• Η μυστική συμφωνία του Καραμούζη, οι πρώτοι 100 του MARINA TOWER, o Πατέλης και οι big 4 στις αραβικές business και οι τραπεζίτες που κάνουν θόρυβο

    Ιδιαίτερα επιθετικός σε όλα τα επίπεδα εμφανίζεται πλέον ο Βασίλης  Καραμούζης,  Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα…

    image

    Η μυστική συμφωνία του Καραμούζη

    Ιδιαίτερα επιθετικός σε όλα τα επίπεδα εμφανίζεται πλέον ο Βασίλης  Καραμούζης,  Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26.

    Έως τώρα έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει μεγάλες συμφωνίες και deals με Έλληνες και ξένους επενδυτές.

    Μαζί με την ομάδα του μεταξύ άλλων και την ικανή Δήμητρα Κρούσκα, προσπαθούν να βρίσκονται μέσα σε όλες τις δουλειές.

    Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Καραμούζης με απόλυτη μυστικότητα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο Deal που κυοφορείται τούτες της ημέρες και το οποίο θα εκπλήξει την αγορά.

    Με συντονισμένες κινήσεις με συνεχή ραντεβού έπεισε τους αγοραστές, εφόσον ολοκληρωθεί το big deal, η Εθνική Τράπεζα να είναι η βασική (και η μοναδική;) χρηματοδότης.

    Το ξένο Αυστραλιανών συμφερόντων fund με την αιφνιδιαστική κίνηση που θα κάνει θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    Not bad για τον δραστήριο  τραπεζίτη.

     

    Τανισκίδης-Κυπαρίσσης: Οι θορυβώδεις τραπεζίτες 

    Ο Γιώργος Τανισκίδης ήδη από την δεκαετία του 1990, όταν βρέθηκε στην XIOS BANK, παρόλο που δεν ήταν επικεφαλής,  εν τούτοις απεδείχθη ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της.

    Θα μου πείτε εκείνες τις χρονιές ήταν χρυσοφόρες για τις τράπεζες και άπαντες έβγαζαν λεφτά.

    Στην συνέχεια ήταν ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της Millennium bank μαζί με τον Γιάννη Πεχλιβανίδη.

    Εκεί απέδειξε πόσο «σκληρός» παίκτης είναι, καθώς η κερδοφορία της, ήταν χρόνο με τον χρόνο αυξητική.

    Το 2022, ο Τανισκίδης ως πρόεδρος μαζί με τον Δημήτρη Κυπαρίσση που είναι ο CEO, χρεώνονται την «σούπερ» ανάπτυξη της OPTIMA BANK.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε εντυπωσιακή κερδοφορία για το 2021 στα 16,75 εκ. ευρώ μετά από φόρους.

    Η συμμετοχή της τράπεζας στο σχήμα αναδοχής όλων των δημόσιων προσφορών το 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η δυναμική παρουσία της στην αγορά εταιρικών ομολόγων και παραγώγων, καθώς και η ευελιξία και η ταχύτητα εξέτασης αιτημάτων από επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και μεγέθους, έφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.

    Οι δυο τραπεζίτες έχουν αρχίσει να κάνουν θόρυβο!!!

    Η μυστική συμφωνία του Καραμούζη, οι πρώτοι 100 του MARINA TOWER, o Πατέλης και οι big 4 στις αραβικές business και οι τραπεζίτες που κάνουν θόρυβο
    Γιώργος Τανισκίδης και Δημήτρης Κυπαρίσσης

    ΜΟΔ ύψους 60 εκατ. ευρώ

    Πάντως χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της OPTIMA BANK,  αποφασίστηκε η  έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Θα αντληθούν ως 60 εκατ. ευρώ.

    Το ΜΟΔ θα χρηματοδοτήσει την πιστωτική επέκταση.

    Αυτό έγινε καθώς το προγραμματισμένο IPO της OPTIMA μετατέθηκε για το 2023.

    Άγνωστο παραμένει εάν θα συμμετάσχει η Motor Oil ΜΟΗ 1,40% 27,62 , η οποία μέσω της Ireon Investments κατέχει το 12,06% των μετοχών της OPTIMA.

    Πιθανόν όμως είναι να μην ασκήσει τα δικαιώματά της .

    Δεν έγινε γνωστό ούτε τι θα πράξει η Petroventure Holdings, συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, που ενεχυρίασε προ ημερών 200 χιλ. μετοχές MOH, συνολικής αξίας 3,32 εκατ. ευρώ.

     

     

    Οι business  της Eurobank

    Μια μεγάλη δουλειά ολοκλήρωσαν οι έμπειροι Σπύρος Βενεντσιάνος και Φίλλιπος Κιργώτης της Eurobank.

    Η τράπεζα ήταν ο κύριος ανάδοχος συνολικής χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ στην Hellenic Open Fiber SA (« HOF »).

    Τα έσοδα από το ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και των συνδέσεων ινών προς το σπίτι (FTTH) της NOVA-WIND.

    Η H O F, 100% θυγατρική της NOVA-WIND, σχεδιάζει, υλοποιεί, συντηρεί, λειτουργεί και χρησιμοποιεί τον ενεργό εξοπλισμό του δικτύου πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGA) – τον παθητικό εξοπλισμό (υποδομή και οπτικές ίνες) και τον πυρήνα, τη διανομή και την πρόσβαση δίκτυα.

    Η Εurobank χορήγησε το 70% του Ομολογιακού και το υπόλοιπο η Εθνική Τράπεζα.

    Οι θαλαμηγοί του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και το τζετ σκι

    Εντυπωσιασμένοι έμειναν, τούτες τις ημέρες, οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Ύδρας από τον ελλιμενισμό των τριών θαλαμηγών του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου στο παραδοσιακό λιμάνι του νησιού.
    Οι τρεις θαλαμηγοί, το “Μάνια”, όπου εκτίθενται τα ναυτικά κειμήλια του 1821, το “Κρίστιανσον”  και το “Μάνια”  κέρδισαν τις εντυπώσεις.
    Δεκάδες επισκέπτες είδαν από κοντά τα εκθέματα της  “Πλωτής Έκθεσης για το 1821” και εξέφρασαν στο βιβλίο των επισκεπτών την ικανοποίηση τους για την  έξυπνη και πατριωτική  ιδέα που είχε ο καπετάν Παναγιώτης.
    Όμως, αυτό που ξάφνιασε τους θαμώνες των παραλιακών καταστημάτων ήταν όταν είδαν τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο να οδηγεί  με μεγάλη άνεση ένα τζετ σκι και να κάνει βόλτες στη θάλασσα για να γνωρίσει το νησί και να θαυμάσει τα πέτρινα καπετανόσπιτα.

    Η brilliant Αγγελική Φράγκου

    Η Αγγελική Φράγκου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι από τις πιο δραστήριες και επιθετικές παίκτριες της εφοπλιστής κοινότητας.

    Το απέδειξε προ ημερών καθώς η  Navios Maritime Partners L.P .  μετά την αγορά  en bloc 36 φορτηγών πλοίων, συνολικής αξίας 835 εκατομμυρίων δολαρίων γίνεται μια από τις ισχυρότερες  ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο με έναν στόλο από 188 πλοία εκ των οποίων 90 φορτηγά, 49 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 49 δεξαμενόπλοια.

    Η Navios Maritime Partners  είναι πλέον  η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ξηρού φορτίου εισηγμένη στις ΗΠΑ, σε αριθμό πλοίων.

    Ο συνολικός στόλος της Navios Μaritime Partners αυξάνεται κατά 24% ενώ ο επιμέρους στόλος των φορτηγών κατά 67%.

    Ο στόλος των 36 φορτηγών περιλαμβάνει 28 ιδιόκτητα πλοία και 10 υπό διαχείριση με option αγοράς και συνολική μεταφορική ικανότητα 3,9 εκατομμυρίων τόνων dw και μέσω όρο ηλικίας τα 9,6 έτη.

    H Navios Maritime Partners  τα πλοία τα αγόρασε από την άλλη εισηγμένη εταιρεία, Navios Maritime Holdings η οποία αποσύρεται από την πλοιοκτησία και εστιάζει στα logistics.

    Η Ηoldings είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό  63,8% της Navios South American Logstics

    Οι 100 τυχεροί ιδιοκτήτες του MARINA TOWER 

    Μαθαίνω ότι σε τρελούς ρυθμούς κινείται το project του Riviera Tower στο Ελληνικό.

    Οι διεργασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας φαίνεται ότι εξελίσσονται ομαλά και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ολοκληρώνονται, οι συμβάσεις με τους διεθνείς συμβούλους του project υπογράφονται, με στόχο να ακολουθηθούν τα διεθνή best practices για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο για την Ελλάδα έργο και οι συμφωνίες με το consortium των εργολάβων οριστικοποιούνται.

    Μάλλον το τελευταίο θα είναι και η πιο δύσκολη των ασκήσεων, μιας και η αύξηση των πρώτων υλών, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξήσεις των διεθνών επιτοκίων, ο πληθωρισμός και η αναμενόμενη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη λόγω ενεργειακού και Ουκρανικού, δημιουργούν συνθήκες κινούμενης άμμου για το Riviera Tower που, ούτως ή άλλως, χτίζεται κυριολεκτικά πάνω στην άμμο…

    Αυτά βλέπει ο μπαρουτοκαπνισμένος survivor μάνατζερ Οδυσσέας Αθανασίου, που είναι και η ψυχή του project του Ελληνικού, και σήμανε ολομέτωπη επίθεση, προκειμένου όλα να είναι απολύτως έτοιμα για υπογραφή με τους αγοραστές μέσα στον Οκτώβριο.

    Η πάντα δραστήρια και αποτελεσματική Ελένη Βρεττού, μαζί με το εμπορικό τμήμα και τους δικηγόρους της LAMDA, εργάζονται πυρετωδώς, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να ετοιμαστούν όλες οι συμβάσεις (το συμβόλαιο αγοράς, ο κανονισμός του κτιρίου, η συγγραφή υποχρεώσεων κλπ.) που θα κληθούν οι αγοραστές να υπογράψουν τον Οκτώβριο.

    Ήδη η LAMDA ΛΑΜΔΑ 0,30% 6,75 έστειλε στους 100 τυχερούς αγοραστές πρόσκληση, προκειμένου αυτοί να ορίσουν δικηγόρους και τεχνικούς συμβούλους που θα τους εκπροσωπήσουν στη συναλλαγή του Οκτωβρίου.

    Μαθαίνω ότι σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση των νομικών κειμένων παίζει το τελευταίο δίμηνο η δικηγορική εταιρία ΜΑΧΑΣ, η οποία εκπροσωπεί σημαντικό αριθμό αγοραστών και, απ’ ό,τι λένε στους διαδρόμους της LAMDA, έχει ουσιαστική και εποικοδομητική συμβολή.

    Οψόμεθα στις αρχές Οκτωβρίου…

     

    O Πατέλης και οι big 4  στις αραβικές business

    Τα βασικά της επίσκεψης του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (του MBS όπως τον αποκαλούν ευρύτατα) τα διαβάσατε στο Mononews αναλυτικά.

    Βεβαίως οι πολλές λεπτομέρειες δεν μαθεύτηκαν ακόμη για όλες τις πτυχές των συμφωνιών με επιχειρηματίες όπως Μυτιληναίος, Προκοπίου, Χατζημηνάς και άλλοι αφού είναι προκαταρκτικές οι υπογραφές και η υλοποίηση θα γίνει σταδιακά.

    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαστούν και άλλα χαρτιά λίαν προσεχώς.

    Αυτό που διέφυγε από πολλούς αλλά όχι από το wiseman είναι οι λιγοστές αλλά σημαδιακές αναφορές των υψηλόβαθμων της πολυπληθούς συνοδείας του MBS, σε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που υλοποιούν στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στην Ερυθρά Θάλασσα απέναντι από το γνωστό αιγυπτιακό θέρετρο του Σαμέρ Ελ Σείχ.

    Πρόκειται για το LINE (με ιδρυτικό φορέα τη ΝΕΟΜ INVESTMENTS), μία ολοκαίνουργια πόλη που ξεκινά ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

    Θα  προσελκύσει επενδύσεις αλλά και κατοίκους για τη περιοχή, ενώ το «υπερσχέδιο» είναι ένα  προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο, όπως είπε στην κατ’ιδίαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Tο LINE θα οικοδομηθεί σε μια έκταση μόλις 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Εκεί ακριβώς μπορούν να «παίξουν επιχειρηματικά» οι κορυφαίοι ελληνικοί κατασκευαστικοί, ενεργειακοί και εφοδιαστικοί όμιλοι σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Αγγελικούση, Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης

    Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Σπύρο Λάτση, Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη και Γιώργο Περιστέρη ενώ και η Μαρία Αγγελικούση φαίνεται να μπαίνει στο παιχνίδι σε συνεργασία με μεγάλη αγγλική Τράπεζα.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης ο σύνδεσμος με το κολοσσιαίο έργο θα είναι ο Αλέξης Πατέλης.

    Υπάρχει από τους Σαουδάραβες  μεγάλο ενδιαφέρον για προσέλκυση Ελλήνων εξειδικευμένων εργαζομένων.

    Με το αεροπλάνο είναι 2,5 ώρες  από Αθήνα.

    Μέχρι το 2030 θα δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας.

    Σε αυτή τη φουτουριστική  Μεγα-πόλη, δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, ενώ προβλέπονται μηδενικές εκπομπές ρύπων.

    Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100%.

    Εξωτερικά οι ουρανοξύστες θα είναι καλυμμένοι με ειδικούς καθρέφτες που θα είναι ενεργειακοί ηλιοσυλλέκτες.

    Στους κενούς χώρους ανάμεσα στους αντικρυστούς ουρανοξύστες θα υπάρχουν μεγάλα πάρκα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

    Σε δέκα χρόνια θα κατοικούν εκεί  9 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον πλανήτη!

    Οι  περιοχές του όλου οικιστικού οικοδομήματος θα ενώνονται με ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

    Η διασύνδεση από άκρη σε άκρη θα γίνεται σε μόλις 20 λεπτά.

    Πρόεδρος του NEOM Fund είναι (φυσικά) ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

    Μέχρι  το 2030 θα επενδυθούν εκεί 300 δισεκατομμύρια δολάρια, από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Σαλμάν και από τράπεζες ανά την Υφήλιο.

    Hope Genesis και Eurolife μαζί

    Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσίασε αύξηση στο πληθυσμό της στην τελευταία απογραφή σε σύνολο 13 περιφερειών και σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα.

    Η HOPEgenesis , μεθοδικά, από το 2015, έχει υιοθετήσει 19 ακριτικά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έχει συμβάλει στην γέννηση άνω των 230 παιδιών καθώς και στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε νησιά που πριν από την δράση είχαν μηδενικές γεννήσεις η αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων

    Παράλληλα, το 2019, ξεκίνησε το πρόγραμμα δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών στα νησιά Πάτμος, Λειψούς, Κάσος, Καστελλόριζο, Τήλος, Νίσυρος, Ανάφη, Χάλκη και Κουφονήσι ενώ έχει ήδη παραδώσει τους σταθμούς σε Λειψούς και Πάτμο και συνεχίζει  στα υπόλοιπα νησιά μέχρι το τέλος του 2023, με την χορηγία της Eurolife FFH.

    Η HOPEgenesis ΥΠΟ την καθοδήγηση του γνωστού γιατρού Στέφανου Χανδακά, ψηφίστηκε το 2018 ως η καλύτερη NGO στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για  το  ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.