• Οικονομία

    Στο τέλος Μαρτίου ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε «ανεβαίνουν» τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια προσπαθεί να φέρει τις κυριότερες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Μαρτίου.

    Στόχος είναι το Taxisnet να παραμείνει ανοιχτό για σχεδόν τρεις μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Ιουνίου και η πρώτη δόση του φόρου να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και σε 8 μηνιαίες δόσεις.

    Μάλιστα, για φέτος έρχεται μια πολύ σημαντική διευκόλυνση σε σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά και μόνο από μισθούς ή συντάξεις, θα βρουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις τους και δεν θα χρειάζεται καν να ασχοληθούν με την υποβολή τους. Αυτοί οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί καν να πληρώσουν τα 20 ή τα 50 ευρώ που έδιναν κάθε χρόνο στον λογιστή τους για να τους υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

    Θα μπορούν φυσικά, να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να ελέγξουν αν όλα τα στοιχεία είναι σωστά. Θα έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν και οι ίδιοι το κουμπί της υποβολής, ωστόσο αν δεν το πράξουν ή δεν μπουν καν στην διαδικασία να «τσεκάρουν» τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, η φορολογική τους δήλωση θα υποβληθεί αυτοματοποιημένα από την ίδια την ΑΑΔΕ στις 30 Ιουνίου.

    Ο νέος ΕΝΦΙΑ

    Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η εφαρμογή για να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το φετινό κόστος του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται πως φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 και όχι σε 10 δόσεις που ισχύει έως σήμερα, προκειμένου να μειωθεί το μηνιαίο ποσό της δόσης για τους ιδιοκτήτες και να αυξηθεί η τελική εισπραξιμότητα του φόρου. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

    Επίσης, φέτος απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Παράλληλα, επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

    Συγκεκριμένα, τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για φέτος η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι η 8η Μαρτίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκτός της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι «κοφτές» ανατρέπουν τη μείωση του φόρου

    Μαζικές αποστολές μηνυμάτων από ΑΑΔΕ για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

    Πρόγραμμα επιδότησης 1.300 μακροχρόνια ανέργων



    ΣΧΟΛΙΑ