• Οικονομία

    Εκτός της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι «κόφτες» ανατρέπουν τη μείωση του φόρου

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων με ασφαλισμένα ακίνητα μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyProperty» για να αιτηθούν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και διαπιστώνουν πως δεν δικαιούνται τη μείωση του φόρου, που μπορεί να φτάσει έως και το 10%.

    Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν πως η ασφάλιση του σπιτιού τους δεν πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, δηλαδή να τα έχουν ασφαλίσει και για τις τρεις σημαντικές φυσικές καταστροφές πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Σε περίπτωση που η ασφάλιση αφορά πχ μόνο φωτιά και σεισμό τότε αποκλείονται αυτομάτως από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

    Οι «κόφτες»

    Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός της μείωσης φόρου τίθενται η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που διαθέτουν διαμερίσματα. Αυτοί δεν είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους για πλημμύρα, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε όροφο, που πολύ δύσκολα θα πλήξει μια τέτοια φυσική καταστροφή, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

    Επίσης, όπως έχει παρατηρήσει η ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός «κόφτης» που αφορά το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων ο οποίος ανατρέπει κάθε υπολογισμό.

    Όπως αναφέρει ο νόμος, η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

    Για παράδειγμα, κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων με βοηθητικούς χώρους 20 τετραγωνικών, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100τμ + 20 τμ)120 τμ χ 900 ευρώ, δηλαδή για ποσό ύψους 108.000 ευρώ.

    Όπως έχει επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ, ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000 ευρώ. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1.080 ευρώ / τμ, τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

    Οι πολυκατοικίες 

    Πέραν από το θέμα των διαμερισμάτων που βρίσκονται σε όροφο, έχει παρατηρηθεί και το εξής πρόβλημα με πολυκατοικίες, με όλα τα διαμερίσματα να έχουν ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

    Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ

    Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση

    Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση του 10%, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

    Για παράδειγμα, ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

    Διαβάστε επίσης

    Στα σκαριά νέο έκτακτο επίδομα το Πάσχα σε ευάλωτους – Ποια σημεία «κλειδιά» θα καθορίσουν τα ποσά και τους δικαιούχους

    Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ – Τι συμβαίνει για τα Airbnb που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές

    ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγός για την έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% λόγω ασφάλισης κατοικιών



    ΣΧΟΛΙΑ