• ΑΓΟΡΕΣ

    Κορυφαία πηγή της ΤτΕ στο mononews: Στη συναλλαγή για την Attica Bank δεν θα λάβουμε υπόψη την παράλογη εκτίναξη της μετοχής

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Η άγρια κερδοσκοπία που ασκείται εδώ και μέρες με τη μετοχή της Attica Bank χτυπάει «καμπανάκι» και στην εποπτεύουσα τραπεζική αρχή, που είναι η τράπεζα Ελλάδος.

    Με συναλλακτικό όγκο που είναι τριπλάσιος της εξαιρετικά περιορισμένης διασποράς μετοχών (free float στο 1,99%) και με αξία συναλλαγών 10,5 εκατ. ευρώ στις 29 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, η κεφαλαιοποίηση της πολύπαθης τράπεζας από τα 102,6 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχτεί στα 486,7 εκαττ. ευρώ.

    Αποτίμηση εξωφρενική που επί της ουσίας τορπιλίζει την είσοδο του ιδιωτικού σχήματος των Εξάρχου, Μπάκου-Καϋμενάκη , μέσω της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης των 473,3 εκατ. ευρώ. Μια ΑΜΚ που τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί την ύστατη σανίδα σωτηρίας για την Attica Bank.

    Κορυφαία πηγή της Τ.τ.Ε αναγνωρίζοντας τις οξύτατες παρενέργειες που έχει δημιουργήσει η παράλογη άνοδος της αποτίμησης, δηλώνει στο mononews.

    «Θα φροντίσουμε η συναλλαγή να μην λάβει υπόψη της την εκτίναξη της τιμής της μετοχής. Η οποία και έχει συντελεστεί λόγω του πάρα πολύ περιορισμένου free float».

    H εν λόγω αναφορά καθιστά σαφές ότι όλο το κερδοσκοπικό παραφούσκωμα της αποτίμησης της Attica Bank, βγαίνει από την «εξίσωση» της συμφωνίας εισόδου στην τράπεζα του νέου ιδιώτη επενδυτή.

    Η ίδια πηγή της Τ.τ.Ε αποφεύγει να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς είναι ακόμη υπό συζήτηση ο «οδικός χάρτης» της συναλλαγής.

    Εάν δηλαδή θα υπάρξει αγορά μετοχών που κατέχονται από υφιστάμενο μέτοχο, εάν θα γίνει παραχώρηση δικαιωμάτων προτίμησης ή ενδεχομένως και κάποια άλλη κίνηση.

    Είναι προφανές ότι στην ατζέντα της ΤτΕ υπάρχουν σχέδια επαφών με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για τη συμφωνία με φόντο την ΑΜΚ στηνAttica Bank.

    Στέλνοντας παράλληλα το ηχηρό μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει μέρος των εξελίξεων που σηματοδοτούνται στην τράπεζα, το κερδοσκοπικό παίγνιο.

    Αναστολή μετοχής για να μην τορπιλιστεί η συμφωνία

    Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η ΤτΕ «καίει» το…χαρτί των κερδοσκόπων, το κεντρικό και ουσιώδες ερώτημα παραμένει ανοικτό.

    Μπορεί να συναινέσει ο ιδιώτης επενδυτής να βάλει τα λεφτά του σε μια προβληματική τράπεζα, η οποία χρηματιστηριακά… κυβερνάται απροκάλυπτα από τη μειοψηφία του 2% που πάει όπου θέλει την τιμή της μετοχής και συνεπώς και την αποτίμηση ολόκληρης της τράπεζας;

    Καθώς στην προκειμένη περίπτωση το σχήμα των Εξάρχου, Μπάκου-Καϋμενάκη ελέγχει και την εισηγμένη Ιντρακάτ, η πλάστιγγα της απάντησης γέρνει καταφανώς προς το όχι.

    Την ίδια στιγμή μετέωρο παραμένει το ερώτημα για το τι τελικά θα πράξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με Πρόεδρο τη Βασιλική Λαζαράκου.

    Προκαλεί εντύπωση το γεγονός γιατί εξ αρχής δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από την εποπτική αρχή, ή ακόμη και από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου που επίσης μπορεί να ζητήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης μιας μετοχής.

    Εξ ίσου αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μετοχή της Attica Bank τόσο μικρή ελεύθερη διασπορά «παίζει» ελεύθερα στην αγορά, χωρίς καν να έχει μεταταγεί στην κατηγορία της επιτήρησης.

    Πηγές της αγοράς διαβλέπουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα και κάτω από αυτές τις συνθήκες φαντάζει μονόδρομος η αναστολή διαπραγμάτευσης.

    Κίνδυνος να πέσει στα βράχια η τράπεζα εάν…

    Εάν αυτό δεν συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση, τότε μάλλον θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου.

    Με άμεσο κίνδυνο της απόσυρση του ενδιαφέροντος από το σχήμα των ιδιωτών επενδυτών και την συνακόλουθη πορεία της τράπεζας προς τα βράχια… Διότι επί του παρόντος η ΑΜΚ είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας για την Attica Bank.

    Toυλάχιστον σε ότι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται ότι διαχρονικά λειτουργούν διαφορετικά μέτρα και σταθμά, αναφορικά με τις αναστολές διαπραγμάτευσης «επίμαχων» μετοχών.

    Σε άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται τίποτε, ενώ σε άλλες εξαντλείται η αυστηρότητα.

    Όπως για παράδειγμα είχε γίνει προ ετών με τη μετοχή των Πλαστικών Κρήτης που λόγω της απαγωγής του βασικού μετόχου, είχε μείνει ‘’παγωμένη’’ για έξι ολόκληρους μήνες.

    Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία λειτουργούσε κανονικά.

    Στην Attica Bank ποσοστό 69,5% ελέγχεται σήμερα από το Τ.Χ.Σ.

    Το ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) κατέχει το 20,11% έχοντας προσαρτήσει και το μερίδιο της Ellington, η οποία αποχώρησε.

    Ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο του σχήματος της Τhrivest (Εξάρχου, Μπάκος-Καϋμενάκης).

    Εάν στους υφιστάμενους συσχετισμούς των μετοχικών δυνάμεων προστεθεί και το 8,4% που είναι στο χαρτοφυλάκιο του e- ΕΦΚΑ, τότε οι «κλειδωμένες» μετοχές της τράπεζας αντιστοιχούν στο 98,01% του συνόλου.

    Δηλαδή στην ελεύθερη διασπορά (free float) είναι μόλις το 1,99%.

    Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 29.764.000 μετοχές.

    Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή έχει φύγει από τα 0,0686 ευρώ και μετά από ράλι ανόδου 366,5% έχει φτάσει τώρα στα 0,32 ευρώ.

    Με συναλλακτικό τζίρο 10,5 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει αυξηθεί κατά 384,1 εκατ. ευρώ.

    Μέσα σε διάστημα 29 συνεδριάσεων η αξία των μετοχών του Τ.Χ.Σ έχει αυξηθεί κατά…266,9 εκατ. ευρώ, του ΤΜΕΔΕ κατά 77,2 εκατ. ευρώ και του e- ΕΦΚΑ κατά 32,3 εκατ. ευρώ περίπου.

    Χωρίς μάλιστα κανένας εξ αυτών να έχει κουνήσει το δακτυλάκι του.

    Το έχουν πράξει αυτό οι κερδοσκόποι τα κίνητρα των οποίων είναι άγνωστα, όπως άγνωστο είναι και το ενδεχόμενο της…πατρωνίας τους από κάποιο «σκοτεινό κέντρο».

    Το να τους ήρθε η επιφοίτηση να «τρέξουν» τη μετοχή χωρίς να φοβούνται το ρίσκο, δεν αντέχει στην κοινή λογική.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιος θα βάλει τέλος στη χρηματιστηριακή… πυραμίδα με τη μετοχή της Attica Bank; Τι θα κάνει η Βασιλική Λαζαράκου;



    ΣΧΟΛΙΑ