• Ναυτιλία

    Τα ονόματα της ναυτιλίας που πήραν τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που κατέγραψε μέσα στη χρονιά η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα βράβευσαν οι Lloyd’s List για μια ακόμα χρονιά. Μια χρονιά διαφορετική, από τις προηγούμενες αφού η πανδημία του COVID -19, οδήγησε για πρώτη φορά το μεγάλο ραντεβού της ελληνικής ναυτιλίας να γίνει «ψηφιακό».

    Στη σκηνή των Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 «ανέβηκαν» και φέτος ορισμένα από τα κορυφαία της ελληνικής ναυτιλίας. Το βραβείο για την προσωπικότητα της χρονιάς απονεμήθηκε στην κα. Άννα Αγγελικούση, της οποίας ο ναυτιλιακός όμιλος έχει αναπτυχθεί με πολύ γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την παραδοσιακή παρουσία του στο ξηρό φορτίο, ο όμιλος ίδρυσε την Pantheon Tankers, ενώ μπήκε και στα LNG Carriers παραλαμβάνοντας τα δύο πρώτα, και αναμένοντας ακόμα δύο μέσα στο 2021. Το βραβείο παρέλαβαν οι γιοι της, Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι τιμή για την μητέρα τους κα. Αγγελικούση και την οικογένειά τους η βράβευση.

    Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης

    Ακόμα μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας βραβεύτηκε από τα   Lloyd’s List Greek Shipping Awards. Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος επικεφαλής της Eastern Mediterranean έλαβε το βραβείο ‘Life Time Achievement” για την συνολική του προσφορά στη ναυτιλία και στον κοινωνικό σύνολο.

    Ο κ. Μαρτίνος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο βραβείο αφορά όλη την οικογένεια Μαρτίνου που έχει αυτή τη στιγμή πέντε ναυτιλιακές εταιρείες, και αφού ευχαρίστησε την μητέρα του Αθηνά (Νουνού), η οποία ίδρυσε τον ναυτιλιακό όμιλο, και την σύζυγό του Μαρίνα για την στήριξή της, επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που είδε στην καριέρα του, ήταν η ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. Και αυτό γιατί πάψαμε να είμαστε ο μεγαλύτερος στόλος στο κόσμο, σε μια μικρή χώρα 10 εκατ. κατοίκων και ενταχθήκαμε σε μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία, στην οποία έχουμε περίπου το 54% του στόλου της.

    Αθανάσιος Μαρτίνος

    Το βραβείο για το καλύτερο πλοίο της χρονιάς έλαβε ο όμιλος Γιάννη Αγγελικούση. Ο μεγαλύτερος ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος παρέλαβε φέτος το βραβείο για το  “excelerate sequoia” Όπως επεσήμανε η κα. Μαρία Αγγελικούση, κόρη του κ. Αγγελικούση και αντιπρόεδρος του ομίλου, που παρέλαβε το βραβείο πρόκειται για το πρώτο  ελληνόκτητο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (FSRU), ο οποίος όμως μπορεί να δραστηριοποιηθεί και ως LNG Carrier και κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.

    Μαρία Αγγελικούση

    Ως καλύτερη εταιρεία δεξαμενοπλοίων της χρονιάς βραβεύτηκε η Oceanis Eco Tankers της οικογένειας Αλαφούζου. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Αλαφούζος ο οποίος επεσήμανε ότι η εταιρεία του, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Όσλο, έχει τον νεότερο στόλο δεξαμενοπλοίων, 17 στο σύνολο, έχοντας παραλάβει 10 νεότευκτα μέσα στα δυο τελευταία χρόνια. Επεσήμανε επίσης ότι η αγορά των τανκερ είναι συναρπαστική αφού αντιμετωπίζει πάντα μεγάλες προκλήσεις ενώ και το πλαίσιο λειτουργίας της είναι πολύ αυστηρό.

    Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας επικεφαλής του ομίλου Onex  παρέλαβε το βραβείο «Πειραιάς Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο για την προσπάθεια που κάνει να αναβιώσει την ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Την άρχή έκανε με το Νεώριο Σύρου που ήταν κλειστό ενώ τώρα κάνει επισκευές σε 150 πλοία τον χρόνο. Ο ίδιος δήλωσε ότι στην προσπάθεια αυτή  στην αρχή ήταν πέντε άτομα, που πίστεψαν στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που άλλοι σε προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για τα επόμενα σχέδιά του, να αναλάβει τα ηνία στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έχει συμφωνήσει με την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα, για την χρηματοδότηση του project.

    Πάνος Ξενοκώστας

    Το βραβείο για την «επόμενη γενιά» της ναυτιλίας απονεμήθηκε στην κα. Σουζάνα Λασκαρίδη η οποία ασχολείται ενεργά με τον ναυτιλιακό όμιλο της οικογένειας Lavinia, αλλά έχει ενεργή συμμετοχή σε πολύ σημαντικά project για το περιβάλλον αλλά και για την εκπαίδευση. Η κα. Λασκαρίδη έχει ιδρύσει την BlueCycle που έχει στόχο τη δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλη για επανένταξη στη βιομηχανία, καθώς και την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για τα απορρίματα τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα, έχει συμβάλλει στη δημιουργία νέου κύκλου ζωής και ο ελληνικός, θαλάσσιος βιότοπος θωρακίζεται.

    Σουζάνα Λασκαρίδη

    Επίσης έχει δημιουργήσει το Real Time Graduates που είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία σύνδεσης αποφοίτων με τη ναυτιλιακή αγορά.

    Ως καλύτερη dry company της χρονιάς βραβεύτηκε η Atlantic Bulk Carriers της οικογένειας Κουμάνταρου, η οποία διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ξηρό φορτίο διαθέτοντας ένα στόλο από 25 πλοία. Μέσα στο 2020 παρέλαβε δύο panamax φορτηγά πλοία τα οποία ενέγραψε στο ελληνικό νηολόγιο. Είναι εταιρεία που στηρίζει την ελληνική σημαία ενώ ακολουθεί περιβαλλοντική στρατηγική.

    Το κοινωφελές ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη βραβεύτηκε με το The Sustainability Award . Πρόκειται για το «Typhoon» μια ιδέα του κ. Αθανάσιου Λασκαρίδη. Είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο με αποστολή την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των δυσπρόσιτων ακτών από κάθε είδους απορρίμματα. Κατά το χρονικό διάστημα 31/7/2019 – 31/7/2020 το πλήρωμα του πλοίου μαζί με ομάδες εθελοντών συνέλεξε 107.416 κιλά απορριμμάτων, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις καθαρισμού σε 1.036 ελληνικές παραλίες.

    Ως «Greek Shipping Newsmaker» ανακηρύχθηκε ο κ. Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας.

    Ο κ. Σακέλλης στάθηκε στα μεγάλα ζητήματα που ξεπέρασε με επιτυχία η ακτοπλοία μέσα στο 2020 (εξαιτίας της πανδημίας) και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι το 2021μπορεί να είναι χειρότερο για τον κλάδο από ότι ήταν η φετινή χρονιά.

    Το βραβείο για την χρηματοδότηση της ναυτιλίας 2020 έλαβε η Alpha Bank η οποία μέσα στο 2020 έδωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 850 εκατ ευρώ φτάνοντας συνολικά τα 2,7 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιό της στη ναυτιλία.

    Ως καλύτερη εταιρεία της επιβατηγού ναυτιλίας της χρονιάς αναδείχθηκε ο όμιλος Attica. Η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρείας της χώρας πέτυχε μέσα στη χρονιά να μεταφέρει εκατ. επιβάτες χωρίς πρόβλημα παρά την πανδημία, ενώ όπως ανέφερε και ο δ.σ. Σπύρος Πασχάλης όλη η ελληνική ακτοπλοίας πέτυχε να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά χωρίς ούτε ένα κρούσμα του κορονοίου. Ο όμιλος προχώρησε επίσης στην εγκατάσταση scrubber σε πλοία της θυγατρικής της Blue Star Ferries.

    Το τεχνικό βραβείο του έτους πήγε στην εταιρεία Psyctotherm, η οποία ασχολείται με την κατασκευή μονάδων ψύξης και κλιματισμού για τα πλοία. Η εταιρεία έφτιαξε ένα νέο σύστημα το οποίο μειώνει πολύ την κατανάλωση ενέργειας στα πλοία.

    Το Safety Award της χρονιάς έλαβε η Venlys Maritime η οποία εκπαιδεύει πληρώματα ώστε να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία αλλά και «αντιδράσεις» μέσα στα πλοία, κάτι που σύμφωνα με την ναυτιλιακή κοινότητα αποδίδει καρπούς.

    Ναυτικός της χρονιάς ανακηρύχθηκε ο Απόστολος Αποστολάκης πλοίαρχος του Ελευθέριος Βενιζέλος

    Το Βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς πήγε στην Seaborne Shipbrokers η οποία αναζητά συνεχώς νέους τομείς δραστηριοποίησης.

    Το βραβείο «Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς», έλαβε γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου  Guy Plotten  για τις προσπάθειες που έχει κάνει να λυθεί το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα για τον κλάδο μέσα στην πανδημία. Να γίνεται δηλαδή χωρίς προβλήματα η αντικατάσταση των πληρωμάτων που είναι ακόμα και σήμερα εγκλωβισμένα στα πλοία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    – Το βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση απονεμήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ το  Big Data Award απονεμήθηκε στην METIS Cyberspace Technology.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ