• Η μεταγραφή της Mytilineos, ποια εισηγμένη θα αποκτήσει τερματοφύλακα, ο έρωτας των τραπεζών για τους longonlies και ο πρωταθλητής Χαρδούβελης

    The Wise Man
    Δημοσιεύτηκε:

    Μια μεταγραφή με νόημα…

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman από το City του Λονδίνου, είναι στα σκαριά μια πολύ δυνατή μεταγραφή στον όμιλο Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 και ειδικότερα στην ομάδα που έχει τις επαφές με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από την ξένη θεσμική κοινότητα για να ενημερωθούν λεπτομερώς για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.

    Η πρόσφατη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.

    Ιδιαίτερα στην μετοχή της Mytilineos υπάρχει τεράστια στρέβλωση.

    Με την τιμή του αλουμινίου στα $2520/t και με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να είναι στο 1,1865 και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Goldman Sachs για το αλουμίνιο, είναι φυσικό επακόλουθο να έχουν βάλει στο ραντάρ τους πάρα πολλοί ξένοι θεσμικοί την μετοχή της MYTILINEOS.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια στρέβλωση η οποία είναι θέμα χρόνου και μόνο να αποκατασταθεί.

    Στα 15,00€ και αφού ακυρώσουμε όλες τις μετοχές που έχει πάρει το buyback, η MYTILINEOS έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2,040 δισ. ευρώ. Με βάση το πρόσφατο report της Citigroup που εκτιμά ότι η MYTILINEOS θα βγάλει το 2022 263,4 εκατ. ευρώ κέρδη, αυτό σημαίνει ότι η MYTILINEOS παίζει με ένα εκτιμώμενο P/E 2022 = 7,75!!! και με ένα EV/EBITDA 2022 = 5,03!!! με βάση τις εκτιμήσεις του Citigroup.

    Το πιο σημαντικό, όμως, δεν είναι το τι θα βγάλει το 2022, αλλά το τι θα κάνει και μετά, το 2023, το 2024, το 2025.

    Με οδηγό την Goldman Sachs και την Citigroup και με την πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί στην τιμή του αλουμινίου, ο δρόμος για κερδοφορία της τάξης των 336 εκατ. ευρώ που προβλέπει η Citigroup για το 2023 είναι πλέον απόλυτα επιτεύξιμος.

    Έρχεται πραγματικά ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ για την MYTILINEOS και η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής είναι εξαιρετική ευκαιρία για τους έχοντες ρευστότητα να τοποθετηθούν.

    …και οι ποδοσφαιρικές βλέψεις ενός Βασιλάκη 

    Από την μια έχουμε τη Mytilineos που ετοιμάζει μεγάλη μεταγραφή αναλυτή από γαλλικό σπίτι με έδρα το Λονδίνο και από την άλλη η εισηγμένη AUTOHELLAS ετοιμάζεται να αποκτήσει τερματοφύλακα…

    Το St Catherine’s έχει βουίξει ότι ο δευτερότοκος γιος του κ. Γεώργιου Βασιλάκη θέλει να γίνει επαγγελματίας τερματοφύλακας και είναι σε αναζήτηση κορυφαίας σχολής τερματοφυλάκων με τις ευλογίες του πατέρα του.

    Η στήλη εύχεται μετά την επιτυχία του Τσιτσιπά να αποκτήσουμε σαν χώρα και τον καινούργιο «Τζιανλουίτζι Μπουφόν».

    Οι μέτοχοι της AUTOHELLAS ΟΤΟΕΛ 0,79% 12,80 είναι τυχεροί διότι το management της εταιρείας το ασκεί αποκλειστικά ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, αδελφός του κ. Γεώργιου Βασιλάκη, ο οποίος κάνει και εκπληκτική δουλειά.

    Σε χρονιά COVID η AUTOHELLAS παρουσίασε πολύ καλή κερδοφορία, είχε πολύ υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές και έδωσε και πολύ υψηλό μέρισμα και τώρα ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία πάνω σε πολύ γερές βάσεις.

    Η Εθνική θέλει να ξαναγίνει Εθνικός Πρωταθλητής…

    Την παμψηφεί εκλογή Χαρδούβελη στην Προεδρία της Εθνικής Τράπεζας δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε, όπως δεν κάναμε εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν δεδομένο από καιρό…

    Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι οι επόμενες κινήσεις του νέου ηγετικού δίδυμου της Εθνικής.

    Για τους επόμενους 2-3 μήνες δεν θα ακούσουμε πολλά νέα από την μεγάλη μας φίλη, καθώς Χαρδούβελης και Μυλωνάς έχουν ένα και μόνον ένα στόχο: Το top line.

    H Eθνική, έχοντας ως μεγαλομέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν έχει τη δυνατότητα μεγάλων στρατηγικών κινήσεων στο εξωτερικό. Μπορεί όμως να πρωταγωνιστήσει στον εσωτερικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

    Η Εθνική μπορεί να ανακτήσει τα μερίδια αγοράς που έχασε μέσα στην κρίση, χορηγώντας περισσότερα δάνεια σε μεγαλύτερη «περίμετρο» δανειοληπτών από τις υπόλοιπες τράπεζες.

    Ήδη από σήμερα, στη συνάντηση των τραπεζιτών με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η Εθνική Τράπεζα θα διαχωρίσει τη θέση της από τις άλλες συστημικές τράπεζες και θα δεσμευτεί για περισσότερα δάνεια, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και σε πολύ μικρότερου μεγέθους μονάδες…

    Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ακολουθήσει το μοντέλο του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά για να ξαναγίνει η αρχαιότερη τράπεζα, εθνικός πρωταθλητής του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος…

    Ο έρωτας των τραπεζιτών για τους longonlies

    Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν εντελώς διαφορετικό στόχο.

    Επιζητούν τον έρωτα των longonlies επενδυτών.

    Στα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων και της πολυετούς οικονομικής κρίσης, το μετοχολόγιο των τραπεζών γέμισε από βραχυπρόθεσμους, νευρικούς επενδυτές, κυρίως hedge funds που με κάθε τους κίνηση και αλλαγή προσανατολισμού προκαλούσαν χρηματιστηριακή αναστάτωση.

    Σήμερα, οι διοικήσεις Χρήστου Μεγάλου και Βασίλη Ψάλτη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον (και τα κεφάλαια) των longonlies, των επενδυτών που τοποθετούνται με μεγάλο χρονικό ορίζοντα που δεν βιάζονται να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και ενδιαφέρονται για μια σταθερή παρουσία στην ελληνική αγορά.

    Η Eurobank έχει σε μεγάλο βαθμό λύση αυτό το πρόβλημα με τον Prem Watsa αλλά η διοίκηση Καραβία πρέπει να αποδείξει στον βασικό της μέτοχο ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει κέρδη και να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

    Ελάχιστοι αναλυτές έχουν επαρκώς παρουσιάσει τις σημαντικές προοπτικές των κινήσεων της Eurobank στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα την τελευταία συγχώνευση στη Σερβία

    Σε κάθε περίπτωση, στόχος και της διοίκησης Eurobank, όπως και της Alpha και της Πειραιώς, είναι να απομακρύνει τους βραχυπρόθεσμους μετόχους και να φέρει στο μετοχολόγιο μόνο longonlies

    H θεσμική προσέγγιση της ΕΤΑΔ στον Σκαραμαγκά

    Ο Στέφανος Βλαστός είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στον χώρο του real estate και προσεγγίζει την αγορά του με σεβασμό. Με αυτή την νοοτροπία διαχειρίζεται και το δικό του κομμάτι στην υπόθεση του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Θεσμικά, προσεκτικά, τηρώντας αυστηρά τις διαδικασίες και τις προθεσμίες…

    Αυτές τις μέρες η διοίκηση της ΕΤΑΔ δέχεται πιέσεις να παρατείνει τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί αυτό εξυπηρετεί τον «άλλο ιδιοκτήτη», την ΕΝΑΕ, την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ναυπηγείων.

    Όσο καθυστερεί ο διαγωνισμός τόσο περισσότερα κερδίζει ο διαχειριστής.

    Η ΕΤΑΔ έχει την άποψη ότι η αξία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των συμβολαίων του Πολεμικού Ναυτικού…

    «Ουδείς πλούτισε μόνον μ’ έναν πελάτη» λέει και ξαναλέει ο Στέφανος Βλαστός.

    Αντιθέτως οι κύριοι Μαράντος, Σεφεριάδης και Χατζηπαύλου επιμένουν να συνδέουν το μέλλον του Σκαραμαγκά με τις 4 φρεγάτες του Ελληνικού Ναυτικού και με διάφορα προσχήματα προσπαθούν να παρατείνουν την διάρκεια του διαγωνισμού -άρα και την δική τους παραμονή στη διαχείριση των ναυπηγείων…

    Σύντομα θα μάθουμε αν τελικά ο Υπουργός Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης της δημόσιας περιουσίας, θα υποκύψει στις πιέσεις του διαχειριστή ή θα προτιμήσει την θεσμική προσέγγιση του εξειδικευμένου Συμβούλου του, δηλαδή της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου…

    Κοσμογονία στις αγορές, ύπνος στο ΧΑΑ

    Μόνο χθες, μια μέρα αργίας για την Wall Street, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του πλανήτη, ανακοινώθηκα τα εξής mega deals:

    Η πασίγνωστη στοιχηματική εταιρεία William Hill αποφάσισε να πουλήσει όλες τις δραστηριότητες της.

    Το Αεροδρόμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία ανακοίνωσε την πώλησή των μετοχών του έναντι 16 δις δολαρίων και η γερμανική Deutsche Telekom ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πωλήσει τον Ολλανδικό ΟΤΕ.

    Αντιθέτως η κεφαλαιαγορά της Αθήνας «πνίγεται σε μια κουταλιά νερό» προσπαθώντας να διαχειριστεί το Ομόλογο της Motor Oil, το ομόλογο της Prodea, το Ομόλογο της ΔΕΗ και την αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όλα μαζί μετά βίας ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά για το ρηχό Ελληνικό Χρηματιστήριο όλα αυτά αντιμετωπίζονται ως «ρουφήχτρα ρευστότητας».

    Άλλος κόσμος…

    Η Marfin πέρασε στην εποχή του Πέτρου Κατσούλα…

    Ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών αναλαμβάνει τη διοίκηση της Marfin σε μια περίεργη για τον Όμιλο εποχή.

    Ο Πέτρος Κατσούλας είναι ο «άνθρωπος εμπιστοσύνης» που όλες οι διοικήσεις προβληματικών επιχειρήσεων του αναθέτουν δύσκολες αποστολές.

    Τώρα ήρθε η σειρά της Marfin Investment Group και ο Πέτρος Κατσούλας από τη θέση του Προέδρου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει υπεραξίες σε αγορές που ακόμη και σήμερα τελούν εν υπνώσει…

    O έμπειρος τραπεζίτης μαζί με τους Π. Παπαγεωργίου και Τ. Σολωμό διαχειρίζονται το Ellikonos 2 cicar fund του Λουξεμβούργου και έχουν ειδική εμπειρία στη διαχείριση εταιρειών τροφίμων.

    Ώρα να αποδείξει την αξία του…

    Ο Θανάσης Παπανικολάου -του 1 εκατ. ευρώ- ηγείται των αλλαγών στην Vivartia

    Εδώ και 3 μήνες, ο Θανάσης Παπανικολάου έχει αναλάβει την διαχείριση της Vivartia για να υλοποιήσει τον φιλόδοξο σχεδιασμό των νέων μετόχων της, της CVC Capital Partners.

    Ο έμπειρος μάνατζερ έχει υποσχεθεί στους αμερικανούς επενδυτές μεγάλες εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και γρήγορες εξαγορές ώστε να διευρύνει την εμβέλεια και το βάρος του Ομίλου Vivartia.

    H Vivartia διαχειρίζεται τα σήματα των Goody’s – Everest, Flocafe, La Pasteria, αλλά πολύ σύντομα θα ακούσουμε θεαματικές εξελίξεις που πραγματικά θα αλλάξουν τον χάρτη του γρήγορου αλλά ποιοτικού φαγητού στην Ελλάδα.

    Να σημειωθεί οτι για να φύγει από την MIG έλαβε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.