• Ο ικανός Άδωνις στο Υγείας, η μεγάλη βουτιά της ΑΒΑΞ και ο ΟΠΑ αναλυτής της Optima, η Κάλι Τουρνικιώτη και η κερδοσκοπία, η νέα δωρεά του Μυστακίδη, και ένα quiz με υπουργικές γκρίνιες

    Δεν ξέρω πόσο αύξησε τελικώς τα περιθώρια κέρδους η ΑΓΗΝΩΡ του Ομίλου Τουρνικιώτη, όμως τα κέρδη της τουλάχιστον το 2022 δεν πήγαν και τόσο καλά

    image

    Ο ικανός Άδωνις ξανά στο Υγείας

    Η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το Υγείας, δημιουργούσε όπως αναμενόταν, ένα κενό στο συγκεκριμένο υπουργείο.

    Τα κρίσιμα θέματα στον χώρο της υγείας, είναι πολλά και διαχρονικά και ο πρωθυπουργός ήθελε έναν πολιτικό προϊστάμενο που ξέρει τα προβλήματα και μπορεί να επιβληθεί.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, και μάλιστα έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο, κρίθηκε κατάλληλος και με την απαραίτητη εμπειρία να επιστρέψει για να «συμμαζέψει» τα θέματα που αφορούν τα νοσοκομεία, πολλά κρούσματα αποτυχημένης διοίκησης σε δομές υγείας, σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα, «γκρίνιες» από τις επιχειρήσεις του χώρου του φαρμάκου, αλλά και την έξαρση των ιώσεων που δοκιμάζει για ακόμη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Ο πρωθυπουργός θέλει από τον νέο υπουργό να «σπάσει αυγά» και να επαναφέρει ένα κλίμα ομαλότητας στα νοσοκομεία, με καλυτέρευση της καθημερινότητας των ασθενών.

    Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κρίθηκε πετυχημένος στο υπουργείο Εργασίας.

    Ενδεχομένως, η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χαροποίησε με κάποιο τρόπο την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία φέρεται να μην είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Υγείας.

     

    Μητσοτάκης: Δεν εμπιστεύεται ή δεν έχει ικανούς; 

    Πάντως, αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια παρατήρηση ως προς τον μίνι ανασχηματισμό ή τις «μικρές διορθωτικές κινήσεις», είναι ότι το Μαξίμου δείχνει να μην εμπιστεύεται πολλά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται για μια κυβέρνηση που έχει 158 βουλευτές.

    Δείχνει να μην έχει «πάγκο» και να προχωρά σε μετακινήσεις υπουργών που εμπιστεύεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Ο Πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

    Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».

     

    Η βουτιά της ΑΒΑΞ και ο ΟΠΑ αναλυτής της Optima 1

    Φίλοι αναγνώστες, χθες ο wiseman, ασχολήθηκε με τη μετοχή της ΑΒΑΞ και τον αναλυτή της Optima, ο οποίος σε Report που εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2023, έδωσε τιμή – στόχο τα 2,79 ευρώ.

    Από την ημέρα της δημοσίευσης του report έως και προχθές Τρίτη, η μετοχή της ΑΒΑΞ έχει πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 32%.

    Μια ημέρα πριν τη δημοσίευση του report, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου, η τιμή της μετοχής ήταν στα 1,39 ευρώ.

    Προχθές Τρίτη, έκλεισε στα 1,84 ευρώ.

    Όμως, χθες Τετάρτη, η μετοχή βούτηξε κατά 6,33% και έκλεισε στα 1,716 ευρώ, τη στιγμή που ο γενικός δείκτης έχασε 0,48%.

    Ο λόγος;

    Προφανώς, η εμπεριστατωμένη αρθρογραφία του χθεσινού wiseman, ότι η ΑΒΑΞ σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή στην τιμή των 1,84 ευρώ, είναι μια πανάκριβη μετοχή, εάν συγκριθεί με τις ομοειδείς εταιρείες της Ευρώπης.

    Δηλαδή εάν είναι πανάκριβη στα 1,84-1,86 ευρώ, τότε στα 2,79 ευρώ που μας δίνει τιμή στόχο ο αναλυτής τι θα είναι;

    Φούσκα;

    Επίσης, ο αναλυτής, παρόλο που η ΑΒΑΞ χάνει την Αττική Οδό στα τέλη του 2024, δηλαδή την πεμπτουσία της κερδοφορίας για την εισηγμένη, εν τούτοις μας λέει όλα καλά.

    Κανένα πρόβλημα απολύτως!!!

    Για να καταλάβετε πόσο ερασιτεχνικό ήταν το περιεχόμενο του report του αναλυτή της OPTIMA, δεν έγραφε πουθενά πόσο αποτιμώνται σήμερα οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η γαλλική VINCI που την ξέρουν οι Έλληνες, καθώς κάνει δουλειές και στη χώρα μας.

    Και δεν έκανε καμία σύγκριση έτσι ώστε να καταλάβουν και οι εξειδικευμένοι προφανώς αναγνώστες, εάν η μετοχή της ΑΒAΞ είναι φθηνή ή ακριβή.

    Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μέγα λάθος του αναλυτή της OPTIMA, ο οποίος έχει κάνει τις σπουδές του σε ελληνικό πανεπιστήμιο και για την ακρίβεια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έχει Master σε accounting και finance).

    Σύμφωνα με την QS (η Quacquarelli Symonds είναι μια βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο) για το 2023 -2024, το ΟΠΑ βρίσκεται στη θέση 901-950.

    Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή.

    Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σας πούμε ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 444η  θέση και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στην  534η θέση.

    Ανεξάρτητα τι σπουδές έχει κάνει ο κάθε αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του, όταν βάζει τη σφραγίδα του σε τέτοιους είδους αναλύσεις, οφείλει να είναι προσεκτικός.

    Αναλύσεις, με κύρος και βαρύτητα, χωρίς να περιλαμβάνεται ο ανταγωνισμός και δη κάποιες εκ των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, δεν υπάρχουν.

     

    Η βουτιά της ΑΒΑΞ και ο ΟΠΑ αναλυτής της Optima 2

    Εμείς απλά για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη θα επαναλάβουμε τι γράψαμε χθες στον WISEMAN.

    «Στα 1,86€ ο ΑΒΑΚΑΣ έχει μια αποτίμηση 268,43 εκατ. ευρώ.

    Ο αναλυτής της Optima περιμένει ότι το 2023 η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 θα έχει καθαρό δανεισμό 301,35 εκατ. ευρώ και EBITDA της τάξης των 48,45 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή φίλοι αναγνώστες, στα 1,86€ ο ΑΒΑΚΑΣ παίζει με ένα EV/EBITDA 2023e = 11,76.

    Τσάμπα πράγμα.

    Ο αναλυτής της Optima θα γίνει περιζήτητος στις ευρωπαϊκές κατασκευαστικές για να τις αποτιμάει.

    Προσέξτε κιόλας.

    Η ΑΒΑΞ, στο τέλος του 2024 χάνει και την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, την πραγματική γκανιότα δηλαδή.

    Φυσικά, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι θα καθυστερήσει η υπογραφή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έτσι θα συνεχίσει να πληρώνεται ο ΑΒΑΚΑΣ.

    Η ωμή πραγματικότητα όμως είναι ότι την έχασε την γκανιότα.

    Δεν είναι τυχαίο, όμως, άλλωστε ότι στο report για τον ΑΒΑΚΑ η Optima δεν αναφέρει πουθενά με τι EV/EBITDA παίζουν οι ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες.

    Εάν το έβαζε θα καταλαβαίνατε το πόσο πανάκριβος είναι ο ΑΒΑΚΑΣ με όρους EV/EBITDA.

    Επειδή μας αρέσει, όμως, να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο αναλυτής της Optima περιμένει ότι ο ΑΒΑΚΑΣ το 2024 θα εμφανίσει EBITDA 62,928 εκατ. ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 344,942 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή στα 1,86€ κάποιος αγοράζει τον ΑΒΑΚΑ με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2024e = 9,74.

    Καλά κάνει.

    Γιατί να αγοράσει π.χ. τη Vinci που παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2024e = 6,64 αφού υπάρχει ο ΑΒΑΚΑΣ;»

    Αυτά!!!

     

    AEGEAN AIR: Κερδοσκοπία;

    Φίλοι αναγνώστες, από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, στις 8 γίνεται κανονική υποτιμητική κερδοσκοπία στο call auction στην Aegean airlines ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14

    Τρανό παράδειγμα η συνεδρίαση στις 2 Ιανουαρίου που η μετοχή όλη την ημέρα είχε κάνει χαμηλό 11,38 ευρώ και έκλεισε σε τιμή πολύ χαμηλότερη, δηλαδή στα 11,36.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση πάλι το ίδιο πήγε να γίνει, απλώς αυτή την φορά οι αγοραστές είπαν «enough is enough».

    Φυσικά οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι μεγάλες και πρέπει να κάνει συνεχώς ελέγχους.

    Βασικός ρόλος της επιτροπής και προσωπικά της προέδρου, κ. Βασιλικής Λαζαράκου είναι η προστασία του επενδυτικού κοινού.

    Στην εποχή του AI, το να βρεις ποιος προσπαθεί να κερδοσκοπήσει σε μια μετοχή είναι υπόθεση ενός λεπτού… όχι παραπάνω.

     

    Η ικανή Δόμνα και η Ιωάννα Λυτρίβη

    Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ανώτατη Παιδεία και τις αλλαγές που θα φέρει η Κυβέρνηση με τον Νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, επιστρέφει στο Υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά ως υφυπουργός, η Ιωάννα Λυτρίβη.

    Η Ιωάννα αποτελεί αναμφίβολα το νέο πρόσωπο του «μίνι ανασχηματισμού» στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως είναι μία παλιά γνώριμη του Υπουργείου Παιδείας.

    H προκάτοχος της, Δόμνα Μιχαηλίδου μετά την αναβάθμιση της σε υπουργό Εργασίας, αποτελεί την πρωταγωνίστριά του.

    Η Λυτρίβη διετέλεσε επί περίπου τέσσερα χρόνια πρόεδρος στον Εθνικό  Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ) στον οποίο εργάστηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαδικασίας πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα.

    Με αρκετά εφόδια λοιπόν, αναλαμβάνει το νέο της πόστο με συναφές αντικείμενο την επαγγελματική κατάρτιση.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΑΕΙ, αποτελούν το «πετράδι του στέμματος» για το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Και τούτο διότι μπορεί στα χαρτιά να υπάρχει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων, όμως στην πράξη αυτά έχουν αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές.

    Τώρα όσον αφορά τη νέα υφυπουργό, ο Wiseman εγκαίρως είχε διαγνώσει το ταλέντο της, και στις 12 Δεκεμβρίου σας είχε ενημερώσει για τη «διακομματική αποδοχή της Ιωάννας Λυτρίβη» μετά από μία αξιοπρόσεκτη εμφάνιση που είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα στο βήμα της Βουλής.

    Πλέον ως υφυπουργός της Κυβέρνησης δεν θα στοιχημάτιζα ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει την ίδια αποδοχή, αλλά στη ζωή και κυρίως στην πολιτική, ποτέ δεν λείπουν οι εκπλήξεις.

     

    Κάλι Τουρνικιώτη: Το μεγάλο πρόστιμο

    Δεν ξέρω πόσο αύξησε τελικώς τα περιθώρια κέρδους η ΑΓΗΝΩΡ του Ομίλου Τουρνικιώτη, η εταιρεία που της επιβλήθηκε το πρόστιμο των 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως τα κέρδη της τουλάχιστον το 2022 δεν πήγαν και τόσο καλά.

    Βέβαια θα μου πείτε ότι οι «λαθροχειρίες» για τις οποίες κατηγορείται  από το Υπουργείο, έγιναν το 2023, όμως μερικές φορές η ιστορία διδάσκει.

    Πάντως, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας το 2022, ήταν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ (από 2 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2021) σε ένα τζίρο 44 εκατ. ευρώ!

    Αν βρίσκετε ότι τα κέρδη ήταν περιορισμένα σε σχέση με τον τζίρο της εταιρείας, η εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης, τα οποία ανήλθαν στα  7,24 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 5,82 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 24,4% ως αποτέλεσμα των αυξημένων αμοιβών προσωπικού, αμοιβών συνεργατών και των συναλλαγματικών διαφορών.

    Να σας ενημερώσω ότι την εταιρεία την τρέχει η κυρία Καλλιόπη Τουρνικιώτη, μετά την παραίτηση του Νικολάου Κόκκορη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, για προσωπικούς λόγους.

    Τώρα όσον αφορά στη «μηχανή» που είχαν στήσει για να εκμεταλλευτούν το επιδοτούμενο πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές σε 54 κωδικούς, με αποτέλεσμα το περιθώριο κέρδους στα συγκεκριμένα προϊόντα να αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα του 2021.

    Από τη μεθόδευση αυτή, εκτιμάται ότι το όφελος της εταιρείας ανήλθε στα 300.000 ευρώ, γεγονός που εξηγεί και το διπλασιασμό του στο πρόστιμο των 600.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία.

    Να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είχε επιβληθεί πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους των συγκεκριμένων προϊόντων.

     

    Λάμδα: Ράλι μέσα στο 2024;

    Μια μετοχή που έχει αρχίσει να αιφνιδιάζει ευχάριστα είναι της LAMDA DEVELOPMENT.

    Μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, η μετοχή κατάφερε προς τα τέλη Δεκεμβρίου να σπάσει με δύναμη την κρίσιμη στήριξη των 6,70 ευρώ.

    Χθες, έκλεισε στα 7,13 ευρώ με κέρδη 2,44% και μικρό όγκο  συναλλαγών πέριξ των 146.000 τεμαχίων.

    Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η μετοχή πλέον έχει δυναμική ενόψει και της εισαγωγής της  θυγατρικής της LAMDA MALL στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Μάλιστα χθες, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Malls κατά €38.300.000 μέσω της ακύρωσης 38.300.000 μετοχών με σκοπό την επιστροφή ισόποσου κεφαλαίου σε μετρητά στην Lamda Development.

    Εμείς να θυμίζουμε ότι τα 6,70 ευρώ ήταν η τιμή που έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2019.

    Έκτοτε είναι γεγονός ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές και μεγάλοι ιδιώτες έμειναν εγκλωβισμένοι στη μετοχή σε αυτή την τιμή, χάνοντας προφανώς το ράλι άλλων μετοχών εντός του 2023.

     

    Πετρόπουλος: Νέα ήττα – Προς πώληση η εταιρεία;

    Την ίδια ώρα που η μετοχή της Πετρόπουλος ΑΕΒΕ διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή στα 9,60 ευρώ, η εισηγμένη δέχεται νέο πλήγμα.

    Προφανώς πρόκειται για μια ήττα για το δίδυμο της διοίκησης, δηλαδή τον κ. Μιχάλη Οικονομάκη και τον CEO Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο.

    Εταιρεία που εκπροσωπεί η Πετρόπουλος αποκλείστηκε από το εναπομείναν τμήμα του διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών για την απόκτηση νέων πράσινων λεωφορείων, ο οποίος τρέχει από τον Νοέμβριο του 2021.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η προσφορά της εταιρείας BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα της κινεζικής BYD, η οποία έχει ως αντιπρόσωπο στη χώρα μας την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, χαρακτηρίζεται ως μη παραδεκτή από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αυτής η εταιρεία «κόβεται», καθώς η τεχνική της προσφοράς δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να μην προχωρά το υπουργείο Υποδομών στην αποσφράγιση του οικονομικού φακέλου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είχε γράψει ήδη το mononews από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μόνο που απέμενε για να κλειδώσει και επίσημα ο διαγωνισμός στην BYD ήταν να δώσει μερικές διευκρινήσεις που της είχαν ζητηθεί από το υπουργείο Υποδομών.

    H μετοχή χθες στο χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη 0,42% στα 9,60 ευρώ.

    Εμείς επιμένουμε ότι η εταιρεία σύντομα θα αλλάξει χέρια.

     

    Ο Τέλης Μυστακίδης ενισχύει το ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ

    Παρόλο που ο Τέλης Μυστακίδης ακολουθεί το Ευαγγελικό «μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου..», όταν πρόκειται για τη φιλανθρωπική του δράση, η Θεσσαλονίκη είναι ακόμη μικρότερο χωριό από την Αθήνα, οπότε δύσκολα να μείνει κάτι κρυφό υπό τον ήλιο.

    Μετά λοιπόν τα 2.000.000 ευρώ που κατέθεσε στον ειδικό λογαριασμό για την άμεση ανακούφιση και υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, σειρά είχε το ορφανοτροφείο θηλέων ΜΕΛΙΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη.

    Μίλησε με τη διοίκησή του ορφανοτροφείου και κάλυψε αμέσως όλα όσα ζητήθηκαν απ’ αυτή.

    Απλά και ουσιαστικά.

    Ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματίας, στέκεται πάντοτε αρωγός στα κοινωνικά προβλήματα της πόλης του.

    Νομίζω ότι είναι περιττό να επισημάνουμε ότι τo όνομα του Τέλη Μυστακίδη ακούγεται έντονα για σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση στη χώρα.

    Σίγουρα είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος οικονομικά σήμερα Θεσσαλονικιός.

    Ακούγεται έντονα ότι μπορεί να συμμετέχει στην εξαγορά του ΟΛΘ.

    Ο Τέλης Μυστακίδης διαθέτει περιουσία, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, 3,1 δισ. δολάρια (εκτίμηση Σεπτεμβρίου 2023).

     

    Γιατί ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για τα Πυροσβεστικά

    Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να τρέξει  μέσω της  Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) δύο διαγωνισμούς για την απόκτηση πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού, αξίας 265 εκατ. ευρώ.

    Για να γίνω πιο σαφής,  το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας εμπειρία στον σχεδιασμό των διαγωνισμών για πλήθος υπουργείων, έχει αναλάβει να τρέξει γρήγορα και το project των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Να προσθέσω, επίσης, ότι πρόκειται για ένα σχετικά απαιτητικό project καθώς χρειάζεται να δώσουν το «πράσινο φως» οι υπηρεσίες των υπουργείων πολιτικής Προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

    Μάλιστα, άτομο με πολύ καλή γνώση της διαδικασίας μου αναφέρει ότι η επιλογή της μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ ήταν μονόδρομος, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «εάν περιμέναμε από τις υπηρεσίες των υπουργείων να τα βρουν μεταξύ τους, δε θα γίνονταν ποτέ οι διαγωνισμοί».

    Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την παραλαβή των οχημάτων, αυτά θα πρέπει έχουν παραδοθεί έως τα τέλη του 2025.

    Οι προσφορές για τον πρώτο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από το 2022 και αφορά στην προμήθεια 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης, έναντι 80,6 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υποβληθούν στις 18 Ιανουαρίου, ενώ για τον δεύτερο (418 οχήματα έναντι 185 εκατ. ευρώ), οι φάκελοι από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις αρχές Μαΐου.

     

    QUIZ-1 (Πανεύκολο, για μικρά παιδιά…)

    Ποιος υπουργός της κυβέρνησης, μόλις διάβασε τα εκτεταμένα ρεπορτάζ (και στο mononews.gr φυσικά) ότι θα τοποθετηθεί στο υπουργείο του ένας αναπληρωτής-δερβέναγας που θα του «φάει» όλες τις αρμοδιότητες έκανε τρία πράγματα:

    α) Τηλεφώνησε σχεδόν πανικόβλητος σε έναν από τους τρεις της «Αγίας Τριάδας» του Μεγάρου Μαξίμου (σ.σ. έτσι αποκαλείται πλέον μεταξύ πολλών υπουργών!) η ισχυρή ομάδα Μπρατάκου-Παπασταύρου-Σκέρτσου.

    Ως αντικειμενικός wiseman, μάλιστα, τους αναφέρω αλφαβητικά και όχι κατά σειρά ισχύος για να μην παρεξηγηθώ.

    O Υπουργός, δηλώνοντας βαθύτατα θιγμένος μέχρι παραιτήσεως, ζήτησε εξηγήσεις από έναν της Τριάδος για τον λόγο που τον θεωρούν αποτυχημένο.

    Το ύφος του πάντως, κάθε άλλο παρά απειλητικό στο θέμα της παραίτησης ήταν, «μάλλον παράκλητος εμφανίστηκε» μου είπε η πηγή μου στο Μ.Μ.

    Έλαβε μάλιστα σαρδόνια όσο και περιπαικτική απάντηση «Άσε Υπουργέ, μην βιάζεσαι για παραίτηση, ίσως -λέμε ίσως- αποφασίσει ανασχηματισμό ο Πρόεδρος…».

    Ο Υπουργός δεν αντελήφθη τον σαρκασμό και μάλλον… ιδροκόπησε ακούγοντας την κουβέντα.

    β) Επισκέφθηκε μέρες Χριστουγέννων μάλιστα, πολύ γνωστό επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες και σοβαρές… άκρες, όπως λένε οι ανταγωνιστές του, εγώ όρκο δεν παίρνω.

    Μάλιστα ο επιχειρηματίας ετοιμαζόταν για διακοπές στο εξωτερικό και τον καθυστέρησε, εκνευρίζοντάς τον.

    «Κάνε κάτι θα με φάνε, εγώ τόσα έκανα για σένα» φέρεται (υπερτονίζω το «φέρεται» και απεκδύομαι πάσης ευθύνης, καθόσον μου το μετέφερε άλλος Υπουργός που δεν συμπαθεί καθόλου τον… ήρωά μας!) να  είπε ο υπουργός.

    Ο επιχειρηματίας που κοιτάζει πάντα το συμφέρον του όπως όλοι, του είπε «Καλά, θα δω τι μπορώ να κάνω, θα κάνω το καλύτερο για σένα» και του ευχήθηκε «Καλή Χρονιά».

    Δεν έκανε όμως καμία παρέμβαση αφού βλέπει ότι ο υπουργός είναι «φουλ στα κάτω του».

    Με τον τρόπο αυτό, πέτυχε δύο πράγματα ο επιχειρηματίας: εάν ο… ήρωάς μας διασωθεί τελικά, θα του πει «Είδες; Εγώ παρενέβην και σε έσωσα, μου χρωστάς».

    Εάν ξηλωθεί, τότε ο επιχειρηματίας δεν θα τον έχει χρεωθεί στο παθητικό του.

    Για να μαθαίνετε και εσείς, έτσι παίζεται το πολιτικο-επιχειρηματικό «σκάκι» από τις παλιές καραβάνες.

    γ) Αλλά και ο Υπουργός δεν είναι άμυαλος, κάθε άλλο.

    Άσχετα εάν κάνει ή όχι για υπουργός, διαθέτει οξυμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης.

    Πώς αντέδρασε;

    Πολύ απλά άρχισε να κάνει τη δουλειά του, χρησιμοποιώντας τις αρμοδιότητές του και παρεμβαίνοντας στον τομέα ευθύνης του, όπως ορίζει ο νόμος.

    Όπως σχολίασε και η πηγή μου στο ΜΜ: «Είδες; Ξύπνησε επί τέλους και ο (σ.σ αναφέρει τον “ήρωά” μας Υπουργό) και κουνιέται λίγο.

    Τελικά και ο Άγιος φοβέρα θέλει…».

    Σε ερώτηση του wiseman εάν τελικά θα διασωθεί ο περί ού ο λόγος, η πηγή μου απάντησε με χαρακτηριστική χειρονομία: «Τι ρωτάς τώρα; Αυτά τα γνωρίζουν μόνο ο Θεός και ο Πρόεδρος Κυριάκος, ουδείς άλλος  και μην ακούς τι λένε γύρω γύρω…».

     

    QUIZ -2 (επίσης εύκολο)…

    Μην σας κουράζω πολύ αφού πλησιάζουν και τα Θεοφάνια, ευκολάκι και αυτό.

    Σε ποιο υπουργείο «σφάζονται» Υπουργός, υφυπουργός και γενικός γραμματέας για διαγωνισμό που δεν καρποφόρησε τελικά;

    Κυρίως για τους λόγους που δεν καρποφόρησε και για τα επεισόδια στον επόμενο διαγωνισμό, οψέποτε προκηρυχθεί.

    Ο πρώτος κατηγορεί ανοιχτά τον δεύτερο και απειλεί να ενημερώσει το ΜΜ, ενώ ο δεύτερος τα ρίχνει στον Γενικό Γραμματέα αλλά και στον Υπουργό και λέει στον στενό του κύκλο: «Ας τολμήσει να πάει στο Μαξίμου ο… (κατονομάζει τον Υπουργό) και μετά έχω πολλά ράμματα για τη γούνα του και μάλιστα με ντοκουμέντα!».

    Ο, δε, Γενικός Γραμματέας, μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, παραμένει σιωπηλός και δεν λέει κουβέντα.

    Μάλλον κάτι ξέρει και κάτι προβλέπει αυτός, αλλά… τα υπόλοιπα προσεχώς, να περάσουν και τα Φώτα και να έχουμε «φωτιστεί» όλοι και μάλιστα θα προχωρήσουμε με βήμα… ταχύ, πολύ ταχύ!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.