• Τράπεζες

    Πώς ο Παύλος Μυλωνάς επέστρεψε την Εθνική Τράπεζα στα σαλόνια του MSCI- Όλες οι λεπτομέρειες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Όταν πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του  2020, στην πρώτη φάση της πανδημίας, η μετοχή της Εθνικής βγήκε από τον MSCI, στοίχιζε στο χρηματιστηριακό ταμπλό 91 λεπτά.

    Η δε χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφωνόταν στα 832 εκατ. ευρώ.  Ήταν από χέρι… κομμένη από τον MSCI, αφού εκτός των άλλων, στη μετοχική της σύνθεση, ως «βαρίδι» έσερνε την κρατική συμμετοχή του ΤΧΣ με 40,3%.

    Η πρόκληση για  τον Παύλο Μυλωνά,  που είχε αναλάβει το τιμόνι της  Εθνικής το 2018, να επανέλθει η μετοχή της στον διεθνή επενδυτικό δείκτη  ήταν μεγάλη. Και το κίνητρο ουσιαστικό για να κερδίσει και πάλι  η τράπεζα την προβολή της στα διεθνή επενδυτικά κέντρα, όταν μάλιστα ένα χρόνο μετά, οι εισηγμένες, όπως η Alpha και η ΔΕΗ –που ολοκλήρωσαν με επιτυχία μεγάλες  αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανατοποθετήθηκαν στον δείκτη.

    Αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, ο οικονομολόγος Παύλος Μυλωνάς –που έχει  πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Brown και διδακτορικό από το Princeton- εργάστηκε, μαζί με την ομάδα του, με μέθοδο, επιμονή και συνέπεια για την αλλαγή της οικονομικής εικόνας και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, κάτι που έκανε μεγάλη αίσθηση στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών.

    Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ  που όμως διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς αγορές και έχει εδραιωμένες σχέσεις με μεγάλους επενδυτές.

    Τρία ήταν κυρίως τα πρόσωπα που ανέλαβαν την δύσκολη δουλειά να ενταχθεί η τράπεζα στον MSCI.

    O CEO Παύλος Μυλωνάς, ο CFO Χρήστος Χριστοδούλου και o επικεφαλής του IR Γρήγορης Παπαγρηγόρης.

    Οι 3 τραπεζίτες για πολλούς μήνες έβλεπαν και ξαναβλέπαν μεγάλα funds σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη προσπαθώντας να τους πείσουν ότι στην Εθνική κάτι αλλάζει.

    Δεν χρειάζεται να πούμε ότι από τα χαμηλά των 91 λεπτών τον Μάιο του 2020, η  μετοχή βρέθηκε τον Απρίλιο στα 4,06 ευρώ.

    Είναι η μόνη τραπεζική μετοχή με θετικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου.

    Η JP Morgan μόλις προσφάτως ανέβασε την τιμή στόχο για την μετοχή στα 4,5 ευρώ με σύσταση overweight, αποτελεί κορυφαία επενδυτική επιλογή για την Jefferies, η Goldman Sachs περιμένει η τράπεζα να πληρώσει μέρισμα από τα φετινά κέρδη και η Moody’s διατηρεί θετικές τις προοπτικές της.

    Ο Παύλος Μυλωνάς, που εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής πριν από 22 χρόνια και είναι Διευθύνων Σύμβουλος από το 2018, ενώ την περίοδο 1995-2000 θήτευσε στον ΟΟΣΑ,  δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Εστίασε στον στρατηγικό μετασχηματισμό της Εθνικής και η  τράπεζα έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της και έχει πετύχει μία εντυπωσιακή μετάβαση στα ψηφιακά κανάλια, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες.

    Και κυρίως ξεκίνησε η απαγκίστρωση της Εθνικής  από τη νοοτροπία και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και η ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού της  με «νέο αίμα».

    Κινήσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες

    Ξένοι διαχειριστές με τους οποίους συνομιλεί τακτικά μαζί τους ο Παύλος Μυλωνάς ανέφεραν ότι ο CEO της τράπεζας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι φέτος θα επιτύχει έξι στόχους:

    1. Περαιτέρω οργανική μείωση των κόκκινων δανείων με στόχο το απόθεμα να πέσει κάτω του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω του 3% από 6,9% το 2021.

    2. Ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

    3. Ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης με χορηγήσεις νέων δανείων  περίπου 5 δισ. ευρώ το έτος που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων 1,5-2 δισ. ευρώ το έτος. Η χρηματοδότηση αφορά σε όλη την οικονομία, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση από νοικοκυριά όπου αντιστοιχεί περίπου το 25% των δανείων στο 2021.

    4. Ετήσια αύξηση κατά 10% των εσόδων από προμήθειες που θα προέλθει από αύξηση της δραστηριότητας, των σταυροειδών πωλήσεων και την είσοδο της Τράπεζας σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως στα επενδυτικά προϊόντα, τις τραπεζοασφάλειες, κά.

    5. Μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%, με παράλληλες επενδύσεις στην τεχνολογία. Η μείωση του κόστους θα προέλθει από αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργιών, την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών και την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

    6. Μείωση του κόστος ρίσκου κάτω από 60 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιτρέψει τους δείκτες κερδοφορίας να κινηθούν με ετήσιο ρυθμό 10% από 8,1% το 2021.

    Από εκεί και πέρα η είσοδος της ΕΤΕ στον MSCI δημιουργεί κλίμα δυνητικών αγοραστών το οποίο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στο άμεσο μέλλον, όταν το ΤΧΣ θα αποφασίσει να μειώσει τη συμμετοχή του τουλάχιστον στο 20%.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα της Ελλάδος: Προσοχή! Ο πόλεμος φέρνει νέα «κόκκινα» δάνεια

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Αισιόδοξος για τον στόχο των 1,2 δισ. ευρώ σε καθαρή πιστωτική επέκταση



    ΣΧΟΛΙΑ