπεριφέρεται» ως εισηγμένη, αφού δημοσίευσε νωρίς οικονομικές καταστάσεις, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων πως στα τέλη του 2022 σύναψε επταετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων, «σπάζοντας και το ρόδι», καθώς μέχρι πρότινος είχε μηδενικό δανεισμό .

    Με αυτά τα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει απόβαση στο Ελληνικό, μέσω έργου 70 εκατομμυρίων.

    Έτσι θα κάνει και το ντεμπούτο της στον τομέα της ανάπτυξης κατοικιών προς πώληση, αφού στον Άγιο Κοσμά θα αναπτυχθούν πολυτελείς βίλες, yacht club, ιδιωτική κάβα και καταστήματα εστίασης.

    Αυτή δεν είναι η μοναδική συνέργεια με τη Lamda Development, αφού η εταιρεία δρομολογεί την ανέγερση έξι εμπορικών ακινήτων στην Πυλαία, εκεί όπου λειτουργεί το Mediterranean Cosmos, μέσω εταιρείας στην οποία η Orilina έχει το 80% και η Lamda το 20%.

    Έχει επίσης αποκτήσει έκταση 47 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχή που σχετίζεται με τον τομέα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως και το νεοκλασικό κτίριο «Ρολόι» που έχει είσοδο στον σταθμό τρένου του ΗΣΑΠ και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο «Παρθενών», εκεί όπου η εταιρεία θα χτίσει κτίριο γραφείων.

    Σε αριθμούς, η εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο 99,7 εκατομμυρίων, διαθέσιμα κεφάλαια 21 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ.

    Στρατηγικές επενδύσεις: Από πεντάστερα και χαρτικά μέχρι κινηματογραφικά στούντιο

    Προς δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκαν επενδυτικά σχέδιο που περιλαμβάνουν από εργοστάσια χαρτικών έως και στούντιο που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη… Χόλυγουντ.

    Με καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων έχει αιτηθεί να προχωρήσει η επένδυση 50 εκατομμυρίων των Γιάννη Καλαφάτη και Γιαρίβ Λερνέρ για ίδρυση κινηματογραφικών στούντιο και στούντιο παραγωγής post production σε Θέρμη και Ελληνικό.

    Επίσης, κατατέθηκε ο επενδυτικός φάκελο για την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής προϊόντων χάρτου από την Intertrade, την εταιρεία της οικογένειας Ντεληδήμου που έχει αγοράσει και το σήμα της Softex. 

    Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση και ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενώ έχει αγοράσει και το συγκρότημα των πιεστηρίων της Ίριδας.

    Με fast track διαδικασίες προχωρά κι η επένδυση της Grivalia Hospitality στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών. 

    Η εταιρεία έχει αιτηθεί να ενταχθεί στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», με την προϋπόθεση ότι το project θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2025.

    Η επένδυση που προωθεί η εταιρεία, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Πρεμ Γουάτσα, έχει ύψος 286 εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός πολυτελούς οικολογικού τουριστικού θέρετρου και κέντρου ευεξίας και αναψυχής σε μια έκταση 553 στρεμμάτων.

    Νέο έργο κλειδώνει η Interkat

    Νέο οδικό έργο μαθαίνω πως κλειδώνει ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου μέσω της Interkat.

    Πρόκειται για τα έργα συντήρησης του ΠΑΘΕ αξίας 5,3 εκατ.ευρώ, στο οποίο συμμετείχαν κυρίως μικρά «μαγαζιά», τα οποία έδωσαν εκπτώσεις δυσανάλογες του μεγέθους τους.

    Και εξηγούμαι, η Interkat κλείδωσε το έργο στα 3,5 εκατ. Ευρώ καθώς έδωσε έκπτωση 34% επικρατώντας μεταξύ 13 μνηστήρων.

    Έχω να σας πω, επίσης, πως η συγκεκριμένη έκπτωση δεν ήταν η μεγαλύτερη, καθώς υπήρξαν και τρεις καλύτερες από τις ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ (57%), ΟΔΟΣ ΑΤΕ (52%), SEC (46%) και ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΙΩΤΙΑΣ (34%).

    Ωστόσο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που έτρεχε τον διαγωνισμό τις κάλεσε να δώσουν εξηγήσει για το ύψος των εκπτώσεων με αποτέλεσμα αυτές να κοπούν καθώς δεν έπεισαν.

    Πιστεύω πως ήταν ηλίου φαεινότερον πως θα κοπούν καθώς τη σήμερον ημέρα, εάν δούμε έστω και διψήφια έκπτωση κάνουμε λόγο για έργα που «κυνηγούν οι εταιρείες με το τουφέκι».

    Ξεπαγώνει επενδυτικά ακίνητα ο ΟΤΕ

    Βήμα βήμα προχωράει τη στρατηγική του να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των 2.300 ιδιοκτησιών ο ΟΤΕ, που έχει γίνει παίκτης στο real estate με assets σχεδόν 1 δισ. ευρώ, μέσω της OTE Estate.

    Επόμενο στοίχημα η ανακαίνιση γραφειακού ακινήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στον Άγιο Δημήτριο και μάλιστα, σε ιστορική περιοχή, πολύ κοντά στα βυζαντινά τείχη.

    Την αναβάθμιση του κτιρίου έχει αναλάβει η Ελληνίδα αλλά με διεθνή δραστηριότητα αρχιτέκτονας Νεφέλη Χατζημηνά, ενώ στο ακίνητο θα στεγαστούν επίσης γραφειακή χώροι μετά την ανακαίνισή του, είτε από τον ΟΤΕ είτε από κάποιον μισθωτή, αν ο όμιλος αποφασίσει να το βγάλει στην αγορά.

    Η ΟΤΕ Estate έχει ήδη στα σκαριά κι άλλα σημαντικά έργα αναβάθμισης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, το «στρατηγείο» στο Δαχτυλίδι της Κηφισίας, στο οποίο θα μετακομίσουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και τον Πύργο του ΟΤΕ στην Πατησίων.

    Έξυπνοι μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ: Το νέο παρασκήνιο 

    Ο wiseman σας τα είχε γράψει από τις 12 και 13 Ιανουαρίου ότι θα γίνει «μύλος» με τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα διαγωνισμό του ενός ίσως και ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ, που αν έχει ευτυχή κατάληξη σύντομα, εγώ θα γίνω φακίρης και θα κάθομαι πάνω σε καρφιά.

    Προς το παρόν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο Αναστάσιος (Τάσος για τους φίλους του) Μάνος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ βλέποντας πως η πιθανή κατάληξη του μεγαλεπήβολου διαγωνισμού του δεν θα γίνει ούτε το 2024 έτσι όπως πάμε!

    Την καυτή πατάτα κρατά τώρα στα χέρια της η  πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη (Νίκη για τους κοντινούς της ανθρώπους) Θεοτοκάτου, η οποία εδώ και ένα χρόνο είναι  πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

    Βεβαίως αφού το  μπαλάκι τώρα έχει φτάσει στην  Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αυτό είναι εγγύηση σοβαρής και έγκυρης συνέχειας, αλλά τι θα γίνει με το «γαϊτανάκι» προσφυγών που αναμένεται από «κομμένους» και μη κομμένους που όμως δεν θέλουν πίσω στους κομμένους;

    Θυμίζω πως για την επόμενη κρίσιμη  φάση έχουν προεπιλεγεί οι αμερικανικές Itron (συγκεκριμένα η θυγατρική της στην Ισπανία) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco που είναι θυγατρική της γαλλικής Oracle France και η ελληνική Protasis μαζί με τη γαλλική Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

    Εκτός της ελβετικής Landis+GYR που τέθηκε εκτός και θα κάνει μεγάλη φασαρία, «κόπηκαν» η δανέζικη Netcompany Intrasoft και η ιταλική Gridspertise.

    Τα τέσσερα σχήματα, αναλυτικά, είναι με βάση όσα έχουν διαρρεύσει:

    1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
    2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
    3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
    4. Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

    Όπως καταλάβατε στο παιχνίδι έμειναν (προφανώς εντελώς συμπωματικά) οι πανίσχυροι Αμερικανοί σύμμαχοί μας και οι ισχυροί Γάλλοι φίλοι μας.

    H άγνωστη Protasis κάνει προσφυγή στην προσφυγή των Ελβετών 

    Η απόφαση για τη προσφυγή της «κομμένης» Landis+Gyr, θα βγει περί τα τέλη του μήνα ή αρχές Μαρτίου.

    Όμως πλέον  μεσολαβεί  άλλο ένα δεδομένο  το οποίο μάλλον περιπλέκει, παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα: Η  προσφυγή της Protasis κατά της …προσφυγής των Ελβετών!

    Και εξηγούμαι: στην κόντρα  ΔΕΔΔΗΕ – Landis+Gyr, ο Τάσος Μάνος  έχει βρει σύμμαχο την παγκοσμίως άγνωστη  ελληνική εταιρεία, αφού  η Protasis, με επιστολή της, τάσσεται υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είχε εξαρχής υποστηρίξει ότι ορθώς αποκλείστηκε η Landis+Gyr, καθώς δεν είχε δηλώσει ως υπεργολάβο για τη κατασκευή των μετρητών, το εργοστάσιο στην Κόρινθο.

    Εδώ να θυμίσουμε πως η ελληνική  Landis+Gyr, είναι ο διεθνής κόμβος του ομίλου για την ευρωπαϊκή αγορά, και ακριβώς για το λόγο αυτό, έχουν μεταφερθεί στην Κόρινθο  γραμμές παραγωγής από την Ελβετία και τη Βρετανία.

    Όμως οι  Ελβετοί φαίνεται πως έκαναν ένα σοβαρό λάθος στο φάκελό τους.

    Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και η Protasis A.E, συντασσόμενη πλήρως με τις θέσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

    Το μυστήριο με την Protasis 

    Η φράση αυτή ακούστηκε μεταξύ παλαιών και έμπειρων τεχνοκρατών  του ΔΕΔΔΗΕ όταν διαπιστώθηκε η «παρεμβατικότητα»  της Ελληνικής εταιρίας και σας το είχαμε γράψει εγκαίρως.

    Οι ίδιοι μηχανικοί  μας λένε και εμείς το μεταφέρουμε πως  «μυστήριο παρουσιάζει αυτή η εταιρία που είναι   ο εγχώριος εταίρος της γαλλικής Sagemcom Energy & Telecom και πέρασε ταχύτατα στην επόμενη φάση, αλλά είναι μάλλον  ‘ανύπαρκτη’ (αυτό μένει να  φανεί στο μέλλον φυσικά) και θα δούμε σύντομα τι  ισχύει».

    Η PROTASIS SA λοιπόν αυτοσυστήνεται ως εταιρία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες Consulting & Engineering καθώς και  λύσεις Systems Integration στους Τομείς της Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ισχύος με άγνωστη δραστηριότητα στην Ελλάδα και πάσα πληροφορία καλοπροαίρετα αποδεκτή.

    Αντιθέτως διαφημίζει έντονη δραστηριότητα στη Λιβύη που δεν τη λες ακριβώς την πατρίδα της τεχνολογίας αιχμής και των ψηφιακών εφαρμογών.

    Δίνει μάλιστα και διεύθυνση  στην περιοχή ZAWIYAT AL DAHMANI και στην οδό ASH SHATT  στην Τρίπολι, χωρίς να διευκρινίζει εάν βρίσκεται στην μαρτυρική βομβαρδισμένη περιοχή της πόλης που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο ή στο άλλο κομμάτι της πόλης που το προστατεύουν τουρκικά στρατεύματα.

    Αλλά και στο Ντουμπάι  των Εμιράτων λέει πως έχει γραφεία (;) σε θυρίδα μάλλον  (P.O. Box 48800 – Unit No-2H-05-91, Floor No. 5, Bldg No. 2, Plot 550-554) και όποιος το βρει πηγαίνοντας εκεί, κερδίζει χρυσή τη μινιατούρα του Burj Al Arab.

    Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας με έδρα το Χαλάνδρι εμφανίζεται ο κ. Βασίλης Γεωργίου με άμεση συνεργάτρια την κα Εύη Κατογούδη.

    Πάντως στο site  της εταιρίας και εκεί που θα έπρεπε να αναφέρονται τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει ή έχει ολοκληρώσει, η σημείωση λέει πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι under construction, προφανώς θα γραφεί μόλις πάρουν μαζί με τους Γάλλους το έργο του (σχεδόν) 1,5 δις με τους ψηφιακούς μετρητές.

    «Για να μην λέει κανείς πως στην Ελλάδα δεν δίνονται χρυσές ευκαιρίες στους μικρούς και εξαιρετικά ευέλικτους επιχειρηματίες που τρώνε πολύ …λαγό στιφάδο» λένε με νόημα στο Διαχειριστή.

    Τί δουλειά έχουν οι …λαγοί σε ένα διεθνή διαγωνισμό, ο αφελής wiseman  ούτε που αντιλήφθηκε.

     

    Θα προσφύγουν στο ΣτΕ; 

    Ο wiseman, όσο αφελής και αν είναι, κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ και  μαθαίνει πως εάν η μητρική  Landis+Gyr  δεν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, ίσως προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Τί θα γίνει εάν τελικά δικαιωθούν οι Ελβετοί;

    Πάλι ο διαγωνισμός κινδυνεύει να καταλήξει από άλλο δρόμο στο ΣτΕ!

    Θα προσφύγει εκεί  η Protasis, με το σκεπτικό ότι οι Ελβετοί δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη συνέχεια του διαγωνισμού.

    Αλλά προσφυγή  στο ΣτΕ,  σημαίνει 6-12 μήνες καθυστέρηση, να κρίνουμε από  αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν.

    «Τελικά ποιος  δεν θέλει να προχωρήσει ο διαγωνισμός που αποτελεί συνέχεια του πιλοτικού, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω σειράς ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών και τώρα πάει για το 2025;» αναρωτιούνται οι έμπειροι τεχνοκράτες του ΔΕΔΔΗΕ και θεωρούν την απάντηση προφανή από το ποιος ευνοείται σήμερα με τις καθυστερήσεις.

    Ως τότε, υπομονή και προσευχές!

    Ποιοι υποτίμησαν τον Αμερικανό πρέσβη George 

    Επειδή όμως για τους  «έξυπνους μετρητές» του ΔΕΔΔΗΕ σας έχουμε γράψει πολλές φορές, θα σας θυμίσουμε με ποιο τρόπο πέρασαν μόνο Αμερικανοί και Γάλλοι.

    Ο Τάσος Μάνος έβγαλε τη short list  με τους διεκδικητές της μεγάλης πίτας, αφού αρκετό καιρό πριν σταμάτησε να σηκώνει τα τηλέφωνα σε υποψήφιους, ενδιαφερόμενους, μεσάζοντες και νταλαβεριτζήδες.

    «Γιατί να απαντάει στα τηλέφωνα και να ακούει γκρίνιες και απειλές και να στενοχωριέται;

    Αφού έτσι κι αλλιώς η λεγόμενη “μικρή λίστα” ήταν έτοιμη από …πάνω» ακούστηκε στο περιθώριο ενός Δ.Σ. της επιχείρησης από μέλος του Συμβουλίου, πριν βεβαίως μπει στην αίθουσα ο κος Μάνος.

    Ο αφελής wiseman  ειλικρινά δεν καταλαβαίνει τί σημαίνει  έτοιμη λίστα σε ένα κοινοτικό διαγωνισμό και ποιοι είναι οι …«από πάνω» αλλά τέλος πάντων μιλάμε για κουβέντες πέρυσι το Δεκέμβριο εν μέσω των εορτών που πέρασαν, με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άφθονο ουίσκι να ρέει οπότε ας είμαστε επιεικείς με τους χιουμορίστες του Δ.Σ. τους ΔΕΔΔΗΕ.

    Τελικά πέρασαν και οι δύο Αμερικανοί, επίσης πέρασαν και οι δύο Γάλλοι του διαγωνισμού, ενώ έμειναν εκτός οι ελβετοί (για τους οποίους ενδιαφέρονται σφόδρα γερμανικοί κύκλοι στην Αθήνα) που ήταν φαβορί, αφού έχουν και εργοστάσιο στην Κόρινθο με 400 εργαζόμενους άρα η ελληνική προστιθέμενη αξία θα ήταν περισσότερη.

    Θα μεταφέρω συνεπώς κουβέντες γεμάτες χιούμορ από μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ για τις επιλογές, σταχυολογώντας τις πιο πιπεράτες, έστω και εάν ο wiseman δεν υιοθετεί τις λεγόμενες «μαντεψιές» τους, αφού έγιναν υπό την επήρεια του «Γιάννη που περπατάει» κοινώς Johnny Walker για να θυμηθώ μία παλιά ελληνική κωμωδία.

    Λοιπόν, βαθιά ανάσα και:

    -«υποτιμήσατε όλοι τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνη, επειδή είναι πολύ ευγενής και ως γνωστόν τον ευγενή τον άνθρωπο όλοι τον …αγνοούνε!

    Μία χαρά οδήγησε  και τους δύο Αμερικανούς του στον τελικό παρόλο που ο ένας μάλλον δεν είχε τα φόντα.

    Δεν είναι μόνο PR  ο Τζόρτζ, έχει και ουσία στο παιχνίδι του και γνωρίζει πότε να σηκώνει τον τόνο της φωνής του».

    -«σε κάποια φάση ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δεν άντεξε και είπε σε συνομιλητή του: ‘εγώ δεν έχω καμία αρμοδιότητα στο θέμα, πηγαίνετε στο Μαξίμου για τα παράπονά σας’.

    Ο συνομιλητής του, που απειλούσε Θεούς και Δαίμονες μιλάει σπαστά ελληνικά».

    -«Του Μακρόν μακριά είναι η …λίστα (Σ.Σ. αυτό είναι λογοπαίγνιο με διάφορες παραλλαγές).

    Ξέρεις, ο φίλος και σύμμαχος Γάλλος Πρόεδρος έχει δώσει μία ολόκληρη λίστα με γαλλικές εταιρίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη την τελευταία φορά που βρέθηκαν, διαφημίζοντας τη σοβαρότητά τους και την ανάγκη να παίρνουν έργα στη χώρα μας.

    Γι αυτό πέρασαν και οι δύο Γάλλοι στα τελικά, παρόλο που ο ένας όμιλος χαρακτηρίζεται “σαπάκι”.

    Εδώ μας φυλάει το Αιγαίο, ολόκληρο γαλλικό αεροπλανοφόρο, στους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ θα τα χαλάσουμε;».

    -«Οι Ελβετοί έμειναν έξω από τα τελικά παρόλο που έχουν εργοστασιάρα στην Ελλάδα.

    Αμερικανοί και Γάλλοι τους φοβούνται και τους έκοψαν με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και οι ίδιοι oι Ελβετοί μυστηριωδώς …ξέχασαν να δηλώσουν επίσημα την ελληνική θυγατρική τους.

    Αμέσως μετά δραστηριοποιήθηκαν  έντονα κύκλοι της γερμανικής Πρεσβείας (Σ.Σ. καλό και τούτο-από πότε η Ελβετία έγινε Ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, είδατε τί θαύματα κάνουν τα ελβετικά φράγκα;) με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητείται φόρμουλα να περάσουν εκ των υστέρων  και να δημιουργούνται τεράστιες αντιδράσεις!».

    -«Οι άλλοι δύο κομμένοι  που είναι μία συγγενική της  Enel μαζί με πολωνούς και η Vodafone μαζί με τους Δανούς της Netcompany Intrasoft μάλλον δεν θα κάνουν φασαρία.

    Οι Ιταλοί  περιμένουν κάτι άλλο …αρκετά μεγάλο στην ενέργεια ενώ οι Δανοί έχουν απογοητευθεί από τη Ελλαδάρα μας και μας αποκαλούν …Africa  οι κρυφορατσιστές!

    Ναι αλλά το καλοκαίρι στην Κρήτη μαζεύεται η μισή Κοπενγχάγη που δεν τους αρέσει κιόλας η χώρα μας. Ορίστε μας!»

    Ο Μάριος, η MIG και το Αιγαίο…

    “Κλειστά κρατά τα χαρτιά του” ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος όσον αφορά τις προθέσεις του για την MIG ενόψει της συνέλευσης των μετόχων  και για το αν αγοράζει άλλες μετοχές ή αν φίλοι του ενισχύουν τις θέσεις τους στην εταιρεία που ίδρυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Όταν ρωτούν τον Μάριο Ηλιόπουλο να αποκαλύψει τα σχέδια του για την MIG, απαντά με τον ίδιο τρόπο:

    “κάντε υπομονή, θα τα πούμε όλα στη γενική συνέλευση”.

    Ωστόσο, την προσεχή Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ο Μάριος Ηλιόπουλος θα δώσει συνέντευξη τύπου σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπου σίγουρα θα μιλήσει και θα πει πολλά για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας, για τις φιλοδοξίες του στον τομέα της κρουαζιέρας, για την τύχη της Attica Group, για τα επενδυτικά του πλάνα στο Αιγαίο.

    Μετά την γενναία δωρεά που έκανε ο Μάριος Ηλιόπουλος του ενός εκατομμυρίου ευρώ προς την Τουρκία και την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της γείτονος χώρας -μια κίνηση που εντυπωσίασε τους πάντες – στη συνέντευξη τύπου θα γνωστοποιήσει τα σχέδια του για τα νησιά του Αιγαίου και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    Στόχος του είναι να ενισχύσει τους νησιώτες σε δύο τομείς: στην παιδεία και στην υγεία.

    Οι νέες δράσεις του Μάριου Ηλιόπουλου θα λειτουργούν υποστηρικτικά για να υπερτονίσει την ελληνικότητα του Αιγαίου και των ακριτικών νησιών.

    Την Πέμπτη λοιπόν, τα σπουδαία…

    Διεθνής αναγνώριση για το έργο της Νίκης Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας

    Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε το έργο της Κυβέρνησης στην Παιδεία, συνειδητοποίησα ότι η  Νίκη Κεραμέως αν μη τη άλλο θα μείνει στην Ιστορία ως μία από τις μακροβιότερες Υπουργούς Παιδείας.

    Το έργο δε που καταλείπει φαίνεται σε πείσμα του ΣΥΡΙΖΑ  που το έχει πολεμήσει μεθοδικά, να έχει  απήχηση και στην Ευρώπη.

    Αυτό έδειξε η παρουσίαση του έργου της στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

    Η εγχώρια πολιτική σκηνή τίμησε -και με το παραπάνω- με την παρουσία της την Υπουργό, καθώς στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διέκρινα τους Παναγιώτη Πικραμένο, Λουκά Παπαδήμο, Μάκη Βορίδη, Αντώνη Σαμαρά , Γιώργο Γεραπετρίτη, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Πλακιωτάκης κ. α

    Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε δια μηνύματος της αρμόδιας Επιτρόπου Γκάμπριελ, η οποία συνεχάρη τη Νίκη Κεραμέως για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για κάθε μαθητή, σπουδαστή και δια βίου εκπαιδευόμενο στην Ελλάδα.

    Η διεθνής αναγνώριση για το έργο Κεραμέως ήρθε δια στόματος Τζιανίνι, της υπεύθυνης για την εκπαίδευση στο δίκτυο οργανισμών του ΟΗΕ, που μίλησε για χώρα-πρότυπο στην εκπαίδευση, για αξιοσημείωτο έργο τα τελευταία 4 χρόνια και για τις καίριες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία της Ελλάδας.

     

    Κουΐζ: Η “σατανική” τραπεζίτης του Κολωνακίου

    Ο φάκελος όσο πάει και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

    Οι εποχές που κάποιοι και κάποιες έκλεβαν τις ελληνικές τράπεζες και έβγαζαν εκατομμύρια, κάτω από το τραπέζι, έχει παρέλθει.

    Το όνομα της σατανικής τραπεζίτισας του Κολωνακίου (όπως της αρέσει να την ονομάζουν) αναφέρεται μέσα στον φάκελο δεκάδες φορές.

    Τώρα όμως η ομάδα που συγκεντρώνει τα στοιχεία θα της κόψει το βήχα και τα πολλά εκατομμύρια που σκόπευε να ενθυλακώσει από εδώ και στο εξής.

    Νομίζω ότι στην κλεψιά βοήθησαν και άλλα αγόρια της χρηματιστηριακής αγοράς…

    Ας περιμένουμε λοιπόν…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.