• Μετέτρεψαν το ΤΧΣ σε ιδιώτη μέτοχο για να καλύψουν τους χειρισμούς Ξηρουχάκη, γιατί η Pantelakis άλλαξε πίστα στην Ιdeal και δύο quiz από την επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα

    Eπειδή είμαι βέβαιος ότι και οι αναγνώστες μου τις τελευταίες δύο ημέρες πήραν μία «overdose» από Κριστίν Λαγκάρντ, ο Wiseman αποφάσισε να ασχοληθεί με τα «παραλειπόμενα» από την επίσκεψή της στην Αθήνα…

    image

    Αγωνία για να στηρίξουν τους χειρισμούς Ξηρουχάκη στο deal Unicredit-Alpha

    Θα διαβάσατε προφανώς τη χθεσινή «διαρροή» από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από την οποία προκύπτει ότι ο Κωστής Χατζηδάκης καλύπτει τους χειρισμούς του επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, για τη μη δημοσιοποίηση του τιμήματος που προσφέρει η Unicredit για την εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank.

    O Wiseman παρά ταύτα διατηρεί την άποψή του και επιμένει στην άποψή του, θεωρώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να χειριστεί το όλο θέμα ο κ. Ξηρουχάκης δημιουργεί μείζον ζήτημα διαφάνειας και προνομιακής πληροφόρησης στην αγορά.

    Γι’ αυτό και έγραψε χθες για παραίτηση Ξηρουχάκη, καθώς πάνω απ’ όλα είναι η διαφάνεια και η σωστή πληροφόρηση του κοινού.

    Και τούτο διότι κάποιοι λίγοι επενδυτές γνωρίζουν σε ποια τιμή οι Ιταλοί είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν την Alpha Bank, καταθέτοντας έτσι εν τοις πράγμασι την εκτίμησή τους για τη δίκαιη και εύλογη αποτίμηση της μετοχής, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές απλώς ψάχνονται.

    Όμως και η επίσημη διαρροή του Υπουργείου εμπεριέχει σημαντικές ανακρίβειες, όταν αναφέρει ότι «Στην παρούσα φάση και από την ανακοίνωση των τραπεζών και του Ταμείου φαίνεται ότι αφορά σε «ιδιωτική» συναλλαγή μεταξύ μετόχων, που δεν αφορά τους άλλους μετόχους».

    Πρόκειται για πρόδηλη αστοχία – για να το θέσουμε επιεικώς  – διότι το ΤΧΣ, όπως προκύπτει από τον ιδρυτικό του Νόμο, δεν είναι ιδιώτης για να μπορεί να έχει ιδιωτικές συναλλαγές.

    Δεύτερον αναφέρεται στη διαρροή ότι «Στην παρούσα φάση και από την ανακοίνωση των τραπεζών και του Ταμείου φαίνεται ότι αφορά σε ‘ιδιωτική’ συναλλαγή μεταξύ μετόχων, που δεν αφορά τους άλλους μετόχους».

    Δηλαδή να ρωτήσουμε ευθέως, αν αύριο εμφανιστεί ας πούμε η BlackRock καταθέτοντας μία δημόσια πρόταση με επίσημη επιστολή στο ΤΧΣ  – κάνοντας μία υπόθεση εργασίας – στα 1,80 ευρώ για τη μετοχή, δεν θα πρέπει η αγορά να ενημερωθεί για την πρόταση αυτή;

    Αυτά προς το παρόν και αναμένουμε.

     

    Γιατί η Pantelakis Securities «άλλαξε πίστα» για την Ideal

    Αλλάζει πίστα η Ideal μετά την εξαγορά των πολυκαταστημάτων πολυκαταστημάτων Attica (ADS) υποστηρίζει η Pantelakis securities στην ανάλυσή της, ανεβάζοντας έτσι την τιμή στόχο για την μετοχή στα 8,1 ευρώ από τα 5,3.

    Η μετοχή εμφανίζεται ελκυστικά τιμολογημένη στις 8,2 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2024 και σε 5 φορές σε όρους EV/EBITDA.

    Οι αναλυτές τεκμηριώνουν την απόφαση τους στο γεγονός ότι η  εξαγορά της ADS από την KT Golden έναντι 100 εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται έναν ομολογουμένως χαμηλό πολλαπλασιαστή 3,7 φορές σε όρους EV/EBITDA για το 2023 και δείκτη Ρ/Ε 7,9 φορές.

    Η κίνηση αυτή οδηγεί σε 31% αύξηση των φετινών κερδών ανά μετοχή (με προσαρμογή για τα 4,2 εκατ. ευρώ σχετικά χρηματοοικονομικά έξοδα) σε μια proforma βάση

    Εν κατακλείδι η Pantelakis εκτιμά ότι η συναλλαγή ανεβάζει την Ideal Holdings στο επόμενο επίπεδο, με τα proforma καθαρά κέρδη του 2023 να φτάνουν τα 29,8 εκατ. ευρώ.

    Αυτό υποδηλώνει άλμα 93% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με βάση την εκτίναξη των εσόδων κατά 2,2 φορές στα 389 εκατ. ευρώ.

    Στην πραγματικότητα, προβλέπουν ότι η ADS θα προσθέσει 210 εκατ. ευρώ, 23,9 εκατ. ευρώ και 12,7 εκατ. ευρώ στα έσοδα, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 54%, 43% και 42% του συνολικού εισοδήματος του ομίλου, αντίστοιχα

     

    Σταϊκούρας «απαντά» σε Κικίλια

    Ούτε ένα 24ωρο δεν πέρασε καλά – καλά από τη στιγμή που ο Βασίλης Κικίλιας πήγε στο ρέμα της Ραφήνας κι έκανε αυτοψία και οι πρώτες… αντιδράσεις δεν άργησαν.

    Γράψαμε σχετικά στη στήλη ότι ο φόβος του ανασχηματισμού και μια πιθανή πλημμύρα βγάζει τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας από το γραφείο και τον οδηγεί στην επίρριψη ευθυνών σε άλλους.

    Στο υπουργείο Υποδομών, στην περιφέρεια του εξαφανισμένου Γιώργου Πατούλη, στον δήμαρχο της περιοχής.

    «Γάτα» όμως, όπως είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, το έπιασε το «τρίποντο» που ήθελε να βάλει ο Κικίλιας και απάντησε αναλόγως με μια μακροσκελή ανακοίνωση.

    Εκεί είπε για τα έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο του στο ρέμα της Ραφήνας, για τον εργολάβο που οφείλει να καθαρίσει, αλλά και για τους κατοίκους που εμπόδισαν εργασίες στην κοίτη.

    Γενικώς… πέταξε αλλού την μπάλα και να δούμε ποιος τελικά θα την πιάσει.

    Σίγουρα, πάντως, οι κάτοικοι θα φταίνε στο τέλος αν γίνει καμιά πλημμύρα.

     

    Γιατί ο Αλέξανδρος Εξάρχου βρίσκεται μεταξύ των πυρών

    Mια και αναφέρθηκα στη μάχη Σταϊκούρα-Κικίλια και την επιστροφή του Γιώργου Πατούλη από την αφάνεια, να σας πω ότι μεταξύ των πυρών βρίσκεται η Intrakat.

    Πραγματικά, την ησυχία του δεν μπορεί να βρει ο Αλέξανδρος Εξάρχου

    Για να μην αναρωτιέστε άδικα για το που κολλάει στην υπόθεση  η Intrakat, να σας αναφέρω ότι η εισηγμένη έχει αναλάβει το έργο της διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας, που αποτελούσε το μήλον της έριδος, λόγω των 60,7 εκατ. Ευρώ.

    Τότε είχε δώσει σκληρή μάχη με αντιπάλους την ΤΕΡΝΑ και τη Mytilineos.

    Και για να προλάβω τους κακοπροαίρετους που θα πουν ότι ο ανάδοχος καθυστερεί στην εκκίνηση του έργου, να σας θυμίσω ότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου του 2022.

    Ωστόσο, προσέκρουσε σε μία από τις γνωστές παθογένειες των δημοσίων έργων, η οποία δεν είναι άλλη από τις προσφυγές στο ΣτΕ με συνήθεις υπόπτους τους τοπικούς συλλόγους.

    Θα θυμάστε ότι τον περσινό Μάιο δύο εξωραϊστικοί σύλλογοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εργασίες έως ότου βγει η απόφαση.

    Όπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη που γύρισε από την αφάνεια, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν τα έργα από τις 25 Σεπτεμβρίου.

    Δυο Κρητικοί θα έχουν «βεντέτα» στη Θεσσαλονίκη;

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν σήμερα, για τη στρατιωτική παρέλαση, τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Οι «μνηστήρες» της Κεντροαριστεράς, αφού κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι στη συμπρωτεύουσα, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να πουν πολλά.

    Το πολύ – πολύ να χαιρετηθούν, άντε και να κλείσουν κανένα ραντεβού στην Αθήνα, μιας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέος στην πολιτική και θα επιδιώξει να συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τώρα που – επιτέλους- πάτησε το πόδι του στην Αθήνα.

    Πάντως, έχει ενδιαφέρον αυτό το δίδυμο από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, τόσο για την άτυπη κόντρα για τη δεύτερη θέση, στα επίπεδα του 12%-13%, όσο και για το αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρόθυμο να υποδεχθεί στελέχη που θα φύγουν από την Κουμουνδούρου.

    Και οι δύο όμως έχουν φουρτούνες.

    Ο μεν Κασσελάκης βρίσκεται μπροστά σε ένα κόμμα υπό διάλυση, ο, δε, Ανδρουλάκης έχει στα χέρια του «χρυσάφι» που όμως έχει χάσει τη λάμψη του, αφού δεν κερδίζει σε ποσοστά από το χαμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Oύτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός για το Μεσανατολικό και μία σημαδιακή κουβέντα του Μυτιληναίου…

    Τις πρώτες ημέρες του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς, καλλιεργήθηκε στη χώρα μας ένα κλίμα εφησυχασμού, του στυλ «εμάς η όποια κρίση δεν θα μας αγγίξει ούτε οικονομικά ούτε γεωπολιτικά…» που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Ούτε όμως και το κλίμα γενικού πανικού που συντηρούν ορισμένοι κύκλοι που σπεκουλάρουν προφανώς, ανταποκρίνονται στο σήμερα.

    Πιο ρεαλιστική μου φάνηκε η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου της Mytilineos, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, αλλά κυρίως στο περιθώριο περιέγραψε  πολύ γλαφυρά προς τον wiseman το μεγάλο πρόβλημα που όλοι ευχόμαστε να μην προκύψει:

    «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι αντιδράσεις τους αραβικού κόσμου στην περίπτωση της  επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

    Αν εμπλακεί το Ιράν, το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να κλείσει τα στενά του Ορμούζ.

    Από εκεί περνάει το 25-30% της παγκόσμιας αγοράς LNG.

    Και αν συμβεί κάτι τέτοιο οι τιμές του φυσικού αερίου θα πάνε στα 500 ευρώ/MWh.

    Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, είναι όλα στον αέρα».

    Επισήμανε έτσι, εμμέσως αλλά σαφώς, πού ακριβώς πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για καταλαγή στην περιοχή.

    Για να μην κρυβόμαστε, εδώ η… «διεθνής κοινότητα» είναι φυσικά οι Αμερικανοί φίλοι και σύμμαχοί μας.

    Τι θα πράξουν οι… Υπερατλαντικοί;

    Θέτω το ερώτημα διότι είναι ΚΑΙ κυβερνητικός προβληματισμός.

     

    Αθήνα – Μουμπάι – Σίδνεϊ από Ινδούς που θα ζητήσουν  τη συνδρομή της Aegean…

    Αυτή τη φορά, όπως μαθαίνει ο wiseman από πολύ έγκυρη πηγή, είναι αποφασισμένη, σχεδιασμένη και επίκειται η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία.

    Θυμίζω πως όλα ήταν έτοιμα την άνοιξη του 2020 με συντονισμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων της Αθήνας και του Νέου Δελχί, αλλά ενέσκηψε η κατάρα του covid και το σχέδιο αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

    Επίσης, έγινε άλλη μία προσπάθεια στις αρχές του 2022 αλλά πάλι η κίνηση «σκόνταψε» στις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις ή ίσως και κάποιες αδυναμίες ολοκλήρωσης αλλαγών του εθνικού αερομεταφορέα της Ινδίας.

    Πρόκειται για την Air India που ίδρυσε το 1934 ο «θρυλικός» για τους Ινδούς JRD Tata (1904-1993) ως «Air Tata» και μετά τον πόλεμο πήρε το σημερινό όνομά της και εθνικοποιήθηκε αλλά με τον Τάττα για πολλά ακόμη χρόνια στο τιμόνι της.

    Πλέον, όμως, είναι οριστικό και από το 2024, η Air India, θα «πετάει» και από το «Ελ. Βενιζέλος» με σχέδιο σύνδεσης Αθήνα-Μουμπάι (Σ.Σ.: η Βομβάη που μαθαίναμε στο σχολείο)-Σινγκαπούρη-Σίδνεϊ.

    Ήδη η Air India, συμβλήθηκε με την Asian Aviation που ανέλαβε με σύμβαση τη θέση του Αποκλειστικού Αντιπροσώπου Πωλήσεων για την Ελλάδα.

    Τα καλά, όμως, τα φυλάμε για το τέλος πάντοτε, αφού όπως μαθαίνουμε, οι Ινδοί θέλουν παρτενέρ και σύμμαχο στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό μου λένε πως σύντομα θα χτυπήσουν την πόρτα της Aegean και του Ομίλου Βασιλάκη.

    Καλή σκέψη αφού η σύνδεση της Ελλάδας – Αυστραλίας μέσω Ινδίας, έχει πολύ «ψωμί» λόγω της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στην Ωκεανία, που τώρα εξυπηρετείται από τις εταιρίες του αραβικού κόσμου και τη Singapore Airlines.

    O υγιής ανταγωνισμός δεν έβλαψε ποτέ κανένα!

     

    QUIZ: 1 Τι άκουσε ο Στουρνάρας

    Eπειδή είμαι βέβαιος ότι και οι αναγνώστες μου τις τελευταίες δύο ημέρες πήραν μία «overdose» από Κριστίν Λαγκάρντ, ο Wiseman αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την σιδηρά κυρία της Φρανκφούρτης, αλλά με τα «παραλειπόμενα» από την επίσκεψή της στην Αθήνα.

    Για παράδειγμα λοιπόν κοιτάξτε στο παρακάτω βίντεο την έκφραση του προσώπου του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα κατά την είσοδο του πρωθυπουργικού ζεύγους στον ξενώνα της Τράπεζας της Ελλάδος όπου το υποδέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Εκεί στην είσοδο υπάρχει ένας θερμός εναγκαλισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ όπου κάτι ειπώθηκε.

    Το βίντεο δυστυχώς δεν έχει ήχο, όμως προσέξτε την αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα, όπως αυτή αποτυπώνεται από μία αντανακλαστική σύσφιξη του προσώπου, σε αυτό που άκουσε, την οποία ακολούθησε ένα παγωμένο χαμόγελο…

     

    QUIZ 2

    Μία που είμαστε στο περιβάλλον της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μπορώ παρά σας μεταφέρω την ικανοποίηση που ένοιωσα που στο ιστορικό της κτίριο αναβίωσε έστω με την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ ο «ιστορικός θεσμός των συνεντεύξεων Τύπου».

    Αν δεν κάνω λάθος, ο τελευταίος Διοικητής που είχε παραχωρήσει, ήταν ο Νικόλαος Γκαρκάνας.

    Στη χθεσινή, λοιπόν, συνέντευξη Τύπου κάποιος από τους παρισταμένους κέρδισε τις εντυπώσεις για τις στιλιστικές του επιλογές.

    Για να μην σας κουράζω, όπως μαρτυρά και η φωτό, πρόκειται για τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θόδωρο Πελαγίδη.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.