• Οι αποφάσεις του Μητσοτάκη, η αγωνία της Ελένης Βρεττού, οι νέες big business της Μπαθιανάκη, γιατί αναγκάστηκε να πουλήσει ΓΕΚ ο Περιστέρης, ποιοι μπαίνουν στην Ιντρακάτ και γιατί εκλιπαρεί ο 80αρης Κούτρας

    Ο Wiseman σας είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι παρόλο που οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος αυτή την περίοδο είναι μέσα στην κατήφεια διότι ανακοινώνουν ζημιές, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσει υπερήφανη εξαίρεση.

    image

    Ο Μητσοτάκης, οι εκλογές και οι αναβαθμίσεις

    Το να μιλάς τούτες τις ημέρες για την ημερομηνία των εκλογών είναι μάλλον άστοχο.

    Ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ο ίδιος δεν το έχει συζητήσει με κανένα στενό του συνεργάτη.

    Άλλωστε τούτες τις δύσκολες ώρες προφανώς δεν έχει στο μυαλό του στις εκλογές.

    Όλα αυτά θα συζητηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Αν και έχει λίγη σημασία αυτό,  από σήμερα και για τις επόμενες 21 ημέρες, περιμένουμε  σημαντικά νέα για την οικονομία.

    Τρεις οίκοι αξιολόγησης, κορυφαίοι και λιγότερο μεγάλοι, θα δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας.

    Σήμερα το βράδυ περιμένουμε την Scoop.

    Η άποψη της δεν λαμβάνεται και πολύ υπόψιν από τις αγορές, καθώς δεν ανήκει στους λεγομένους big 4.

    Άρα εάν μας αναβαθμίσει θα μετρήσει οριακά.

    Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένουμε την DΒRS και κυρίως την Moody’s που θεωρείται η κορυφαία όλων.

    Προφανώς άπαντες αναμένουν την Moody’s και την DΒRS.

     

    Γιατί Eurobank και Ιντρακάτ ξεχώρισαν

    Χθες η ημέρα για το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κακή αφού ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε κατά 1,26%.

    Λίγες μετοχές ξεχώρισαν και οι ειδικοί μου λένε ότι κάποιος λόγος υπάρχει.

    Για την Eurobank που έκλεισε με οριακή άνοδο είναι σαφές ότι ευνοήθηκε μετρά τα νέα για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna, αντί του ποσού των 280 εκατ. ευρώ.

    O CEO της Euro bank Φωκίων Καραβίας έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής θα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

    Για την Cener που έκλεισε με κέρδη στα 4,095 ευρώ, ψιθυρίζεται, ότι θα υπάρξει σύντομα κάποιο καλό νέο.

    Καλή εικόνα για την Ιντρακάτ που έκλεισε αμετάβλητη στα 1,72 ευρώ.

    Κάποιοι λένε ότι τοποθετούνται υποστηρικτικά Ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς έχουν εμπιστοσύνη στις επόμενες κινήσεις του management του ομίλου, υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

     

    Oύτε μία συγνώμη από τον ΟΣΕ για την τραγωδία των Τεμπών

    Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας συνέβη στις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας.

    Χρειάστηκε λοιπόν να περιμένουμε περίπου 40 ώρες μέχρι να βρει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) τις κατάλληλες 63 λέξεις με τις οποίες συνέθεσε ένα απαράδεκτο κατά την ταπεινή μου γνώμη Δελτίο Τύπου για το συμβάν.

    Οι άνθρωποι του ΟΣΕ μιλάνε για όλα και για όλους, αλλά ξεχνούν να αναφέρουν και τις δικές τους ευθύνες. Στο κείμενο υπάρχει η λέξη «συλλυπητήρια», αλλά θα έπρεπε να αντικατασταθεί με τη «συγγνώμη».

    Αλλά δεν έχουν βρει το θάρρος να τη ζητήσουν και ψάχνουν για δικαιοσύνη.

    Τι θα πουν άραγε  σε αυτήν όταν ερωτηθούν για παράδειγμα  γιατί είχαν βάλει έναν άπειρο σταθμάρχη στο συγκεκριμένο σημείο;

    Τι θα πουν όταν η Δικαιοσύνη τους ρωτήσει τι φταίει για την καθυστέρηση των έργων σηματοδότησης, αφού υπάρχουν συμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2017 αλλά «σέρνονται» μέχρι το φθινόπωρο του 2023 ;

    Η αναδιάρθρωση του μεγάλου δανείου για το μεγάλη εξαγορά  

    Eπειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές και το deal ακόμη δεν έχει κλείσει αλλά ούτε και το δάνειο με το οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ονόματα.

    Επειδή λοιπόν τα δεδομένα έχουν αλλάξει  τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο (η ΕΚΤ έκτοτε έχει αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια και ετοιμάζεται να τα αυξήσει τουλάχιστον άλλες τόσες φορές) όσο και σε επιχειρηματικό (αποχώρηση του ενός εκ των δύο εταίρων που συμμετείχε στο σχήμα των αγοραστών) η δανειακή σύμβαση δεν θα μπορούσε να μην λάβει όλα αυτά υπόψιν της.

    Όπως μαθαίνω λοιπόν τα στελέχη της μεγάλης συστημικής Τράπεζας έχουν βάλει κάτω τα μολύβια και προσπαθούν να διαμορφώσουν τους όρους της νέας σύμβασης, η οποία θα πρέπει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

    ‘Άλλωστε με τέτοια μεγέθη ακόμη και ένα κόμμα ή κάποια δέκατα του ευρώ μπορεί εν τέλει να οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις.

    Μην ξεχνάμε ότι το δάνειο θα είναι ανάλογο με το ύψος της συναλλαγής, όποτε μιλάμε για ποσό με 9 μηδενικά.

    Για αυτό άλλωστε το λόγο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στο δανεισμό θα συμμετάσχουν τελικά όλες οι συστημικές τράπεζες.

    Οι διαπραγματεύσεις και όλη η δουλειά του back office έχει ξεκινήσει στην Τράπεζα από το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε αρχίσει να δένει η συμφωνία εξαγοράς.

     

    Ο Περιστέρης και η ύπνωση της Κεφαλαιαγοράς

    Προχθές ο Γιώργος Περιστέρης δημοσιοποίησε την πώληση 300.000 μετοχών της Γέκ-Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88.

    Κίνηση που έκανε αρκετούς στην αναρωτηθούν: Γιατί πούλησε ο βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης του επιχειρηματικού ομίλου;

    Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, ανάγεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφήνει να διαιωνίζεται μια κραυγαλέα κανονιστική ανορθογραφία, χωρίς να την αποκαθιστά με γνώμονα τη λογική.

    Γιατί ο Γιώργος Περιστέρης δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να απομειώσει τη μετοχή του θέση.

    Αναγκάστηκε να το κάνει προκειμένου να μην πέσει στην…παγίδα της υποβολής δημόσιας πρότασης.

    Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει σε αδρές γραμμές ( καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις)  ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ποσοστό ενός μετόχου ξεπεράσει το 33,33% γεννάται η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

    Παράλληλα όμως υπάρχει και μια άλλη κρίσιμη διάταξη που λέει ότι η δημόσια πρόταση ενεργοποιείται και στην περίπτωση που το 33,33% υπερκεραστεί και στις έχουσες δικαίωμα ψήφου μετοχές.

    Ποσοστό που προκύπτει αν από το μετοχικό σύνολο αφαιρεθούν οι ίδιες μετοχές.

    Στο μεταίχμιο αυτό βρέθηκε ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς η Γέκ- Τέρνα έχει ενεργοποιήσει με απόφαση της γενικής συνέλευσης ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως το 10% της εταιρείας.

    Αν όμως γίνει αυτό, τότε εξ αντανακλάσεως αυξάνει η συμμετοχή η συμμετοχή Περιστέρη, καθώς υπολογίζεται πλέον σε λιγότερες με δικαίωμα ψήφου μετοχές.

    Με συνέπεια να καθίσταται υπόχρεος υποβολής δημόσιας πρότασης.

    Οπότε το ‘’μπαλάκι’’ του αρχικού ερωτήματος πάει στο “τερέν” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Αφού γνωρίζει η εποπτική αρχή την καταφανή στρέβλωση της πραγματικότητας, γιατί δεν παρεμβαίνει για να τη διορθώσει;

    Διότι εδώ εντοπίζεται το οξύμωρο, να θέλει μια εταιρεία να λειτουργήσει υπερασπιστικά για τα συμφέροντα των μετόχων μέσω αγοράς ιδίων, αλλά να μην μπορεί να το πράξει.

    Καθώς αυτό φέρνει τον βασικό μέτοχο μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη της δημόσιας πρότασης.

    Έτσι, ο Γιώργος Περιστέρης αποφάσισε μόνος να λύσει το γόρδιο δεσμό, απομειώνοντας το δικό του ποσοστό, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

    Τι άλλο άραγε μπορεί να περιμένει η εν υπνώσει Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να πράξει τα αυτονόητα;

    Σε νέες φουρτούνες το λιμάνι

    Δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουν εύκολα Κινέζοι της Cosco από τις προσφυγές, ούτε να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Αφού πέρασε από 40 κύματα, οι Κινέζοι τα βρίσκουν ξανά σκούρα με το master plan του ΟΛΠ.

    Το χορό των προσφυγών κατά του νέου master plan ανοίγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, που ετοιμάζεται να ασκήσει αίτηση ακύρωσης του νέου σχεδίου του ΟΛΠ.

    Το master plan εγκρίθηκε με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στις 25 Ιανουαρίου.

    Από το 2017 χρονολογούνται οι περιπέτειες του master plan, με την πρώτη έκδοση να κατατίθεται τότε στο υπουργείο Ναυτιλίας.

    Τον Μάρτιο του 2022 το ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με τις οποίες είχαν εγκριθεί, στο πλαίσιο έγκρισης του master plan του ΟΛΠ, οι υποχρεωτικές και οι πρόσθετες επενδύσεις της Cosco.

    Στο νέο master plan, η σημαντικότερη περιβαλλοντική δέσμευση που έχει τεθεί, για την πλήρη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, είναι η απαίτηση εκπόνησης ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων, ενώ πρέπει να πούμε ότι έχουν «κοπεί» δύο από τα τέσσερα ξενοδοχεία που σχεδίαζαν οι Κινέζοι.

     

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο τέλος κερδίζει η…. ΑΚΤΩΡ

    Δεν ξέρω αν εσείς το έχετε παρατηρήσει αλλά η ΑΚΤΩΡ βγαίνει διπλά κερδισμένος από τις παρατάσεις και τη προσφυγή στο διαγωνισμό για τη διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Μαθαίνω πως η θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 , πέραν από τα σημαντικά ποσά που έχει λάβει ως αποζημιώσεις λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της βασικής γραμμής (βλέπε αρχαία), έχει δύο ακόμη λόγους να χαίρεται και να ορέγεται περισσότερο ζεστό χρήμα.

    Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι αποτελεί φαβορί για το έργο της διαχείρισης που ξεπερνά τα 290 εκατ. Ευρώ, ο ανταγωνιστής της στο έργο είναι ένα σχήμα το οποίο αποτελείται από ξένους (Egis-ATM0).

    Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι με πρόσφατη τροπολογία η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-Hitachi-WeBuild που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αναλάβει τη διαχείριση της γραμμής για δύο συν ένα έτη.

    Με αυτό τον τρόπο η Αττικό Μετρό θα έχει αρκετό χρόνο για να επιλέξει τον ανάδοχο. Αυτό σημαίνει πως το ταμείο του ΑΚΤΩΡ θα γεμίσει με περισσότερα χρήματα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για ακριβές ποσό.

    Αν λάβουμε πάντως υπόψη τον προϋπολογισμό των 290 εκατ. Ευρώ για 11 χρόνια, τότε η εταιρεία θα λάβει κοντά στα 80 εκατ. ευρώ για αυτά τα τρία έτη.

    Εκλιπαρούν (για τα γεράματα)  Κούτρας – Τσέντας

    Μια που αναφέρθηκα στην ΑΚΤΩΡ να σας ενημερώσω ότι το δίδυμο των επίδοξων αγοραστών του οι κ. Κούτρας και Τσέντας μετά το ναυάγιο, ζητούν από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μία συμβιβαστική λύση για την εγγυητική των 5 εκατ. ευρω.

    Τα χρήματα αυτά σε περίπτωση που δεν προχωρούσε το deal με υπαιτιότητα του κατασκευαστικού διδύμου, θα τα κρατούσε η Ελλάκτωρ.

    Όπως  σας ενημέρωσα χθες η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τους διαμήνυσε (μέσω του mononews.gr) ότι τα λεφτά δεν επιστρέφονται.

    Μετά ταύτα το δίδυμο, μαθαίνω ότι επανέρχεται, ζητώντας μία συμβιβαστική λύση η οποία θα επέτρεπε να τους επιστραφεί έστω ένα μέρος της εγγυητικής….

    Έτσι να τους μείνει κάτι για τα γεράματα που θα έλεγε και λαός.

    Άλλωστε, 80 ο ένας, κοντά στα 80 ο άλλος….

    Πάντως, εάν δεν καρποφορήσει η νέα προσπάθεια, το επόμενο βήμα θα είναι η διαιτησία…

    Οι αγωνίες της Βρεττού για Βain και Fortress

    Όπως μαθαίνω σε καλό δρόμο βρίσκεται η πώληση τουλάχιστον ενός εκ των τριών πακέτων κόκκινων δανείων που πρέπει να πουλήσει η Τράπεζα Αττικής.

    Όπως μαθαίνω για το πακέτο των επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας 320 εκατ. ευρώ (Astir 1) σοβαρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς των κόκκινων δανείων τα funds Βain Capital και Fortress.

    Nα σας θυμίσω ότι ο στόχος που έχει θέσει η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank  Ελένη Βρεττού είναι μέσα στον Μάρτιο να έχει υπογραφεί η συναλλαγή για την  πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1, που θα είναι και το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την αγορά, ότι η διοίκηση   υλοποιεί το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

    Άρα η αγωνία της έμπειρης μπανκέρισας θα είναι μεγάλη έως ότου κλείσει η δουλειά.

     

    Τα 2Τ της Ελένης Μπαθιανάκη

    Το πιο αποφασιστικό βήμα στην ζωή της αποφάσισε να κάνει η έμπειρη μπανκέρισα Έλενη Μπαθιανάκη, η οποία αποχώρησε από την ομάδα του EOS CAPITAL του Απόστολου Ταμβακάκη.

    Η κ. Μπαθιανάκη παραιτήθηκε, προ 3 ημερών,  από το EOS CAPITAL καθώς αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της fund.

    Όπως λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης, ήδη έχει συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, και σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να αναζητά.

    Η λαμπερή όσο και ιδιαίτερα ικανή Ελένη έλαβε την κρίσιμη αυτή απόφασή καθώς έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες της.

    Όσοι την γνωρίζουν πάντως λένε ότι την χαρακτηρίζουν τα 2Τ, δηλαδή τόλμη και ταλέντο.

    Η Ελένη Μπαθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο.

    Ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στη Citigroup στην Αθήνα, και το 2004 μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας και αργότερα στη Morgan Stanley.

    Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ προ 6 ετών εντάχθηκε στην ομάδα της  EOS Capital.

    Είναι μητέρα 2 παιδιών.

    Ζωτικής σημασίας ρόλο για εκείνη παίζει η ενασχόληση της με πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες.

    Maqnifique!!!

    Ελένη Μπαθιανάκη

    Στουρνάρας: Eισφέρει 400 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό  

    Ο Wiseman σας είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι παρόλο που οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος αυτή την περίοδο είναι μέσα στην κατήφεια διότι ανακοινώνουν ζημιές, η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,65% 15,50  θα αποτελέσει υπερήφανη εξαίρεση.

    Πράγματι χθες η ΤτΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα χρήσης για το 2022 τα οποία εμφανίζουν – μειωμένα μεν αλλά πάντως – καθαρά κέρδη μετά από προβλέψεις 456,8 εκατ. ευρώ.

    Από αυτά την μερίδα του λέοντος δηλαδή τα 400, εκατ. ευρώ θα τα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο όπως προβλέπει το καταστατικό της Τράπεζας.

    Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αρκεστούν στα υπόλοιπα περίπου 57 εκατ. ευρώ τα οποία μεταφράζονται σε μέρισμα 0,6720 ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι).

    Eπίσης όπως προκύπτει από τον Ισολογισμό της ΤτΕ οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Eurobank και Αlpha Bank ) μείωσαν σημαντικά το δανεισμό που είχαν λάβει από την ΕΚΤ.

    Έτσι από τα 50,8 δις. ευρώ που χρωστούσαν το 2021 στο τέλος του 2022 όφειλαν μόνο 35,4 δις. Ευρώ.

    Βέβαια το 2021 και τα αρνητικά επιτόκια που ίσχυαν τότε, στην ουσία οι Τράπεζες δεν δανείζονταν από την ΕΚΤ … αλλά επιδοτούνταν από αυτή για τη ρευστότητα που λάμβαναν.

    Στέλιος Νικηφοράκης: Στα πολύ πάνω του ο «Χανιώτης»…

    Μαθαίνω πως τους τελευταίους τρείς – τέσσερις μήνες είναι πολύ ανεβασμένες οι «μετοχές» του Στέλιου Νικηφοράκη στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

    Ο βετεράνος «Χανιώτης» ή «ο Μουστάκιας» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, έχει αναλάβει και φέρει εις πέρας δύσκολες (αλλά και πολύ δύσκολες) αποστολές και μάλιστα με αθόρυβο τρόπο, όπως ακριβώς αρέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Άλλωστε ο επί σειρά ετών εκδότης του «Κήρυκα» των Χανίων  έχει θητεύσει πλάι στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και έχει μάθει να ελίσσεται και να κρατά ισορροπίες.

    Μία αποστολή  δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη που αφορά σε αποσυρθέντα πολιτικό, αλλά εκεί υπάρχει πιθανότητα θορυβώδους ανάμειξης άλλου (πολύ πεισματάρη) Χανιώτη στην καταγωγή, οπότε «κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο» που έλεγε και ο αρχαίος ημών Δημοσθένης και ως γνωστόν ο Νικηφοράκης ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

    Όσο για τις παρέες του, ισχύει το ρητό που είχε πεί ο Μάρλον Μπράντο: «κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά για να τους ελέγχεις».

    Κυρίως τους εχθρούς που παριστάνουν τους πιστούς φίλους σου αλλά με πρώτη ευκαιρία σε «δίνουν» αγαπητέ Στέλιο, αλλά εσύ ως «παλαιά καραβάνα» τα ξέρεις καλύτερα αυτά υποθέτω.

    Ψάχνει λομπίστα ο …«φίλτατος» Θανάσης

    Mαθαίνω πως ο φίλος (και «πελάτης» της στήλης να μην ξεχνιόμαστε) Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ ψάχνει επικοινωνιολόγο ή λομπίστα.

    Όχι με διαγωνισμούς και προκηρύξεις, αλλά τον κατάλληλο άνθρωπο για να  τον στηρίξει στη δύσκολη στιγμή, που είναι τώρα φυσικά.

    Βλέποντας πως με τη νέα «Υπερ-Αρχή» που αντικαθιστά της ΡΑΕ χάνει τις σημαντικές εξουσίες του και παρά το ότι (όπως ισχυρίζεται σε στενό κύκλο ο ίδιος) του είχαν τάξει πως θα μείνει αλώβητος στη θέση του, προχώρησε πρόσφατα σε «επίθεση» προς την κυβέρνηση (Σ.Σ. λέγε με ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα) για αθέτηση της δέσμευσής της έναντι της ΡΑΕ στο θέμα της στελέχωσης και της ενίσχυσης του μισθολογίου των στελεχών της.

    Είπε  χαρακτηριστικά πως: «Η Αρχή αντιμετώπισε πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021- 2022 λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση  ως υπεύθυνη για «αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού».

    Κριτικάροντας μάλιστα τη δομή της νέας Υπερ-Αρχής ,με άκρως φιλοσοφικό τρόπο σχολίασε: «Ως φορείς αριστοτελικής παιδείας, που προτάσσουν τη λογική, την επιστημονική σκέψη και τη φρόνηση, θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούνται πρακτικά εφαρμόσιμες και λειτουργικές δομές στην οργάνωση της Πολιτείας που να διευκολύνουν το έργο της».

    Άρα, ο  νομοθέτης δημιουργεί «κομφούζιο» με τη νέα Υπερ-Αρχή υποστηρίζει ο φίλτατος Θανάσης και αυτό μπορεί να υποθέσει ο κάθε καλόπιστος.

    Καταλαβαίνετε τις οργισμένες αντιδράσεις στην κορυφή του ΥΠΕΝ που ήταν και ο στόχος της δήλωσης.

    Μετά από όλα αυτά, πως να μην αναζητά εξειδικευμένο σύμβουλο ο Αθανάσιος (Θανάσης για τους φίλους του);

    Καλή τύχη του εύχεται ο wiseman  και να παραμείνει πάντοτε φίλος της στήλης…

     

    Η ΑΒ  πάει καλά τουλάχιστον με την κάρτα Plus

    Τα εύσημα για την κάρτα της, την ΑΒ Plus, εισέπραξε η εν Ελλάδι θυγατρική της Ahold Delhaize  (ΑΒ Βασιλόπουλος) κατά την ανακοίνωση των ετησίων αποτελεσμάτων για το 2002.

    Βέβαια για τις υπόλοιπες επιδόσεις της προφανώς δεν συντρέχουν λόγοι πανηγυρισμού καθώς όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και  το 2022 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ είχε αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις.

    Μπορεί να είναι χαμηλό- πέριξ του 2%- ωστόσο όταν η αγορά έτρεξε με 6,2% σε ένα άκρως πληθωριστικό έτος δεν τις λες και καλές τις επιδόσεις του ΑΒ.

    Το στοίχημα του Νίκου Λαβίδα και η μόνη προϋπόθεση που έχουν βάλει οι Βέλγο – Ολλανδοί είναι η ανάπτυξη του ΑΒ να είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αγοράς.

    Και φυσικά ο επικεφαλής της εταιρείας δεν πιστώνεται τις επιδόσεις του 2022 αφού ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Άλλο ένα ενδιαφέρον που προκύπτει από τα αποτελέσματα της μητρικής, του πολυεθνικού κολοσσού που έκλεισε τη χρονιά με 87 δις ευρώ (+15,1%) είναι ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος μαζί με τα άλλα τρία μεγάλα brands του ομίλου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη – Mega Image στην Ρουμανία, Albert στην Τσεχία και Delhaize Serbia στην Σερβία – εισήγαγαν μια κοινή περιφερειακή στρατηγική ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξη με προφανή στόχο, τι άλλο;

    Την εστίαση στο να κερδίσουν μερίδια αγοράς ενδυναμώνοντας τις προτάσεις του brand και να επιταχύνουν την ανάπτυξη των πωλήσεων.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.