• Ο Γιώργος Λογοθέτης, τα βραβεία και οι καλεσμένοι δικαστές, τι συμβαίνει με τη μετοχή της Eurobank, γιατί ο Κυριάκος ποντάρει στη Ζαχαράκη και το πρόσωπο κλειδί στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Πίστης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει  «επενδύσει στον τουρισμό» προκειμένου να τραβήξει προς τα πάνω ολόκληρη την οικονομία.Άλλωστε οι  επιδόσεις της οικονομίας τη χρονιά που μας πέρασε, στήριξαν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης που πιθανόν να ξεπεράσει και το 9%…

    image

    Ο Λογοθέτης, τα βραβεία και το πάρτι με τους δικαστές

    Απίστευτο.

    Έχει κατηγορηθεί από πορίσματα της Tράπεζας της Ελλάδα ενώ το όνομα του αναφέρεται τουλάχιστον 50 φορές σε 40σελιδο πόρισμα εισαγγελέως Εφετών που εκδόθηκε προ 3/4 ετών.

    Χρώσταγε σε συστημική τράπεζα πάνω από 400 εκατ. εύρω και δεν πλήρωνε ούτε δόση.

    Οι τράπεζες για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αναγκάστηκαν να εκποιήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Έχει καταδικασθεί από δικαστήρια του Λονδίνου γιατί παραπλάνησε το φίλο του Βίκτωρα Πιζάντε που έχασε 14 εκατ. ευρώ σε κοινές εφοπλιστικές business.

    Κυπριακό δικαστήριο μόνο που δεν του πέρασε τις χειροπέδες καθώς τον κατηγόρησε για απόκρυψη στοιχείων και απήλλαξε τους συνεργάτες του που εκείνος τους κατηγορούσε για υπεξαίρεση 500 εκατ. ευρώ.

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης (η αλλιώς αλογόμυγας καθώς ισχυρίζεται ότι είχε μπει μια αλογόμυγα στο αυτί του με αποτέλεσμα να αρρωστήσει ) που τα έκανε όλα αυτά,  τώρα αποφάσισε το εκπληκτικό: να χορηγήσει βραβεία επιχειρηματικότητας.

    Προ ημέρων διάβασα ότι το Envolve Entrepreneurship, συμπληρώνοντας 10 χρόνια προσφοράς στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, προσκαλεί επιχειρηματίες και ομάδες να υποβάλουν τη δική τους πρόταση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό.

    Όπως αναφέρεται, από την ίδρυσή του, το 2012, από το Libra Group, για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), το Envolve Award Greece έχει λάβει αιτήσεις από περισσότερες από 8.000 ομάδες και έχει βραβεύσει 34 νικητές.

    To Libra Group για όσους δεν το ξέρουν είναι η εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη και της οικογένειας του.

    Ο εφοπλιστής Λογοθέτης θα έλεγα ότι έχει απίστευτο θράσος.

    Η εναλλακτικά μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι αυτοί που τον συμβουλεύουν.

    Όπως λένε τραπεζίτες «Θα σπάσουν τα τσιμέντα από τα γέλια».

    Ο άνθρωπος που τα όνομα του περιλαμβάνεται σε εισαγγελικά πορίσματα, που δεν πλήρωνε τα δάνεια του, που τον σέρνουν στα δικαστήρια οι πρώην συνεργάτες του, τώρα θα χορηγήσει βραβεία για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα;

    Έχω μια πρόταση.

    Στο πάρτι της απονομής των βραβείων να καλέσει και τους τέως συνεργάτες του Βίκτωρ Πιζάντε, Φέλιξ Μπιτσιο, τον Αμερικανό υπήκοο Brooks κλπ. για να εξηγήσουν στους βραβευθέντες πώς γίνονται οι business.

    Όπως επίσης και τον βρετανό δικαστή sir ANDREW BAKER που δίκασε την υπόθεση Pisante VS Logothetis. Επίσης και τον Κύπριο Δικαστή που δίκασε την υπόθεση του Λογοθέτη εναντίον του Φέλιξ Μπίτσιου κλπ.

    Θα είναι το καλύτερο κοινό…

     

    Οι θετικές εκτιμήσεις για την μετοχή της Eurobank

    Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ένα εντυπωσιακό μπαράζ των θετικών εκθέσεων για την μετοχή της Euro bank.

    Μεταξύ αυτών οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου 13D Research & Strategy σημείωσαν ότι «αν θέλει να επενδύσει κανείς στην αναβίωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, συστήνουμε να αγοράσει μετοχές Eurobank» και παραθέτουν μία σειρά από λόγους για τους οποίους θεωρούν ελκυστικότερη την εν λόγω μετοχή.

    Όπως αναφέρουν, η τράπεζα, σύμφωνα με τον CEO της, κ. Φωκίωνα Καραβία,  είναι έτοιμη να επωφεληθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Και, συγκριτικά με τις ομοειδείς της, η Eurobank έχει τις πιο διαφοροποιημένες πηγές εσόδων, αντλώντας έσοδα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις θυγατρικές της σε Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία (με τη Βουλγαρία και την Ανατολική Ευρώπη να παρουσιάζουν μάλιστα πολύ ισχυρά αναπτυξιακά θεμελιώδη), ενώ ένα 5%-10% προέρχεται από την επένδυση σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων η αξία του οποίου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

    Σε σχέση μάλιστα με το τελευταίο, η JPMorgan έχει επισημάνει, όπως τονίζουν οι αναλυτές, ότι το στοιχείο αυτό κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το επενδυτικό story της Eurobank, ιδίως όταν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται.

    Για κάθε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης πάνω από το μηδέν, η τράπεζα θα έχει πρόσθετα έσοδα 40 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 της Eurobank έχει σημειώσει ράλι  28,34% από τις αρχές της χρονιάς.

    Την Παρασκευή έκλεισε στα 1,144 ευρώ.

     

    Ο Σκλαβούνης και το μεγάλο deal Ευρωπαϊκής  Πίστης – Allianz

    Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες, η οποία έρχεται να προστεθεί στην «αλυσίδα» των ξένων επενδύσεων οι οποίες ανακοινωθήκαν πρόσφατα.

    Σήμερα σας αποκαλύπτουμε το παρασκήνιο πίσω από αυτόν τον επιχειρηματικό γάμο και πιο συγκεκριμένα τον …κουμπάρο.

    Όπως πληροφορούμαστε λοιπόν ο κ   Χρ. Σκλαβούνης  διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να κλείσει η συγκεκριμένη συμφωνία.

    Ο πρώην τραπεζίτης της UBS ο οποίος αν θυμάστε είχε τοποθετηθεί  πρόεδρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013 επι Κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

    Μετά την σύντομη καριέρα στο ΤΧΣ  το 2016 τοποθετήθηκε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Νέας Δημοκρατίας, ως υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης.

    Την ίδια όμως χρονιά βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα όταν  με εντολή των Οικονομικών Εισαγγελέων οι «αδιάφθοροι»  έκαναν  έφοδο  στο σπίτι του και κατάσχεσαν τους υπολογιστές τους, στο πλαίσιο έρευνας για τις λίστες μεγαλοκαταθετών της Ελβετικής Τράπεζα που φοροδιαφεύγουν.

    Μάλιστα με την υπόθεση είχαν ασχοληθεί τότε μέχρι και οι Financial Times.

    Αργότερα ο κ. Σκλαβούνης επέστρεψε στο Λονδίνο όπου δημιούργησε την εταιρεία  Alpha Cap η οποία εμφανίζεται ως σύμβουλος στην συμφωνία Ευρωπαικής Πίστης – Allianz.

     Στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ αυτή ως managing Partner μετέχει ο Εμμανουελ Ανδρουλάκης (Emmanuel G. Androulakis)  ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της LIBRA Group του γνωστού και μη εξαιρετέου από την εμπλοκή του σε  νομικές υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς  ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 Γιώργου Λογοθέτη.

    Η προσωρινή κόκκινη κάρτα

    Και μετά το deal Ευρωπαϊκής Πίστης και Allianz, ας περάσουμε στην υπόθεση της HSBC.

    Προς το παρόν η Τράπεζα της Ελλάδος βγάζει κόκκινη» κάρτα στο deal της Παγκρήτιας με την HSBC  Ελλάδος.

    Ένα deal  που το απέρριψαν μέχρι τώρα τρεις συστημικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Και το ερώτημα είναι θα το εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος;

    «Προς το παρόν και σύμφωνα  με τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, το deal δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να δοθεί   έγκριση εποπτική  για να προχωρήσει. Αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και προσκομισθούν νέα στοιχεία εδώ είμαστε, να το εξετάσουμε», αναφέρουν  στο mononews.gr  κύκλοι προσκείμενοι στην  κεντρική τράπεζα.

    Μία λύση –σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- θα ήταν να ζητήσει η Παγκρήτια αύξηση του τιμήματος από τα κεντρικά στο Λονδίνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εποπτική έγκριση.

    Και μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει και απευθείας επικοινωνία στελεχών της ΤτΕ με τα κεντρικά της HSBC, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει βελτιωτική πρόταση.

    Είναι πιθανό λοιπόν και πάλι το deal  να μην τελεσφορήσει, παρότι τόσο η Παγκρήτια, όσο και η HSBC επιθυμούν να ολοκληρωθεί.

    Και φυσικά η Παγκρήτια θα πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθ΄υπόδειξη της ΤτΕ.

    Από πέρυσι  η τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να πάει σε  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και σε τιτλοποίηση δανείων για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

    Η ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί εντός των επόμενων μηνών (μόλις εκδοθεί –η τελεσίδικη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου- για την αποδέσμευση των μετοχών της Lyctos στην Παγκρήτια)

    Αναζητείται αντικείμενο για την κα Παναγιωταρέα.

    Χωρίς αντικείμενο βρίσκεται από τις αρχές του 2021 η εξαίρετη οικονομολόγος Ελένη Παναναγιωταρέα την οποία τοποθέτησε η Κυβέρνηση εκπρόσωπο της  χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    H εκπρόσωπος μας, η οποία έχει εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον, υπάγεται στον Ιταλό Γενικό Διευθυντή (M. Bugamelli).

    Διοικητικά στην ίδια θέση βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της Αλβανίας, Μ. Ανατολής- Β Αφρικής κλπ.).

    Η διαφορά τους με την Ελληνίδα εκπρόσωπο είναι ότι σε αυτούς έχουν  ανατεθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Προφανώς στην εκπρόσωπο ακόμα αναζητούνται αρμοδιότητες… ανάλογες των προσόντων της.

     

    O Κυριάκος ποντάρει στον τουρισμό και στην Ζαχαράκη

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει  «επενδύσει στον τουρισμό» προκειμένου να τραβήξει προς τα πάνω ολόκληρη την οικονομία.

    Άλλωστε οι  επιδόσεις της οικονομίας τη χρονιά που μας πέρασε, στήριξαν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης που πιθανόν να ξεπεράσει και το 9%.

    Τα έσοδα το 2021 άγγιξαν το 60% των εσόδων του 2019, προ covid επίπεδα δηλαδή – ενώ για φέτος η προσδοκία που υπάρχει είναι τα τουριστικά έσοδα να ξεπεράσουν το 70% της συγκεκριμένης χρονιάς.

    Η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στην τουριστική Έκθεση ΗΟRECA, είχε και αυτόν τον συμβολισμό στο οικονομικό πεδίο.

    Σε πολιτικό τώρα το γεγονός ότι  από όλο το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου Τουρισμού συνοδευόταν μόνο από την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, εξελήφθη ως  «μήνυμα στήριξης» στην νέα πολιτικό.

    Διότι όπως πληροφορούμαστε έχει σχεδόν κλείσει η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής.

    Μία από τις δύσκολες περιφέρειες καθώς οι έδρες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος μοιράζονται με την αναλογία 4 -3.

    Η ΝΔ φαίνεται λοιπόν ότι θέλει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της  στις επόμενες εκλογές  τοποθετώντας , εκτός από τον Μ. Βορίδη, μίαν ακόμη υπουργό.

     

    Εκλογές και ειδικές εκκαθαρίσεις

    Δεν ξέρω εάν μυρίσατε εκλογές, αλλά κάποια σημάδια των τελευταίων ημερών κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου Κυριάκου να διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κινητικότητα που επιδεικνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο να αλλάξει εκκαθαριστές στις ειδικές εκκαθαρίσεις.

    Μάτια βγάζει μία αλλαγή εκκαθαριστή που συντελέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σε συγκεκριμένη εκκαθάριση που οδεύει προς ολοκλήρωση – περαίωση η εξαιρετικά επιτυχημένη εκκαθαρίστρια της – η οποία είχε κάνει σημαντικό νοικοκύρεμα – καρατομήθηκε από το Χρήστο Σταϊκούρα και στη θέση της τοποθετήθηκε ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και θέση σε δήμο του Βορείου Τομέα .

    Θα μου πείτε για τα 800 ευρώ της μηνιαίας αμοιβής του ειδικού εκκαθαριστή ο λόγος;

    Όχι σας απαντώ.

    Η ειδική  αυτή η εκκαθάριση γέννησε σημαντικά έσοδα , τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν στα δημόσια ταμεία.

    Για το εάν θα γίνει αυτό θα σας ενημερώσουμε στο μέλλον.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.