• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σχεδίασε την είσοδο του ομίλου στον MSCI – Όλο το παρασκήνιο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χαρακτηρίζεται από μεθοδικότητα, προγραμματισμό και γενικότερα οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ο ίδιος θεωρείται ρεαλιστής ως επιχειρηματίας και συνάμα διορατικός.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος και για κάποια χρόνια με την συνδρομή του αδελφού του Γιάννη, πήραν την οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 114 ετών, μία μεταλλουργεία στον Πειραιά και την μετεξέλιξαν σε έναν πολυεθνικό όμιλο με χρηματιστηριακή αξία 2,3 διs. ευρώ, μπαίνοντας στην βιτρίνα των διεθνών επενδυτών, αν μπορεί να αποδοθεί αυτός ο όρος για το τι σημαίνει η εισαγωγή των μετοχών μίας εταιρείας, ενός ομίλου στον MSCI.

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει κρατήσει τις ίδιες παρέες, από το σχολείο μάλιστα, τα ίδια στέκια και είναι περιζήτητος συνδαιτημόνας, χαμηλού προφίλ με μεγάλη γνώστη του ενεργειακού αντικειμένου και βεβαίως των αγορών, κάθε φύσεως. Από μετοχές μέχρι μέταλλα και άλλα commodities.

    Το γεγονός ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας δούλεψε εντατικά και προσωπικά για την επίτευξη του στόχου εισαγωγής των μετοχών του, φάνηκε ξεκάθαρα τις προηγούμενες μέρες της μεγάλης πτώσης της αγοράς. Εκεί που όλοι νόμιζαν ή θεωρούσαν ότι η Mytilineos δεν επρόκειτο να μπει με την ίδια την Morgan Stanley σε report της στις αρχές της εβδομάδας να μην περιλαμβάνει καν την μετοχή στην εκτίμησή της για εισαγωγή στον δείκτη (ενώ έδινε μικρές πιθανότητες και για την Εθνική!). Όμως, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών και σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, οι «διορατικοί» επενδυτές διαπίστωναν: α) Σωρευτικό όγκο συναλλαγών 2,5 εκατ. τεμαχίων, και β) το χαρτί δύσκολα «αποχωριζόταν» τα 16 ευρώ.

    Η πρώτη φορά λοιπόν που ακούστηκε στην αγορά ότι η Mytilineos πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου στον MSCI ήταν ακριβώς πριν από 13 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 την περίοδο που σιγά – σιγά αποκαθίστατο η οικονομική λειτουργία της χώρας μετά το δεύτερο πολύμηνο lockdown λόγω πανδημίας. H Mytilineos όμως, είχε τα σχέδιά της πολύ νωρίτερα, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές. Με το που σκαρφάλωσε η μετοχή τα 15 – 15,5 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση περί το 1,8 δισ. ευρώ, ξεδιπλώθηκαν από την αγορά τα σενάρια περί MSCI, ενώ ο βασικός μέτοχος και ιθύνων νους του ομίλου χάρασσε την στρατηγική του με όρους αγοράς πάντα.

    Πρώτον: Από την περίοδο εκείνη και μετά επανεργοποιήθηκε η απόφαση για επαναγορά ιδίων μετοχών. Ένα γενναίο buy back αποκτώντας μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, συνολικά το 6% του μετοχικού κεφαλαίου. H μέση τιμή κτήσης υπολογίζεται μεταξύ 13 – 14 ευρώ. Στις 20 Απριλίου 2022 δόθηκε η εντολή πώλησης των μισών ιδίων μετοχών που κατείχε ο όμιλος σε ξένο θεσμικό επενδυτή στην τιμή των 17 ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να δοθεί είτε έκτακτο μέρισμα, είτε ενισχυμένο μέρισμα το 2023.

    Δεύτερον: Στην επίτευξη του στόχου «βοήθησε» καταλυτικά η λειτουργική δραστηριότητα του ομίλου, η παραγωγή ισχυρής κερδοφορίας και κατ’ επέκταση τα πολύ ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τόσο το 2021, όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε τέτοιο βαθμό, που οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos να αναπροσαρμόζουν την τιμή στόχο που έδιναν εγχώριες και ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες πάνω από τα 24 ευρώ.

    Mόνο στο πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη απογειώθηκαν κατά 80%, στα 67 εκατ. ευρώ έναντι 37 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 99% σε 1,042 δις. ευρώ! Δηλαδή, ο όμιλος στο ξεκίνημα του 2022 έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο των επιτοκίων, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την εξέλιξη της πανδημίας και ασφαλώς τις γεωπολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο την Ουκρανία.

    Και ο τρίτος ισχυρός λόγος της επιτυχίας αυτής ήταν, όπως λέγεται, το πολύ ισχυρό «κοουτσάρισμα» του ομίλου δημιουργώντας ένα ισχυρό momentum για την μετοχή και την αγορά βεβαίως. Κρίσιμο ήταν το δεκαήμερο επιλογής των μετοχών που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον δείκτη που προηγείται της ανακοίνωσης από τον MSCI. Το διάστημα αυτό εντοπίζεται στο τέλος Απριλίου όταν και η μετοχή «απασφάλισε» από τα 16 ευρώ με κίνηση πάνω από τα 18 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον MSCI Greece Μυτιληναίος και Εθνική

    Γιατί ο Π. Μυλωνάς, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Απ. Βακάκης θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις του MSCI

    Πώς ο Παύλος Μυλωνάς επέστρεψε την Εθνική Τράπεζα στα σαλόνια του MSCI- Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ