• Ο Χρήστος Μεγάλου και οι 9 πηγές εσόδων, το ράλι της Τέρνα Ενεργειακής, η γνωμοδότηση Φορτσάκη για την ΕΤΑΔ, οι νέες business του Βαγγέλη Μαρινάκη και γιατί πρέπει να βιαστεί η Βασιλική Λαζαράκου

    Με “ενδοεταιρικές” συναλλαγές ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η νεότευκτη πλατφόρμα του ομίλου Μαρινάκη, Foodflix, για την οποία ακόμα τηρείται σιγή, σε αντίθεση με το προβεβλημένο Shopflix…

    image

    Νέο ρεκόρ για Τέρνα Ενεργειακή

    Προχθές και για την ακρίβεια την ΔΕΥΤΕΡΑ, εδώ στον WISE MAN, σας είπαμε προσέξτε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 0,27% 18,30 .

    Την ίδια ημέρα ο αναλυτής μας Γιάννης Γιαπράκης έγραφε:

    “Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 12,68€.

    Η μετοχή που έδειχνε ότι διατηρούσε δυναμική να αντιμετωπίσει την πίεση που αντιμετώπιζε η αγορά αυτή την περίοδο πέτυχε διαδοχικά να υπερβεί την αντίσταση στα 12,98€, τον SMA50 και οριακά στην τελευταία συνεδρίαση την κατερχόμενη Κ.

    Ο στόχος για την ερχόμενη εβδομάδα είναι να σταθεροποιηθεί ψηλότερα από την κατερχόμενη Κ ώστε να δοκιμάσει και την υπέρβαση της αντίστασης στα 14,10€.”

    Χθες η μετοχή σημείωσε μεγάλη άνοδο 3,91% στα 14,34 ευρώ.

    Ο wiseman “ψυχανεμίζεται” εξελίξεις.

    Και όπως έχετε διαπιστώσει 5 χρόνια τώρα,  σπάνια πέφτουμε έξω.

     

    Ο Χρήστος Μεγάλου και οι 9 πηγές εσόδων

    Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 Χρήστος Μεγάλου το έχει μετρήσει.

    Οι 7 τομείς οι οποίοι θα αποτελέσουν την κυρίαρχη βάση κλειδί της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας είναι η ενέργεια, το real estate και η μεταποίηση, ενώ σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι: μεταφορέςαγροτοδιατροφικός τομέας, η φιλοξενία (τουρισμός) και το εμπόριο.

    Πλέον ο Μεγάλου προς το περίφημο «last mile» για την εξυγίανση του ισολογισμού της Πειραιώς, θα ρίξει πλέον το βάρος στην πιστωτική επέκταση με αιχμή του δόρατος τις επιχειρήσεις ,αλλά και στην παραγωγή εσόδων από επιπλέον 2 δραστηριότητες όπως το asset management και το bancassurance.

    Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το αφεντικό της τράπεζας αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου όταν θα παρουσιαστεί το business plan της περιόδου 2022-2025.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το πρώτο 3μηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους.

    Προέβλεψαν ότι το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

    Οι καλές επιδόσεις του τέταρτου 3μηνου του 2021 στις εκταμιεύσεις (σ.σ. 2,2 δισ. ευρώ) θα συνεχιστούν και το 2022, καθώς τα στελέχη της Πειραιώς ανέφεραν ότι θα υπάρξει συνέχεια όπως εξάλλου δείχνει και το 1 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις το 1ο τρίμηνο του έτους.

     

    Γνωμοδότηση από Φορτσάκη για να σταματήσει ο έλεγχος στην ΕΤΑΔ

    Γνωμοδότηση από το νομικό γραφείο του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη  έχει ζητήσει ο Στέφανος Βλαστός προκειμένου να αποφύγει την βάσανο του ελέγχου από το  Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ μπορεί να διατείνεται ότι ο Έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος όμως οι κινήσεις του άλλα μαρτυρούν.

    Το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  υπέγραψε υπουργική απόφαση (εξ ού και η πολιτική ευθύνη που του του αποδώσαμε χθες με αποτέλεσμα να τον στεναχωρήσουμε χωρίς λόγο)  με την οποία η ΕΤΑΔ υπάγεται ρητώς στον έλεγχο από την Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Ελέγχων με ότι αυτό συνεπάγεται .

    Η  συγκεκριμένη Διεύθυνση υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου πολιτικός προϊστάμενος είναι ό αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, (o oποίος για να είμαστε δίκαιοι είχε συνυπογράψει ως υφυπουργός την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση).

    Oπως μάθαμε λοιπόν η διοίκηση της ΕΤΑΔ ζήτησε γνωμοδότηση από τον έγκριτο Νομικό και τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Φορτσάκη προκειμένου να καταθέσει στη συνέχεια «αίτηση θεραπείας» (όπως λέγεται στο Διοικητικό Δίκαιο).  προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η  εταιρεία να εξαιρεθεί από το καθεστώς ελέγχων.

    Παρά ταύτα ο έλεγχος ξεκίνησε και όπως σας ενημερώσαμε χθες με όλα τα ευτράπελα.

    Ωστόσο νεότερές πληροφορίες που φθάνουν,  επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι εξελίσσεται σε παρωδία.

    Αρκεί να αναφέρουμε ότι όταν ζήτησαν οι  ελέγκτριες του Υπουργείου Οικονομικών  δειγματοληπτικά κάποιες συμβάσεις από το προσωπικό,  αυτές δεν δόθηκαν με την αιτιολογία ότι αφορούν «προσωπικά δεδομένα».

     

    Διακρατικό μέτωπο των τεσσάρων με Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό Νότο για την ενέργεια

    «Άτυπη Συμμαχία» εξυφαίνεται μεταξύ  Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος προκειμένου να κατέβουν στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης -25ης Μαρτίου  με κοινές προτάσεις  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής  αναμένεται να “συναντηθεί” – διαδικτυακά λόγω του ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό – με τους ομολόγους του Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Πέδρο Κόστα οι οποίοι θα βρεθούν στη Ρώμη την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

    Η σημασία της τετραμερούς αυτής συνάντησης είναι πρόδηλη, καθώς διαμορφώνονται συμμαχίες ενόψει της Συνόδου  Κορυφής.

    Ολες οι Κυβερνήσεις, μετά και τις χλιαρές αποφάσεις των Βερσαλλιών, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για ν΄ανακόψουν την τρελή κούρσα των τιμών της.

    Στην Αθήνα πάντως εκφράζεται ικανοποίηση για την αποδοχή που έτυχε η πρόταση 6εξι σημείων την οποία κατέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πριν την άτυπη Σύνοδο, με αιχμή το πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου,  και την οποία αναμένεται να λάβει υπόψιν της η Κομισιόν στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων της για τις παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου.

    Όπως σε όλα τα μέτωπα στο παρελθόν έτσι και σήμερα η Ευρώπη καλείται να συγκεράσει πολλές δυνάμεις προτού πάρει μια απόφαση.

    Υπό αυτό το πρίσμα οι συμμαχίες είναι χρήσιμες ως προς τη διαμόρφωση κοινών μετώπων που ίσως κάνουν την πίεση πιο αποτελεσματική στο μεγάλα “τραπέζι” στις 24 – 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

     

    Το βάπτισμα του πυρός για τον Μαρινάκη στο catering

    Με “ενδοεταιρικές” συναλλαγές ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η νεότευκτη πλατφόρμα του ομίλου Μαρινάκη, Foodflix, για την οποία ακόμα τηρείται σιγή, σε αντίθεση με το προβεβλημένο Shopflix.

    Οι δουλειές για την πλατφόρμα catering, λοιπόν, άνοιξαν αναλαμβάνοντας την τροφοδοσία για μουσικό show που προβάλλει το Mega.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος επιχειρεί να διεκδικήσει μερίδιο από τον ταλαιπωρημένο από την πανδημία κλάδο του catering, εκμεταλλευόμενος όμως τις νέες τεχνολογίες, χάρη στις οποίες στήνει την εφαρμογή του Foodflix, του οποίου το σήμα όπως μαθαίνουμε φέρει τα αγαπημένα στον Βαγγέλη Μαρινάκη ερυθρόλευκα χρώματα.

    Αν και το εγχείρημα στις υπηρεσίες τροφοδοσίας είναι πρώιμο, στόχος είναι να καλύψει τους τομείς βιομηχανικού και εταιρικού catering, για όλα τα βαλάντια.

    Το εγχείρημα Μαρινάκη έρχεται έπειτα από μία χρόνια κατά την οποία ο κλάδος του catering έχασε το 35-40% του τζίρου του εξαιτίας των μειωμένων εκδηλώσεων και μετακινήσεων και της τηλεργασίας, συνέπεια πανδημίας.

    Στους σημαντικότερους παίκτες συγκαταλέγονται η Γευσήνους, η βορειοελλαδίτικη Χούτος, το Δειπνοσοφιστήριον, η Pietris, η Pot & Pan και η Αμάλθεια.

     

    Στην τελική ευθεία για την Αριάδνη

    Στη δεύτερη φάση πέρασε από χθες  ο διαγωνισμός για την απόκτηση του μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων 5,2 δις ευρω  με τη κωδική ονομασία Αριάδνη.

    Όπως μαθαίνουμε το διοικητικό συμβούλιο της  PQH συνεδρίασε προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές που υπεβλήθησαν και να αποφασίσει για το ποιοι από τους διεκδικητές θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

    Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο αριθμός των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν ανήλθε τελικώς στις τέσσερις, αν και οι δύο εξ’ αυτών ξεπερνούν το ελάχιστο τίμημα, όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει του εύρους δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY.

    Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν το mega consortium, που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal,, το σχήμα Intrum-Cerberus, η Lone Star καθώς και η Ellington.

     

    Το big deal των Ισραηλινών με τη Radisson στη Μητροπόλεως

    Ισραηλινή υπογραφή φέρει η νέα επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Radisson, για το πρώτο συγκρότημα serviced apartments στην Ελλάδα με την επωνυμία της Radisson Red.

    Η Radisson θα λειτουργήσει το project των 94 μικρών διαμερισμάτων στη Μητροπόλεως σε ένα κτίριο που ανήκει στους Ισραηλινούς της Gnosis Investments ή όπως ήταν γνωστή μέχρι χθες, BZPW Real Estate Development (και στις δύο εταιρείες εμφανίζονται τα ίδια στελέχη).

    Συνιδριτής και διευθύνων σύμβουλος της Gnosis Investments είναι ο Πέτρος Πολίτης, επικεφαλής της κατασκευαστικής Έπακρον που έχει αναλάβει και την κατασκευή του έργου.

    Οι υπόλοιποι τέσσερις ιδρυτές είναι ο Gal Wagner με 20ετή παρουσία στο χώρο των ακινήτων, ο Yuval Beneraf, με εμπειρία 15 ετών στα οικονομικά και το real estate, ο Guy Zadik με 20ετή εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, το real estate και το marketing και ο Eran Reinisch που εργάζεται στον επενδυτικό κλάδο από το 1992.

    Εκτός από τα ακίνητα σε Άλιμο, Πλάκα, Ιλίσσια, Νίκαια, Μοσχάτο και Περιστέρι, από το χαρτοφυλάκιο των Ισραηλινών ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Holiday Sun Hotel στην Πάρο, το οικιστικό συγκρότημα 4.000 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, το ξενοδοχείο που λειτουργεί η Selina στου Ψυρρή, το κτίριο στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Σωκράτους στο οποίο θα λειτουργήσει ξενοδοχείο η Brown και το κτίριο Κεράνη στον Πειραιά, στο οποίο μάλιστα φιλοδοξούσαν να στεγάσουν τα δικαστήρια, με τον διαγωνισμό τελικά να ματαιώνεται.

     

    Η 5ετία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Μια από τις πλέον κρίσιμές ρυθμίσεις που αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Με αυτό, όπως σημειώνει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επικαιροποιείται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της σε πολλά σημεία.

    Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι υπόκειται σε πενταετή παραγραφή το δικαίωμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

    Και εδώ τίθενται μείζονος σημασίας ερωτήματα.

    Δύο από αυτά είναι:

    Θα προλάβει η επιτροπή να επιβάλει ποινές σε διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται στο συρτάρι της μεταξύ αυτών οι υποθέσεις χειραγώγησης σε ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 και Alpha bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 ;

    Γιατί μην νομίζετε.

    Άλλα 4 χρόνια έμειναν έως ότου παραγραφεί…

    Επίσης υπάρχουν τα θέματα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 και του κ. Ηλία Λιανού, του στελέχους της ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ…

    Τι κάνει σε αυτό το σημείο η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Kεφαλαιαγοράς;

     

    Το ντιλ των ΕΛΠΕ

    BIG DEAL για τον Ανδρέα Σιαμισιη των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,48% 8,31 .

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφεντικό των ΕΛΠΕ ήλθε σε συμφωνία συνεργασίας με την Aramco για την προμήθεια πετρελαίου.

    Μία κίνηση που μεταξύ άλλων θα καλύψει το ενεργειακό κενό που είχε δημιουργηθεί με το εμπάργκο στη Ρωσία με δεδομένο πως η τελευταία αποτελούσε διαχρονικά μία απ’ τις αγορές προμήθειας πετρελαίου.

    Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας, δημιουργώντας μαξιλάρι για την αποφυγή ενός δυνητικού ενεργειακό ζήτημα για τη χώρα.

     

    Ποιος λέει «Βγάλτε τους μπαταξήδες στη σέντρα»

    Πανικός επικρατεί στις εταιρίες-παρόχους ρεύματος και αερίου από τη στιγμή που (ξανα) έπεσε  στο τραπέζι η πρόταση να αρχίσει η ΡΑΕ να δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση τον κατάλογο των εταιρειών προμήθειας ρεύματος που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμιζόμενων χρεώσεων και εκείνων που οφείλουν, μεν, αλλά έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.

    Θυμίζω πως υπάρχει σχετική  απόφασης της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής της 10ης Φεβρουαρίου που μετά από πολλές πιέσεις (και πολιτικές, όπως μου λένε) δεν εφαρμόστηκε τελικά.

    Τώρα όμως που έρχεται μια πολύ μεγάλη φουρνιά με απλήρωτους λογαριασμούς και οι  καταναλωτές έφτασαν στα όριά τους, η κατάσταση περιγράφεται ως «στο μη περαιτέρω».

    Οι  εταιρείες-πάροχοι  στέγνωσαν από  διαθέσιμο cash flow, οι διακανονισμοί έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη Ιανουαρίου και η ΡΑΕ βλέποντας την απειλητική αλυσίδα να έρχεται, δεν ξέρει τι να κάνει.

    «Βγάλτε τους μπαταξήδες στη σέντρα» είναι η παρότρυνση παρόχου που θεωρεί πως ο ίδιος είναι συνεπής και οι αντίπαλοι ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Η αδυναμία  των καταναλωτών έπειτα από 6 μήνες βαθιάς ενεργειακής κρίσης φέρνει αύξηση διακανονισμών  σε ποσά, στο  200% και πάνω έναντι του Σεπτεμβρίου του 2021 και «έρχεται μια νέα γενιά ανεξόφλητων» όπως λένε στη ΡΑΕ.

    Το μεγάλο σοκ όμως θα το δούμε  από τον Απρίλιο, έπειτα δηλαδή και την ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών με τον «τραγικό» μήνα Μάρτιο, στο πρώτο μισό του οποίου, η χονδρική κινείται σταθερά πέριξ ή άνω των 300 ευρώ/ Mwh.

    Οι νέες φοβέρες  ωστόσο της ΡΑΕ έχουν προκαλέσει σφοδρή  αντίθεση των εταιρειών που ομιλούν για «χλωρά και ξερά που θα καούν μαζί αφού οι περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές».

    Το πρόβλημα έφτασε για μία ακόμη φορά στα …ανώτερα στρώματα από όπου περιμένουν όλοι τη λύση. Μαγικό ραβδί πάντως δεν υπάρχει…

     

    Χωρίς αλλαγές η λιανική στο αέριο

    Παρόλη την κρίση και τις πολύ υψηλές τιμές, η λιανική αγορά φυσικού αερίου στα καθ’ημάς διατηρεί δεν υποχωρεί, ενώ δεν υπάρχουν εντυπωσιακές μεταβολές στην κατάταξη των εταιρειών, αν και πολλοί αλλάζουν προμηθευτή.

    Στην  κατηγορία των οικιακών πελατών, στην πρώτη θέση συνεχίζει η “Ζενίθ” με μερίδιο 55.8% και σύνολο μετρητών στους 306.940.

    Ακολουθούν “Αέριο Αττικής” με μερίδιο 25.4% και 139.829, η –Protergia -Μυτιληναίος με 4.6% και 25.245, η Elpedison με 3.7% και 20.278 , η ΗΡΩΝ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  με 3% και 16.728, η NRG-ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ  με 2.6% και 14.289, η ΕΦΑ Energy με 1,5% και 8.256.

    Στους εμπορικούς πελάτες έχουμε και λέμε:

    Ζενίθ: 46% και 8.232 μετρητές

    Αέριο Αττικής: 35.5% και 6.351

    Protergia: 3.7% και 660 μετρητές

    NRG: 3.4% και 600 μετρητές

    ΗΡΩΝ: 3.2% και 578 μετρητές

    Elpedison: 2,7% και 487 μετρητές

    Στους βιομηχανικούς πελάτες η εικόνα είναι η εξής:

    -Protergia  31.4% και σύνολο πωλήσεων φυσικού αερίου 1.155.424 MWh.

    -ΗΡΩΝ  μερίδιο 21.2% και σύνολο πωλήσεων 781.366 MWh,

    -Ζενίθ με 16.7% και σύνολο πωλήσεων 615.108,

    -ΔΕΠΑ με 13.9% και σύνολο πωλήσεων 510.651 MWh,

    -Αέριο Αττικής με 12.2% και σύνολο πωλήσεων 447.788 MWh,

    -NRG με 1,7% και 62.849 MWh,

    -Elpedison με 1,2% και 42.890 MWh,

    -ΕΦΑ Energy με 1,1% και 41.130 MWh και

    -Volterra με 0.6% και 23.716 MWh.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.