• Η βουτιά της Εθνικής, ο Μίλτος Καμπουρίδης και η μεγάλη αντεπίθεση, τα θετικά μηνύματα της DB στον Ψάλτη και γιατί ο Τανισκίδης δίνει bonuses

    Για τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας σας είχα ενημερώσει εγκαίρως  όπως επίσης σας είχα προϊδεάσει για κάποιες εκπλήξεις.

    image

    Εθνική Τράπεζα: Η  έκπληξη του Παύλου  Μυλωνά με το μέρισμα  

    Για τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 2,00% 7,66 σας είχα ενημερώσει εγκαίρως  όπως επίσης σας είχα προϊδεάσει για κάποιες εκπλήξεις.

    Καταρχάς στις εκπλήξεις δεν συμπεριλαμβάνω τα έσοδα από τόκους που έφθασαν το μισό δισ. ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ το consensus της αγοράς.

    Η έκπληξη λοιπόν αφορά την αναθεώρηση από τώρα του στόχου την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για το 2023  στο 15% από το 11% που ήταν ο υφιστάμενος στόχος.

    Για τους υπόλοιπους δείκτες κερδοφορία η διοίκηση της Τράπεζας θα ανακοινώσει το guidance εν ευθέτω χρόνο.

    Τώρα όσον αφορά στο μέρισμα η μη καταβολή του για τα περυσινά κέρδη δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ουδείς δεν ανέμενε ότι ο SSM θα «άναβε» το πράσινο φως με δεδομένη την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.

    Όμως το ποσό που υπολόγιζε να διανείμει φέτος η Τράπεζα όχι μόνο δεν πάει χαμένο αλλά θα χρησιμοποιηθεί αθροιστικά ώστε το μέρισμα του χρόνου να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    Έτσι η Τράπεζα του χρόνου εκτός απροόπτου θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα υψηλότερο του 20% έως 30% !!!

     

    Η βουτιά της Εθνικής 

    Χθες η αγορά έδειξε την δυναμική της, αλλά σε ορισμένες μετοχές.

    Το ενδιαφέρον εστιάστηκε και πάλι στις τραπεζικές μετοχές, στην  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 , στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 , και στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,86% 5,75 .

    Το εντυπωσιακό είναι ότι Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 έκανε ένα μεγάλο ράλι και έκλεισε στα 2,80 ευρώ (+4%) με όγκο συναλλαγών 19,750 εκατ. μετοχές.

    Εξαιρετική εικόνα και για την ALPHA Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 που έκλεισε με κέρδη 1,1% στα 1,385.

    Άπαντες αναμένουν την 7η Ιουνίου το Investor Day της Alpha Bank και τις εκπλήξεις για την τράπεζα, που θα ανακοινώσει ο CEO Βασίλης Ψάλτης.

    Όμως η επενδυτική κοινότητα αιφνιδιάστηκε από την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας,  που παρά τις ανακοινώσεις Μυλωνά, έκλεισε με ισχυρές απώλειες 3,43% στα 5,968 ευρώ.

    Η βουτιά της μετοχής “δημιούργησε” μεγάλες απορίες.

    Ενώ πριν βγάλω συμπεράσματα, θα περιμένω την σημερινή συνεδρίαση.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Η First Sentier και οι σχέσεις με την Εθνική

    Η μεγάλη άνοδος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής οφείλεται στο γεγονός ότι οι Πειραιώς, Alpha και Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 έχουν εγκρίνει τα χρηματοδοτικά όρια προς την FIRST Sentier.

    Η δουλειά αφορά την εξαγορά ισχυρού ποσοστού που αγγίζει το 62% της Τέρνα Ενεργειακής.

    Δεν θα πουλήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την συμμετοχή της που αγγίζει το 38%, αλλά μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι (Περιστέρης, Μαρινάκης, μικροί και μεγάλοι ιδιώτες)  και μεγάλοι θεσμικοί

    Φυσικά η εξαγορά του 62% θα γίνει μέσω δημόσιας πρότασης.

    Τα χρηματοδοτικά όρια έχουν εγκριθεί και από την πλευρά της Εθνικής, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών.

    Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν τους Αυστραλούς, στις υπόλοιπες 3 συστημικές τράπεζες.

    Όμως οι 80 σελίδες της σύμβασης που έστειλε η Εθνική τους Αυστραλούς  της First Sentier, έχει προβληματίσει τα κορυφαία στελέχη του fund που σήμερα διαχειρίζεται περίπου 146 δισ. δολάρια.

    Περιέχει πολλές αιρέσεις γεγονός που τους έχει δυσαρεστήσει.

    Περιμένουμε να δούμε, εάν θα  κάνουν αποδεκτή την σύμβαση η όχι.

    Πάρις Κυριακόπουλος: Η Porsche δίνει κέρδη 

    Η εξαιρετική πορεία της μετοχής Μοτοδυναμικής ΜΟΤΟ -0,99% 3,00 (YAMAHA, Porsche κλπ.) εντός του 2023 είναι δεδομένη, καθώς από τις αρχές του έτους, έχει κερδίσει 52% και βρίσκεται στα 3,17 ευρώ.

    Η κεφαλαιοποίηση της στα 92,7 εκατ. ευρώ.

    Οι πωλήσεις των ΙΧ της εμβληματικής φίρμας PORSCHE, έχουν έντονα ανοδικό ρυθμό και εντός του 2023 όπως έγινε και το 2022.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο  προτείνει τη δωρεάν διάθεση ως 1.512.500 ιδίων μετοχών (5,17% του μετοχικού κεφαλαίου).

    Από αυτές 781.250 ίδιες μετοχές θα διατεθούν σε διευθυντικά στελέχη, όχι άμεσα αλλά ως το τέλος του 2027 (50.000 μετοχές το τέλος του 2023) και 731.250 μετοχές στον πρόεδρο και CEO, Πάρι Κυριακόπουλο.

    Όμως το Δ.Σ εισηγείται τη δωρεάν διάθεση ως 900.000 μετοχών στον τέως CEO, Σωτήρη Χατζίκο, μέσω κεφαλαιοποίησης ποσού υπέρ το άρτιο και έκδοσης νέων μετοχών!!!

    O ίδιος θα λάβει και 175.000 ευρώ για τα κέρδη της χρήσης 2022.

    Γιώργος Τανισκίδης: Bonuses και δωρεάν μετοχές σε όλους

    O πρόεδρος της OPTIMA Γιώργος Τανισκίδης φημίζεται για την γενναιοδωρία του και την επιθυμία του οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτόν να είναι happy.

    Έτσι λοιπόν οι μέτοχοι της τράπεζας στις 7 Ιουνίου στην τακτική γενική συνέλευση καλούνται να εγκρίνουν τη δωρεάν διάθεση μετοχών σε μέλη του Δ.Σ και το προσωπικό της τράπεζας, μέσω κεφαλαιοποίησης κερδών χρήσης 2022 καθώς και τη θεσμοθέτηση συμμετοχής των μελών του Δ.Σ στα κέρδη χρήσης 2023.

    Επιπρόσθετα, προτείνεται παροχή bonuses σε μέλη του Δ.Σ και προσωπικό από τα κέρδη 2022, λόγω επίτευξης στόχων.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Οι εκπλήξεις του έμπειρου τραπεζίτη 

    H δυναμική της Alpha Bank συνεχίστηκε και χθες και δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρών ξένων θεσμικών.

    Τι τελευταίες 2 ημέρες, έχουν αλλάξει χέρια 50 εκατ. χαρτιά.

    Άπαντες αναμένουν την 7η Ιουνίου το Investor Day και τις εκπλήξεις για την τράπεζα που θα ανακοινώσει ο CEO Βασίλης Ψάλτης.

    Ώθηση, μεταξύ άλλων, έδωσε το νέο report της Deutsche Bank σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση υπό τον ισχυρό τραπεζίτη Βασίλη Ψάλτη τηρεί απαρέγκλιτα τηρεί το πρόγραμμά της και τα guidance που έδωσε στους επενδυτές.

    H DB εκτιμά πως τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα το α’ τρίμηνο θα συνεχιστούν, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα €1,70 και δίνοντας σύσταση αγοράς.

    Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η Τράπεζα στο επερχόμενο Investor Day στις 7 Ιουνίου θα αναβαθμίσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της σε μία σειρά από σημαντικά μεγέθη, βάσει του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου.

    Ο επενδυτικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το Καθαρό Έσοδο Τόκων (ΝΙΙ), ενώ εκτιμά ότι τα κόστη αναμένεται να συμπιεστούν περαιτέρω, ως αποτέλεσμα του επιτυχούς προγράμματος εθελούσιας που ολοκλήρωσε η Τράπεζα τον Φεβρουάριο, αλλά και των μειωμένων προβλέψεων.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλει και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, τα οποία, όπως αναφέρει ο οίκος, αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία.

     

    Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

    Ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο επικρατέστερος για υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σαρμάς, γεννημένος στην Κω το 1957, πατέρας δύο παιδιών, μετά από τη Νομική της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη, στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο, αλλά και στα Δημόσια Οικονομικά.

    Θεωρείται «οργανωτικός και μεθοδικός», ενώ στο «βιογραφικό» του εντάσσεται και η αισθητή μείωση των εκκρεμουσών υποθέσεων στον τομέα αρμοδιότητάς του, μέσω της συνεκδίκασης και της λεγόμενης «πιλοτικής δίκης».

    Με τα καλύτερα λόγια μιλά γι αυτόν και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον χαρακτηρίζει «βαθυστόχαστο και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης».

    Αναδεικνύει δε το ρόλο Σαρμά σε κρίσιμα «πολύπλοκα και απαιτητικά» θέματα προσυμβατικού ελέγχου δημοσίων συμβάσεων, καθώς και την τιμητική για την Ελλάδα παρουσία του ανώτατου δικαστικού μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ.

     

    Mε τρείς μήνες καθυστέρηση πληρώνουν τα χρωστούμενα οι πελάτες

    Δεν ξέρω τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια και πως αυτά συγκρατούνται, όμως μία έρευνα της Intrum δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις δέκα χώρες της Ε.Ε στις οποίες οι επιχειρήσεις «κυνηγούν από τις περισσότερες ημέρες» τους πελάτες τους μέχρι να του πληρώσουν.

    Η κακή αυτή κουλτούρα πληρωμών, για την οποία ευθύνονται πολλοί λόγοι, «στοιχίζει» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις περίπου 275 δις. ευρώ ! το χρόνο.

    Στην Ελλάδα τώρα χρειάζεται να περάσουν 78 ημέρες μέχρι να κατορθώσει κάποια επιχείρηση να εισπράξει κάποια καθυστερημένη πληρωμή από πελάτη.

     Στον υπολογισμό αυτό εννοείται ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί οι περιπτώσεις εκείνες που ο πελάτης «πιστολιάζει» την επιχείρηση και απλώς δεν την πληρώνει ποτέ.

    Αυτό που παρουσιάσει ενδιαφέρον είναι ότι περίπου το 60% των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.

     

    Μίλτος Καμπουρίδης: Δικαστικός αγώνας  για το όνομα της Dolphin  

    Πήγαν για μαλλί και κοντεύουν να βγουν κουρεμένοι οι Άγγλοι της Dolphin Capital Investors, αφού ο Καμπουρίδης διεκδικεί 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν η επωνυμία της βρετανικής εισηγμένης δεν αλλάξει άμεσα κι ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας εγείρει περισσότερες διεκδικήσεις.

    Ο Καμπουρίδης διεκδικεί αμοιβές που δεν πληρώθηκαν βάσει του συμφώνου διαχείρισης επενδύσεων που είχε υπογράψει με τη DCI, διαφυγούσες αμοιβές που θα είχε λαμβάνειν και άλλες αποζημιώσεις για κόστη και ζημιές.

    Πάντως, η ζημιά για τους Βρετανούς επικεφαλής μπορεί να είναι και μεγαλύτερη – ανάλογα με την πορεία των επενδύσεων τους σε Ελλάδα και Κύπρο: στην Ελλάδα το Kilada Hills δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι είναι εξασφαλισμένο από πλευράς χρηματοδότησης (ένα deal με τη Grivalia χάλασε μετά την αποπομπή Καμπουρίδη), ενώ και η πώληση ποσοστού της Aristo Developers (εταιρεία ανάπτυξης κατοικιών) στην Κύπρο πάγωσε, παρόλο που η Axia Ventures είχε λάβει εντολή να βρει αγοραστή.

    Υψηλές παρουσίες στο  ίδρυμα Δαυίδ για την έρευνα του καρκίνου

    Απόβαση την Κύπρο πραγματοποιήσαν το Σαββατοκύριακο πλήθος προσωπικοτήτων της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

    Δεν «γύρισαν την πλάτη» στα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα αλλά για να τιμήσουν το ζεύγος Γιώργου και Καίτης Δαυίδ στα εγκαίνια του κτιρίου Nicola David – Pinedo Building», του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (The Cyprus Cancer Research Institute – CCRI), στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου που έγιναν τη Δευτέρα.

    Το εμβληματικό έργο έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά του ζεύγους Δαυίδ στη μνήμη της κόρης τους Νίκολα, που έφυγε από τη ζωή το 2016, χτυπημένη από τον καρκίνο.

    Στα εγκαίνια του κτηρίου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στο τέλος της τελετής έκανε τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των εγκαινίων του κτηρίου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς (ο οποίος διαπιστώνω ότι έχει χαθεί από την εγχώρια πολιτική σκηνή) , αλλά και η Επίτροπος Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδου.

    Από την Ελλάδα στην Κύπρο ταξίδεψαν όπως έμαθα το ζεύγος Ευτύχη Βασιλάκη καθώς και ο Λάμπρος Παπακωσταντίνου με τη σύζυγο του Τέτη.

    Ανακατατάξεις στη διοικητική ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος

    Μετά από 11 χρόνια αλλάζει χέρια η διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων στη ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Ο Δημήτρης Αρτικόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του  Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας παραιτήθηκε μετά από μια πορεία 27 χρόνων που έχει διαγράψει ως στέλεχος και εργαζόμενος στην εν Ελλάδι θυγατρική της Ahold-Delhaize.

    Μια θέση κομβική, για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με αρκετές αναταράξεις τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας ενός μεγάλου κύκλου αποχωρήσεων στελεχών που ξεκίνησαν λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της εταιρείας ο Νίκος Λαβίδας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman στη θέση του θα μπει νέο πρόσωπο εκτός της «οικογένειας» ΑΒ Βασιλόπουλος, η  Μαριλένα Αραμπατζή με μακρά πορεία στον χώρο του HR και σπουδές στο LSE.

    Ο κ. Αρτικόπουλος δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα ενώ γνώστες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η παραίτηση να μην έγινε σε τόσο καλό κλίμα αν και πηγές κοντά στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι ο κ. Αρτικόπουλος παρέμεινε για λίγο διάστημα προκειμένου να καθοδηγήσει την αντικαταστάτριά του.

    Πάντως η παραίτησή του συμπαρασύρει και αλλαγές στο Δ.Σ. όπου πλέον τα μέλη είναι τρία και ειδικότερα ο Σοφοκλής Γιαννακού, πρόεδρος της ΑΒ, ο Νίκος Λαβίδας διευθύνων σύμβουλος και η Ελένη Προβίδη, που είναι και επικεφαλής του νομικού τμήματος.

     

    H Zέπος και Γιαννόπουλος στη συμφωνία εξαγοράς του πακέτου της Αττικής από την Thrinvest

    Με επικεφαλής την Χριστίνα Παπανικολοπούλου, η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος συμβούλεψε τη Thrivest Holdings Ltd, των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη για το deal εξαγοράς του μειοψηφικού μεριδίου 4,9% της Attica Bank.

    Η δικηγορική εταιρεία εργάστηκε ως σύμβουλος της Thrivest τους προηγούμενους μήνες και για την εξαγορά του μεριδίου 43,63% στην Παγκρήτια Τράπεζα.

    Η επένδυση της Thrivest στην Attica και την Παγκρήτια αποτελεί το πρώτο βήμα για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, με στόχο τη δημιουργία –έως το τέλος του 2024- μίας νέας τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και θα εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

     

    O Μανουσάκης, o Μυτιληναίος, ο Περιστέρης και ο Εξάρχου 

    Ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -0,89% 2,23 (στενός φίλος και “πελάτης” της στήλης φυσικά) έχει ανακηρυχθεί από τον wiseman ως ο άσσος των ελιγμών, των υπαναχωρήσεων και της πιρουέτας στην αγορά.

    Για το λόγο αυτό έχει επιβιώσει ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όπου θεωρείτο από την αγορά φίλος και προστατευόμενος του Στέργιου Πιτσιόρλα και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά θα παραμείνει στη θέση του, περίπου ως ισόβιος μάνατζερ.

    Εκτός εάν ο επόμενος υπουργός Ενέργειας (όχι ο υπηρεσιακός) του τα έχει φυλαγμένα, αλλά τέλος πάντων.

    Τις ικανότητες αυτές φαίνεται πως “ξεδιπλώνει” ο αγαπητός Μάνος και τώρα που θα επιλέξει εργολάβο για τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV από ΚΥΤ Κουμουνδούρου (Σ.Σ. Λίμνης Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο, να εξηγούμαστε αφού η Πλατεία Κουμουνδούρου όπου και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει Γέφυρα των Στεναγμών αυτές τις ημέρες)  – ως ΚΥΤ Κορίνθου.

    Προ ημερών οι επιτροπές που διόρισε ο εκλεκτός Μανουσάκης της καρδιάς μας, έστειλαν την αξιολόγηση των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, στη διοίκηση.

    Τι μαθαίνω λοιπόν από τους παρακοιμώμενους (μεταφορικός και λογοτεχνικός ο όρος, αγρυπνούν όλοι στον ΑΔΜΗΕ όταν πρόκειται για διαγωνισμούς και λεφτά, αλίμονο) του Μάνου Μανουσάκη;

    Ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την κοινοπραξία Mytilineos – ΑΤΕΡΜΩΝ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μεγάλος νικητής.

    Αυτό επειδή δεν πέρασαν στο …bootcamp που λέγανε και στο GNTM,  ο Γιώργος Περιστέρης με τη  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 και ο Αλέξανδρος Εξάρχου με την Intrakat.

    Αυτά μου λένε οι έγκυρες πηγές.

    Σε καμία 15αριά μέρες θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές, η εξής μία, αυτή του Μυτιληναίου.

     

    HelleniQ Energy: Πάνε πολύ καλά τα πράγματα στις προπονήσεις και αυτό βγαίνει στο γήπεδο…

    Όπως ήδη γνωρίζετε, στη HELLENiQ ENERGY τα πράγματα πάνε πρίμα, έξτρα πρίμα που έλεγαν οι παλιοί: ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 με πάνω από 1 δισ. ευρώ, άλμα στη ζήτηση καυσίμων, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις εξαγωγές αλλά και πάνω τα περιθώρια διύλισης και  πάνω φυσικά, οι τιμές πώλησης ενώ το 60% των επενδύσεών της την τελευταία διετία πηγαίνει  σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών και «πράσινες» τεχνολογίες.

    Αυτό σημαίνει ότι ο Ανδρέας Σιάμισιης που είναι ο μάνατζερ (διότι ‘αφεντικό’ ως γνωστόν είναι ο Σπύρος Λάτσης από Γενεύη) τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και σχεδιάζει και άλλες κινήσεις.

    «Υπάρχει υπέροχη ατμόσφαιρα στις προπονήσεις και αυτό βγαίνει και στο γήπεδο» μου εξήγησε με ποδοσφαιρικούς όρους έμπειρος αναλυτής των ενεργειακών  με παλαιά θητεία σε ενεργειακή κυβερνητική θέση.

    «Δηλαδή πως βγαίνει στο γήπεδο; Με το σύστημα …4-3-3 του Μουρίνιο;» ρώτησα ως αφελής wiseman.

    Η απάντηση του ‘έμπειρου’ ήταν καταλυτική: «όχι βέβαια, αλλά με το σύστημα 100% και πάνω!

    Και εννοώ το διπλασιασμό των αμοιβών της υψηλής ομάδας διοίκησης της Hellenic Energy και του ίδιου του επιτυχημένου Ανδρέα φυσικά.

    Δες τα επίσημα νούμερα.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν πάρει τα στελέχη 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το φετινό πρώτο τρίμηνο πήραν σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ, 100% και πάνω σου λέω, αυτό είναι σύστημα.

    Ποιος Μουρίνιο και Πέπ τώρα, ένας είναι ο Ανδρέας ο εκ Κύπρου ορμώμενος!».

    «Και γιατί αυτό είναι κακό;

    Καλές εποχές, καλές αμοιβές, γιατί όχι, μήπως είσαι υπερβολικά καχύποπτος και επικριτικός;» τον ρώτησα ιντριγκαρισμένος.

    «Το μόνο που λέω, είναι ότι την ίδια στιγμή στην αντλία, εγώ πληρώνω την ίδια ακριβή τιμή βενζίνης, ούτε ένα δεκαράκι τσακιστό δεν μείωσαν την τελική τιμή, αναλογιζόμενοι το 1 δις κέρδη που έρχονται» μου απάντησε.

    Ας το αφήσω ασχολίαστο και αυτό…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.