• Πώς ο εφοπλιστής Προκοπίου κέρδισε στην στροφή τον Πριόβολο, το mega yacht των 106 μέτρων, τα χαμόγελα του οραματιστή Αθανασίου, η διαρροή για τον ΔΕΔΔΗΕ και το σούπερ deal του Παπανικολάου της VIVARTIA

    Πώς ο εφοπλιστής Προκοπίου κέρδισε στην στροφή τον Πριόβολο, το mega yacht των 106 μέτρων, τα χαμόγελα του οραματιστή Αθανασίου, η διαρροή για τον ΔΕΔΔΗΕ και το σούπερ deal του Παπανικολάου της VIVARTIA
    Δημοσιεύτηκε:

    Ο εφοπλιστής Προκοπίου και μια ιστορική μέρα (με πολύ παρασκήνιο) …

    H μεγάλη είδηση της ημέρας είναι ότι ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος ως ευγενής και gentleman, παραδέχθηκε με γενναιότητα την ήττα του στο σχέδιο «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Γιώργο Προκοπίου.

    Πίσω όμως από την είδηση υπάρχει πολύ παρασκήνιο που αξίζει να το πληροφορηθείτε.

    Όπως ίσως γνωρίζετε, τα χρονικά περιθώρια αυτού του διπλού διαγωνισμού ήταν ασφυκτικά. Ειδικά αυτή την περίοδο της αστάθειας και των ισχνών αγελάδων.

    Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΕΤΑΔ κατάφερε με οργανωμένο τρόπο και ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, να φέρει στο τραπέζι των διεκδικητών ξαφνικά κι απρόσμενα τον πανίσχυρο εφοπλιστή Γ. Προκοπίου ο οποίος κατάφερε να συντάξει κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης τόσο του ακινήτου όσο και της άδειας των ναυπηγείων.

    Όταν οι ανταγωνιστές του πληροφορήθηκαν τον απροσδόκητο διεκδικητή, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν τη διαδικασία ώστε να του αφαιρέσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους…

    Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

    Ο κύβος ερρίφθη (alea jacta est , για να θυμηθούμε την φράση του Ιούλιου Καίσαρα) και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ανώτερο από τις προσδοκίες (τους) και φυσικά καλύτερο για το Ελληνικό Δημόσιο…

     

    Τα επινίκια του Προκοπίου στο mega yacht Dream

    Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει πως αυτό το σαββατοκύριακο, ο εφοπλιστής Προκοπίου θα γιορτάσει την …ναυπηγική νίκη του, στο υπερπολυτελές mega yacht «Dream» των 106 μέτρων που είναι και το 36ο σε μέγεθος yacht στον κόσμο.

    H… βαρκούλα του Γιώργου Προκοπίου διαθέτει 6 καταστρώματα, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, spa, γυμναστήρια, business και diving centre αλλά και 22 καμπίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 44 άτομα (…υπό κανονικές συνθήκες…).

    Οι τυχεροί που έχουν επισκεφτεί το καταπληκτικό αυτό σκάφος, μιλούν με θαυμασμό ειδικά για το 5ο κατάστρωμα εκεί όπου την παράσταση κλέβει η μοναδική σουίτα του ιδιοκτήτη, με θέα το απέραντο γαλάζιο.

    Το «Dream» ναυπηγήθηκε το 1997, σε τουρκικό ναυπηγείο αλλά από φέτος τον χειμώνα, τις επισκευές και τη συντήρηση θα τις αναλάβει το νέο Ναυπηγείο του Γιώργου Προκοπίου.

    Στο mega yacht έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα ώστε να μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κραδασμούς ακόμη κι όταν υπάρχει θαλασσοταραχή.

    Την εσωτερική διακόσμηση είχαν αναλάβει οι Simone Ciarmoli και Miguel Queda.

    Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του (μάρμαρα, ανοξείδωτος χάλυβας, γυαλί και δέρμα) ενισχύουν την αίσθηση της απλής πολυτέλειας που ήθελαν οι ιδιοκτήτες στο γιοτ τους…

    Εμείς οι μοναχοί του Αγίου Όρους προσευχόμαστε για ήρεμες θάλασσες και νικηφόρες θερινές εκστρατείες…

     

    Τα  Paradise Papers

    εφοπλιστής Προκοπίου, ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές, ηγείται των ναυτιλιακών εταιρειών Sea Traders, Dynacom Tankers Management και Dynagas LNG Partners.

    Εκτός όμως από τα καράβια, έχει κι άλλη μία, μεγάλη αδυναμία: τα ακίνητα.

    Λέγεται ότι έχει στην ιδιοκτησία του 2000-2.500 ακίνητα σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην λεκάνη της Μεσογείου (Ελλάδα- Ιταλία-Γαλλία κλπ.).

    Φημολογείται ότι προ ετών ο εφοπλιστής Προκοπίου «κονταροχτυπήθηκε» με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αγορά ενός εκπληκτικού ακινήτου στην Ιταλία και φυσικά νικητής ήταν ο πολυμήχανος εφοπλιστής Προκοπίου.

    Όμως το όνομα του κ. Προκοπίου ενεπλάκη και στα Paradise Papers (εταιρικά αρχεία που απλώνονται σε βάθος δεκαετιών και προέρχονταν από την δικηγορική εταιρεία Appleby που ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στις Βερμούδες).

    Προσέξτε πώς ξεκίνησε η ιστορία…

    Τον Ιανουάριο του 2009, δικαστήριο του Λονδίνου διέταζε μία ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών να εγκαταλείψουν δύο πανάκριβες επαύλεις επί της οδού Park Lane, τις οποίες είχαν καταλάβει και έμεναν μέσα.

    Με θέα στο Hyde Park και γείτονα τη Μαντόνα και κάποιους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, οι καταληψίες κατάφεραν να μείνουν μόλις ένα μήνα στα επταώροφα κτίρια, τα οποία χώριζε ένας τοίχος.

    Τα κτίρια ανήκαν στον Gerald Grosvenor, τον εκλιπών 6ο Δούκα του Westminster, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείτο ο πλουσιότερος κατασκευαστής ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας.

    Οι επαύλεις της Park Lane, είχαν εκμισθωθεί για μακροχρόνια χρήση (leasehold) σε δύο offshore εταιρείες, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Konzeo Ltd και Weleta Ltd.

    «Πολύ συχνά οι υπεράκτιοι ιδιοκτήτες δείχνουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για το ακίνητο [που κατέχουν] – είναι απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο που θα εμπορευτούν όπως κρίνουν κατάλληλα» ανέφερε τον Οκτώβριο του 2009 σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο Paul Palmer, υπάλληλος του δημοτικού συμβουλίου του Westminster και υπεύθυνος για τα άδεια ακίνητα της περιοχής.

    Στη συνέχεια σημείωνε ότι οι ιδιοκτήτες των offshore και κατά συνέπεια και των δύο συγκεκριμένων κτιρίων είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

    Χωρίς απάντηση

    Ο Palmer έστειλε επανειλημμένα επιστολές στις δύο εταιρείες των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, ζητώντας τους να εξηγήσουν γιατί τα κτίρια είναι άδεια, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

    Στο δικαστήριο για την έξωση των καταληψιών, οι δύο offshore εταιρείες, η Konzeo Ltd και Weleta Ltd. εκπροσωπήθηκαν από τον ίδιο δικηγόρο, ο οποίος είπε στον πρόεδρο ότι οι ενάγοντες κατέχουν το ακίνητο ως ιδιοκτήτες μακροχρόνιας μίσθωσης.

    Ένας από τους καταληψίες, που ήταν παρόν στη διαδικασία, ζήτησε από τον πρόεδρο να τους δοθούν λίγες ημέρες προθεσμία πριν εγκαταλείψουν το κτίριο, διότι κατοικούσαν εκεί περίπου 40 άτομα, και θα έμεναν άστεγοι.

    Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε την άμεση εκκένωση των κτιρίων από τους καταληψίες.

    Στη διαρροή των Paradise Papers (εταιρικά αρχεία που απλώνονται σε βάθος δεκαετιών και προέρχονταν από την δικηγορική εταιρεία Appleby που ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στις Βερμούδες) που έγινε προ ολίγων ετών, εντοπίστηκε ότι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore των δύο πανάκριβων ακινήτων είναι Έλληνες.

    Όπως φαίνεται από τα αρχεία της Appleby, η Konzeo Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία έχει υπό την κατοχή της την έπαυλη της οδού Park Lane, είχε ως δικαιούχους μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Προκοπίου, ο πατριάρχης της οποίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές real estate στην Μεσόγειο.

    Σε μέλη της οικογενείας φαίνεται ότι ανήκει και η Weleta Limited, στην οποία ανήκει με μακρόχρονη μίσθωση το ακριβώς δίπλα δίδυμο κτίριο της ακριβότερης περιοχής του Λονδίνου.

     

    Οι εφοπλιστές βγήκαν στην στεριά…

    Για το θέμα θα ασχοληθούμε αναλυτικά, σύντομα στο «Μ», αλλά εμείς που ζούμε στην Βόρειο Ελλάδα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επέλαση του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην πραγματική οικονομία της χώρας.

    Οι Έλληνες εφοπλιστές κερδίζουν πολλά στις θάλασσες του πλανήτη αλλά αγοράζουν γη και πραγματικές επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα.

    Θα αναφέρουμε ενδεικτικά την Μαριάννα Λάτση, την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, το Γιώργο Προκοπίου, τον Διαμαντή Διαμαντίδη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Λαιμό, τους αδελφούς Λασκαρίδη…

    Οι τοποθετήσεις τους ίσως αξίζουν προσεκτικότερης μελέτης…

     

    Τα χαμόγελα του οραματιστή Αθανασίου

    Χαμόγελα, πολλά χαμόγελα, όπως μαθαίνω, στη Lamda Development έπειτα από την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση του ουρανοξύστη που θα ανεγερθεί στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

    Και πώς να μη χαμογελούν από σήμερα, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το αποτέλεσμα που παρακολουθήσαμε αντάξιο της φήμης της Lamda αλλά και των προσδοκιών για το μεγάλο έργο.

    Όσο για τον ουρανοξύστη…..

    Άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπετε.

    Μιλάμε για ένα κτίριο υψηλής αισθητικής, μοναδικό αρχιτεκτονικά το οποίο μας κάνει περήφανους!

    Το μεγάλο έργο του Ελληνικού, μία επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων.

    Μία πολύ καλή είδηση για τη χώρα μας που έχει δοκιμαστεί από μία δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία.

    Κι ενώ πολλοί δεν πίστευαν ότι το έργο θα ξεκινήσει, ο οραματιστής επικεφαλής της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου και η ομάδα του, με την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, δουλεύαν ασταμάτητα και προετοιμάζονταν, σε συνεργασία με τους καλύτερους σε διαφορετικούς τομείς όπως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός κ.ά. ώστε να είναι σήμερα έτοιμοι να παρουσιάσουν το όραμα και τα σχέδιά τους για την ανάπλαση του Ελληνικού.

    Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, το μεγάλο οραματικό έργο του Ελληνικού ξεκινά, και θα φέρει σημαντικά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.

    Ένα μεγάλο μπράβο στον επικεφαλής της Lamda Development και στη ομάδα του, που δεν σταμάτησαν να πιστεύουν στο όραμα του Ελληνικού και να δουλεύουν ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια για το κάνουν πραγματικότητα.

     

    Ο ουρανοξύστης ανέβασε ψηλά την Lamda

    Η χθεσινή λαμπρή παρουσίαση του Marina Tower ηταν όμως αρκετή για να δώσει μια ανοδική ώθηση της τάξης του 3,2% στην μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 καθώς σιγά-σιγά αναδεικνύονται οι σημαντικές λεπτομέρειες ενός περίπλοκου και μακροχρόνιου αναπτυξιακού σχεδίου 8 δις Ευρώ. H Μετοχή έκλεισε στα 7,74 ευρώ.

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να μελετήσετε έναν άλλο ουρανοξύστη που -ακριβώς αυτή την εποχή- κατασκευάζει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑVAX στην Λεμεσό της Κύπρου.

    Δεν είναι κτίριο 45 ορόφων όπως o Marina Tower αλλά ..μόλις 27 ορόφων.

    Εκεί λοιπόν στον Dream Tower της Κύπρου, οι κατοικίες στον Dream Tower πωλούνται από 7.500€ μέχρι 15.000€ το τετραγωνικό μέτρο.

    Στο Ελληνικό των 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων με την πρωτοφανή οικιστική και περιβαλλοντική ανάπλαση πόσο λέτε να αποτιμηθεί η αξία μιας πολυτελούς κατοικίας με τη μοναδική θέα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα;

     

    Δύσκολες στιγμές για τον Βασίλη Καζά της Grand Thorton…

    Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία της συναδέλφου να δημοσιεύσει πρώτη την έκθεση της Grand Thorton για την αξία της εισφοράς παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στον ισολογισμό της ΔΕΗ.

    Τόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία που η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να εκδώσει δική της ανακοίνωση προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

    Η επιτυχία της δημοσιογράφου ωστόσο είναι ταυτόχρονα αποτυχία για τον Βασίλη Καζά της Grand Thorton που δεν μπόρεσε να κρατήσει μυστική την έκθεση που έγραψε για τον πελάτη της, τη ΔΕΗ.

    Οι φωνές στα υψηλά πατώματα της οδού Χαλκοκονδύλη ακούστηκαν μέχρι του Μαξίμου, εκεί όπου οι σχέσεις της Grand Thorton είναι (ήταν) εξαιρετικές….

    Τι μάθαμε από την Grand Thorton

    H διοίκηση της ΔΕΗ έχει το δίκιο της.

    Η λογιστική αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων της μητρικής εταιρείας που θα εισφερθούν στην θυγατρική (η οποία στην ουσία θα κάνει την πώληση), ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική ή την εμπορική αξία του ΔΕΔΔΗΕ.

    Έτσι κι αλλιώς η ΔΕΗ έχει ζητήσει ήδη 3 διαφορετικές εκτιμήσεις συμβούλων (fairness opinion) επί των οποίων θα καθοριστεί το εύρος της τιμής πώλησης.

    Από την έκθεση της Grand Thorton εμείς πήραμε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες: Για παράδειγμα ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1,45 δις € και στο σύνολό τους προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Μάθαμε επίσης -εμείς στο Άγιον Όρος πέσαμε από τα σύννεφα- ότι υπάρχουν κάποιες φορολογικές απαιτήσεις 600 εκατ. Ευρώ που πρέπει κάπως να τακτοποιηθούν.

    Τελικά η λογιστική αξία ανέρχεται σε περίπου 1 δις Ευρώ.

    Το πόσο θα πουληθεί τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ όμως, είναι άλλου Παππά Ευαγγέλιο….

     

    Επιτυχία του Θανάση Παπανικολάου το deal των 300 εκατ. Ευρώ…

    Ορισμένοι μάνατζερ, όποια κι αν είναι η αμοιβή τους (ή η αποζημίωσή τους)  τελικά τα φέρνουν τα λεφτά τους…

    Δεν έχει περάσει τρίμηνο, από την ημέρα που ο Θανάσης Παπανικολάου κάθισε στην καρέκλα του CEO της Vivartia και αμέσως έφερε το πρώτο μεγάλο deal στο ταμείο.

    Το Υπουργείο Μετανάστευσης πραγματοποίησε έναν μεγάλο διαγωνισμό 400 εκατ. ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

    Η κοινοπραξία των Vivartia, Γευσήνους και Ελαϊτις ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος -χωρίς σημαντικές εκπτώσεις- για τα 5 από τα 6 τμήματα του έργου.

    Η προσφορά που έκανε συνολικά στα 5 συγκεκριμένα τμήματα, η Κοινοπραξία της Vivartia φθάνει τα 290 εκατ. ευρώ.

    Στο έκτο τμήμα που αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η Αφοί Κομπατσιάρη ΑΕ – Τοπ Κραφτ ΑΕ, η οποία ήταν και η μόνη που κατέθεσε προσφορά ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    Για να έχετε μια αίσθηση του έργου, μια μερίδα φαγητού για έναν μετανάστη θα κοστίζει στο Ελληνικό δημόσιο περίπου 7 Ευρώ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.