• Ο Σταϊκούρας, ο Δημητριάδης και η συγκάλυψη του σκανδάλου της ΕΤΑΔ, ο ανίκανος τραπεζίτης, το μυστικό για να μη χάνει λεφτά η ΔΕΗ και η επιτυχία Ψάλτη

    Αν όλα τα παραπάνω αποτελούσαν σενάριο κωμωδίας έστω σε ρεμεικ εκδοχή δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.Όταν όμως ο έλεγχος γίνεται κατά αυτό τον τρόπο λίγα μέτρα πιο μακριά από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, τα πράγμα αρχίζει να γίνεται σοβαρό…

    image

    Ο ανίκανος manager της HSBC

    Τελείως ανεπαρκής αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο έως τώρα επικεφαλής της HSBC  στην Ελλάδα.

    Η ασχετοσύνη του και η ανεπάρκεια του φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες.

    Ο Άγγλος manager σε μια συγκέντρωση προσωπικού που πραγματοποιήθηκε χθες, δεν ήξερε να απαντήσει σε καμμιά από τις εκατοντάδες ερωτήσεις , με αφορμή την πώληση της HSBC στην Παγκρήτια Τράπεζα του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

    “Μόνο τα κλάματα δεν έβαλε” λένε πηγές στο mononews.gr

    Άσχετος και λίγος ο Aγγλάρας και προφανώς οι Λονδρέζοι της  HSBC τον αφήσαν  στην απέξω.

    Η στήλη θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς παραδοσιακά ο Μιχάλης Σάλλας έχει αποδείξει ότι στέκεται  δίπλα στους εργαζομένους.

     

    Eλεγχος Παρωδία στην ΕΤΑΔ: Τι ψάχνουν οι Ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών

    Οσο και αν θέλω να μην ασχοληθώ μέρες της Σαρακοστής που διανύουμε, με την ΕΤΑΔ oι μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Στέφανου Βλαστού, δεν μ΄αφήνουν «ν΄αγιάσω».

    Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψω ότι ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει στην ΕΤΑΔ από τις κυρίες του Υπουργείου Οικονομικών μοιάζει με την σκηνή της κλασσικής ελληνικής ταινίας «φωνάζει ο κλέφτης».

    Θυμάστε ίσως που ο δύσμοιρος Ντίνος Ηλιόπουλος  ενώ προσπαθεί να ελέγξει τα βιβλία του Οργανισμού τον  οποίο έχει κατακλέψει εκ των έσω ο Ανδρέας  Ντούζος και η παρέα του, ο δεύτερος στριφογυρίζει τριγύρω του , ενοχλώντας τον με σφυρίγματα και άλλα τεχνάσματα, προκειμένου να του  αποσπάσει την προσοχή.

    Κάπως έτσι μαθαίνω ότι γίνεται και ο έλεγχος στην ΕΤΑΔ.

    Διότι καταρχήν οι δύο ελέγκτριες αντί να εγκατασταθούν στο δεύτερο όροφο όπου βρίσκονται οι Οικονομικές Υπηρεσίες, πλησίον δηλαδή στο αντικειμένου ελέγχου, ο κ. Βλαστός τις τοποθέτησε στον 6ο όροφο, όπου κατά σύμπτωση βρίσκεται  το δικό του γραφείο.

    Για να γίνει ακόμη πιο “στενό το μαρκάρισμα”  επέβαλε στις δύο ελέγκτριες να «μιλάνε μόνο» μέσω των νομικών συμβούλων της ΕΤΑΔ και μέσω αυτών να ζητάνε τα όποια έγγραφα και πληροφορίες χρειάζονται.

    Στο έγγραφο που σας παρουσιάζει σήμερα ο  Wiseman μπορείτε να πάρετε μια πρόγευση για το τι ακριβώς ψάχνουν να βρουν οι ελεγκτές και σε ποια ζητήματα επικεντρώνεται ο έλεγχος.  Κάποια από τα έγγραφα που ζητώνται έχουν ήδη παραδοθεί  πριν αποπεμφθεί ο Αντώνης Μπέζας .

    Το  επίσημο έγγραφο έχει ημερομηνία 17/02/2022 λίγο πριν ξεκινήσει ο έλεγχος, ο οποίος προφανώς δεν άρχισε από το 2020 όπως ισχυρίζεται ο κ. Βλαστός στη χθεσινή του ανακοίνωση.


    Αν όλα τα παραπάνω αποτελούσαν σενάριο κωμωδίας – έστω σε ρεμεικ εκδοχή – δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.

    Όταν όμως ο έλεγχος γίνεται κατά αυτό τον τρόπο λίγα μέτρα πιο μακριά από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, τα πράγμα αρχίζει να γίνεται σοβαρό.

    Επειδή λοιπόν ως πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, ο Χρήστος Σταικούρας,  καλόπιστα εκτιμούμε ότι δεν επιθυμεί τη συγκάλυψη και του κουκούλωμα, αναμένουμε παρέμβαση του προκειμένου να σταματήσει αυτή η παρωδία και να αποκατασταθεί η ορθή τάξη.

    Επίσης θεωρώ ότι και το αφεντικό του Υπερταμείου Γρήγορης Δημητριάδης δεν επιθυμεί την συγκάλυψη της υπόθεσης.

    Γιατί ο άλλος Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ψηλός παρακολουθεί από κοντά.

     

    Πακέτα κόκκινων δανείων 2 δισ. ευρώ ξαναβγάζει στη δευτερογενή αγορά η doValue

    H ανακύκλωση των δανείων – έστω και όταν αυτά κοκκινίσουν –είναι μία κάποια λύση όταν  δεν βγαίνουν χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

    Μαθαίνουμε λοιπόν ότι Θόδωρος Καλαντώνης και Τάσσος Πανούσης της doValue σχεδιάζουν για το επόμενο έτος να διαθέσουν στη δευτερογενή αγορά κόκκινα δάνεια  καθαρής αξίας περίπου 2 δισ. Ευρώ.

    Ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει την συμφωνία για την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes)  διαβάθμισης του χαρτοφυλακίου Mexico στο επενδυτικό κεφάλαιο Waterwheel Capital Management. Πρόκειται για κίνηση που σηματοδότησε το επίσημο άνοιγμα της σχετικής αγοράς και στη χώρα μας, που το 2021 κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πρακτική των πωλήσεων κόκκινων δανείων από την πλευρά των funds συνδέεται με την υποχρέωση να επιτύχουν συγκεκριμένες εισπράξει από τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν ενταχθεί στον Ηρακλή.

     

    Πού πήγαν τα λεφτά της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαλαματίνα

    Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που άνοιξε το δρόμο της εισόδου λευκού ιππότη στην ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα και ο πρώην βασικός της μέτοχος προχώρησε στο επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.

    Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας – ο οποίος παρόλο που  πέρασε η εταιρεία στον έλεγχο του ομίλου Mantis τελεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη Μαλαματίνα, σύμφωνα πάντα με το καταστατικό της .

    Παράλληλα ο ίδιος  ίδρυσε τη δική του εταιρεία με αντικείμενο δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, με πενιχρό, για αρχή, μετοχικό κεφάλαιο.

    Οι κακές γλώσσες, πάντως, θα έβρισκαν οξύμωρο την παροχή συμβουλών από ένα στέλεχος που πούλησε μέχρι και αεροπλάνο επί θητείας του στη Μαλαματίνα, λόγω περιορισµένης ταµειακής ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης και η μεταβίβαση της πιο αναγνωρίσιμης εταιρείας ρετσίνας στη Mantis (γνωστή κυρίως για το Red Bull) φέρει την υπογραφή του.

     

    Η ΕΛΤΕ για το Ξέπλυμα Χρήματος

    Δεύτερη συνεχόμενη παράταση έδωσε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και στις ελεγκτικές εταιρείες, προκειμένου να της γνωστοποιήσουν τις εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες που έχουν θεσπίσει για να προλαμβάνουν και εμποδίζουν τη διενέργεια συναλλαγών που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος (Anti Money Laundering – AML).

    Σύμφωνα με την 001/2021 Κανονιστική Πράξη της ΕΛΤΕ οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες θα έπρεπε να γνωστοποιήσουν εγγράφως στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, στις 5 Νοεμβρίου 2021, αντίγραφο των εφαρμοζόμενων εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών που έχουν θεσπίσει για να προλαμβάνουν και εμποδίζουν τη διενέργεια συναλλαγών που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Ωστόσο, μετά από δεκάδες αιτήματα ορκωτών και ελεγκτικών εταιρειών, η ΕΛΤΕ παράτεινε την προθεσμία έως τις 17 Ιανουαρίου 2022.

    Ωστόσο, πολλοί ορκωτοί δεν πρόλαβαν και  έτσι ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τους παρέσχε πρόσθετο χρόνο έως τις 30 Απριλίου.

    Να σημειωθεί πως η κανονιστική πράξη της ΕΛΤΕ εφαρμόζεται στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και στις ελεγκτικές εταιρείες συμπληρωματικά με τις διατάξεις του νόμου 4557/2018 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη προσέγγιση και μεθοδολογία όσον αφορά στην εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος.

     

    Γιατί η ΔΕΗ δεν  θα χάνει λεφτά

    Στο φουλ είναι όπως μαθαίνω οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν για τη δημιουργία   μηχανισμού Strategic Reserve ώστε να αποζημιώνεται η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 όταν είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί λιγνίτη.

    Με την κρίση στο φυσικό αέριο αυτό θα είναι όλο και πιο απαραίτητο στο ορατό μέλλον.

    Η  ΔΕΗ έχει  συνδέσει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο μέλλον με την εφαρμογή του λεγόμενου «Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας», δηλαδή να αποζημιώνεται η επιχείρηση για να τις διατηρεί σε κατάσταση λειτουργίας όταν  ζητηθεί η χρήση τους  από τον ΑΔΜΗΕ.

    Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ -1,35% 2,20 προβλέπουν πως αυτό θα γίνεται «όλο και συχνότερα, όλο και περισσότερο τώρα και φυσικά δεν είναι σωστό τη νύφη να την πληρώνει η ΔΕΗ, χρειάζονται γενναίες αποζημιώσεις».

    Κουβέντες έχουν ήδη γίνει και αφορούν στο Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος (CRM) που επίσης θα διεκδικήσει η χώρα μας.

    Για να εγκριθούν οι Μηχανισμοί αυτοί, πρέπει να …ξυπνήσει επιτέλους η Κομισιόν  που αργοπορεί ακόμη και στην παραγγελία πρωϊνών καφέδων!

    Να εγκρίνουν και τυπικά οι Βρυξέλλες το αποκαλούμενο  Market Reform Plan, και τη νέα Μελέτη Επάρκειας του συστήματος ενεργειακής ασφάλειας.

    Το Market Reform Plan τροποποιημένο υπό τις νέες συνθήκες θα  επανυποβληθεί στην Κομισιόν και θα πάρει έγκριση.

    Υπάρχει πλέον έντονη πίεση και από την προεδρεύουσα στην ΕΕ Γαλλία, λόγω των δραματικών συνθηκών, η έγκριση να δοθεί γρήγορα, αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη.

    Η Μελέτη Επάρκειας, πρόκειται να παραδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ στον κ.Κ. Σκρέκα λίγο μετά τις 25 Μαρτίου και το ΥΠΕΝ θα τη στείλει απευθείας στις Βρυξέλλες, ώστε να εγκριθεί και τυπικά το πρόγραμμα Στρατηγικής Εφεδρείας και να αποζημιώνεται η ΔΕΗ για τη χρήση λιγνίτη.

    Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι: η κυβέρνηση που θα πετύχει φτηνότερο ρεύμα κάτι για το οποίο αγωνιά, η ΔΕΗ που δεν θα χάνει χρήματα από τη χρήση λιγνίτη, οι μέτοχοι της ΔΕΗ που δεν θα γκρινιάζουν πλέον για… «κερατιάτικα» αλλά κυρίως τα νοικοκυριά που θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος-τους εφιάλτες δηλαδή που βλέπουν τον τελευταίο καιρό…

    Tα 5 νέα σημεία του Βασίλη Ψάλτη της ALPHA BANK

    Σε 5 σημεία εστίασε την πολιτική του για το 2022, το αφεντικό της ALPHA BANK ΑΛΦΑ 0% 1,63 Βασίλης Ψάλτης. Για την ακρίβεια όπως εξήγησε στους θερμικούς επενδυτές:

    1.Θα διπλασιαστεί η καθαρή πιστωτική επέκταση, σε σχέση με το 2021, με το μέγεθος να προβλέπεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώθηκε στην παρουσίαση ότι ήδη το 1 δισ. ευρώ έχει “κλείσει” μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκονται κοντά σε συμβασιοποιήσεις. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο δείχνει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική.

    2.Τα οργανικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ και θα κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021, παρά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και των τιτλοποιήσεων, καθώς θα αντισταθμιστούν από μεταβολές στη διάρθρωση του ομίλου (Cepal, Generali, θυγατρικές εξωτερικού, TLTRO, κά).

    3.Τα κόστη θα περιοριστούν σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 920 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα συναλλαγών και αναδιαρθρώσεων.

    4.H ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιωθεί, καθώς τα συνολικά ανοίγματα θα μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7% (από 13% το 2021) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% από 6%.

    5.Οργανική κεφαλαιακή αύξηση, δηλαδή μέσα από την κερδοφορία. Ειδικότερα, η οργανική αύξηση στα κεφάλαια το 2021 εκτιμάται σε 70 μονάδες βάσεις που θα φέρει τον δείκτη CET1 στο 12,5% από 11,8% και στο 15,1% το 2024.

     

    Τα νέα πλοία -160 εκατ. δολάρια- των the Coustas 

    Σε συμφωνία για την κατασκευή μέχρι και τεσσάρων containerships προχώρησε η ναυτιλιακή Danaos Corporation συμφερόντων του εφοπλιστή δρ. Γιάννη Κούστα, με το κινεζικό ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Industries (DSIC).

    Σύμφωνα με την DSIC η σύμβαση, που υπεγράφη μέσω τηλεδιάσκεψης, προβλέπει αρχικά την κατασκευή δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου neo-panamax, χωρητικότητας 7,100 teu, ενώ υπάρχει η option για δύο επιπλέον πλοία.

    Η ημερομηνία παράδοσης και το κόστος κατασκευής των πλοίων δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές θα κυμανθεί στα 80 εκατ. δολάρια έκαστο.

    Σύμφωνα με την VesselsValue, είναι η πρώτη παραγγελία της Danaos εδώ και 15 χρόνια, με την τελευταία να χρονολογείται το 2007.

    Αντίθετα, η εταιρεία είναι αρκετά δραστήρια στη second hand αγορά, τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις πλοίων.

    Τα panamax Leo C και Catherine C, κατασκευής 2002 και 2001 αντίστοιχα θα παραδοθούν στους νέους ιδιοκτήτες τους τον Νοέμβριο του 2022.

    Η Danaos απέκτησε τα συγκεκριμένα πλοία κατά την εξαγορά του υπόλοιπου 51% της κοινοπραξίας Gemini Shipholdings Corporation την 1η Ιουλίου 2021, έναντι 73 εκατ. δολαρίων και «αναμένει να καταγράψει ένα υγιές κέρδος όταν ολοκληρωθεί η πώληση».

    Κατά το 2021 εμφάνισε κέρδη ρεκόρ ύψους 1,05 δισ. δολαρίων έναντι κερδών 154,6 εκατ. δολαρίων το 2020.

    Η Danaos διαθέτει στόλο με 71 containerships, χωρητικότητας από 2,200 έως 13,100 teu.

     

    O Γιάννης Κούστας με την Δήμητρα Μέρμηγκα στις Μαλδίβες
    Ο Γιάννης Κούστας (γεν.1956) και η Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα (γεν. 1992)- THE COUSTAS

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.