• Η μυστική έφοδος της Κεφαλαιαγοράς σε μεγάλες ΑΕΠΕΥ, τι λέει το ΜΜ για Τράπεζα Αττικής, Χόλτερμαν και Βασίλη Ψάλτη, το colpo grosso της Mytilineos, τα επόμενα βήματα του Βασίλη Κάτσου και το σοκαριστικό περιστατικό στο Κολλέγιο Αθηνών

    Η αποκάλυψη του mononews.gr το περασμένο Σάββατο,  ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωρίζει τους υπευθύνους της πυραμίδας που έχει στηθεί γύρω από την μετοχή της Τράπεζας Αττικής αλλά και η απόφαση του επιχειρηματικού σχήματος υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της Τράπεζας Αττικής, εάν συνεχιστεί η παράλογη άνοδος της μετοχής, λειτούργησε καταλυτικά στο χρηματιστήριο.

    image

    Τι λέει το ΜΜ για τη τράπεζα Αττικής 

    Η αποκάλυψη του mononews.gr το περασμένο Σάββατο,  ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωρίζει τους υπευθύνους της πυραμίδας που έχει στηθεί γύρω από την μετοχή της Τράπεζας Αττικής αλλά και η απόφαση του επιχειρηματικού σχήματος υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης της Τράπεζας Αττικής, εάν συνεχιστεί η παράλογη άνοδος της μετοχής, λειτούργησε καταλυτικά στο χρηματιστήριο.

    Οι τζογαδόροι οι οποίοι φαίνεται να κατευθύνονται από συγκεκριμένα κέντρα, που έχουν ήδη μετοχικά συμφέροντα στην Τράπεζα, ηττήθηκαν.

    Η μετοχή με το ξεκίνημά της συνεδρίασης βούτηξε στο -30% και δεν ξεκόλλησε για 7 ώρες που κράτησε η συνεδρίαση.

    Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο πάντως υπήρξαν έντονες διεργασίες με αφορμή τα δημοσιεύματα του  mononews.gr , σχετικά με την πυραμίδα που είχε στηθεί γύρω από την μετοχή της Τράπεζας Αττικής.

    Το ζήτημα απασχόλησε και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Κορυφαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και έχουν ιδία άποψη για τα δεδομένα, ανησυχούν για την τροπή που τείνει να λάβει ολόκληρη η υπόθεση γύρω από τους τζογαδόρους, που προσπάθησαν να στήσουν ένα απίστευτο παιχνίδι κερδοσκοπίας με άμεσο κίνδυνο να εγκλωβίσουν «αδαείς» που πιθανό να θέλησαν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι της κούρσας της μετοχής.

    Να λάβουν μέρος προκειμένου να αποκομίσουν βραχύβια κέρδη της μιας ημέρας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορυφαία στελέχη που βρίσκονται δίπλα  στον Έλληνα πρωθυπουργό συνομίλησαν με όλες τις εποπτικές αρχές εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους.

    Όσον αφορά τώρα το σχήμα των κ. Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη που είναι οι βασικοί μέτοχοι μιας άλλης εισηγμένης της Ιντρακατ, φέρονται να δηλώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να εμπλέξουν την κατασκευαστική εταιρεία τους, σε θεωρίες κερδοσκοπίας μιας άλλης μετοχής που δεν έχουν καμία σχέση αλλά η αγορά μοιραία τους συνδέει».

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσουν το σχέδιο τους για την ΤΡΑΠΕΖΑ Αττικής υπό τις παρούσες συνθήκες».

    Είναι σαφές ότι εάν το σχήμα υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου αποσυρθεί,  η Αττικής θα κλείσει στα τέλη Μαρτίου καθώς δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής.

    Αυτή ακριβώς η θέση τους που εκφράστηκε τις προηγούμενες 48 ώρες, ανησύχησε έντονα το Μέγαρο Μαξίμου.

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές.

    Έφοδος της ΕΚ σε χρηματιστηριακές

    Οι εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από ραγδαίες.

    Η υπόθεση ξεκίνησε από την Παρασκευή το βράδυ και συνεχίστηκε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο όταν το mononews.gr σε συνεχόμενα δημοσιεύματα του, ανέδειξε το θέμα της πυραμίδας που έχει στηθεί από μια εγκληματική συμμορία,  γύρω από την μετοχή της Τράπεζας Αττικής.

    Μάλιστα την Κυριακή το πρωί σας λέγαμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανακαλύψει τους κωδικούς (προφανώς και τα φυσικά πρόσωπα )  που τζόγαραν ασύστολα την μετοχή της τράπεζας Αττικής.

    Για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, λοιπόν χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έστησε ολόκληρη επιχείρηση και πραγματοποίησε έφοδο, μεταξύ άλλων και σε μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές συστημικών τράπεζων.

    Προς θεού, η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή δεν ευθύνεται σε κάτι.

    Απλά η ΕΚ βρήκε ότι πελάτες της είχαν στήσει τον “τρομερό τζόγο” στην Τράπεζα Αττικής.

    Νομίζω εντός ολίγων ημερών θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τα λαμόγια που νόμιζαν ότι έστησαν το κόλπο της δεκαετίας.

    Και όσοι θεσμικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι  (ξέρουμε όλοι ποιος ήταν ο αρχηγός της εγκληματικής συμμορίας)  εμπνεύστηκαν το κόλπο αυτό ελπίζω, σύντομα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους στείλει στον Εισαγγελέα για να μπουν φυλακή.

     

    Κυβέρνηση καλεί Χόλτερμαν

    Οι τράπεζες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι ανάμεσα στις πιο hot μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα που θα δημοσιοποιήσουν και τα ετήσια αποτελέσματα, πρακτικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να εκκινήσει τις διαδικασίες για την αποεπένδυση.

    Η μικρή συμμετοχή που έχει το ταμείο στην Eurobank είναι σαφές ότι δεν θα απασχολήσει και πολύ το ΤΧΣ καθώς το πιθανότερο είναι να καταλήξει στον βασικό μέτοχο της Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 που είναι το FAIRFAX.

    Και στην Alpha Bank τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα καθώς εδώ και μήνες ο μεγαλομέτοχος της REGGEBORGH και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Χένρι Χόλτερμαν, κατέχει ένα ποσοστό πέριξ του 7% της τράπεζας.

    Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με άμεση γνώση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων μάλιστα χθες έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στον WISEMAN, ότι ο Ελληνοολλανδός, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται να αγοράσει το ποσοστό του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 9%, πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του άμεσα.

    Επί της ουσίας στο ΤΧΣ και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένουν και επίσημα την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

     

    Τι λένε στο ΜΜ για τον Ψάλτη

    Οι ίδιες πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου  αναφερόμενοι στην Alpha Bank και την διοικητική ομάδα, χαρακτήρισαν τον επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, οργανωτικό και μεθοδικό.

    Not bad για τον ισχυρό τραπεζίτη.

     

    Κυριακόπουλος: Η διάψευση για την Μοτοδυναμική

    Χθες το mononews αναφέρθηκε στην φημολογία που υπήρξε την Παρασκευή το απόγευμα σχετικά με την Μοτοδυναμική του Πάρι Κυριακόπουλου.

    Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο επικεφαλής της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ απάντησε άμεσα και ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει θέμα δημόσιας πρότασης για την εταιρεία του και έξοδο της μετοχής από το χρηματιστήριο.

    Είναι σαφές ότι ο κ. Κυριακόπουλος συνέτριψε τους κερδοσκόπους που ανέβασαν την μετοχή του κατά 22% την Παρασκευή.

    Χθες η ΜΟΤΟ ΜΟΤΟ -0,99% 3,00 έκλεισε με απώλειες 8,03 %.

     

    Ενδοοικογενειακή κόντρα για την ΠΥΡΚΑΛ

    «Εμφύλιο»  πυροδότησε το σχέδιο του Άκη Σκέρτσου να μετακομίσουν στο παλιό εργοστάσιο της Πυρκάλ, με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να χαρακτηρίζει την «κυβερνούπολη» παλαιακή, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το έργο.

    Εκτός από τα πρακτικά – τα κενά στις μελέτες, τα 127 κτίρια που θα μείνουν άδεια στο κέντρο της Αθήνας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις – που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος, άφησε επίσης  αιχμές για την παράκαμψη της δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα.

    Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να θέσει τις σχέσεις με τον πρώτο δήμο της χώρας σε νέες βάσεις και να μη αφήνει την πόλη στον αυτόματο.

    Να θυμίσουμε ότι η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ – προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων.

    H αλήθεια για τις απολύσεις της Ιntrum

    Γράψαμε χθες για τις αποχωρήσεις – περίπου 100 υπαλλήλων – από την Intrum οι οποίες έχουν δημιουργήσει μία αναστάτωση.

    Από την εταιρεία  που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια μας διευκρίνισαν ότι τόσο οι απολύσεις όσο και νωρίτερα οι προσλήψεις έγιναν από την μητρική εταιρεία στη Σουηδία.

    Λογικό λοιπόν να υπάρχει κάποια σύγχυση για το τι φταίει.

    Οι απολύσεις έγιναν διότι το project Scale  που είχαμε γράψει δεν προχώρησε, οπότε και οι υπάλληλοι που προσελήφθησαν για αυτό περίσσευαν.

    Όπως συμβαίνει λοιπόν και σε άλλες περιπτώσεις … η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή.

    Τώρα επί της ουσίας  όπως μου μεταφέρθηκε αρμοδίως η  ομάδα εργαζομένων των οποίων διακόπηκε η σύμβαση εργασίας απασχολούνταν σε ένα συγκεκριμένο project, το οποίο υλοποιούσε ο Όμιλος στο πλαίσιο έργου μετασχηματισμού.

    Το project αυτό διακόπηκε λόγω αλλαγής της στρατηγικής του Ομίλου στο κομμάτι του μετασχηματισμού.

    Δεν πρόκειται για ένα έργο business αλλά την υποστήριξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού των εταιρειών του Ομίλου.

    Η στρατηγική του Ομίλου, όπως ανακοινώθηκε από τον νέο CEO, μεταβάλλεται όσο αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού .

    Έτσι, ένα   μέρος της ομάδας των εργαζομένων απορροφήθηκε σε άλλες θέσεις εντός του Ομίλου.

    Σε κάθε περίπτωση η  ενημέρωση των εργαζομένων που πρόκειται να αποχωρήσουν έγινε 3 μήνες πριν τη διακοπή του project, η οποία θα γίνει στο τέλος Απριλίου, και όπως με διαβεβαίωσε πηγή μου οι εργαζόμενοι έλαβαν ικανοποιητικό πακέτο στο πλαίσιο της συναινετικής λύσης της σύμβασης εργασίας τους (οικονομικό και περίθαλψης), με δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα outplacement για ανεύρεση εργασίας.

    Κολλέγιο Αθηνών: Σοκαριστικό περιστατικό μπούλινγκ στο Δημοτικό  

    Αναστατωμένη είναι η οικογένεια του Κολλεγίου Αθηνών με το νέο περιστατικό bulling το οποίο είχε ως θύμα ένα αγοράκι της πρώτης Δημοτικού.

    Χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις αρμόδιες Αρχές που οφείλουν να επιληφθούν το θέματος, το συμβάν είναι αρκετό για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο Κολλέγιο.

    Επίσης, χωρίς καμία διάθεση να αποδώσουμε ευθύνες για το ποιος  φταίει, νομίζουμε ότι τέτοιου είδους γεγονότα που στιγματίζουν και τραυματίζουν ολόκληρο το σώμα του Σχολείου, αποτελούν συμπτώματα βαθιάς διοικητικής κρίσης, αν όχι και παρακμής.

    Ο  απερχόμενος  διευθυντής – πρόεδρος του Κολλεγίου, Ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, σίγουρα δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το έργο που καταλείπει.

    Όλα τα παραπάνω δεν μειώνουν κατ’ ελάχιστον τις ευθύνες που φέρουν οι γονείς των παιδιών που συμπεριφέρθηκαν με ανατριχιαστική ωμότητα,  την οποία δεν θα περίμενε κανείς σε τόσο μικρές ηλικίες.

    Όμως είναι θλιβερό ένα ιστορικό σχολείο με τόσο μακρόχρονη παράδοση σεβασμού στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια του ατόμου να διολισθαίνει χρόνο με το χρόνο σε μία θλιβερή πορεία απαξίωσης.

    H ιστορία έχει ως εξής: 4 παιδιά της 4ης δημοτικού παρενοχλήσαν αγοράκι της 1ης δημοτικού. Η ποινή για τα 3 από τα 4 παιδιά της 4ης δημοτικού ήταν μόλις 2 ημέρες αποβολή.  Το 4ο παιδί δεν τιμωρήθηκε γιατί την ημέρα που τους έπιασαν να παρενοχλούν, για πολλοστή φορά  το παιδάκι της 1ης δημοτικού, αυτό απουσίαζε.

    Μιλάμε για φρικτά πράγματα που συμβαίνουν πλέον στο Κολέγιο Αθηνών.

    Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τι κάνει;

    Αντί να κάνει δημόσιες σχέσεις με τον president κ. Κώστα Συνολάκη, ας δημοσιοποιήσει τα γεγονότα.

    Ο Κοπελούζος στην Αίγυπτο 

    Όπως διαβάζετε ήδη στο mononews, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος, προχθές Σάββατο στις 11 του μήνα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Dr. Moustafa Madbouly, ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr. Mohamed Shaker και στελέχη του ελληνικού Ομίλου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επισκόπηση της προόδου των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, δηλαδή το project “GREGY”, που προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο Όμιλος, σε συνέχεια ανάλογης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

    To πολύ σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι την υλοποίηση αυτού του σχεδίου στήριξε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στο Euractiv ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, λέγοντας πως «η Αφρική θα είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος εταίρος της Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    Η έμπρακτη στήριξη της ΕΕ είναι κλειδί για ένα τόσο περίπλοκο έργο.

    Θυμίζουμε πως πρόκειται για σχέδιο  που ξεκίνησε «στα χαρτιά» από το 2008 και σήμερα έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

    Έτσι  η Αίγυπτος τείνει να γίνει το ενεργειακό HUB της Αφρικής, με την Ευρώπη να είναι ο αποδέκτης, μέσω υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται στη φίλη Αίγυπτο.

    Για να δούμε…

    Πώς έρχεται πιο  κοντά ο Πειραιάς με την Κίνα

    Προτεραιότητα αποκτούν τα μέλη  της Ένωσης  Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας  με τα κινέζικα ναυπηγεία για τη ναυπήγηση πλοίων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Lujiazui για χρηματοδότηση, μετά από την (διαδικτυακή) υπογραφή Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και της Shanghai Lujiazui Financial City Council.

    Η συμφωνία η οποία αποτελεί τον καρπό πολύχρονων προσπαθειών, στην ουσία φέρνει πιο κοντά δύο από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του Κόσμου τον Πειραιά και το Lujiazui.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του προέδρου του συμβουλίου του Lujiazui Financial City, o κ. Huang Hongyuan-Αντιπρόεδρος της τράπεζας Bank of Communications, και ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης-Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

    Γενναιόδωρο το πρόγραμμα stock option της Αlpha Bank

    Oλοκληρώνεται το πρόγραμμα stock options για τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 .

    H Tράπεζα για το σκοπό αυτό θα εκδώσει 0,7 εκατομμύρια νέες μετοχές οι οποίες θα διατεθούν προς 0,29 ευρώ.

    Το ποσό αγοράς των ανωτέρω μετοχών καταβλήθηκε σε μετρητά με τον αρμόζοντα τρόπο και ανήλθε συνολικά σε Ευρώ 203.227,07.

    Αρκετά ελκυστικό για ανταμοιβή απεδείχθη το πρόγραμμα αν συνυπολογιστεί ότι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό σήμερα κυμαίνεται στο 1,33 ευρώ.

    Να θυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας σε Β+ από Β, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση της ισχυροποιημένης κεφαλαιακής θέσης της Τραπέζης, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ποιότητας κερδοφορίας της και την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, ενώ προσθέτει ότι έχει μειωθεί το βάρος για τα κεφάλαια της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις..

    Έρχονται οι πρώτες εξαγορές για το VNK Capital

    Διπλό επενδυτικό χτύπημα από το VNK Capital του Βασίλη και Νέλλης Κάτσου.

    Μέσω εταιρειών στις οποίες έχει αποκτήσει σημαντικά μερίδια έρχονται οι πρώτες εξαγορές.

    Η πρώτη αφορά την εξαγορά εταιρείας προϊόντων ζύμης από την Παλίρροια Σουλιώτης με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται προς το τέλος του μήνα.

    Η δεύτερη είναι εκτός συνόρων και θα γίνει από την Cafetex του Γιάννη Μπενόπουλου.

    Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής στιγμιαίου καφέ στην Αγγλία, στην οποία η Cafetex θα αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή.

    Ηδη είναι σε εξέλιξη το due diligence και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο η συμφωνία εξαγοράς θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου.

    Και στις δύο περιπτώσεις τα deals, που ψήνονταν από καιρό θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών δίνοντας πρόσβαση και σε νέες αγορές.

    Ο ταλαντούχος επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος με όχημα το VNK Capital  στοχεύει στην ανάδειξη του ταλέντου που «κρύβουν» οι ελληνικές εταιρείες.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ  σε οργανισμούς, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την ενδυνάμωσή τους στη διεθνή αγορά.

    Άλλωστε το family fund της οικογένειας Κάτσου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα μετά από το  διπλό «χρυσό» deal της πώλησης της Pharmathen.

    Νέα πίστωση χρόνου για τους μνηστήρες του ΒΟΑΚ

    Νέα πίστωση χρόνου, τη δεύτερη κατά σειρά, δίνει το Υπουργείο Υποδομών στους ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση του Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ και η προθεσμία για την υποβολή σχολίων εκ μέρους των μέχρι στιγμής μνηστήρων παρατείνεται έως τις 20 Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για ένα έργο αξίας άνω του 1,7 δισ. Ευρώ, που οδεύει και αυτό προς την ολοκλήρωση της δημοπράτησης του, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται πως θα υποβληθούν στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα προσχέδια της σύμβασης βρίσκονται ήδη στα επιτελεία των μνηστήρων.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη μιλάω για το τρίτο και ακριβότερο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης το οποίο αφορά τη σύνδεση Χανιά-Ηράκλειο και Κίσσαμος-Χανιά, το οποίο εποφθαλμιούν προς το παρόν οι εξής μνηστήρες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 , Vinci,  ACCIONA CONCESIONES-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 , ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,67% 1,48 .

    Ωστόσο, δεν αποκλείω το γεγονός να δούμε και νέους παίκτες, καθώς ήδη η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00 υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, διεκδικεί δυναμικά τα έργα παραχωρήσεων, όπως έκανε ήδη με την Αττική Οδό και τη συνεργασία με τους Πορτογάλους Rubicone-Briza.

    Για να «μπει», ωστόσο στον διαγωνισμό θα πρέπει να «κουμπώσει» σε κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα, ενώ από την άλλη δεν αποκλείεται να δούμε συγχωνεύσεις ή και αποχωρήσεις.

    Το Colpo Grosso της MYTILINEOS

    Φίλοι αναγνώστες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάρει φωτιά.

    Οι επενδυτές που έχουν χάσει το ράλι της ανόδου πουλάνε όσες μετοχές έχουν ανέβει και αγοράζουν αυτές που έχουν μείνει πίσω.

    Τι είχες Γιάννη…Τι είχα πάντα…

    Τρανό παράδειγμα αυτής της επενδυτικής στρατηγικής είναι  πουλάμε Μυτιληναίο στα 24,5 ευρώ, επειδή «Σιγά που θα πάει, άντε μέχρι τα 30 ευρώ…» και αγοράζουμε οτιδήποτε άλλο που έχει μείνει πίσω.

    Η στήλη είναι πάρα πολύ χαρούμενη, γιατί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 , που την πίστεψε όσο κανείς άλλος από το 1,35 ευρώ, έκλεισε εχθές στα 2,18.

    Μια απόδοση της τάξης του 61,5%, ούτε σε 2 μήνες μέσα…

    NOT BAD AT ALL!!!

    Για να έχετε μία αίσθηση, η Πειραιώς στις 5 Δεκεμβρίου είχε κλείσει στα 1,2760 ευρώ και χθες  έκλεισε στα 2,18 ευρώ.

    Μία απόδοση της τάξης του 70,84% μέσα σε δύο μήνες.

    Απίστευτο κι όμως αληθινό.

    Για να έχετε μία αίσθηση αναλογικότητας, η MYTILINEOS, για να έχει μία απόδοση της τάξης του 70,4%, έπρεπε να είχε κλείσιμο πριν την άνοδό της στα 14,40 ευρώ.

    Για να γνωρίζετε, η MYTILINEOS είχε κλείσιμο στα 14,48 ευρώ στις 12 Απριλίου του 2021!!!

    Αυτό σημαίνει ότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια για να φτάσει η μετοχή στα 24,6 ευρώ.

    Ο Wiseman αυτήν τη στιγμή, θεωρεί απολύτως λογικές τις ρευστοποιήσεις που γίνονται στη μετοχή της MYTILINEOS.

    Γι’ αυτό και οι αγοραστές έχουν υπομονή, επιμονή και πειθαρχεία.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: H προσοχή στον FTSE 100

    Για να γνωρίζετε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει το COLPO GROSSO για την MYTILINEOS, το PROJECT FTSE 100.

    Η MYTILINEOS έχει βάλει στόχο το 2024 να μπει στον FTSE 100.

     Γι’ αυτό τώρα τρέχει διαγωνιστική διαδικασία με τις τέσσερις κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες την Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs.

    Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πάρει την δουλειά μία επενδυτική τράπεζα, τώρα την δουλειά θα μοιραστεί σε δύο επενδυτικές τράπεζες.

    Ο λόγος είναι ότι πολύ σωστά ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και η διοίκηση της MYTILINEOS αποφάσισε, ότι ο στόχος δεν είναι απλά να μπει στο FTSE 100 η MYTILINEOS που θα μπορούσε κάλλιστα να υλοποιήσει μία επενδυτική τράπεζα από μόνη της.

    Όμως, το ζητούμενο είναι η μελλοντική της επιτυχής πορεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Αυτό με απλά ελληνικά σημαίνει, ότι δεν είναι να πάει η μετοχή τώρα στα 33 με 35 ευρώ και μετά άντε γεια αλλά να φτιαχτεί υποδομή ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορεί να δει η μετοχή τα 60 ευρώ.

    Πάμε, όμως, τώρα στα καυτά ντεσού της διαδικασίας.

     

    Επιλέγει BOFA και CITI;

    Η επενδυτική τράπεζα που μπήκε με τα μπούνια είναι η Bank of America.

    Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Bank of America (BOFA) έχει απορροφήσει τη Merrill Lynch που έχει σαν σήμα της τον ταύρο.

    Η Merrill Lynch αμέσως έβαλε την μετοχή της MYTILINEOS σαν το τρίτο κορυφαίο της TOP PICK από όλες τις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί.

    Οι άνθρωποί της, είναι πολύ σοβαροί και ενστερνίζονται φουλ τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εταιρείας.

    Η Citigroup ως γνωστό είναι δίπλα στην εταιρεία MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια, την έχει στηρίξει πάρα πολύ και στα δύσκολα.

    Γι’ αυτόν τον λόγο η στήλη πιστεύει ότι έχει το προβάδισα.

    Τρίτη είναι η κορυφαία επενδυτική τράπεζα, η Goldman Sachs, η οποία θέλει να πάρει το αίμα της πίσω, διότι έμεινε εκτός από την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Τη δουλειά του Αεροδρομίου, την πήραν η Bank of America και η Morgan Stanley.

    Τέλος, αυτή που είναι πάρα πολύ ζεστή με το όλο project είναι η Morgan Stanley, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το desk του Λονδίνου αλλά και από αυτό της Νέας Υόρκης.

    Ο Head επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, έχει πιστέψει απόλυτα στο story και το διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το City του Λονδίνου, αρχές Μαρτίου θα έρθει στην Αθήνα και ο executive director του τμήματος ανάλυσης με έδρα το Λονδίνο, κύριος Ioannis Masvoulas να επισκεφθεί τη MYTILINEOS αλλά και το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

    Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά βλέπει και η Morgan Stanley την MYTILINEOS.

    Φίλοι αναγνώστες, για να γνωρίζετε, ο στόχος είναι με το που βγάλει η MYTILINEOS σε έντυπη μορφή, στις 9 Μαρτίου, τα αποτελέσματα του 2022 μετά από λίγο να έχουν κλειδώσει ποιες δύο επενδυτικές τράπεζες θα τρέξουν το project FTSE 100.

    Όπως μεταφέρουν οι ειδικοί στη στήλη, είναι ολοφάνερο ότι πλέον στην μετοχή εμπλέκονται πολύ μεγάλοι παίκτες.

    Οι οποίοι με χαρακτηριστική άνεση απορροφούν τις όποιες ρευστοποιήσεις στα ιστορικά υψηλά.

    Οι παρατηρητικοί τονίζουν ότι το buyback συνεχίζεται ανελλιπώς.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το buyback αγόρασε 15.000 μετοχές με μία μέση τιμή 24,6652 ευρώ.

    Να σας θυμίσουμε ακόμα, ότι ο  Executive Director της M RENEWABLES, κ. Νίκος Παπαπέτρου, αγόρασε στις 30 και 31 Ιανουαρίου 25.000 μετοχές με μία μέση τιμή 24,19 ευρώ.

    Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το μάζεμα που γίνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν γίνεται για να πάει η μετοχή μόνο στα 32 με 33 ευρώ, είναι για πολύ παραπάνω.

    Κατά την άποψη των ειδικών, αυτήν τη στιγμή η MYTILINEOS είναι η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών με το πιο δυνατό “πράσινο” story.

    Είναι το απόλυτο deep value και growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.