• Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα EBITDA της Mytilineos, τι δήλωσε ο βρετανός πρέσβης στο mononews, το investor call του Πατέλη, τα μυστικά της ΑΜΚ της Intrakat και ποιο fund γαζώνει την ΤΙΤΑΝ

    Συντριπτικά είναι τα νούμερα που θα ανακοινώσει σήμερα στις 10:00, η εταιρεία Mytlineos για το 9μηνο του 2022.

    image

    Mytilineos: Πάνω από 300 εκατ. καθαρά κέρδη και πάνω από 500 εκατ. ευρώ EBITDA

    Συντριπτικά είναι τα νούμερα που θα ανακοινώσει σήμερα στις 10:00, η εταιρεία Mytlineos ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 , για το 9μηνο του 2022.

    Τα καθαρά κέρδη είναι σχεδόν 3 φορές πάνω σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και τα EBITDA σχεδόν διπλάσια.

    Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

    Για την ακρίβεια, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του WISEMAN,  η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μηνου με EBITDA πάνω από 500 εκατ. ευρώ,  καθαρά κέρδη πάνω από  300 εκατ. ευρώ και  κύκλο εργασιών πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τα καθαρά κέρδη στις αρχές το χρόνου η εταιρεία εκτιμούσε ότι θα αγγίξει τα 330-350 εκατ. για ολόκληρο το 2022.

    Επι της ουσίας ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε στους 9 μήνες του έτους.

    Για το 9μηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €241 εκ. , τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα €115 εκατ. και ο Κύκλος Εργασιών στα €1.698 εκατ.

    Χθες η μετοχή σημείωσε νέα άνοδο και έκλεισε στα 16,76 ευρώ.

    Τι εκτιμούν οι αναλυτές 

    Όσον  αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών για την Mytilineos, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή  ανέμενε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα υπερδιπλασιαστεί,  ωθούμενος φυσικά από τον τετραπλασιασμό των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε 291 ευρώ/MWh από 81 ευρώ/MWh το 9μηνο του 2021.

    Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι αναλυτές της ΑΧΕ, προβλέπουν ότι τα έσοδα από ενέργεια και φυσικό αέριο , σχεδόν θα υπερτριπλασιαστούν.

    Ο Εξάρχου και η νέα εποχή της Ιντρακάτ

    Η νέα Ιντρακατ  ΙΝΚΑΤ 0% 4,96 υπό την διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου μπαίνει στην νέα της εποχή.

    Η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα φέρει 100 εκατ. στο ταμείο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, από τα οποία 50 εκατ. θα κατευθυνθούν ως ενδυνάμωση του  υφιστάμενου κεφαλαίου κίνησης και €50 εκατ. αποκλειστικά για ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

    Η αύξηση είναι αποκλειστικά υπέρ των παλαιών μετόχων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μετόχους να τοποθετηθούν.

    Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι € 1,17 (discount 27,3% στην τιμή κλεισίματος 21/10/22)

    Τα αντληθέντα κεφάλαια θα επιταχύνουν το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Επιπλέον, η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ειδικότερα ευκαιρίες για να διευρύνει την υφιστάμενη παρουσία της στους κλάδους δραστηριοποίησης της.

    Ο  Βρετανός πρέσβης κ. Lodge σχετικά με τις εξελίξεις στο St. Catherine’s

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο σχολείο St Catherine’s, η έδρα του οποίου βρίσκεται στα Βόρεια προάστεια της Αττικής, o Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα  κ. Matthew Lodge μας έκανε την κάτωθι δήλωση στο mononews.gr:

    «Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό ρόλο των  Βρετανικών σχολείων στην Ελλάδα.

    Όμως δεν έχει κανένα θεσμικό ή άλλο ρόλο στη λειτουργία, τη διοίκηση ή τις επιλογές των προσώπων που απαρτίζουν την ηγεσία των εν λόγω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.»

    Τo γάζωμα στον Τιτάνα

    Την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» θυμίζει η εικόνα της μετοχής του Τιτάνα που είναι άκρως απογοητευτική.

    Η μετοχή θα έπρεπε να ήταν ήδη στα 14 ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη στις 866 μονάδες.

    Δυστυχώς η ωμή πραγματικότητα είναι ότι στη μετοχή του Τιτάνα πέφτει το χώσιμο της αρκούδας.

    Ο Αμερικάνος πωλητής ΓΑΖΩΝΕΙ την μετοχή του Τιτάνα επαγγελματικά.

    Με τον ΓΔ χθες να έχει άνοδο 1,33%, το χαρτί έκλεισε με πτώση 0,70% στα 11,30 ευρώ, και με όγκο 49.638 μετοχές.

    Τραγωδία!!!

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman το αμερικάνικο fund δεν βιάζεται όμως να ξεφορτώσει.

    Έχει υπομονή και πειθαρχία.

    Αφήνει τους αγοραστές να γεμίσουν τα επίπεδα τιμών και μετά τους ΓΑΖΩΝΕΙ…

    Μέχρι στιγμής πουλάει με όριο το 11,20.

    Εάν μηδενίσει τη θέση του το αμερικάνικο fund πρέπει να πουλήσει άλλες 750.000 μετοχές περίπου.

    Όμως μέχρι στιγμής δεν πουλάει κάτω από το 11,20.

    Η μετοχή του Τιτάνα μπορεί να είναι φθηνή αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ φθηνότερες τσιμεντοβιομηχανίες.

    Οπότε εάν δεν ανέβουν αυτές πρώτα που είναι και πιο φθηνές, δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα στα τερματικά η μετοχή του Τιτάνα.

    Για να γνωρίζετε ενώ ο Τιτάνας είναι όντως φθηνός, όμως με βάση τα στοιχεία της Goldman Sachs, για τα παγκόσμια τσιμεντάδικα, η πιο τζάμπα τσιμεντοβιομηχανία είναι η Cemex.

    Η μεξικάνικη τσιμεντοβιομηχανία Cemex δεν είναι απλώς τζάμπα, αλλά είναι Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ.

    Η CEMEX παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA2022e=4,6 και με ένα P/E2022e=5,4.

    Δυστυχώς για τους μετόχους του Τιτάνα, η μετοχή είναι πιο ακριβή και από τη Heidelberg Cement και από την Saint-Gobain και ΠΟΛΥ πιο ακριβή από την μεξικάνικη Cemex.

    Για να καταλάβετε η στήλη συμφωνεί απόλυτα με την ανάλυση της Goldman Sachs και σε αυτή τη φάση θεωρεί καλύτερη επενδυτική ευκαιρία τη μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ -0,21% 23,95 πέριξ των 15 ευρώ, παρά τη μετοχή του Τιτάνα πέριξ των 11,5 ευρώ.

    Από του χρόνου θα έχει ενδιαφέρον η μετοχή του Τιτάνα.

    Το investor call του Πατέλη με τους ξένους  θεσμικούς

    Eπάνω του φαίνεται να έχει πάρει την (επαν)έκδοση του 5ετούς ομολόγου ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης.

    Όπως ήδη θα διαβάσατε από χθες το Ελληνικό Δημόσιο εν μέσω τρικυμίας θα επιχειρήσει σήμερα να βγει στις αγορές για να δανειστεί τουλάχιστον 750 εκατ. ευρω  ανοίγοντας ξανά (σύμφωνα με την τρέχουσα ορολογία) μία έκδοση 5ετούς ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου.

    Για το πώς θα πάει τελικά η έκδοση θα το δούμε σήμερα.

    Όμως χθες πριν  ανακοινωθεί  η σχετική πρωτοβουλία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (σας είχαμε εγκαίρως προϊδεάσει για τις επαφές Σταικούρα – Τσάκωνα στην Ουάσιγκτον)   πληροφορηθήκαμε ότι  η J.P.Μorgan  απηύθυνε κάλεσμα σε θεσμικούς επενδυτές  για να συμμετάσχουν σε ενημέρωση (investor call) από τον Αλέξη Πατέλη στις 3 μ.μ ώρα Λονδίνου.

    Σύμφωνα με την τυπική φρασεολογία που χρησιμοποίησε η επενδυτική τράπεζα, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων θα αφορά στις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

    Ο δραστήριος πρωθυπουργικός σύμβουλος τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτύξει έντονη δράση για την προβολή ,όχι μόνο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και  του Κυβερνητικού έργου στο εσωτερικό της χώρας.

    Έτσι πριν από μία εβδομάδα περίπου ενημέρωσε σε γεύμα εργασίας περίπου 50 επιχειρηματίες της ΕΕΝΕ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών) της οποίας πρόεδρος είναι ο γνώριμός της στήλης Κρίστιαν  (Χριστιανός κατά το Ελληνικότερο) Χατζημηνάς, μετά την αποχώρηση του Βασίλη Αποστολόπουλου.

    Γιατί καθυστερούν οι εκδόσεις ομολόγων από τις Τράπεζες

    Εκτός από το Δημόσιο,  είχαμε και την έξοδο της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,55 στις αγορές την Παρασκευή.

    To επιτόκιο 7,25% που εξασφάλισε η Τράπεζα για την έκδοση ομολόγων 400 εκατ. ευρώ τα οποία υπολογίζονται στα κεφάλαια MREL,  αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση «γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι απρόθυμες να εκδώσουν ομόλογα ΜREL» παρόλο που πρέπει να βελτιώσουν το σχετικό δείκτη.

    Ο σχετικός δείκτης της Αlpha Bank  αυξήθηκε μετά την έκδοση στο 19,5%.

    Να θυμίσουμε ότι σε ελαφρώς καλύτερες συνθήκες η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 δανείστηκε τον Μάιο από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% .

    Μάλιστα η συγκεκριμένη Τράπεζα διαθέτει ένα αρκετά υψηλό δείκτη MREL ο οποίος κινείται περίξ του 20,7%.  

    Από την άλλη πλευρά όμως η Τράπεζα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα παλιό ομόλογο των 950 εκατ. ευρώ  το οποίο βρίσκεται στα χέρια του ΤΧΣ με επιτόκιο 6,5%.

    Ο Σκρέκας και οι υψηλές τιμές

    Με διάφορα πακέτα μέτρων για το δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που έρχεται και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών εστάλη το σχέδιο της Κομισιόν  στους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα.

    Ο  Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας βρίσκεται από χθες  στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις, ενώ εκεί βρίσκονται και οι υπουργοί χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η πιο σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η από κοινού προμήθεια αερίου που θεσπίζει διαδικασία σε δύο στάδια: πρώτον, συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου και δεύτερον, πιθανή από κοινού προμήθεια στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας.

    Για να καταλάβουμε την κρισιμότητα του θέματος, η  ίδια η Κομισιόν σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα ότι «είναι πλέον πολύ πιθανό να μην φτάνει καμία ποσότητα ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών, ενώ ο στόχος για την πλήρωση των αποθηκών αερίου πριν τον επόμενο χειμώνα είναι 90% έναντι 80% φέτος».

    Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται γρήγορες κινήσεις και καθόλου γραφειοκρατία.

    «Ναι αλλά οι διαδικασίες που βάζει η Κομισιόν μας μπλέκουν σε απίθανα γρανάζια και δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε το μεσοκαλόκαιρο  του 2023 και εν τω μεταξύ θα παγώσουμε!

    Χρειάζεται μία μικρή επανάσταση σε στυλ … managerial, θέλουμε μάνατζερ στις Βρυξέλλες και όχι αργόσχολους» λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν θηλυκού γένους και ελληνικής προελεύσεως.

    Αυτά ακούει ο Κώστας Σκρέκας και κάνει το σταυρό του για να μην παγώσουμε φέτος.

    Το βραβείο στον Ξηρουχάκη

     Δεν έχουμε συνηθίσει να βραβεύονται ελληνικοί οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από διεθνείς φορείς.

    Με την έννοια αυτή ήταν ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι το ΤΧΣ απέσπασε διπλή βράβευση από τον οργανισμό International Finance Awards.

    Ο διακεκριμένος διεθνής οργανισμός απένειμε  στο ΤΧΣ βραβείο «άριστης εταιρικής διακυβέρνησης» (Best Corporate Governance – Financial Institute) για το 2022.

    Και ταυτόχρονα επέλεξε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Ηλία Ξηρουχάκη ως τον καλύτερο Διευθύνοντα Σύμβουλο χρηματοπιστωτικού οργανισμού (Best CEO – Financial Institute) για το 2022.

    Φαίνεται ότι  το ΤΧΣ χάρη στην συμβολή του στην ανάπτυξη και αναβάθμιση  της ελληνικής τραπεζικής αγοράς καθώς και την υιοθέτηση αρχών και ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, εντάσσεται πλέον στην ελίτ της διεθνούς αγοράς.

    Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι αξιολογήθηκε θετική και η συμβολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ, κ. Ηλία Ξηρουχάκη, που διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία σε ανώτατες θέσεις ευθύνης σε τράπεζες κι άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.