• Οι business των εκατομμυρίων του Πάτση, η έκπληξη της ΤΕΝΕΡΓ, το μυστικό δείπνο του Στάσση στο Λονδίνο και δυο hot κουΐζ για την Τούλα που έγινε Αφροδίτη και τον πιστολέρο και ερωτευμένο επιχειρηματία

    Από την Αυριανή της δεκαετίας του ΄80 και  το φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού, ο Ανδρέας  Πάτσης βρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα… βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και  να κάνει δουλείες εκατομμυρίων ευρώ στα κόκκινα δάνεια με την Πειραιώς.

    Ποια κυρία που είναι σε κορυφαία θέση στα δρώμενα του Πολιτισμού,  μικρή την φωνάζαν Τούλα; Αλλά μετά από ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη,  που γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγο της, έγινε ξαφνικά Αφροδίτη;
    image
    Ποια κυρία που είναι σε κορυφαία θέση στα δρώμενα του Πολιτισμού,  μικρή την φωνάζαν Τούλα; Αλλά μετά από ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη,  που γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγο της, έγινε ξαφνικά Αφροδίτη;

    H μεγάλη επιτυχία του mononews.gr

    Είπα να ξεκινήσω την στήλη με μια μεγάλη επιτυχία του Σταύρου Χαρίτου και του mononews.gr.

    Για μια ακόμα φορά το mononews.gr σάς ενημέρωσε από χθες νωρίς το πρωί, με απόλυτη ακρίβεια για τα αποτελέσματα 9μηνου της Mytilineos.

    Όπως γράψαμε στις 07:00 χθες «οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr, αναφέρουν ότι ο στόχος των καθαρών κερδών έχει υπερκεραστεί από το 9μηνο, φτάνοντας τα 312 εκατ. ευρώ! Τα δε ΕΒΙTDA ξεπερνούν τα 533 εκατ. Ευρώ και ο κύκλος εργασιών υπερέβη τα 4,573 δισ. Ευρώ.»

    Η πληροφόρηση ήταν ακριβέστατη, πραγματικά μέχρι το τελευταίο euro.

    Μας επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρεία στις 09:00, δηλαδή 2 ώρες μετά το δημοσίευμα…

    Μagnifique!!!

    Ανδρέας Πάτσης: Aπό τη Αυριανή και το Φροντιστήριο Αγαπηνού… μεγαλοεπενδυτής στα κόκκινα δάνεια

    Από την Αυριανή της δεκαετίας του ΄80 και  το φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού, ο Ανδρέας  Πάτσης βρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα… βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και  να κάνει δουλειές εκατομμυρίων ευρώ στα κόκκινα δάνεια με την Πειραιώς.

    Η διαδρομή για τον ταλαντούχο δικηγόρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστορηματική, διότι εκτός από το στοιχείο της θεαματικής κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης περιλαμβάνει μετατοπίσεις και ανατροπές, που μόνο η πένα ενός ικανού συγγραφέα θα μπορούσε να περιγράψει.

    Ο Ανδρέας Πάτσης λοιπόν μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την δημοσιογραφία τον συναντάμε στα στενά πίσω από τη Νομική να διδάσκει στο Φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού Πολιτική Δικονομία και πιο συγκεκριμένα Αναγκαστική Εκτέλεση.

    Η ειδίκευση του αυτή στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς κλπ) τον φέρνει  μερικά χρόνια αργότερα κοντά στην Πειραιώς η οποία επιζητούσε ένα καλό νομικό γραφείο για να ασχοληθεί με τις εισπράξεις από τους κακοπληρωτές και τα κόκκινα δάνεια.

    Η συνεργασία αυτή το 2010 θα τεθεί σε νέα βάση με τη δημιουργία της εταιρείας ΠΛΑΤΩΝ.

    Από το σημείο αυτό οι σχέσεις του ίδιου του Πάτση με την τότε διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μπαίνουν σε μία νέα εποχή όπως παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

    Καταρχάς λαμβάνει δάνειο από την Πειραιώς 4,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 60 εκατ. ευρω  που ήθελε να ξεφορτωθεί η ίδια η Τράπεζα.

    Από τη διαδικασία αυτή η Τράπεζα μειώνει τα κόκκινα δάνεια όχι όμως και το ρίσκο που αυτά συνεπάγονται, καθώς  η αγορά τους γίνεται με δάνειο που ή ίδια χορηγεί!

    Στη συνέχεια ο επενδυτικός του ορίζοντας διευρύνεται με την Κυπριακή εταιρεία HORSELORD LTD, με την οποία στην οποία είναι αποκλειστικός μέτοχος, συμμετείχε εισφέροντας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία Lyktos Participations.

    Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και ελπίζουμε ότι κάποτε θα δεήσει να επιληφθεί επ΄αυτών η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, καθώς τόσο η  παραπάνω εταιρεία όσο και άλλες πέντε Κυπριακές εταιρείες στις οποίες ο κ, Πάτσης συμμετείχε εταιρικά, δεν συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018.

    Να θυμίσουμε ότι η η συμμετοχή σε off shore εταιρείες απαγορεύεται.

    Αν θυμάστε  για το λόγο αυτό είχε αποπεμφθεί  το 2012 ο επιχειρηματίας Γιώργος  Βερνίκος από την Κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του ως υφυπουργός Ναυτιλίας.

    Αραφατ – Πάτσης την εποχή της “Αλλαγής”

    Το μυστικό δείπνο στο Λονδίνο

    Στο Λονδίνο βρέθηκε προ ημερών ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,16% 11,35 Γιώργος Στάσσης.

    Ο CEO της ΔΕΗ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους 17 funds συνομίλησε μαζί τους και τα είπε  είτε σε κάτ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε σε μικρά δείπνα που οργάνωσε ο ίδιος.

    Μάλιστα υπήρξε και “μυστικό δείπνο” με έναν πολύ μεγάλο fund.

    Οι εντυπώσεις των Funds φέρεται να ήταν εξαιρετικές καθώς ο κ. Στάσσης τους τόνισε ότι για το 2023 η κερδοφορία της ΔΕΗ θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

    Η πορεία της μετοχής τις τελευταίες ημέρες είναι έντονα ανοδική και πλέον βρίσκεται στα 6,14 ευρώ.

    Χθες έγιναν και δυο πακέτα συνολικά 600.000 μετοχών, σε σύνολο 1,22 εκατ. χαρτιών που άλλαξαν χέρια.

    Σημειώνεται ότι προ ημερών στο  5,26% ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της  ΔΕΗ η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Covalis Capital LLP.

    Η εταιρεία έχει έδρα την Μεγάλη Βρετανία.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Σύμμαχος  έκπληξη της FIRST SENTIER;

    Όπως σας έχουμε γράψει επανειλημμένως το deal της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,16% 18,28 (Τέρνα Ενεργειακή) είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί.

    Οι δυο πλευρές βρίσκονται στις τελικές κουβέντες ενώ και οι συζητήσεις, με τις τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Η Εθνική είναι η μια Τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει το deal ενώ η άλλη αναζητείται.

    Ίσως είναι η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,80% 3,96 , ίσως η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,56% 1,95 , ίσως η Alpha Bank ΑΛΦΑ 2,48% 1,65 .

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια που θα σηκώσει η First Sentier  είναι περίπου 1,2 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ.

    Η είδηση όμως βρίσκεται αλλού και σας την αποκαλύπτουμε.

    Δεν αποκλείεται λοιπόν στο σχήμα που θα εξαγοράσει την Τέρνα Ενεργειακή να εμπλακεί και δεύτερη εταιρεία σύμμαχος της First Sentier.

    Στους όρους του MOU που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές δηλαδή η Τέρνα Ενεργειακή και η FIRST SENTIER, προβλέπεται ότι ο αγοραστής μπορεί να προσθέσει στο σχήμα και δεύτερη εταιρεία, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο  ότι θα γίνει.

    Φυσικά ο αποκλειστικός συνομιλητής της διοίκησης Περιστέρη και της Τέρνα Ενεργειακής είναι το αυστραλιανό FUND First Sentier.

    Δεν ξέρω εάν η συμφωνία θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά πλέον τίποτα δεν αποκλείεται…

    Κατά τα λοιπά θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση σε τιμές μεταξύ 22 και 23 ευρώ.

    Χθες η μετοχή έκλεισε με κέρδη 1,54% στα 18,51 ευρώ.

    Τέλος να σας θυμίζω ότι έχει πει ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακής και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης στις Γενικές Συνελεύσεις των δυο εταιρειών που έγιναν το καλοκαίρι: «ότι και εάν γίνει με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα ωφεληθούν όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας»

    Ο Γιώργος Περιστέρης έχει αποδείξει ότι τηρεί τον λόγο του όλα αυτά τα χρόνια που έχει εταιρίες εισηγμένες.

    Και έχει μεγάλη σημασία να σε εμπιστεύονται οι μέτοχοι σου.

    Γιατί πάνω από όλα το Χρηματιστήριο είναι εμπιστοσύνη.

    ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίζει για ΛΑΡΚΟ και Λιμάνι του Βόλου 

    Για τουλάχιστον τρεις παραχωρήσεις θα συνεδριάσει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ από ό,τι μαθαίνω.

    Αρχικά, θα αποσφραγιστεί η μοναδική δεσμευτική προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία προέρχεται από την πλευρά της Κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,24% 16,42 -AD Holdings AG.

    Πρόκειται για τον διαγωνισμό του Ταμείου που αφορά τα δύο μεταλλεία Λαρύμνου και Λουτσίου και από ό,τι ακούω δεν αναμένεται να ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά.

    Ακόμα ένα ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η εκκίνηση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) του ΤΑΙΠΕΔ στο λιμένα Βόλου.

    Και μιας και μιλάμε για λιμάνια η αγορά έχει αρχίσει να λέει πως και σε αυτή την περίπτωση είναι αυξημένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής Black Summit του  John Charalambakis, η οποία αναμένεται να κτυπήσει τον διαγωνισμό μέσω μιας κοινοπραξίας χωρίς ωστόσο να έχει διαρρεύσει ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του.

    Να σας θυμίσω, ωστόσο, πως τόσο για το λιμένα της Καβάλας όσο και για αυτόν της Αλεξανδρούπολης στο σχήμα μετέχουν οι  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την EFA Group.

    Το τρίτο – και ίσως πιο καυτό θέμα –  θα είναι η εξέταση των νομιμοποιητικών και των τεχνικών εγγράφων των δύο ενδιαφερόμενων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA-Black Summit εναντίον της Τεξανής Quintana Infrastructures) για το Λιμένα της Αλεξανδρούπολης με στόχο να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στο άμεσο μέλλον στην αποσφράγιση των προσφορών.

    Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη στο mononews,  οι δύο προσφορές φαίνεται πως είναι πολύ κοντά γεγονός και το οποίο σημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν το  ΤΑΙΠΕΔ  στην τελική φάση του διαγωνισμού να ζητήσει από τους δύο διεκδικητές  βελτιωμένες προσφορές.

    Επιπλέον, η μάχη των δύο αμερικανικών εταιριών αναμένεται να είναι σκληρή ενώ ήδη έχουν αρχίσει και τα “χτυπήματα κάτω από τη μέση “.

     

    Οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Ελλάδα και αναζητούν φθηνά ακίνητα

    Πρώτοι στη λίστα όσων αναζητούν ακίνητα στην Ελλάδα εμφανίζονται οι Γερμανοί, με χαμηλά, πάντως, βαλάντια, σκανάροντας κυρίως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για σπίτια 105 τετραγωνικών, τιμής 170 χιλιάδων ευρώ.

    Στοιχεία του Spitogatos, θέλουν τους Αμερικανούς δεύτερους, αλλά με πιο ακριβές προτιμήσεις.

    Στο δικό τους ραντάρ μπαίνουν εξοχικά 125 τ.μ. αξίας 350 χιλιάδων ευρώ σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια.

    Στην τρίτη θέση οι Βρετανοί, που αναζητούν σπίτια 115τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες, με budget 250 χιλιάδων, ενώ αυξημένο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από τη Γαλλία, ρίχνοντας έως και 260 χιλιάδες ανά deal στην αγορά.

    Από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών, κυρίως ακινήτων 130 τ.μ., τιμής 215 χιλιάδων ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες.

     

    Γιατί γκρινιάζουν με την Εφραίμογλου στο  ΕΒΕΑ

    Γκρίνιες αντιμετώπισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δευτέρας, όπου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός.

    Ο λόγος ήταν οι αυξημένες δαπάνες σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων, τα έξοδα δημοσίων σχέσεων, που από 250.000 ευρώ αυξάνονται σε 400.000 ευρώ αλλά και η δαπάνη για τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που από 20.000 ευρώ ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ.

    Όπως μαθαίνει ο wiseman, η γκρίνια ήταν μόνο από ένα μέλος του ΔΣ, που υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες για το προσωπικό.

    Οι κακές γλώσσες, πάντως λένε, ότι η νέα πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου για να αναλάβει υφυπουργός στον πρωθυπουργό, τον βρήκε έτοιμο τον προϋπολογισμό.

    Κουΐζ 1:

    Ποια κυρία, που είναι σε κορυφαία θέση στα δρώμενα του Πολιτισμού, μικρή την φωνάζαν Τούλα;

    Αλλά μετά από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγο της, έγινε ξαφνικά Αφροδίτη;

     

    Κουΐζ 2:

    Όταν θες να είσαι στέλεχος σε ένα ακριβό σχολείο που φοιτούν πάνω από 1000 μαθητές και επιθυμείς να τους καθοδηγήσεις και να τους εκπαιδεύσεις άριστα, πρέπει να είσαι και σωστός επιχειρηματίας  χωρίς σκιές.

    Και όχι να έχεις “πιστολιάσει” 3 τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΕ 3,05% 7,44 , ALPHA BANK ΑΛΦΑ 2,48% 1,65 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,80% 3,96 ), να έχεις δάνεια 300 εκατ. ευρώ και να δίνεις τον χρόνο μόνο 2-4 εκατ. σε τόκους, χωρίς να αποπληρώνεις το κεφάλαιο.

    Δηλαδή αυτά τα 300 εκατ. ευρώ δεν θα αποπληρωθούν ποτέ.

    Εσύ λοιπόν που φροντίζεις για την άριστη εκπαίδευση των παιδιών, δεν λέγεσαι επιχειρηματίας.

    «Πιστολέρο στο Φαρ Ουεστ» είναι η ακριβής έκφραση.

    Όταν, επιπλέον, είσαι μεσήλικας και το παίζεις αγαπητικός των πλουσίων γυναικών και ειδικά της αδελφής γνωστού εφοπλιστή, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ πώς λέγεσαι.

    Μήπως το σχολείο αυτό πρέπει να βάλει και μάθημα “πώς να πιστολιάζουμε τις τράπεζες και ταυτόχρονα να βολτάρουμε with Other People’s Money στα διάφορα privee Club της Αθήνας” αφού το στέλεχος αυτό θέλει να εμπνέει  τους μαθητές του σχολείου των 12.000 ευρώ τον χρόνο;

    Ποιος είναι αυτός ο …επιχειρηματίας που είναι και στέλεχος σε γνωστό σχολείο της Αττικής;

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.