• Το παρασκήνιο της συμφωνίας Μεγάλου – Κοντογούρη, η κόντρα χρηματιστών – Κοντόπουλου, οι νέες business του Βασίλη Ψάλτη, ποιο νέο έργο πήρε ο Κοπελούζος και το νέο μέρισμα της Εθνικής Τράπεζας

    Σήμερα ο wiseman, παρά την πανελληνίως γνωστή σεμνότητα που τον διακρίνει, θα υπενθυμίσει, πόσο πανηγυρικά δικαιώνεται η στήλη, αλλά και το mononews στο θέμα του λιγνίτη.Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι προ λίγου καιρού, είχαμε γράψει για το σχέδιο επαναχρησιμοποίησης του άνθρακα-λιγνίτη που επεξεργάζονταν αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα…

    image

    Το παρασκήνιο της πώλησης της IOLCUS – Πώς δημιουργήθηκε η dream team των επενδύσεων

    Ο Αχιλλέας Κοντογούρης είναι από τους πιο λαμπρούς  διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα.

    Ίδρυσε μαζί με τον νυν πρόεδρο της Ideal Λάμπρο Παπακωνσταντίνου την P&K, η οποία σταδιακά έγινε η μεγαλύτερη μη τραπεζική χρηματιστηριακή της δεκαετίας του 2000.

    Το 2007 πουλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα επί διοικήσεως Τάκη Αράπογλου.

    Στην συνέχεια ο Αχιλλέας Κοντογούρης δημιούργησε την IOLCUS Investments στην οποία προσέλαβε μια σειρά από εμπειροτάτους  managers μεταξύ αυτών o Μάνος Δροσοτάκης, Γιώργος Λιάσκας, Φοίβος Χατζής, Αγγελική Μπινάκη, Λίλα Δεριζιώτη, Χριστίνα Παπαπασχάλη κλπ.

    Δηλαδή προσέλαβε και δημιούργησε μια «dream team» των επενδύσεων.

    Η εταιρεία απασχολεί 17 άτομα και  μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να πρωτοπορήσει σε αρκετά θέματα και να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στους πελάτες της, που ήταν και το σημαντικότερο κριτήριο για την εξαγορά της, από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Τα κεφάλαια πελατών υπό διαχείριση της Εταιρείας ανέρχονται σε €1 δισ. ευρώ και το αντίτιμο της συναλλαγής θα ανέλθει περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας που αναλογούσαν στους μετόχους το 2021 ανήλθαν στα 501.000 ευρώ  από 127.700 ευρώ το 2020.

    Για το 2022 η εταιρεία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα παρουσιάσει κερδοφορία προ φόρων περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

    Με δεδομένη την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές της χθες o CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αποφάσισε να εντάξει στο άρμα της τράπεζας, την IOLCUS.

    Στο τιμόνι της IOLCUS θα παραμείνει ο ιδιαίτερα έμπειρος και ικανός Αχιλλέας Κοντογούρης.

     

    “Προστάτης” των καταναλωτών ο γ.γ του Υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος 

    Έναν χρόνο συμπληρώνει τον επόμενο μήνα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σε μία δύσκολη  και απαιτητική περίοδο.

    Τους τελευταίους μήνες έχει πάρει στα χέρια του  την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των ζητημάτων που προκύπτουν στην αγορά από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων.

    Με τη Γενική Γραμματεία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μία προσπάθεια να μπει φρένο σε φαινόμενα κερδοσκοπίας από πλευράς επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

    Στο πλαίσιο αυτό και η ιδιαίτερα σημαντική διάταξη που προανήγγειλε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης και προετοιμάζει αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ώστε πλέον να μπορεί να δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις εκείνες στις οποίες μπαίνουν πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

    Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διαθέτει την εμπειρία της διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

    Από τη θέση αυτή, συμμετείχε σε πολλές ομάδες εργασίας της Γενικής Γραμματείας αλλά και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου για τη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

    Ο ίδιος είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών, στο πεδίο του Δομοστατικού Σχεδιασμού των Κατασκευών και της Διαχείρισης Έργων καθώς και υπότροφος του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης“.

    Έχει εργαστεί μάλιστα σε σημαντικές μελετητικές τεχνικές εταιρείες όπου εκπόνησε στατικές μελέτες κτιρίων, μεγάλων ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, δημοσίων έργων, κατασκευών κτλ.

    Παράλληλα έχει διατελέσει ανώτερο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την αποφοίτησή του από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

     

    Το θάψιμο της παρέμβασης του Γκίκα  Χαρδούβελη από την αποδελτίωση της Εθνικής Τράπεζας 

    Eίθισται όταν κάνει μία δημόσια τοποθέτηση ο  πρόεδρος  μίας μεγάλης τράπεζας ή  μίας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας,  την επαύριον στην αποδελτίωση που αποστέλλεται προς ενημέρωση στη διοικητική πυραμίδα, τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν στον πρόεδρο να μπαίνουν στην αρχή.

    Ο “άτυπος κανόνας”  ισχύει  ανεξάρτητα από την βαρύτητα  που μπορεί να διαθέτει η συγκεκριμένη τοποθέτηση.

    Επόμενο ήταν λοιπόν να προξενήσει αίσθηση και να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως εντός της Εθνικής η τοποθέτηση του προέδρου της Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου , «θάφτηκε» (όπως λέμε στη δημοσιογραφική διάλεκτο) στις τελευταίες σελίδες της αποδελτίωσης.

    Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες καμιά φορά υποδηλώνουν με πολύ μεγαλύτερη ενάργεια  το κλίμα που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης και τις μεταξύ τους σχέσεις, παρά οι αβρότητες που γράφονται ή λέγονται  δημοσίως.

    Η εύκολη λύση είναι βέβαια να αποδόσεις την ευθύνη στο Γραφείο Τύπου της Τράπεζας.

    Έλα όμως που και αυτό ενισχύθηκε μετά την έλευση του κ. Χαρδούβελη με δημοσιογράφο της επιλογής του, εκ μεταγραφής από άλλη Τράπεζα.

     

    Mερισματική απόδοση 3% υπόσχεται η Εθνική Τράπεζα

    Μια και πιάσαμε την Εθνική  ΕΤΕ -1,31% 7,56 να σας ενημερώσουμε ότι η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά υποσχέθηκε στους θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου ότι το 2023, Θεού θέλοντος και SSM  επιτρέποντας, θα τους εξασφαλίσει μία μερισματική απόδοση της τάξεως του 3% στους επενδυτές.

    Δηλαδή περίπου 10 λεπτά ανά  μετοχή σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο.

    Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αxia στη Βρετανική πρωτεύουσα η διοίκηση της Εθνικής εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιη ότι ο Επόπτης (SSM) θα ανάψει επιτέλους το πράσινο φως για να μοιράσει η Τράπεζα μέρισμα από τα κέρδη του 2022.

    Το ποσοστό των κερδών που θα διανεμηθεί υπολογίζεται στο 20%,  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν στο μεσοδιάστημα απρόβλεπτες εξελίξεις.

    Βέβαια θα μου πείτε ήδη γίνεται πόλεμος τι άλλο χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί;

    Σε κάθε περίπτωση όπως έγινε φανερό από την παρουσίαση και κυρίως από τις αντιδράσεις των θεσμικών,  το κλειδί για την πορεία της μετοχής το κρατάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .

    Διότι καλό το μέρισμα αλλά αν δεν αποφασίσει ο βασικός μέτοχος πως και με ποιες προϋποθέσεις και σε ποιο βαθμό θα γίνει η αποεπένδυση από την Τράπεζα, ο επενδυτικός ορίζοντας θα παραμένει θολός.

     

    Μια κυρία της Google στο δ.σ. της Dimand

    θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Dimand έλαβε πολύ πρόσφατα η εκλεκτή της Google για τη χώρα μας.

    Ο λόγος για την Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, η οποία έχει διατελέσει και CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας το 2012 – 2019.

    Πριν την Microsoft ήταν στην Dell, όπου κατείχε τη θέση της γενικής διευθύντριας Καταστημάτων Καταναλωτών και SMB για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ιταλία.

    Προηγουμένως κατείχε θέσεις στις General Motors USA και στην Opel Bank GMBH.

    Η κυρία Αντωνάκου ασκεί καθήκοντα ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στη Dimand, ενώ ίδια θέση έχει και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 .

     

    Με την υπογραφή Κοπελούζου η πράσινη επένδυση της Prodea στο Κουκάκι

    Τη Redex, κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου επέλεξε για κατασκευαστικές εργασίες στο πράσινο κτίριο γραφείων που αναπτύσσει επί της Λεωφόρου Συγγρού 44 η Prodea.

    Η ΑΕΕΑΠ ανακατασκευάζει το ακίνητο των σχεδόν 6.000 τ.μ. στο Κουκάκι – project το οποίο ονομάζει “Wave“, με αμιγή χρήση γραφείων και στόχο να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold.

    Για του λιγότερους μυημένους στην αγορά του real estate,  νομίζω ότι αξίζει να αναφερθεί ότι η Redex ειδικεύεται στα ιδιωτικά έργα  έχοντας κατορθώσει μέχρι στιγμής να εμπλουτίσει το  χαρτοφυλάκιό της με αξιόλογα projects.

    Για παράδειγμα την επέκταση των γραφείων της Lykovrisi Investment της οικογένειας Βενιάμη, το θέρετρο της One & Only στην Κέα, μία επένδυση της Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη, την ανακατασκευή του κτιρίου γραφείων της πολυεθνικής φαρμακευτικής Roche στο Μαρούσι, τη ριζική ανακατασκευής της αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και το mini park του Ελληνικού.

     

    «Στα κάγκελα» οι Χρηματιστές για τον αποκλεισμό τους από την ΕΧΑΕ

    Έντονη δυσαρέσκεια (για να το διατυπώσω κομψά) προκάλεσε στις Χρηματιστηριακές εταιρείες ο αποκλεισμός τους από την εκδήλωση γνωριμίας που – γράφαμε την Κυριακή – και πραγματοποιήθηκε προχθές στο Χρηματιστήριο, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννο Κοντόπουλο.

    Στην εκδήλωση εκκλήθηκαν σχεδόν όλοι οι «θεσμικοί παράγοντες» της αγοράς αλλά  έμεινε απέξω η ίδια η “αγορά.”

    Οι άνθρωποι των Χρηματιστηριακών εταιριών,  δηλαδή που δίνουν καθημερινά την μάχη στο «κάγκελο», που θα έλεγαν και οι παλαιότεροι εξ ημών που προλάβαμε τις «ζωντανές συνεδριάσεις»  στην Σοφοκλέους.

    Μερίδιο ευθύνης για τον αποκλεισμό έχει και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος συμβαίνει,  να είναι και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ευλόγως θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν  Χρηματιστές να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο ;

    Δηλαδή να «ανεβαίνουν στα κάγκελα» για μία πρόσκληση, ενώ δεν τους ενοχλεί που το  ίδιο πρόσωπο  είναι πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας και της ΕΧΑΕ η οποία σύμφωνα με τον κανονισμό της έχει εποπτικά καθήκοντα ;

    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου….

     

    Οι δυο τραπεζίτες της STRIX

    Δυο τραπεζίτες με μεγάλη εμπειρία που χαρακτηρίζονται ειδικών αποστολών θα στελεχώσουν την νέα εταιρεία STRIX asset management μια νέα θυγατρική της Πειραιώς η οποία θα διαχειρίζεται περιουσιακά της στοιχεία μεταξύ αυτών της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ , της νέας ΑΝΕΚ, της Piraeus Equity Partners, τις εταιρείες ακινήτων Euroterra, Rebikat, ΕΥΡΩΑΚ καθώς και όλες τις θυγατρικές των προαναφερόμενων εταιρειών.

    Πρόκειται για τους Γιάννη Βογιατζή και Ηλία Τρίγκα.

    Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία της Πειραιώς έχουν μεταφερθεί στην STRIX HOLDINGS μια ιρλανδέζικη εταιρεία ειδικού σκοπού.

    Επιπλέον στις 23 Μαρτίου, η Πειραιώς υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσής της στην  Ημίθεα (μητρική του Ερρίκος Ντυνάν) στη συγγενή εταιρεία Strix Holdings LP.

    Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Strix Holdings διενεργείται, βάσει μακροχρόνιας σύμβασης, από τη Strix Asset Management, η οποία ελέγχεται κατά 75% από την Blantyre CAPITAL και κατά 25% από την Πειραιώς.

    H Blantyre είναι μια βρετανική εταιρεία που ανήκει μεταξύ άλλων στον Ινδό Mubashir Mukadam (Πρώην ΚΚR, Pilarstone κλπ).

    Με τη μεταφορά, η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 σταματά να ενοποιεί την Ημίθεα λόγω απώλειας ελέγχου και μειώνεται το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της.

    Το αποτέλεσμα της συναλλαγής ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα κεφαλαιοποίησε το σύνολο των απαιτήσεών της από δάνεια, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ.

    Τονίζεται ότι το 2021 η Πειραιώς συνήψε συμφωνία με την Blantyre Capital, συμφωνία για την διαχείριση εταιρειών που δεν αποτελούν το core business της τράπεζας.

    Η τράπεζα μεταβίβασε τις συμμετοχές στη νεοϊδρυθείσα ιρλανδική Strix Holdings, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της οποίας ανέλαβε, για τουλάχιστον 10 έτη, η Strix Asset Management.

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Πειραιώς πώλησε τον Δεκέμβριο του 2021 στην Blantyre Capital το 75% της Strix Asset Management.

    Το τίμημα για την πώληση του 75% της Strix Asset Management καθώς και ενός μικρού ποσοστού της Strix Holdings ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ.

    Τα δυο πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρέξουν την νέα δουλειά είναι ο Γιάννης Βογιατζής και ο Ηλίας Τρίγκας.

    Ο Γιάννης  Βογιατζής έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα του private equity με 15 από τα συνολικά 17 χρόνια εργασιακής του εμπειρίας στον τομέα αυτό.

    Την περίοδο 2000-2007 διετέλεσε στέλεχος της Citigroup Venture Capital International (το private equity τμήμα της Citigroup) με έδρα τον Λονδίνο ενώ την περίοδο 2007-14 εργάσθηκε για την NBGI Private Equity (το private equity τμήμα της Εθνικής Τράπεζας) όπου διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα πάλι το Λονδίνο.

    Έως πρόσφατα ήταν υπεύθυνος του τμήματος Private Capital της Τράπεζας Πειραιώς.

    Παραμένει μέλος του ΔΣ της TRASTOR, θυγατρική εταιρεία της Πειραιώς.

    Μεγάλη εμπειρία έχει και ο Ηλίας Τριγκας.

    Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Αναπληρωτής CEO και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αιγύπτου.

     

     Ο Ψάλτης και οι νέες business

    Δεινός τραπεζικός παίκτης αποδεικνύεται ο CEO της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63  Βασίλης Ψάλτης.

    H  Alpha Bank πρωταγωνιστεί στην αναχρηματοδότηση της Ολυμπίας Οδού και στη συγχρηματοδότηση του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου καθώς ενήργησε ως Συντονιστής (Coordinator) της κοινοπραξίας ελληνικών τραπεζών και εντεταλμένος διοργανωτής (Mandated Lead Arranger) για την ολοκλήρωση σύναψης ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους Ευρώ 626 εκατ. προς την Ολυμπία Οδό, για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της και τη χρηματοδότηση της κατασκευής και διάθεσης σε λειτουργία του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

     Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννη Εμίρη «η Τράπεζα, κατά τη διάρκεια του 2021 παρείχε νέα δάνεια ύψους περίπου Ευρώ 5 δισ., συμμετέχοντας σε κάποια από τα σημαντικότερα projects των τελευταίων ετών, όπως μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση του Astir Palace και τoυ επενδυτικού προγράμματος πέντε ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η Blackstone στην Ελλάδα, έργα αειφορίας και αστικών αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, όπως ο Πύργος Πειραιά, το ιστορικό κτήριο του Μινιόν”.

     

    Το mononews.gr και η επιβεβαίωση

    Σήμερα ο wiseman, παρά την πανελληνίως γνωστή σεμνότητα που τον διακρίνει, θα υπενθυμίσει, πόσο πανηγυρικά δικαιώνεται η στήλη, αλλά και το mononews στο θέμα του λιγνίτη.

    Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι προ λίγου καιρού, είχαμε γράψει για το σχέδιο επαναχρησιμοποίησης του άνθρακα-λιγνίτη που επεξεργάζονταν αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Το σχέδιο ήταν πολύ διακριτικό έως και μυστικό, το γνώριζαν λίγοι στην Ελλάδα και λίγοι στις Βρυξέλλες.

    Μάλιστα οι προτρέχοντες στην χώρα μας έβγαλαν και διάψευση.

    Σήμερα λοιπόν λένε οι πάντες και είναι αλήθεια πως η παραγωγή λιγνίτη θα αυξηθεί κατά περίπου 50% και θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

    Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ο ίδιος θα αναφερθεί (ίσως και σήμερα σε εγκαίνια ΑΠΕ) στο θέμα ενώ η ΔΕΗ θα κοινοποιήσει τον λιγνιτικό επαναπρογραμματισμό της.

    Όλα αυτά γίνονται λόγω εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

    Όχι μόνο φυσικά, η εισβολή έκανε την κατάσταση πιο τραγική.

    Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε ξαναδώσει εντολή για καύση λιγνίτη στην «Μήδεια», στο  μεγάλο χιονιά  στην Ελλάδα που ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και διήρκεσε έως τις 16 Φεβρουαρίου.

    Επίσης το καλοκαίρι του ‘21 με τις πυρκαγιές, πάλι στο λιγνίτη κατέφυγε η χώρα.

    Θα ρωτήσει κάποιος: «μα τόσο πληροφορημένος ο wiseman που ήξερε για την εισβολή στην Ουκρανία περίπου 10-15 ημέρες πριν αυτή γίνει;».

    Μα ακριβώς εδώ είναι το θέμα: ότι οι συζητήσεις για άνθρακα-λιγνίτη είχαν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες (και είχαν φτάσει πολύ -πολύ απαλά και στην Ελλάδα) ήδη από πέρυσι το Νοέμβριο όταν ο Πούτιν είχε ακριβύνει κατά 300% το αέριο, οι διεθνείς κερδοσκόποι στον κόμβο της Ολλανδίας  πρόσθεταν άλλο ένα …κατοστάρικο (ποσοστιαία) και οι εγχώριοι κερδοσκόποι έβαζαν και αυτοί το κατιτίς τους!

    Συνεπώς όλοι αναζητούσαν λύση και οι λογικοί άνθρωποι είπαν «παιδιά, προσωρινά στροφή σε άνθρακα λιγνίτη αλλιώς θα χρεοκοπήσουν οι κοινωνίες μας».

    Αυτό μεταφέραμε και εμείς πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Δικαιωθήκαμε  και …τσάμπα πήγαν οι διαψεύσεις….

     

    Ιδού τα τεχνικά προβλήματα του Λιγνίτη

    Και αφού δικαιωθήκαμε, για να είστε πλήρως ενημερωμένοι,  θα σας περιγράψουμε εν τάχει τα τεχνικά προβλήματα της επιστροφής στο λιγνίτη και το ποιοι ευθύνονται γι αυτά.

    Να θυμίσουμε πως  ο «ελληνικός» συνδυασμός λιγνίτη – υδροηλεκτρικών που κάλυπτε το 80% της παραγωγής, πέφτει το 2021 στο 53% (10% λιγνίτης – 10% υδροηλεκτρικά – 33% ΑΠΕ).

    Τότε  η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη στην ενεργειακή  ακρίβεια της ΕΕ.

    Το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από εισαγόμενο αέριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έρχεται από τη Ρωσία.

    Να σας πούμε  ακόμη ότι πριν περίπου 10 χρόνια, εμείς οι …παμπόνηροι Έλληνες, δεν κάναμε χρήση του προνομίου που μας έδωσαν οι Βρυξέλλες να πάρουμε δωρεάν δικαιώματα ρύπων, όπως είχαν πετύχει πολλοί …κουτόφραγκοι!.

    Γι αυτό σήμερα το ρεύμα από λιγνίτη είναι ακριβό, αφού προστίθεται το  κόστος από τα δικαιώματα ρύπων, η τιμή των οποίων προκύπτει χρηματιστηριακά.

    Επίσης, τα  εξορυκτικά πεδία της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 στη Δυτική Μακεδονία έχουν μείνει χωρίς συντήρηση,  χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό.

    Η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη μειώθηκε την περίοδο 2018-2021 από το 24% στο 10% ΚΑΙ με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα φωνάζει για την εγκατάλειψη του λιγνίτη!

    Η εγκατάλειψη της εξόρυξης τα τελευταία χρόνια, έριξε και την ποιότητα του  λιγνίτη.

    Τα  κοιτάσματα, δεν είναι τόσο περιεκτικά όπως παλιά, με αποτέλεσμα να  ανεβαίνει το συνολικό κόστος και  η αύξηση να μεταφέρεται στο ρεύμα, δηλαδή στον καταναλωτή.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.