• Οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιες τράπεζες θα «μοιραστούν» 800 εκατ. ευρώ – Άμεσα στην Κομισιόν το επίσημο αίτημα για την πρώτη δόση

    Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιες τράπεζες θα «μοιραστούν» 800 εκατ. ευρώ – Άμεσα στην Κομισιόν το επίσημο αίτημα για την πρώτη δόση


    Αγώνα δρόμου πραγματοποιούν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουν το επίσημο αίτημα προς την Κομισιόν, για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα.

    Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει τα 4 δις ευρώ και έρχονται να προστεθούν στην προκαταβολή που έλαβε η χώρα μας 4 δις ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για την έναρξη της διαδικασίας, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης να υποβληθεί πριν «ξημερώσει» η νέα χρονιά.

    Ωστόσο, η διαδικασία μέχρι να φτάσουν τα χρήματα στα ελληνικά ταμεία, θεωρείται ιδιαίτερα χρονοβόρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι η δόση θα αποδεσμευτεί από την Κομισιόν στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

    800 εκατ. στις τράπεζες

    Άμεσα αναμένεται να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να λάβουν το συνολικό ποσό των 800 εκατ. ευρώ, για την παροχή των πρώτων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

    Ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείο σημείωναν ότι πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και τρεις μικρότερες τράπεζες:

    · η Optima,

    ·η Παγκρήτια Τράπεζα και

    ·η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μάλιστα, προανήγγειλαν ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί πρόσκληση για τη διεύρυνση των τραπεζών που θα μπορούσαν να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0».

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 12,7 δις ευρώ, το επόμενο διάστημα θα διατεθούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και 500 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Τα project που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν επενδύσεις στους τομείς της Πράσινης ανάπτυξης, Ψηφιακής μετάβασης, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

    Από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτείται μέχρι το 50% του επενδυτικού σχεδίου, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια στο 20% της επένδυσης, ποσό που δεν μπορεί να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα διαμορφώνεται στο 30%. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων θα είναι μακροχρόνια –πάνω από 10 χρόνια- και θα προβλέπεται και 2ετής περίοδος χάριτος, με το κόστος δανεισμού στο 0,2% και 0,4%.

    Διαβάστε επίσης

    Eurostat: Στο 4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο – Γιατί διαφέρει από το 4,8% της ΕΛΣΤΑΤ

    H Αττική κορυφαίος Μητροπολιτικός Παραθαλάσσιος Προορισμός για το 2021

    Λιανός: Οι επενδύσεις που έγιναν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήδη αποφέρουν αποτελέσματα «ρεκόρ»



    ΣΧΟΛΙΑ