• The Wiseman

    The Wiseman

    Η συνέπεια του Βασίλη Ψάλτη, τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ, τι προτείνουν Έλληνες και ξένοι για τα αιολικά πάρκα και ο εφοπλιστής με τις 3 Porsche

    • The Wiseman

    Η απόλυτη επιβεβαίωση του mononews.gr για το deal Ευρωπαϊκής Πίστης και  Allianz

    Στις 31 Ιανουαρίου, ο Wiseman έγραφε ότι «Όλα δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της -εισηγμένης στο Χρηματιστήριο- Ευρωπαϊκής Πίστης (ΕΥΠΙΚ).

    Το ερώτημα είναι αν ο γερμανικός όμιλος Allianz θα συμμαχήσει ή θα εξαγοράσει την Ευρωπαϊκή Πίστη

    Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξηγούσε:

    «Η Εταιρεία και εξ όσων γνωρίζουμε οι μέτοχοί της, δεν έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε, αναφορικά με την πιθανή μεταβίβαση μετοχών της.

    Η Εταιρεία σύμφωνα με τις πάγιες αρχές της, θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, εάν και εφόσον συντρέξουν σχετικές προϋποθέσεις προς ανακοίνωση.»

    H επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του mononews.gr ήλθε χθες αργά το βράδυ με την προαιρετική δημόσια πρόταση της Allianz προς την Ευρωπαϊκή Πίστη.

    Χθες η μετοχή της ΕΥΠΙΚ έκλεισε με ισχυρά κέρδη 11,96% στα 6,74 ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά τα μετοχικά ποσοστά  με βάση τη λίστα των μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης, με ποσοστό άνω του 5%, ο κ. Γεωργακόπουλος κατέχει το 27,04%, η EBRD το 15%, η Ε. Κωνσταντινίδη το 8,94%, ο πρώην πρόεδρος της εισηγμένης Σταύρoς  Λεκκάκος το 5,45%, ενώ σημαντικές θέσεις ελέγχουν αθροιστικά και αρκετά στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

     

    Τι συμβαίνει με την Ελλάκτωρ

    Εντύπωση προκάλεσε η ξαφνική άνοδος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,38% 2,58 την Παρασκευή, στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 6,07% και με όγκο συναλλαγών 950.000 μετοχές.

    Πηγές αναφέρουν ότι αγόραζαν θεσμικοί επενδυτές και κάποιοι ιδιώτες.

    Στην αγορά απέκλειαν το ενδεχόμενο να ισχυροποιούσαν την θέση τους οι δυο μεγαλομέτοχοι  δηλαδή οι Ολλανδοί της Reggeborgh και η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη.

    Φυσικά πρόκειται για εκτιμήσεις.

    Όμως μια μετοχή που κερδίζει 6% συνήθως κρύβει νέα.

    Η αλήθεια θα φανεί στο ταμπλό από την Δευτέρα.

     

    Η συνέπεια του Βασίλη Ψάλτη

    Με συνέπεια κινήθηκε ο επικεφαλής της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,55  Βασίλης Ψάλτης καθώς η Τράπεζα του παρείχε το 2021 νέα δάνεια περί τα Ευρώ 5 δισ. από την μικρότερη επιχείρηση έως και τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις.

    Ενδεικτικά αναφέρονται η διοργάνωση μακροχρόνιων χρηματοδοτήσεων στην Ολυμπία Οδό (επέκταση Πάτρα – Πύργος), η ανάπτυξη μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση του Astir Palace και τoυ επενδυτικού προγράμματος πέντε ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η Blackstone στην Ελλάδα, έργα αειφορίας και έργα αστικών αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, όπως ο Πύργος Πειραιά, το ιστορικό κτήριο του Μινιόν αλλά και πολυάριθμες χρηματοδοτήσεις μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας καθώς και σε ανερχόμενους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητα

     

    H Goldman Sachs και η Πειραιώς

    Λύθηκε το μυστήριο με το μεγάλο πακέτο μετοχών που μεταβιβάστηκε προ ημερών και αφορούσε το 0,7% της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,27% 3,75.

    Πωλητής ήταν η Goldman Sachs και αγοραστής πάλι η Goldman sachs.

    Προφανώς ο πωλητής που βγήκε στα 1,70 ευρώ είχε αγοράσει στα 1,15 ευρώ όταν έγινε το 2021 η Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ο Νέος παίκτης τώρα θα πρέπει να περιμένει σημαντικά υψηλοτέρα επίπεδα για να αποεπενδύσει.

     

    Η στήριξη στην ΔΕΗ

    Πηγές του Wiseman αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες αγοραστές στην ΔΕΗ ΔΕΗ 0,92% 11,01 είναι πελάτες αλλά και τα αμοιβαία από μεγάλη συστημική τράπεζα.

    Οι ειδικοί αναφέρουν την Τράπεζα Πειραιώς…H μετοχή χθες έκλεισε με ισχυρά κέρδη 2,5% στα 8,66 ευρώ.

     

    Η απόλυτη επιβεβαίωση του deal Ευρωπαϊκής Πίστης και η Allianz

    Στις 31 Ιανουαρίου, ο Wiseman έγραφε ότι «Όλα δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της -εισηγμένης στο Χρηματιστήριο- Ευρωπαϊκής Πίστης (ΕΥΠΙΚ).

    Το ερώτημα είναι αν ο γερμανικός όμιλος Allianz θα συμμαχήσει ή θα εξαγοράσει την Ευρωπαϊκή Πίστη

    Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξηγούσε:

    «Η Εταιρεία και εξ όσων γνωρίζουμε οι μέτοχοί της, δεν έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε, αναφορικά με την πιθανή μεταβίβαση μετοχών της. Η Εταιρεία σύμφωνα με τις πάγιες αρχές της, θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, εάν και εφόσον συντρέξουν σχετικές προϋποθέσεις προς ανακοίνωση.»

    H επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του mononews.gr ήλθε χθες με την προαιρετική δημόσια πρόταση της Allianz προς την Ευρωπαϊκή Πίστη.

    Χθες η μετοχή της ΕΥΠΙΚ έκλεισε με ισχυρά κέρδη 11,96% στα 6,74 ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά τα μετοχικά ποσοστά  με βάση τη λίστα των μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης, με ποσοστό άνω του 5%, ο κ. Γεωργακόπουλος κατέχει το 27,04%, η EBRD το 15%, η Ε. Κωνσταντινίδη το 8,94%, ο πρώην πρόεδρος της εισηγμένης Σταύρoς  Λεκκάκος το 5,45%, ενώ σημαντικές θέσεις ελέγχουν αθροιστικά και αρκετά στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

     

    Οι 3 Porsche του εφοπλιστή

    Προ ολίγων ημερών η ασφαλιστική εταιρεία GENERALI έλαβε ένα περίεργο τηλεφώνημα.

    Έλληνας Εφοπλιστής , κάτοικος Κηφισιάς, αγόρασε 3 Porsche αξίας 750.000 ευρώ και έπρεπε να ασφαλιστούν.

    Αφού ζητήθηκαν τα τυπικά η ασφαλιστική εταιρεία ασφάλισε το κάθε αυτοκίνητο με το ποσό των 15.000 κάτ΄έτος.

    Oh! Mon Dieu!

     

    Οι αγοραστές του Λητώ στην MYKONOS

    Η ωραία Mykonos εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα και τα πορτοφόλια των Rich and famous του πλανήτη μας.

    Το καλοκαίρι θα είναι και πάλι καυτό.

    Καινούργια ξενοδοχεία χτίζονται (ίσως και εστιατόρια και private clubs με διεθνή αναγνωσιμότητα), ενώ κάποιες ιστορικές μονάδες φιλοξενίας δέχονται προτάσεις για εξαγορές.

    Όμως ουδείς διανοείται να πουλήσει.

    Τον τελευταίο μήνα  γνωστός επιχειρηματίας έχει βαλθεί να αγοράσει το ΛΗΤΩ το οποίο πουλήθηκε εν μέσω της κρίσης δηλαδή τον Μάϊο του  2016 στον Θόδωρο Δουζόγλου.

    Το τίμημα ήταν περίπου 16,9  εκατ. ευρώ.

    Τότε θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό καθώς διαθέτει μόλις 17 δωμάτια.  Δηλαδή το ΛΗΤΩ αγοράστηκε αντί 1 εκατ. ευρώ ανά δωμάτιο!!!

     

    Η σχέση HSBC με Παγκρήτια 

    Διαβάζοντας για τη επικείμενη συμφωνία Παγκρήτιας Tράπεζας  – HSBC μου ήρθε στο μυαλό η ρήση του Ευαγγελίου «λίθον ὃν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες, οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλὴν γωνίας· παρὰ Κυρίου.»

    Διότι αν κλείσει τελικά η συμφωνία θα έχει συμβεί κάτι ακόμη πιο ακραίο.  Να τα φέρει έτσι η τύχη και να αναγκαστείς να πληρώσεις για να σε αγοράσει αυτός που δεν ήθελες να ανταλλάξεις μαζί του ούτε καλημέρα…..

    Που κολλάνε τώρα αυτά τις τραπεζικές συναλλαγές και την προαναφερθείσα συμφωνία;

    Με δύο λόγια οι Άγγλοι φέρονται διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποια εκατομμύρια στην Παγκρήτια προκειμένου να ξεφορτωθούν το ελληνικό κομμάτι της

    HSBC,  τη στιγμή που όπως λέγεται  δεν της ενέκριναν  «γραμμές» προκειμένου να πραγματοποιούν μεταξύ τους συνηθισμένες εργασίες με αντισυμβαλλόμενο την συνεταιριστική τράπεζα.

    Του κύκλου τα γυρίσματα , που τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης

     

    Τα αιολικά πάρκα οι Έλληνες και οι ξένοι 

    Ποιοι και πως θα πάρουν τα Θαλάσσια (Υπεράκτια) αιολικά πάρκα;

    Όπως είναι γνωστό το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου για την ενέργεια που είχε παρουσιαστεί ως ενιαίο στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων (υπεράκτιων) αιολικών σταθμών, δεν είναι ακόμα έτοιμο και θα βγει σε διαβούλευση τον Απρίλιο στην καλύτερη περίπτωση.

    Ο wiseman  έμαθε όμως τα βασικά που θα καθιερωθούν για τα υπεράκτια (όπου παίζονται επενδύσεις 1,5 δις!) και σας τα προαναγγέλλει: στη διενέργεια διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα κατέληξε η κυβέρνηση όπως μαθαίνουμε.

    Αρα σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε  πλωτά αιολικά πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο.

    Οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι πάντως πρότειναν  άλλη μέθοδο: την προκαταρκτική  παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών για προκαταρκτικές έρευνες όπως ανεμολογικές μετρήσεις, ύστερα από αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

    Τα βασικά θέματα που θα ρυθμιστούν νομοθετικά είναι  της τιμολόγησης των επενδύσεων, χωροθέτησης αλλά διασυνδέσεων.

    Αντίθετα οι μεγάλοι ξένοι ευνοούν τους απευθείας διαγωνισμούς και πιέζουν προς τα εκεί.

    Η πρόβλεψή μας;

    Έλληνες –Ξένοι, άσσο ημίχρονο και δύο τελικό! Οι αποδόσεις μεγάλες!

     

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.