• Οικονομία

    Τέλος το έκτακτο επίδομα το Πάσχα στους ευάλωτους – «Μπλόκο» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Κάθε σενάριο για διανομή έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτες ομάδες το Πάσχα βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο για το αν ο προϋπολογισμός μπορεί να «σηκώσει» ένα έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους το ερχόμενο Πάσχα, με την απάντηση να είναι κατηγορηματικά αρνητική.

    Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μέσα στις πρώτες 40 ημέρες του 2024 έχουν εξαγγελθεί επιπλέον μέτρα ύψους 210-212 εκατ ευρώ, για τους αγρότες, το επίδομα γέννησης και για τις εφημερίες στα νοσοκομεία, ενώ απαρέγκλιτος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ το 2024 που μεταφράζεται σε σχεδόν 5 δις ευρώ για τη μείωση του χρέους.

    Το απορρίπτει και το Υπουργείο Οικονομικών 

    Με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις και το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει αυτό το σενάριο. Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη, παραπέμπουν στην ακριβή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία δεν έθεσε χρονικό πλαίσιο για το ενδεχόμενο να δοθεί μια έκτακτη στήριξη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ στην απάντησή του έβαλε και τον αστερίσκο του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

    Οι ημερομηνίες κλειδιά 

    Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία της πορείας του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του 2024. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα φορολογικά έσοδα θα δείξουν μια θετική πορεία, συνεχίζοντας την υπεραπόδοση των προηγούμενων μηνών.

    Παρά το πρώτο θετικό «σήμα» του προϋπολογισμού, θεωρείται πως είναι πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί η γενικότερη πορεία του φετινού προϋπολογισμού. Μοναδικό «παράθυρο» αποτελούν τα τελικά στοιχεία για το 2023. Στις αρχές Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του περασμένου έτους, ενώ στις 22 Απριλίου η Eurostat θα πιστοποιήσει (όπως κάθε χρόνο) τα στοιχεία για το πλεόνασμα και το χρέος.

    Με δεδομένο όμως, ότι φέτος έχουν επιστρέψει οι δημοσιονομικοί κανόνες και θα πρέπει να επιτευχθεί συγκεκριμένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζεται πολύ συγκρατημένο για ενδεχόμενες νέες παροχές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχουν αποδείξει ότι τα έκτακτα περιστατικά μπορούν να ανατρέψουν τον προϋπολογισμό. Έτσι, το σενάριο που βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι του υπουργείου οικονομικών είναι το θέμα των παροχών να το ξαναδούν μετά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα από την πορεία του τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των φορολογικών εσόδων.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις η πληρωμή, πρώτη καταβολή έως τις 30 Απριλίου

    Στο τέλος Μαρτίου ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε «ανεβαίνουν» τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 

    Εκτός της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι «κόφτες» ανατρέπουν τη μείωση του φόρου



    ΣΧΟΛΙΑ