• Business

    Citi για Tιτάν: Το 8ο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης στα EBITDA επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Η Citi και ο Ephrem Ravi εξηγούν ότι τα έσοδα του ομίλου της Τιτάν ήταν στα €624 εκατ. (+6,1% σε ετήσια βάση) και τα EBITDA στα €110 εκατ. (+2,5% σε ετήσια βάση), σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και τις δικές της εκτιμήσεις (€603 εκατ. και €105 εκατ.).

    Η αύξηση του top-line στηρίχθηκε από σταθερά επίπεδα τιμών και αύξηση του όγκου για όλα τα προϊόντα (ο εγχώριος όγκος τσιμέντου αυξήθηκε κατά 3%, το έτοιμο μίγμα κατά 7% και τα αδρανή κατά 2%), αλλά το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι προηγούμενες προγραμματισμένες διακοπές συντήρησης στις ΗΠΑ και η υποτίμηση του συναλλάγματος στην Μέση Ανατολή επιβαρύνουν το περιθώριο EBITDA, το οποίο μειώθηκε κατά 60 μ.β. περίπου σε ετήσια βάση σε 17,6%(Citi εκτίμηση στο 17,5%).

    «Ο όμιλος επαναβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του, λόγω των ανθεκτικών όγκων, της σταθερής τιμολόγησης και των βελτιωμένων επιδόσεων στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

    Η Τιτάν προστέθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap το Μάρτιο του 2024 και η σύσταση είναι buy με τιμή στόχο τα 30 ευρώ», εξηγεί ο Ravi.

    «Η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους είναι πιθανότατα προσωρινή, ενώ στην αύξηση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου συνέβαλαν όλες οι περιοχές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκε μείωση του EBITDA, εκτός από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω του υψηλότερου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προηγούμενων προγραμματισμένων διακοπών συντήρησης στις ΗΠΑ, καθώς και της υποτίμησης του συναλλάγματος στην East Med.

    Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε κατά 60 μ.β. περίπου σε ετήσια βάση στο 17,6% (έναντι του 18,5% της εταιρικής συναίνεσης και του 17,5% της εκτίμησης της Citi).

    Παρ’ όλα αυτά, το α’ τρίμηνο είναι συνήθως ένα μικρό τρίμηνο με το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους του έτους, συμβάλλοντας στο 22% περίπου των εσόδων του έτους και στο 17% περίπου του EBITDA του έτους», συνεχίζει ο αναλυτής της Citi.

    O ισολογισμός είναι ισχυρός με καθαρό δανεισμό στα €684 εκατ. και δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στις 1,2 φορές, σε σύγκριση με €660 εκατ. και 1,2 φορές στο τέλος του 2023 και €838 εκατ. ή 2,1 φορές στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε €53 εκατ. το α’ τρίμηνο, με βασική εστίαση στις πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση.

    «Οι προοπτικές για το 2024 είναι ισχυρές και η διοίκηση αναμένει ότι η αγορά κατασκευών των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει θετικούς δείκτες που υποστηρίζουν υψηλούς όγκους, ενώ η αγορά της Ελλάδας θα επωφεληθεί από την έναρξη πολλών έργων υποδομής.

    Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και συνεχή βελτίωση του κλίματος, αν και με μια «σκιά επιφυλακτικότητας» σχετικά με την πολιτική αστάθεια και την ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

    Η αγορά της Αιγύπτου πιθανότατα έχει υποχωρήσει με αναμενόμενη ανανέωση της ζήτησης, ενώ οι προοπτικές της αγοράς της Τουρκίας φαίνονται θετικές.

    Ο όμιλος επαναβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του, οι οποίες καθοδηγούνται από την ανθεκτική ζήτηση, τη σταθερή τιμολόγηση, τη βελτίωση των επιδόσεων στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

    Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το consensus και ως εκ τούτου δεν βλέπουμε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις για τα κέρδη με βάση αυτά τα αποτελέσματα», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης: 

    TITAN: Ισχυρό το 2024 – Ενίσχυση της ζήτησης λόγω έργων σε Ελλάδα και ΗΠΑ

    Απόστολος Βακάκης: Γιατί έκανα το placement, ποιοι πήραν τα «χαρτιά»

    Neuralink: Προβλήματα εμφάνισε το πρώτο εμφύτευμα σε ανθρώπινο εγκέφαλο



    ΣΧΟΛΙΑ