• O τραπεζίτης που κόλλησε CoViD μέχρι και το εγγόνι του, οι έξυπνες business του Βαγγέλη Μαρινάκη, τα περίεργα της OKTABIT, τα λεφτά της Aegean και οι δυο κυρίες της LAMDA  DEVELOPMENT

    the wise man
    Δημοσιεύτηκε:

    Αμαρτίες γονέων…παιδεύουσι εγγόνια….

    Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς -παρά τις θέσεις μεγάλης ευθύνης που είχε αναλάβει στο παρελθόν- τραπεζίτες της χώρας.

    Τα τελευταία χρόνια, τριγυρνά στις αγορές και παντρεύει τα κεφάλαια των πελατών του με τις ανάγκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

    Είναι υπερδραστήριος αλλά τον σταμάτησε ο κορωνοϊός. Μολύνθηκε με Covid όχι μόνον αυτός, αλλά ολόκληρη η οικογένειά του -μάλλον από την αλλοδαπή οικιακή βοηθό-.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ ολόκληρη η οικογένεια ανέρρωσε, τελικά την μεγαλύτερη περιπέτεια πέρασε το …3χρονο εγγονάκι του που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί αφού όλοι το αγαπούσαν, το φιλούσαν και του κόλλησαν τον κορωνοϊό.

    Αναγκαστικά ο υπερκινητικός τραπεζίτης φρέναρε, δούλευε μανιωδώς από το σπίτι, σε συνθήκες καραντίνας ενώ ταυτόχρονα έριξε όλο το βάρος και την φροντίδα του στο  το εγγόνι…

    Περαστικά και γρήγορα ευχόμαστε γιατί θέλουμε να δούμε τα deals… τα πολλά deals… που σχεδιάζει…

    Ξεκινά το party στην Attica Bank

    Σήμερα το μεσημεράκι, στις 12, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, με τον γνωστό υβριδικό τρόπο δηλαδή με διαδικτυακή και φυσική συμμετοχή.

    Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε σύσσωμο και δια ζώσης το 9μελές διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας για να διαπιστώσει ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και οι ραγδαίες εξελίξεις θα γίνουν ομαλά και χωρίς αναταράξεις…

    Αυτή τη στιγμή οι μόνοι άνθρωποι που γνωρίζουν με λεπτομέρειες το σχέδιο ιδιωτικοποίηση της Attica Bank είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Άλεξ Πατέλης και φυσικά ο Θόδωρος Πανταλάκης.

    Αύριο η γενική συνέλευση των μετόχων θα αποφασίσει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 85 εκατ. ευρώ για τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού.

    Μετά θα ενεργοποιηθεί ο  νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας (άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 «DTC») με την έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του δημοσίου.

    Εφόσον τα warrants αυτά τα οποία θα αντιστοιχούν στο σύνολο της φορολογικής απαίτησης, δεν ασκηθούν από τους σημερινούς μετόχους, μετατρέπονται σε μετοχές υπέρ του δημοσίου.

    Αμέσως μετά η Γ.Σ. θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως τα 150 εκατ. ευρώ.

    Οι ομολογίες της LAMDA DEVELOPMENT 

    Δυο εξαιρετικές managers μετέχουν πλέον στο ΔΣ της Ελληνικόν ΑΕ.

    Οι δυο κυρίες εργάζονται για χρόνια στην Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97, ενώ εμπιστεύονται και τις προοπτικές της. Και ως εκ τούτου δικαίως ο Οδυσσέας Αθανασίου τις εμπιστεύτηκε για να τις τοποθετήσει στο ΔΣ της Ελληνικόν ΑΕ.

    Πρόκειται για τις Κωνσταντίνα Καρατοπούζη και Μελίνα Σωτηρία Παιζη.

    Μάλιστα η μια εκ των δυο κυριών το 2020 είχε αγοράσει και ομολογίες κατά την δημόσια προσφορά της LAMDA DEVELOPMENT εκείνης της χρονιάς.

    Για την ακρίβεια η κα Μελίνα Σωτηρία Παΐζη, Chief New Malls and Ventures Officer της Εταιρείας, απέκτησε 68 κοινές ανώνυμες ομολογίες, συνολικής αξίας 68.000,00 ευρώ.

    Επίσης η εταιρεία ΦΑΣΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ, απέκτησε 169 κοινές ανώνυμες ομολογίες, συνολικής αξίας 169.000,00 ευρώ.

    Η ΦΑΣΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ είναι νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με την κα Μελίνα Σωτηρία Παΐζη, Chief New Malls and Ventures Officer της Εταιρείας.

    Τα μυστήρια της OKTABIT

    Χρονιά των ρεκόρ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το έτος 2020 για την εταιρεία Oktabit Α.Ε., (ΟΚΤΑΒΙΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ), που δραστηριοποιείται στη διάθεση προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στους τοπικούς κατασκευαστές και µεταπωλητές.

    Η Oktabit που ιδρύθηκε το 1992 είχε το 2020 έσοδα ρεκόρ 83,963 εκατ. ευρώ αυξημένα 13,9% έναντι 73,7 εκατ. ευρώ το 2019 και κέρδη επίσης ρεκόρ τα οποία υπερ-διπλασιάστηκαν.

    Σε επίπεδο κερδών προ φόρων ανήλθαν στα 4,364 εκατ. ευρώ από 1,784 εκατ. ευρώ το 2019 και σε επίπεδο μετά φόρων έφθασαν τα 3,225 εκατ. ευρώ από 1,331 εκατ. ευρώ το 2019.

    Πάντως, παρά την έκρηξη κερδοφορίας η διοίκηση (επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου) εισηγήθηκε τη μη διανομή μερίσματος κάτι που είναι τουλάχιστον περίεργο.

    Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανένα, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την συνηθισμένη πρακτική…

    Μερικά από τα πιο ισχυρά προϊόντα που η Oktabit διανέμει είναι των εταιρειών APC, Asus, Bitdefender, Dell, Devolo, D-Link, Epson, ESET, Fujitsu, Gigabyte, Gigaset, Intel, Kingston, LaCie, Legrand, Lenovo, Lexmark, LG, Logitech, Microsoft, NVIDIA, Panda, Ricoh, Samsung, Seagate, Sony, TP-Link, Transcend, Viewsonic και Zebra.

    Επίσης, διαθέτει διάθεση στην αγορά υπολογιστές, tablets και notebooks με την επωνυμία VERO, που έχει δημιουργήσει η ίδια η Oktabit.

    Το δίδαγμα του KKR fund

    To Real Estate στην Ευρώπη έχει μεγάλες προοπτικές και στην Ελλάδα μεγαλύτερες.

    Η επενδυτική εταιρεία KKR & Co βγήκε στις αγορές και «σήκωσε» 2,2 δις δολάρια. Μέχρις εδώ καλά.

    Το ενδιαφέρον κρύβεται στο πού θα χρησιμοποιήσει τα λεφτά. Δεν θα επενδύσει σε μετοχές ούτε σε commodities φυσικά ούτε και σε ομόλογα.

    Η KKR αποφάσισε να ιδρύσει μία ακόμη -τη δεύτερη- Εταιρεία που θα επενδύει σε ακίνητα, μόνον στην Ευρώπη.

    Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνεται μια διεθνής τάση τα μεγάλα Συνταξιοδοτικά Ταμεία να μην επενδύουν πλέον σε ομόλογα και κινητές αξίες αλλά σε Ακίνητα μακροχρόνιας μίσθωσης τα οποία θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης.

    Ξαφνικά τα ακίνητα στην Ευρώπη έχουν γίνει πολύ της μόδας για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

    Τι ακίνητα ψάχνουν οι Αμερικανοί

    Οι αναλυτές της Wall Street έχουν διαπιστώσει ότι η Ευρώπη πάσχει αυτή την εποχή από έλλειψη προσιτής στέγασης, μεγάλη ζήτηση για φοιτητική στέγη, κοιτώνες και αποθηκευτικούς χώρους.

    Το Fund KKR Real Estate Partners Europe II αποφάσισε να επενδύσει 2 δις δολάρια σ’ αυτή την προοπτική.

    Ξεκίνησε το 2016 με ταμείο KKR Real Estate Partners Ι που επένδυσε 739 εκατ. Δολάρια στη Νέα Υόρκη και τώρα αξίζει πολλά δισεκατομμύρια.

    Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και ο βασικός του ανταγωνιστής το Blackstone Group Inc που κι αυτό έχει στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη.

    Ειδικά στην Ελλάδα, η θυγατρική της Blackstone, η HIP αγοράζει συστηματικά ξενοδοχεία στην Κρήτη και άλλους τουριστικούς προορισμούς…

    Αυτό ακριβώς διαισθάνεται και η δική μας Lamda Development που δεν είναι επενδυτής αλλά developer και αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τα οικιστικά ακίνητα στην ανάπλαση του Ελληνικού ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον από πανίσχυρους επενδυτές που πληρώνουν χωρίς αντίρρηση υψηλές προκαταβολές για πολυτελέστατες κατοικίες που θα αποκτήσουν μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια….

    Ποιος φοβάται τον ΟΠΑΠ;

    Στις 13 Ιουλίου η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 θα κόψει ένα γενναίο μέρισμα 0,55 Ευρώ.

    Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ φαίνεται να πηγαίνει περίφημα ειδικά μετά τους συναρπαστικούς αγώνες του Euro 2021. To JOKER με τα αλλεπάλληλα jackpot ανεβάζει τους τζίρους του.

    Κι όμως υπάρχουν δύο ξένοι επενδυτές που επιμένουν να πωλούν την μετοχή του ΟΠΑΠ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Μην τους το πείτε, αλλά οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι ο ΟΠΑΠ θα ξαναδώσει μέρισμα τον Σεπτέμβριο….

    Η Aegean πήρε 120 εκατ. Ευρώ. Οι άλλοι;

    Γίνεται πολύς λόγος για τα 120 εκατ. Ευρώ κρατικής βοήθειας που πήρε η Aegean της οποίας τον σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης της τουριστικής εικόνας της χώρας, ουδείς αμφισβητεί.

    Μια ματιά στα στοιχεία της ….Greenpeace αρκεί όμως για να διαπιστώσουμε ότι η βοήθεια που πήρε η Aegean από το Ελληνικό Κράτος είναι ψίχουλα μπροστά σ’αυτά που πήραν οι άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες…

    Πόσα πήραν;

    Μόλις 42 δις Ευρώ. Από τα 42 δις Ευρώ, η Aegean πήρε 120 εκατομμύρια.

     Άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Rynair για παράδειγμα πήραν κρατική βοήθεια όχι από μία αλλά από δύο και τρείς εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες έκριναν ότι πρέπει να την στηρίξουν…..

    Τα ανταλλάγματα που πήραν οι κυβερνήσεις γι’ αυτή την κρατική βοήθεια ποικίλουν.

    Σ’ άλλες χώρες οι κυβερνήσεις πήραν warrants (όπως στην Ελλάδα), αλλού πήραν μετοχές κι αλλού επέβαλαν όρια ως προς τις εκπομπές ρύπων.

    Σε μία μάλιστα περίπτωση η κυβέρνηση έδωσε βοήθεια στον κρατικό αερομεταφορέα, με την δέσμευση ότι θα καταργήσει τις πτήσεις σε περιοχές όπου μπορεί ο κάθε επιβάτης να πάει με το τρένο σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 180 λεπτών…

    Με τον τρόπο αυτό η επιδότηση προς τον κρατικό αερομεταφορέα, μετατράπηκε σε επιδότηση του Σιδηροδρόμου…

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οι έξυπνες αγοραπωλησίες και τα 32 εκατ. δολάρια

    Με μία νέα συμφωνία για την κατασκευή έως και έξι containerships επεκτείνει το ναυπηγικό της πρόγραμμα η Capital ­Maritime & Trading και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία προχώρησε αρχικά στην παραγγελία τριών πλοίων χωρητικότητας 1,800 teu έκαστο, στο ναυπηγείο Korea Shipbuilding & Offshore Engineering. Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει options για τρία επιπλέον πλοία.

    Το κόστος τους εκτιμάται στα 31,1 εκατ. δολάρια έκαστο.

    Η παράδοση των τριών πρώτων πλοίων αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Πρόκειται για την τρίτη σύμβαση που υπογράφει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Capital Maritime στον κλάδο των containerships από το τέλος του 2020.

    Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συμφώνησε με το ναυπηγείο Hyundai Samho Heavy Industries για την κατασκευή έξι πλοίων χωρητικότητας 13,200 teu, στην τιμή των 100 εκατ. δολαρίων έκαστο.

    Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υπέγραψε συμφωνία με το Samsung Heavy Industries για την κατασκευή τεσσάρων containerships χωρητικότητας 13,100 teu, έναντι 103,5 εκατ. δολαρίων το καθένα.

    Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η ναυτιλιακή προχώρησε στην πώλησης τους, εξασφαλίζοντας κέρδη σχεδόν 32 εκατ. δολαρίων.

    Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταϊβανέζικη Wan Hai Lines εξαγόρασε τα τέσσερα υπό κατασκευή neo-panamax, έναντι 445,6 εκατ. δολαρίων.

    Καθόλου άσχημα για τον ισχυρό εφοπλιστή, που ξέρει απέξω και ανακατωτά τις πολύπλοκες business της ναυτιλιακής αγοράς.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.