• Ο θρίαμβος των μετοχών, η dream team της ΝΔ, τι θα πει ο Μυλωνάς, οι καουμπόηδες της AVRAMAR και ο έρωτας του τραπεζίτη με την καλλονή νο 2

    Ο θρίαμβος του Κυριάκου και η βουτιά του Τσίπρα έδωσαν μια απίστευτη ορμή στην αγορά, που τώρα τα περιμένει όλα, με κυρίαρχη την  αναβάθμιση από τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

    image

    Ο θρίαμβος του Κυριάκου και των μετοχών

    Η αγορά χθες ξέσπασε.

    Ο θρίαμβος του Κυριάκου και η βουτιά του Τσίπρα έδωσαν μια απίστευτη ορμή στην αγορά, που τώρα τα περιμένει όλα, με κυρίαρχη την  αναβάθμιση από τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

    Χθες η ημέρα ήταν συναρπαστική.

    Τα συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών στις 10”15 άνοιξαν με κέρδη 10%.

    Άπαντες έβαζαν εντολές στο σύστημα όχι σε προκαθορισμένες τιμές αλλά market.

    Δηλαδή χωρίς όριο.

    Στις 10:30 η αγορά άνοιξε με τις τράπεζες και την ΔΕΗ σχεδόν στο +15%.

    Ολόκληρη η ημέρα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

    Πρωταθλήτρια στον όγκο συναλλαγών ήταν η ALPHABANK καθώς άλλαξαν χέρια 32 εκατ. χαρτιά και έκλεισε στα 1,37 ευρώ με κέρδη 14,17%.

    Στα συμβόλαια ο όγκος ήταν 72.210.

    Θηριώδη όγκο συναλλαγών που έφτασαν τις 24,740 εκατ. μετοχές και η Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη 13,50% στα 2,69%.

    Η Eurobank ενδοσυνεδριακά έπιασε τα 1,72 ευρώ,  όμως στην συνέχεια έκλεισε στα 1,57 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 19 εκατ. χαρτιά.

    Προφανώς δεν κατάφερε να κρατήσει την υψηλή ενδοσυνεδριακή τιμή.

    Ο ΟΤΕ για μια ακόμα φορά απέδειξε την αδυναμία του και έκλεισε με κέρδη μόλις 1,95% στα 14,12 ευρώ.

    Αρχές Φεβρουάριου πάντως βρισκόταν στα 15,31 ευρώ.

    Οι μετοχές με τα υψηλά έτους ήταν οι εξής: ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 , ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,18% 5,46 , Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 , Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 , JUMBO ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 , CENER CENER 0,28% 7,15 , ΑΡΑΙΓ ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54 , ΟΤΟΕΛ ΟΤΟΕΛ 0,30% 13,30 , ΤΙΤΑΝ TITC 0% 26,55 , ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ -1,61% 5,51 , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68 .

    Superbe!!!

    Οι καουμπόηδες της AVRAMAR 

    Όπως σας έχω ενημερώσει τα «καλόπαιδα» της AVRAMAR της εταιρείας που συγκέντρωσε στα χέρια της όλες τις πάλαι ποτέ μεγάλες εταιρίες του κλάδου (ΝΗΡΕΑΣ, ANDROMEDA κλπ.) νομίζουν ότι η Έλληνες τραπεζίτες είναι τίποτα ιδιοκτήτες σαλούν και η χώρα FARWEST.

    Τα παιδιά λοιπόν χρωστάνε στις τράπεζες πάνω από 315.000.000 ευρώ και νομίζουν ότι τα φορτώσουν σε όλους εμάς.

    Προφανώς όμως και οι τραπεζίτες έχουν προετοιμαστεί.

    Και δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα κούρεμα στα δάνεια που τους χρωστάνε οι καουμπόηδες της AVRAMAR

    Αφήστε δε που τους περιμένει και ο εισαγγελέας.

    Το επόμενο διάστημα θα γελάσουμε πολύ με τους καουμπόηδες…

     

    Εκπλήξεις κρύβουν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας  

    Μετά τις Εθνικές εκλογές σήμερα φθάνει και η ημέρα της Εθνικής καθώς η Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Δεν κατάφερα να μάθω γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επέλεξε το συγκεκριμένο χρόνο – μετά τις εκλογές – για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για αυτό δεν σας κρύβω μία αγωνία την έχω μέχρι να ακούσω τι θα πει στους αναλυτές.

    Δεν νομίζω πάντως ότι αν όντως υπάρχει κάποιος λόγος, αυτός συνδέεται με τα αποτελέσματα της Τράπεζας, μια που όπως πληροφορούμαι αυτά θα είναι εξαιρετικά.

    Έχουμε και λέμε, έσοδα από τόκους θα προσεγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ είναι το consensus της αγοράς) όπερ σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η Τράπεζα κατέγραψε μία αύξηση που υπερβαίνει το 53%.

    Η διοίκηση της Τράπεζας αποδεικνύεται ότι πέτυχε αξιόλογες επιδόσεις και στο μέτωπο της κερδοφορίας, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μοναδική τράπεζα που τολμά να δώσει εκτίμηση, αφαιρώντας πλήρως τα λεγόμενα trading gains (κέρδη χαρτοφυλακίου) σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που για τον συγκεκριμένο υπολογισμό χρησιμοποιούν την «εξομάλυνση» (normalized) αυτών των κερδών.

    Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη καθώς πέρυσι η Εθνική ΕΤΕ -1,09% 7,26 είχε γράψει πάνω από 120 εκατ. ευρώ κέρδη χαρτοφυλακίου σε σύνολο 208 εκατ. ευρώ.

    Φέτος εξαιρουμένων αυτών σε συγκρίσιμη βάση τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα 211 εκατ. ευρώ.

    Όμως αυτό που για τους αναλυτές έχει μεγαλύτερη αξία είναι η μεγάλη αύξηση κατά περίπου 80% του Core PPI (δηλαδή του βασικού πυρήνα των κερδών πριν από προβλέψεις) στα 324 εκατ. ευρώ από 181 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Μετά τις επιδόσεις αυτές η ανακοίνωση είναι πιθανόν να κρύβει – πλην της καταβολής του μερίσματος που έχει γίνει πλέον σήριαλ – μία ακόμη έκπληξη, την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τη απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων από το 11% που είναι σήμερα.

    Οι νέοι ψηφοφόροι γυρίζουν στη Νέα Δημοκρατία

    Μία ημέρα μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να …πολιτικολογήσω πάντα όμως με στοιχεία και ποσοτικά δεδομένα.

    Καταρχάς ο Wiseman προεκλογικά είχε ασκήσει κριτική στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν ότι η κριτική ήταν εποικοδομητική και έπιασε τόπο.

    Έτσι στην  ηλικιακή ομάδα των πιο νέων ψηφοφόρων (μεταξύ 17- 24 ετών) στην οποία κυριάρχησε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας το 38% έναντι 30% η ΝΔ, στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ (παρά τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε) κατόρθωσε να περάσει πρώτη αυξάνοντας τη δύναμη της φθάνοντας το 31,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε περίπου δέκα μονάδες στο 28,8%.

    Υπουργός Παιδείας κατάφερε αλλάζοντας προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου το ψυχρό και άκαμπτο στυλ που είχε σε όλη την διάρκεια της θητείας της, να μπει μέσα στην πεντάδα των πρώτων σε σταυρούς.

    Για του λόγου το αληθές ιδού και η dream team της ΝΔ.

    Νίκος Δένδιας 93.725 ψήφοι (Νότιος Τομέας)

    Κωστής Χατζηδάκης 71.634 ψήφοι (Βόρειος Τομέας)

    Άδωνις Γεωργιάδης 64.004 ψήφοι (Βόρειος Τομέας)

    Νίκη Κεραμέως 58.344 ψήφοι (Βόρειος Τομέας)

    Κυριάκος Πιερρακάκης 54.781 ψήφοι (Α’ Αθηνών)

     

    Τι κρύβει ο ανασχηματισμός στον Σαράντη

    Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας  στον όμιλο Σαράντη με την παλιά γενιά να δίνει τη σκυτάλη στους νεότερους.

    Και όταν λέμε παλιά γενιά, κυριολεκτούμε.

    Ο Κωνταντίνος Ροζακέας, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, θέση την οποία θα διατηρήσει έως τις 11 Ιουνίου, έχει αισίως κλείσει περισσότερα από 30 χρόνια στον όμιλο Σαράντη.

    Από τη θέση αυτή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου.

    Μπήκε στην εταιρεία όταν ο τζίρος της ήταν στα 10 εκατ. ευρώ και σήμερα οι πωλήσεις του ομίλου είναι στο κατώφλι του μισού δισεκ. ευρώ.

    Μάλιστα όπως λένε στον wiseman οι πηγές του ο ίδιος δεν το θεωρεί δύσκολο αυτό που πέτυχε στη διαδρομή του, δηλαδή να είναι μέρος του επιτελικού δυναμικού που οδήγησε τη Σαράντης να μετασχηματιστεί σε έναν ελληνικό πολυεθνικό όμιλο καταναλωτικών προϊόντων.

    Αντίθετα και ίσως δεν έχει άδικο, το δύσκολο είναι να διαγράψεις τώρα μια τέτοιου μεγέθους αναπτυξιακή πορεία, όταν μάλιστα είσαι σε αυτό το σημείο

    Είναι αυτό που λένε ότι το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή αλλά να κρατηθείς εκεί και συμπληρώνουμε εμείς να προχωρήσεις ακόμη πιο πάνω.

    Στη θέση του κ. Ροζακέα αναλαμβάνει ο Χρήστος Βάρσος, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες ενώ ένα βήμα κάτω από την κορυφή δηλαδή του Κυριάκου Σαράντη, αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπούρας, σήμερα Εμπορικός Διευθυντής και ο οποίος από τις 12.06.2023 θα είναι Deputy CEO.

     

    Πλήρωσε για τα Τέμπη ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος

    Από τις αρνητικές εκπλήξεις των εκλογών ήταν η απόδοση του υφυπουργού μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, στις εθνικές εκλογές καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια της Κοζάνης.

    Από ότι μαθαίνω, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με δεκαετίες εμπειρίας στα βουλευτικά έδρανα, το οποίο από τον Αύγουστο του 2021 έχει αφήσει έργο όσον αφορά τις συνδυαστικές μεταφορές και τα… ΚΤΕΛ, και είχε περιχαρακωθεί στην Κοζάνη το τελευταίο διάστημα με στόχο να κερδίσει την πρωτιά.

    Ωστόσο, δεν τα κατάφερε καθώς συγκέντρωσε 10726 ψήφους, ενώ ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης τον κέρδισε κατά 700 ψήφους (για την ακρίβεια 11.474).

    Για τους λάτρεις των αριθμών να σας πως ότι δεν πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις του, καθώς είναι οριακά αυξημένη από αυτή των εκλογών του 2000 όπου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά με 10.400 σταυρούς.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει διατελέσει και άλλες φορές ως υφυπουργός καθώς το 2009 είχε επιλεγεί από τον Κώστα Καραμανλή ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το 2014 από τον Αντώνη Σαμαρά ως υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Μάλλον, ο τέως πλέον υφυπουργός, πρέπει να πλήρωσε για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς κατά τις πρώτες επανεμφανίσεις του στην τηλεόραση «μπερδεύτηκε» και δήλωσε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε.

    Ποιος θα αναλάβει από Ιούλιο την Ενέργεια…

    Έχουμε γράψει ως mononews.gr και wiseman ότι ο σημερινός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας  κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα παραμείνει στη θέση του και μετά τις δεύτερες εκλογές θα αλλάξει πόστο, ίσως –λέμε ίσως- πάει στο Γεωργίας.

    Στη λεωφόρο Μεσογείων ψηλά, κοντά στην Κατεχάκη, θα πάει άλλο γνωστό στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.

    Δύο ονόματα κατά βάση ακούγονται: του Αδώνιδος (χωρίς να χρειάζεται να γράψουμε και το επώνυμο, ένας είναι ο Άδωνις) και του Νίκου Παπαθανάση.

    Παίζουν και κανα-δύο ακόμη ονόματα με λιγότερες πιθανότητες ή και ως …«λαγοί» αλλά ας μη βιαζόμαστε.

    Λεπτομέρειες προσεχώς…

     

    Πώς τα πήγαν οι “ενεργειακοί” στις εκλογές…

    Οι …μισοί από όσους υποψηφίους είχαν ασχοληθεί με τα ενεργειακά, τα πήγαν πολύ καλά στις εκλογές.

    Οι άλλοι μισοί γεύτηκαν την πίκρα της αποτυχίας, αλλά έτσι είναι η ζωή.

    Στους επιτυχημένους και επανεκλεγέντες περιλαμβάνονται φυσικά  ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος για τα ενεργειακά Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα.

    Εκτός Βουλής μένει  ο νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης για τον οποίο έγινε και η μεγάλη εσωκομματική φασαρία στα Χανιά, ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο …πολυδιαφημισμένος Νίκος  Φαραντούρης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική Κεφαλονιά και η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος των βενζινοπωλών που ήταν υποψήφια με τη ΝΔ και είχε κάνει την επίμαχη δήλωση για το λαθρεμπόριο.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε από ΝΔ:

    Κωστής Χατζηδάκης: 1ος κατά πάσα βεβαιότητα στο Βόρειο τομέα της Β΄Αθηνών.

    Κώστας Σκρέκας: σίγουρα πρώτος και φυσικά εκλεγόμενος στο νομό Τρικάλων.

    Γιώργος Αμυράς: μάλλον 3ος στο Νομό Ιωαννίνων, οπότε δεν εκλέγεται.

    Από ΣΥΡΙΖΑ:

    Σωκράτης Φάμελλος: 1ος στη Β΄Θεσσαλονίκης,  και εκλέγεται.

    Γιώργος Σταθάκης: 2ος  στα Χανιά άρα δεν εκλέγεται, έχασε από το ‘άσπονδο φίλο’ του, τον …αψύ Σφακιανό Πολλάκη..

    Πέτη Πέρκα: 1η στο Νομό Φλώρινας και εκλέγεται.

    Νίκος  Φαραντούρης: 1ος μεν στο Νομό Κεφαλληνίας,  αλλά δεν εκλέγεται αφού όλες τις μονοεδρικές τις πήρε η ΝΔ.

    Από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

    Γιώργος Αρβανιτίδης: 4ος  στη Β’ εκλογική περιφέρεια  Θεσσαλονίκης και δεν εκλέγεται.

    Δεν αφήνει πίσω του συντρίμμια πάντως ο Σκρέκας…

    Ο Σκρέκας φεύγει από το ΥΠΕΝ και δεν θα επανέλθει εκτός διαστημικού απροόπτου, αλλά δεν αφήνει μεγάλα ανοιχτά θέματα στον υπηρεσιακό υπουργό που θα τον διαδεχτεί.

    Ο «υπηρεσιακός» θα βρει  έως τα τέλη Σεπτεμβρίου φτιαγμένο έτοιμο το πλαίσιο λειτουργίας χονδρεμπορικής-λιανεμπορικής  αγοράς ρεύματος με τις ρήτρες αναπροσαρμογής να παραμένουν σε αναστολή, να μην ισχύουν δηλαδή.

    Θα εξακολουθήσει να «παίζει» η ρήτρα  υπερεσόδων για τους παραγωγούς, που θα τροφοδοτεί με χρήμα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Βασικό ζητούμενο η επάρκεια τροφοδοσίας για το καλοκαίρι, με τον αποχωρούντα ΥΠΕΝ να παραδίδει όπως λέει  «ολοκληρωμένη πρόταση  και μηχανισμό ακόμη και αν έχουμε ‘τρελές’ ζέστες».

    Εδώ καλούνται να αγρυπνούν καλοκαιριάτικα ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, πρώην ΡΑΕ, ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ και ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ.

     

    Η αποθήκευση αερίου το μεγάλο “αγκάθι”

    Για το αέριο, έχουμε μπροστά μας  τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, με αντικείμενο  τη μείωση υποχρέωσης των Ελλήνων προμηθευτών να στοκάρουν  πάνω-κάτω  7,5 Twh (Τερραβατώρες) σε Βουλγαρία και Ιταλία.

    Δεν μπορεί να την κάνει ένας υπηρεσιακός υπουργός τη διαπραγμάτευση και ο κλήρος πέφτει, όχι φυσικά στο Σμάιλυ (για όσους διαβάζουν τα κατασκοπικά του ανεπανάληπτου Τζον Λε Καρρέ) αλλά στον επόμενο υπουργό.

    Τα λεφτά που χρειάζονται όμως για το στοκάρισμα των 7,5 Τερραβατωρών  είναι σχεδόν …εξωπραγματικά και οι Έλληνες αντιπροτείνουν μέχρι 1,5 Τερραβατώρα.

     Εδώ πρέπει και οι Βρυξελλιώτες να καταλάβουν την πραγματικότητα και το πρόβλημα.

    Ίδωμεν…

    QUIZ: Ο τραπεζίτης και  η καλλονή που έγιναν  talk of the town  

    Επειδή το χθεσινό κουΐζ του wiseman σχετικά με τον τραπεζίτη και την καλλονή, έγινε talk of the town, θεωρώ υποχρέωση μου να σας αποκαλύψω περισσότερα για το ερωτευμένο ζευγάρι.

    Καταρχήν για την Ελληνίδα καλλονή σας τα είπα.

    Ήταν παντρεμένη με ένα επιχειρηματία με βαρύ όνομα η οικογένεια του οποίου είναι πολυπληθής.

    Αδέλφια πολλά και ακόμα περισσότερα ξαδέλφια πάντα με το ίδιο όνομα.

    Το όνομα αυτό είναι από τα 5 top  στην Ελλάδα.

    Μάλιστα έχουν μαζί και 4 παιδιά  ενώ το διαζύγιο τους ήταν ιδιαίτερα θορυβώδες.

    Δικαστήρια, διατροφές, εκτενή δημοσιεύματα κλπ. κλπ.

    Ο τραπεζίτης τώρα, εργάζεται σε συστημική τράπεζα και ο πατέρας του διετέλεσε σε κορυφαίες θέσεις, μεταξύ άλλων, και σε δυο συστημικές τράπεζες.

    Μάλιστα και ο ίδιος είναι χωρισμένος και έχει δυο παιδιά.

    Magnifique!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.