• Κοινωνία

    Folli Follie: Ως «αναστημένος Λάζαρος» εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Συνεχίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου η δίκη – Διαβάστε το κατηγορώ της Folli Follie στους ιδρυτές της

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ακμαιότατος, στις Σπέτσες, το Σαββατοκύριακο 26-27 Αυγούστου 2023. Συνεπιβάτης του η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου (δικαιώματα φωτογραφίας mononews.gr)

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ακμαιότατος, στις Σπέτσες, το Σαββατοκύριακο 26-27 Αυγούστου 2023. Συνεπιβάτης του η σύζυγός του, Καίτη Κουτσολιούτσου (δικαιώματα φωτογραφίας mononews.gr)


    Χρειάστηκε να περάσει από 40 κύματα για να αρχίσει τελικά σήμερα η πολύπαθη δίκη της Folli Follie.

    Παρούσα στο δικαστήριο και στις πρώτες θέσεις των κατηγορουμένων σύσσωμη η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Με τον ιδρυτή της εταιρείας να παραπέμπει σε άλλο… Λάζαρο. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκε «αναστημένος» στη δίκη του για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας του.

    Η σημερινή εικόνα του ούτε στο ελάχιστο δεν θύμιζε τον καταβεβλημένο κατηγορούμενο, ο οποίος προσερχόταν πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, αρχικά στην ανακρίτρια για να απολογηθεί συμπληρωματικά, στη συνέχεια στη δίκη του που τελικά αναβλήθηκε. Τότε ήταν προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και αγωνιζόταν να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας. Σήμερα είναι ελεύθερος αφού το 18μηνο έληξε πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί για το οικονομικό σκάνδαλο.

    Ο έκπτωτος πρόεδρος της Folli Follie προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο χωρίς να χρειάζεται καν χείρα βοηθείας. Δίπλα του στο εδώλιο ο γιος του, Τζώρτζης, και ακριβώς πίσω τους η Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Δικάζονται από σήμερα για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, σε μία δίκη που αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

    «Όχι γρήγορη αλλά ουσιώδης δίκη»

    Με τη σύνθεση του δικαστηρίου να απαρτίζεται μόνο από γυναίκες (πρόεδρος, 2 εφέτες, εισαγγελέας. Ακόμα και η γραμματέας της έδρας), ετέθη από νωρίς το στίγμα αυτής της δίκης.

    Όταν ο συνήγορος είπε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να γίνει γρήγορα, η πρόεδρος απευθύνθηκε και στις δύο πλευρές (υπεράσπιση και υποστήριξη της κατηγορίας): «Δεν μας ενδιαφέρει να τελειώνει η δίκη γρήγορα αλλά να ερευνηθεί ουσιωδώς η υπόθεση. Θα παρακαλούσα όλους σας, κατά τις τοποθετήσεις σας, να μην ακουστούν δύο φράσεις σε αυτό το δικαστήριο. “Γρήγορη δίκη” και “για να μην κουράσω το δικαστήριο”».

    Κι όταν συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν σε μία άλλη, εξ αναβολής δίκη του Τζώετζη Κουτσολιούτσου (με συγκατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση αλλά και τον πρώην διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie), η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 22 του μήνα, η πρόεδρος τους απάντησε:

    «Ό,τι κι αν ακολουθεί, θα προτάσσεται αυτή η υπόθεση και μετά θα γίνεται η διαχείριση των άλλων υποχρεώσεων σας».

    Νέο αίτημα της Folli Follie να παρασταθεί στη δίκη

    Η Folli Follie δήλωσε και σε αυτό το δικαστήριο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ωστόσο, θα κριθεί σε επόμενες συνεδριάσεις εάν θα παραμείνει για να στηρίξει την καταδίκη των ιδρυτών της.

    Κι αυτό διότι η εταιρεία, μετά από ένσταση της υπεράσπισης, είχε αποβληθεί από την εκδίκαση της υπόθεσης κατά την αναβληθείσα δίκη.

    Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε λοιπόν σε αυτή τη νέα δίκη είναι εάν θα ισχύσει εκείνη η απόφαση της αποβολής ή εάν θα πρέπει να κριθεί εκ νέου η νομιμότητα της δήλωσης παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

    Αν και η εισαγγελέάς πρότεινε να ισχύσει η παλιά απόφαση της αποβολής, το δικαστήριο αποφάσισε να υποβληθούν ξανά οι δηλώσεις και να κριθούν από την αρχή.

    «Θέλουμε να ακούσουμε όλες τις πλευρές και μετά να αποφασίσουμε», ανέφερε η πρόεδρος.

    Έτσι η εταιρεία, δια του νομικού εκπροσώπου της, Θέμη Σοφού, υπέβαλε νέα δήλωση, με εντελώς διαφορετική αιτιολογία από την οικονομική ζημία που είχε επικαλεστεί στην αναβληθείσα δίκη.

    Το κατηγορώ της FFG στους ιδρυτές της

    Τη δικαστική απόφαση που όρισε προσωρινή διοίκηση στη Folli Follie επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο κ.Σοφός για να στηρίξει τη νομιμότητα της παράστασης της εταιρείας σε αυτή τη δίκη προς υποστήριξη των κατηγοριών.

    Στη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη των κατηγοριών της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε βάρος των 3 μελών της οικογένειας κι άλλων 3 κατηγορουμένων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

    Η εταιρεία είναι η πρωτίστως αμέσως παθούσα εκ των αξιοποίνων πράξεων των κατηγορουμένων, τις οποίες, ουδόλως γνώριζε. Πέραν της βεβαίας περιουσιακής ζημίας της εταιρείας, ύψους 431.404.847,90 ευρώ, υπέστη από τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων ανυπολόγιστη ηθική βλάβη, αφού δυσφημίστηκε, υποβαθμίσθηκε η εμπορική επωνυμία της, απώλεσε εμπορικές επωνυμίες, που είχε δυνάμει συμβάσεων αντιπροσώπευσης και πρακτορείας, και γενικώς η εμπορική επωνυμία FOLLI FOLLIE έχει συνδεθεί παγκοσμίως με το σκάνδαλο της εξαπάτησης και των εικονικών στοιχείων στις ερευνώμενες δημοσιευθείσες καταστάσεις των παρελθουσών ερευνώμενων οικονομικών χρήσεων (γνωστό τοις πάσι ως «το σκάνδαλο της Folli Follie»), φθάνοντας από τις ενέργειες των κατηγορουμένων ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή (πτώχευση), η οποία και αποτράπηκε με ενέργειες της παρούσας διοίκησης της εταιρείας.

    Με την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες -κατά τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος- per se ζημιώθηκε η εταιρεία μας ( αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, για τη ζημία που προκλήθηκε από την πλαστογραφία λόγω των ανακριβών οικονομικών καταστάσεων που καταδείκνυαν δήθεν συστηματική αύξηση των εσόδων της εταιρείας και των κερδών με αντίστοιχο παράνομο περιουσιακό όφελος εις βάρος της εταιρείας, καθώς η εταιρεία παρουσιαζόταν σαν μία κορυφαία επενδυτική επιλογή, οι δε απαιτήσεις εκ των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα βαρύνουν πλέον την εταιρεία μας καθώς και το φύλλο 424 για την ζημία από την νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους, την προέλευση των οποίων προσπάθησαν να αποκρύψουν, διακινώντας τα εν λόγω παρανόμως κτηθέντα ποσά μέσω του τραπεζικού συστήματος, χρησιμοποιώντας και βλάπτοντας την εταιρεία μας.)

    Όπως ανέφερε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας Θέμης Σοφός:

    “Η Εταιρεία παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας για την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας αλλά και της ηθικής βλάβης που υπέστη και προκλήθηκε αιτιωδώς από την αξιόποινη δράση των κατηγορουμένων εις βάρος της εταιρείας μας και συνίσταται στον ισχυρό κλονισμό του κύρους, της πίστης, της φήμης και στο πλήγμα στην εν γένει λειτουργία της, η οποία συνδέεται πλέον με το σκάνδαλο εξαπάτησης (γνωστό τοις πάσι, πλέον, ως «το σκάνδαλο της Folli Follie») μέσω των ψευδών οικονομικών καταστάσεων, που την οδήγησε στο χείλος της πτώχευσης.”

    Στη δήλωση παράστασης η FFG αναπτύσσει τους λόγους που πρέπει να ανακληθεί η προπαρασκευαστική απόφαση του αναβληθέντος δικαστηρίου:

    “Εκείνο το Δικαστήριο απέρριψε την υποβληθείσα κατά την έναρξη της διαδικασίας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας εκ μέρους της εταιρείας μας ως απαράδεκτη με το σκεπτικό ότι η προσωρινή Διοίκηση της Εταιρείας που διορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 2096/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν εξουσιοδοτήθηκε ειδικώς για την υποβολή δηλώσεως προς υποστήριξη της κατηγορίας αλλά οι εξουσίες που της παρασχέθηκαν αφορούσαν αποκλειστικώς «τη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας μέχρι την εκλογή νέου ΔΣ από τη ΓΣ ή την επίτευξη εξυγίανσης της εταιρίας». Επομένως, η δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας απορρίφθηκε για λόγους απαραδέκτου λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης της Εταιρείας και όχι για λόγους νομικής και ουσιαστικής βασιμότητας, στους οποίους αυυό το Δικαστήριο δεν έχει υπεισέλθει.

    Συνεπώς, το Δικαστήριο σας μπορεί πάντοτε να ανακαλέσει αυτή την απόφασή του καθώς πρόκειται για μία μη οριστική προπαρασκευαστική απόφαση από τη στιγμή που το Δικαστήριο σας εξέτασε ακροθιγώς μόνον το ζήτημα της έκτασης των αρμοδιοτήτων της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας μας, διό και έκρινε ότι υπάρχει έλλειψη ενεργητικής νομιμοποίησης. Άλλως δύναται να επανεξετάσει και άνευ ανάκλησης της προηγουμένης τους όρους του παραδεκτού, ως μη οριστική η παρεμπίπτουσα περί απαραδέκτου της δηλώσεως απόφαση του Δικαστηρίου, που εξέδωσε την αναβλητική απόφαση.

    Πλην όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ούτως ή άλλως η προσωρινή διοίκηση της Εταιρείας νομιμοποιείται να προβεί στην υποβολή της δήλωσης προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των κατηγορουμένων που τη ζημίωσαν με τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται. Τούτο διότι οι σκοποί της εξυγίανσης καλύπτουν και την εξουσία της προσωρινής διοίκησης να υποβάλει δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας και να επιδιώξει την καταδίκη των κατηγορουμένων, όπερ και θα επηρεάσει άμεση και την έκβαση της έγερσης αστικών αξιώσεων.
    Η σημερινή διοίκηση της Εταιρείας δεν έχει καμία σύμπλευση συμφερόντων με τους κατηγορουμένους και δη την οικογένεια των μεγαλομετόχων, αντιθέτως η Εταιρεία τελεί σε αντιδικία με τους κατηγορουμένους. (….)

    Οι εδώ κατηγορούμενοι ενήργησαν συντονισμένα και δολίως εις βάρος των συμφερόντων της εταιρείας, κατά παράβαση της υποχρέωσης πίστης και επιμελούς διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων και προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων. Με τις ενέργειές τους προκάλεσαν στην εταιρεία περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη, διό και ενέχονται σε αποζημίωση της εταιρείας, Η παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των κατηγορουμένων είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διεκδίκηση των αξιώσεων εκ μέρους της εταιρείας μας για την επίτευξη του σκοπού της εξυγίανσης και την εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος.”

    Το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για τις 27 Σεπτεμβρίου οπότε θα αναπτυχθούν οι ενστάσεις της υπεράσπισης και για τη Folli Follie και για όσες δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής διαφωνούν.

    Ο άφαντος Κινέζος που θέλει να δικαστεί

    Σε αυτή τη δίκη, δικάζονται 10 κατηγορούμενοι. Μετά το δεξί χέρι της οικογένειας στα οικονομικά θέματα, τον Γιάννη Μπεγιέτη, που παραμένει καταζητούμενος αλλά δικάζεται δια πληρεξουσίου δικηγόρου, ένας 11ος κατηγορουμενος – επίσης καταζητούμενος – διεκδίκησε ανεπιτυχώς σήμερα να δικαστεί «ωσεί παρών» κι εκείνος από αυτό το δικαστήριο.

    Πρόκειται για έναν από τους 3 καταζητούμενους Κινέζους που εργάζονταν στον ασιατικό υποόμιλο της FFG.

    Η δική του δικογραφία (καθώς είναι αγνώστου διαμονής) έχει διαχωριστεί αλλά σήμερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο δικηγόρος που δήλωσε πληρεξούσιος του, λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος επιθυμεί να δικαστεί.

    Παρά την στήριξη του αιτήματος από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, οι δικαστές το απέρριψαν, με το σκεπτικό ότι δεν προκύπτει ταυτοπροσωπία από το υπογεγραμμένο έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος. Δηλαδή, δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν αυτός που υπέγραψε, είναι πράγματι ο Κινέζος κατηγορούμενος.

    Το κατηγορητήριο

    Πατέρας και γιος είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι της – κατά το κατηγορητήριο – κομπίνας των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας με την παγκόσμια φήμη.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δικάζονται ως εμπνευστές του σχεδίου και αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που το έφερε εις πέρας, «βυθίζοντας» στην οικονομική απόγνωση τους επενδυτές της FFG και στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία.

    Πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που «μαγικά» μετέτρεπαν καταθέσεις 60 ευρώ σε… 70 εκατομμύρια, εταιρείες «οχήματα» στην Ασία που εμφάνιζαν εικονικές πωλήσεις προϊόντων, πλασματική αύξηση των κερδών του Ομίλου, εμφάνιση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών στο ΧΑΑ και διόγκωση της μετοχής, εξαπάτηση των επενδυτών που αγόραζαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιλαμβάνονται στο «πλούσιο» κατηγορητήριο τους.

    Οι δικαστές που τους παρέπεμψαν σε δίκη, κάνουν λόγο στο βούλευμα τους για παράνομη δράση 17 ετών, ζημία για Δημόσιο, εταιρείες και ιδιώτες 413 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά κατ’ εκτίμηση, καθώς αναφέρεται ότι η πραγματική «μαύρη τρύπα» ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

    Η σύζυγος και μητέρα Καίτη Κουτσολιούτσου, είναι η τρίτη στη σειρά των κατηγορουμένων, με τη λίστα να συμπληρώνεται από τους 7 πιο στενούς συνεργάτες των ιδρυτών της Folli Follie.

    Οι 10 κατηγορούμενοι δικάζονται, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1) Της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2) της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,

    3) της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας ( και της συνέργειας) κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ,

    4) της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας),

    5) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

    Για επιπλέον ένα κακούργημα δικάζεται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Ο Φλωρίδης, ο Κουτσολιούτσος και οι βόλτες στις Σπέτσες με τη «γουρούνα»



    ΣΧΟΛΙΑ