• Για ποιον λένε ότι έστησε την πυραμίδα της Αττικής, το ράλι των μετοχών πριν τις εκλογές, οι νέες business της IDEAL και τα παρασκήνια της Γραμμής 2 του Μετρό

    Θέμα ολίγων εβδομάδων είναι από ότι φαίνεται οι αποκαλύψεις πέριξ της «εγκληματικής συμμορίας» που έστησε το παιχνίδι στην Τράπεζα Αττικής.

    image

    Ποιοι έστησαν την πυραμίδα στην Τράπεζα Αττικής

    Θέμα ολίγων εβδομάδων είναι από ότι φαίνεται οι αποκαλύψεις πέριξ της «εγκληματικής συμμορίας» που έστησε το παιχνίδι στην Τράπεζα Αττικής.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Δευτέρα έχει κινηθεί προκειμένου να βρει τα φυσικά πρόσωπα που έστησαν το παιχνίδι για λογαριασμό του ανθρώπου που είχε κάθε συμφέρον να εκτιναχθεί στα ύψη η αξία της Τράπεζας και να αποκομίσει όσον τον δυνατόν περισσότερα οφέλη.

    Το ζήτημα είναι ότι τον ξέρουν άπαντες αλλά ο ίδιος δεν έχει βγει να το διαψεύσει η να το επιβεβαιώσει

    Μέγα ζητούμενο είναι επίσης ποιος ειδικός – χρηματιστής  έστησε την πυραμίδα.

    Από τις τακτικές των αγορών και των πωλήσεων όλον τον προηγούμενο μήνα οι ειδικοί που θυμούνται τα κόλπα του 1999, ένα έχουν να πουν.

    Ότι τους θυμίζει τακτικές που εφάρμοζε ένας μεγάλος τζογαδόρος εκείνης της εποχής το επίθετο του οποίου  είναι ακριβώς το ίδιο με κορυφαίο πολιτικό της Ελλάδας.

    Προσοχή όμως.

    Είναι απλή συνωνυμία.

    Χθες η μετοχή στο χρηματιστήριο βούλιαξε για μια ακόμα φορά και έκλεισε στο -30%.

    Αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα που πόνταρε στην μετοχή εσύ χάσει μέσα σε δυο συνεδριάσεις 60%.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτός από την έφοδο που έκανε σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές, έστειλε και επιστολές σε εταιρείες που έχουν βρει οτι κωδικοί που είχαν αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές μέσα στην ίδια ημέρα.

     

     

    ΤΙΤΑΝ: Οι απορίες για το μέρισμα παραμένουν

    Ρώτησαν οι θεσμικοί επενδυτές χθες τον κ. Μιχάλη Κολακίδη της Τιτάν στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας.

    Θα είναι λίγο καλύτερο από πέρσι… Ποιο μέρισμα;

    Επιστροφή κεφαλαίου 50 λεπτά έκανε απ’ ότι θυμάμαι.

    Που είναι και αφορολόγητα.

    Όλοι δουλεύουν για το μεγάλο αφεντικό τον κ. Παπαλεξόπουλο που έκανε και αύξηση στον εαυτό του πέρσι 35 χιλιάδες ευρώ.

    Από 200.000 ευρώ ο μισθός του ανέβηκε στα 235.000 ευρώ.

    Άρα λοιπόν, θα γίνει και πάλι επιστροφή κεφαλαίου λίγο καλύτερη από πέρσι;

    Ή το μέρισμα που θα δοθεί θα είναι λίγο καλύτερη από την επιστροφή κεφαλαίου;

    Οι απορίες παραμένουν…

     

     

    Γιατί στις εκλογικές χρονιές η αγορά κάνει ράλι

    Σε 5 μετοχές ποντάρει για το 2023 η AXIA Ventures.

    Όπως σημειώνει σε χθεσινό report της, η εγχώρια αγορά γνώρισε ήδη ένα δυνατό ξεκίνημα, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να έχουν καταγράψει υψηλές επιδόσεις, με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο (άνοδος 20% τον Ιανουάριο του 2023, περαιτέρω δυναμική τον Φεβρουάριο).

    Οι προσδοκίες της Axia έγκειται στο ότι οι αποδόσεις των εταιρειών θα βελτιωθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα χάρη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται.

    Από την άλλη, οι εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια και μεταβλητότητα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι κατά τις τελευταίες δέκα εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών τείνει να κλείνει τη χρονιά υψηλότερα (8 στα 10 χρόνια).

    Εν κατακλείδι, για το 2023, οι κορυφαίες επιλογές της είναι: η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,55 , η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 , η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,18% 10,91 , ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,37% 16,15 και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 3,35% 16,06 , οι οποίες αναμένει να δημιουργήσουν μια σχετική και μια απόλυτη υπεραπόδοση.

    Επιπλέον, στο σύνολο των μετοχών που καλύπτει, διατηρεί στη λίστα παρακολούθησης ορισμένους συγκεκριμένους τίτλους που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να υπεραποδόσουν σημαντικά στη βάση των στρατηγικών ανάπτυξης και της εμβέλειας στην αγορά.

    Υπό αυτό το πρίσμα ξεχωρίζει τη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62  (μια εταιρεία με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στη βάση του στρατηγικού της πλάνου στην ενέργεια και τη μεταλλουργία), τη Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,79% 26,50 (μια εταιρεία λιανικής που αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και καθώς επεκτείνει και ωριμάζει τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία) και τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,74% 8,19 (ένα σύνθετο διυλιστήριο με υψηλή μερισματική πολιτική που επίσης μεταβαίνει προς το τμήμα της «πράσινης» ενέργειας).

    Οι νέες business της IDEAL

    Στην ADACOM, θυγατρική της IDEAL Holdings, κατακυρώθηκε από την ΚτΠ, έργο για την ασφάλεια πληροφοριών στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ II.

    Χθες η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα 3,80 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ.

    Η ADACOM, θυγατρική της IDEAL Holdings, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Επόπτης Ασφάλειας και Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) του Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».

    Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες και η κατακύρωση έγινε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

    Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    – την «από-άκρη-σε-άκρη» διαμόρφωση και εφαρμογή μιας πολιτικής ασφάλειας για το υπό υλοποίηση δίκτυο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές

    – τον συνεχή έλεγχο της ασφάλειας του συνόλου των αγαθών του δικτύου αυτού

    – την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης των περιστατικών ασφάλειας για την ανίχνευση και την απόκριση έναντι σε κάθε απειλή

    – την ολοκληρωμένη υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής και του Φορέα Λειτουργίας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, στη διαχείριση και στον έλεγχο της ασφάλειας του παραπάνω δικτύου, καθώς και

    – τη διάθεση και λειτουργία μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διακυβέρνησης, επικινδυνότητας και συμμόρφωσης μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η διαχείριση και ο έλεγχος της ασφάλειας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

    Μέσα από το έργο αυτό, η ADACOM AE θα αποτελέσει τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή και Σύμβουλο Ασφάλειας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

    Η δέσμευση της Αθηνάς Χατζηπέτρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

    Μπορεί να χάσαμε την Αγροτική Τράπεζα μετά την συγχώνευση της με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 , όμως το κενό που δημιουργήθηκε στην χρηματοδότηση των αγροτών φαίνεται ότι φιλοδοξεί να καλύψει η Αθηνά Χατζηπέτρου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    Έτσι για πρώτη φορά η Τράπεζα θα προσφέρει χαμηλότοκα μικρό δάνεια σε αγρότες και αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις για μικρές επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, ενώ η ίδια εκπληρώνει τη σχετική υποχρέωση  που είχε αναλάβει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

    Εφόσον λοιπόν είναι επιλέξιμοι, δηλαδή το όνομα τους δεν βρίσκεται στη μαύρη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΊΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από την ιστοσελίδα της Τράπεζας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

    Τα δάνεια θα κυμαίνονται από 3.000 έως 25.000 ευρώ και θα  συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών.

    Μετεξεταστέες οι τράπεζες στις ψηφιακές  υπηρεσίες 

    Άστραψε και βρόντηξε χθες η  πρόεδρος του ΣΕΠΕ  (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος) Γιώτα Παπαρίδου, κατά των τραπεζών κατηγορώντας τες ότι έχουν μείνει στις ψηφιακές τους υπηρεσίες.

    Σε μία εποχή που πλέον όλα σχεδόν γίνονται ψηφιακά,  οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω όπως είπε αναγκάζοντας τους πελάτες τους να τρέχουν σε δικηγόρους για μία υπογραφές κλπ, σε διαδικασίες που είναι από τη φύση τους σχετικά απλές.

    Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί.

    Μιλώντας για τους διαγωνισμούς που τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας η κ. Παπαρίδου είπε ότι με τους ρυθμούς που  προχωράνε, αφού παρουσιάζονται δυσκολίες και αγκυλώσεις, δύσκολα θα προλάβουν τα χρονοδιάγραμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Όπως είπε σαρκαστικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε την Πυθία να μας πει ποτέ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να γίνουν τα έργα.

    Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο.

     

    Το στοίχημα του Γιάννη Ξιφαρά για την πλήρη ψηφιοποίηση του Υπ.  Μεταφορών 

    Δεν ξέρω αν είναι υψηλού ρίσκου, πάντως το στοίχημα που έχει βάλει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, είναι να έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το Υπουργείο ως το 2027.

    Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας χθες στην εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προόδου κάτι που βγαίνει προς τα έξω και γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες.

    Όπως ανέφερε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πλέον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάθε 2 μήνες βγάζει μια καινούργια εφαρμογή, η οποία κάνει τη ζωή των πολιτών πολύ ευκολότερη σε σχέση με παλιότερα.

    Όλο αυτό αποτελεί σημαντικά μικρά βήματα κάθε φορά, κάτι που οδηγεί σε μεγάλα πράγματα είπε χαρακτηριστικά.

    Για τα νέα σχέδια που υλοποιούν τα δύο υπουργεία, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν, δρομολογούνται.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή για την ταξινόμηση των εισαγομένων οχημάτων στην Ελλάδα, στην οποία θα φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά των μεταχειρισμένων οχημάτων, βοηθώντας τους πολίτες να προχωρήσουν στην αγορά τους.

    Επίσης έδωσε πληροφορίες για νέο έργο που έρχεται, στο οποίο ο πολίτης θα έχει από το κινητό εισιτήριο για να κυκλοφορεί σε όποιο μέσο θέλει μέσα στην ημέρα.

    Ξενοδοχείο στις παλιές φυλακές Κασσάνδρας;

    Έτοιμο να ρίξει στην αγορά την έκταση των 915 στρεμμάτων των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας στη Χαλκιδική είναι το ΤΑΙΠΕΔ, που αναζητά νομικό σύμβουλο για να εκκινήσει το διαγωνισμό.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιαυτολογικού ενδιαφέροντας καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής από το Sani Resort» ενώ το χωρίζει απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα», αλλά και από τα πεντάστερα Αegean Melathron Thalasso Spa Hotel, Posidi Holidays Resort & Suites Hotel, Theophano Imperial Palace Hotel και Potidaia Istion Club.

    Αποτελείται από δύο αυτοτελή γειτονικά οικόπεδα επιφάνειας 642.280 τ.μ. το βόρειο και 273.651 τ.μ. το νότιο.

    Έχει βέβαια κι αυτό την ιστορία του, αφού την πώληση επιχείρησαν να μπλοκάρουν  οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

    Προσέφυγαν στο ΣτΕ, καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ «εκχωρεί έκταση 915 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης και αξιοποιούμενης γης, της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής», με τις «επίμαχες εκτάσεις να αποτελούν διακαή πόθο για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα».

    Δια της πλαγίας οι παρατάσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό

    Παρατάσεις της πλαγίας αντιλαμβάνομαι ότι  έχουν καταφέρει να πετύχουν  οι μεγάλοι κατασκευαστές για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, καθώς η Αττικό Μετρό Α.Ε. αποφάσισε τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 23 Φεβρουαρίου για τις 10 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ο λόγος για την παράταση αυτή είναι το γεγονός ότι έγιναν αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους μνηστήρες ώστε να ετοιμάσουν όσο το δυνατόν πιο άρτιες προσφορές.

    Από ότι μαθαίνω, ωστόσο, η εταιρεία δέχθηκε πιέσεις από τους Ομίλους που θέλουν να κάνουν την παρθενική τους είσοδο στα έργα Μετρό, καθώς έχει καταστεί πλέον σαφές ότι αφήνουμε πίσω μας τα μεγάλα οδικά έργα και στρεφόμαστε σε πιο «πράσινα», όπως ο σιδηρόδρομος και το Μετρό.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν τα «ντε σου» του διαγωνισμού  μου λένε ότι υπήρχαν αντιδράσεις σχετικά με τη δάνεια εμπειρία των ενδιαφερομένων.

    Ετσι προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσφυγές και ενστάσεις όπως έγινε πρόσφατα στον διαγωνισμό για τη συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η Αττικό Μετρό Α.Ε. προχώρησαν  στις απαραίτητες αλλαγές.

    Εναλλακτικά  οι μόνοι εγχώριοι Όμιλοι που θα μπορούσαν να κτυπήσουν το έργο αξίας 700 εκατ. Ευρώ θα ήταν ο ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,96% 1,39 και ο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 που έχουν αναλάβει τα βασικά έργα και τις επεκτάσεις αντίστοιχα για το Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Κοίτα φίλε μου τι γίνεται στη γειτονική Βουλγαρία…

    Διαβάζω ότι ο πρώην υπουργός ενέργειας της γειτονικής Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικολόφ, ο αναπληρωτής του, Νταναΐλ Νικολόφ και ο πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας, Λιουντμίλ Γιότσοφ πάνε φουλ να παραπεμφθούν για κακούργημα.

    Ο λόγος; Παρά τις κοινοτικές και εθνικές απαγορεύσεις, έκαναν «μεταμφιεσμένες» εισαγωγές ρωσικού αερίου, από ιδιωτική εταιρία, λέγοντας πως δεν γνωρίζουν αλλά και δεν ενδιαφέρονται για την προέλευση του συγκεκριμένου επίμαχου αερίου.

    Το θέμα ανακάλυψαν οι Μυστικές Υπηρεσίες της γειτονικής χώρας και αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω άλλων μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένης της MET Energy, διευθυντής της οποίας ήταν προηγουμένως ο Λιουντμίλ Γιότσοφ.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο novinite, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο Νικολόφ και ο αναπληρωτής του και ο Γιότσοφ άφησαν σκόπιμα τη χώρα χωρίς εναλλακτικές προμήθειες, ώστε να μπορέσουν να συνάψουν συμβάσεις με την ιδιωτική εταιρεία, η οποία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από την Gazprom.

    Τα διαβάζω και …μένω έκπληκτος! Μα καλά γίνονται τέτοια πράγματα σε γειτονικές χώρες;

    Ευτυχώς που στην όμορφη Ελλάδα μας γίνονται όλα νόμιμα, καθαρά και χωρίς …μεταμφιέσεις.

    Είμαι μάλιστα σίγουρος πως το …ινδικό αέριο που εισάγουν κάποιοι εγχώριοι, έχει αντληθεί στα περίχωρα της Βομβάης (Mumbai διεθνώς) άσχετα εάν η τεράστια ασιατική χώρα δεν παράγει ούτε εξορύσσει αέριο.

    Το πως ορισμένοι αετονύχηδες βαφτίζουν το αγνώστου προελεύσεως (αλλά όλοι είναι σίγουροι, ρωσικό 100%) αέριο ως προϊόν Νέου Δελχί, είναι άλλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας.

     

    Αντίο στον Κώστα

    Ημέρα θλίψης σήμερα για τα Αττικά Πολυκαταστήματα.

    Αποχαιρετούν ένα από τα πιο βασικά στελέχη τους τον Κώστα Γραφιαδελη.

    Ο Κώστας άνθρωπος με σπάνιο ήθος συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας.

    Συλλυπητήρια ….

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.