• Business

    Nestle: Νέες επενδύσεις $44 εκατ. στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου – Πώς επιβιώνουν οι εργαζόμενοι

    • Bloomberg

    Anna Pasichnyk Πηγή: (Julia Kochetova/Bloomberg)


    Κάθε φορά που ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής πάνω από τo Λβίβ στη δυτική Ουκρανία, η μονάδα παραγωγής της Nestle σταματά και το προσωπικό φυγαδεύεται στα καταφύγια, συχνά για δύο ώρες ή περισσότερο. Και όμως, η εταιρεία σχεδιάζει νέες…επενδύσεις!

    Την ώρα που οι εργαζόμενοι κρύβονται στα καταφύγια, σειρές από σοκολάτες μένουν στάσιμες επάνω στους πάγκους.

    Μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι μονάδες, η καραμέλα έχει χάσει την υφή της και θα πρέπει να θρυμματιστεί, προκειμένου να ανακυκλωθεί ως γέμιση γκοφρέτας.

    Πιο ψηλά στη γραμμή παραγωγής, η αχρησιμοποίητη ζύμη γκοφρέτας θα έχει αρχίσει να χαλάει, με αποτέλεσμα να πρέπει πολύ απλά να πεταχτεί στα σκουπίδια.

    Κάθε φορά που γίνονται αυτές οι επιδρομές, συνήθως γύρω στις δύο φορές την εβδομάδα, οι 250 εργαζόμενοι τρέχουν στα τρία υπόγεια καταφύγια για κάλυψη.

    Μόλις φτάσουν εκεί, εκτός από τον γνωστό, ξεκινά και ο «πόλεμος νεύρων»!

    Iryna Popova (Πηγή: Julia Kochetova/Bloomberg)

    Όπως αναφέρει η Iryna Popova, επικεφαλής στο τμήμα τεμαχισμού της σοκολάτας, «αν βρίσκεσαι εδώ στο εργοστάσιο, είσαι ασφαλής γιατί έχουμε καταφύγια και είναι εντάξει. Ωστόσο, μέσα στα καταφύγια αρχίζεις να σκέφτεσαι την οικογένειά σου, τους συγγενείς σου, καθώς δεν ξέρεις πού βρίσκονται».

    «Ψυχολογικά και συναισθηματικά, είναι πολύ δύσκολο», συμπληρώνει.

    «Αιμορραγούν» οι εταιρείες

    Κατά το δεύτερο έτος της ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, οι εταιρείες στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος, αεροπορικές επιδρομές, μείωση της ζήτησης των καταναλωτών και ελλείψεις προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι ή συμμετέχουν στον πόλεμο ή φεύγουν από τη χώρα.

    Για πολυεθνικές όπως τη Nestle, η οποία δραστηριοποιείται ευρέως και στη Ρωσία, τα προβλήματα επιδεινώνονται.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει αρκετές κριτικές, καθώς συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.

    Για αυτό και έχει μεταβάλει πλέον αρκετά τη στάση της για τη λειτουργία της στη χώρα, παράγοντας μόνο τα “απαραίτητα” είδη, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Nestle και διακόπτοντας κάθε είδους διαφήμιση.

    Στην δυτική Ουκρανία, το Bloomberg έκανε ένα tour στις τοποθεσίες της Nestle και μίλησε με μέλη του προσωπικού για την εμπειρία τους από τον πόλεμο και τον τρόπο που η εταιρεία έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις αβέβαιες εποχές.

    Ο συνδυασμός τοπικής προμήθειας προϊόντων και η διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ένας από τους μεγάλους λόγους για τους οποίους οι κατασκευαστές τροφίμων έλκονται από την Ουκρανία. Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Η Nestle παράγει προϊόντα σοκολάτας στην Ουκρανία από το 1998, όταν εξαγόρασε το εργοστάσιο στo Λβίβ ως μέρος της συνήθους προσέγγισής της στις αναδυόμενες αγορές, αγοράζοντας τοπικές μάρκες πολιτιστικής κληρονομιάς, τροποποιώντας συνταγές και παράγοντας τοπικά προϊόντα.

    Έκτοτε, έχει επεκτείνει το αποτύπωμά της στη χώρα, καθώς δημιούργησε δύο ακόμη εργοστάσια και ένα κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών που απασχολούν περίπου 5.500 άτομα στο εσωτερικό.

    Νέα επένδυση 44 εκατομμυρίων δολαρίων

    Αυτή την ώρα, μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και κακουχιών, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί, στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της χώρας.

    Με τη βοήθεια δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η εταιρεία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του επόμενου εργοστασίου της.

    Επενδύει 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα τέταρτο εργοστάσιο στο Volyn της βορειοδυτικής Ουκρανίας, λίγο λιγότερο από μία ώρα οδικώς από τα σύνορα της Πολωνίας.

    Σειρές από γκοφρέτες Nesquik καλυμμένες με σοκολάτα στο εργοστάσιο της Nestle στο Lviv. Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Ο Alessandro Zanelli, επικεφαλής της αγοράς της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης με έδρα το Κίεβο, αναμένει ότι οι όγκοι πωλήσεων της Nestle στην Ουκρανία θα αυξηθούν κατά 8% έως 10% φέτος, μετά από πτώση 15% πέρσι λόγω της αποχώρησης ανθρώπων και των εδαφικών απωλειών της χώρας.

    Alessandro Zanelli (Πηγή: Linkedin)

    Όμως, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η σημαντικότητα της βιωσιμότητας της επιχείρησης βαδίζει παράλληλα με τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού.

    Μερικές λευκές και μπορντό αποθήκες μετατρέπονται τώρα σε μια πολυώροφη τοποθεσία 15.000 τετραγωνικών μέτρων που θα καλύψει ολόκληρη τη ζήτηση της Ευρώπης για noodles Maggi.

    Η Nestle βρίσκεται στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του επόμενου εργοστασίου της στην περιοχή Volyn. Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Η παραγωγή βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει προς το τέλος του επόμενου έτους.

    «Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει δέσμευση, ότι πιστεύουμε στο μέλλον της Ουκρανίας, στη νίκη της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ζανέλι για το έργο, ενθαρρύνοντας άλλες πολυεθνικές να επενδύσουν πριν τελειώσει ο πόλεμος.

    Ο συνδυασμός τοπικής προμήθειας προϊόντων και η διαθεσιμότητα ενός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού – αυτό που ο Zanelli αναφέρει ως «grains and brains» – είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι κατασκευαστές τροφίμων έλκονται από την Ουκρανία.

    Η χώρα, για παράδειγμα, παράγει σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα noodles Maggi: σιτάρι, λαχανικά για καρυκεύματα και ένα ειδικό ηλιέλαιο για τηγάνισμα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον  Zanelli, ενώ το συνολικό κόστος παραγωγής παραμένει χαμηλό, οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικοί.

    Ακόμα κι έτσι βέβαια, η εύρεση εργαζομένων δεν είναι εύκολη.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία επένδυσε πέρσι περίπου 40 εκατ. ευρώ σε μια νέα μονάδα παραγωγής στο Smolyhiv στα δυτικά της χώρας, περίπου 40 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία.

    Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

    Όταν το Bloomberg επισκέφθηκε τον Οκτώβριο, τα δυτικά και τα κεντρικά μέρη της χώρας, ήταν ως επί το πλείστον ήσυχα.

    Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η προσοχή του κόσμου στρέφεται προς το μεσανατολικό, οι Ουκρανοί φοβούνται μια επανάληψη του περασμένου έτους: μια κλιμάκωση των επιθέσεων που έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν τα αμυντικά συστήματα και να καταστρέψουν βασικές υποδομές όπως θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό.

    Αν αυτό είναι το σχέδιο, δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα για να προετοιμαστεί, εκτός από την αγορά γεννητριών και αποθήκευση καυσίμων.

    Παρόλο που οι πολυεθνικές δεν στοχοποιούνται συνήθως, οι παράπλευρες απώλειες είναι πάντα ένας κίνδυνος.

    Το εργοστάσιο της Nestle στο Lviv συνεχίζει την παραγωγή Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Τον Σεπτέμβριο, ένα εργοστάσιο της PepsiCo κοντά στο Κίεβο υπέστη ζημιά από θραύσματα μετά την εκτόξευση ενός ρωσικού πυραύλου.

    Επιπλέον προφυλάξεις

    Καθώς η επιλεγμένη τοποθεσία για τη νέα επένδυση της Nestle βρίσκεται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, η εταιρεία έχει λάβει επιπλέον προφυλάξεις.

    Στο Χάρκοβο, από τους βομβαρδισμούς έκλεισε ένα εργοστάσιο παραγωγής νουντλς και καρυκευμάτων της Nestle για περίπου δέκα μήνες.

    Για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια στο διαδίκτυο, η εταιρεία ξόδεψε 3 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υπέργειων καταφυγίων-κάψουλες, στα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να φτάσουν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, σημειώνει  ο Zanelli.

    Περίπου 650 από τους υπαλλήλους του εργοστασίου περνούν τώρα από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα εκεί, περιμένοντας να σταματήσουν οι σειρήνες.

    Νέες προκλήσεις στον τομέα «υγείας και ασφάλειας»

    Πέραν από την απειλή των βομβαρδισμών, ο πόλεμος έχει επιφέρει και άλλες ασυνήθιστες προκλήσεις όσον αφορά τον τομέα «υγείας και ασφάλειας».

    Όταν η Nestle αγόρασε ένα εξελιγμένο ρομποτικό μηχάνημα συσκευασίας καφέ, ο Ιταλός κατασκευαστής αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να το εγκαταστήσει.

    Αντίθετα, χρησιμοποίησαν έξυπνα γυαλιά για να καθοδηγήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους στο Lviv να το εγκαταστήσουν.

    Ακόμη, οι προμηθευτές πρώτων υλών αρνήθηκαν να στείλουν συστατικά όπως μπαχαρικά για σάλτσες, ενώ οι εισαγωγές των συσκευασιών έχουν γίνει πιο ακριβές.

    Ιταλοί κατασκευαστές βοήθησαν τους εργαζόμενους στο Lviv να εγκαταστήσουν ένα ρομπότ συσκευασίας καφέ χρησιμοποιώντας έξυπνα γυαλιά Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, είναι οι συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες μιας σύγκρουσης που έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 10.000 αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, την ώρα που οι ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τους αριθμούς πολύ πιο ψηλά.

    Εργαζόμενοι και οι συγγενείς τους έχουν κληθεί να πολεμήσουν, ζωές έχουν ανατραπεί και το προσωπικό της Nestle έχει υποστεί τεράστιες απώλειες.

    Ως επόπτρια 120 ατόμων, η Πόποβα έλαβε ειδική ψυχολογική εκπαίδευση, προκειμένου να μπορεί να βοηθά τους υπαλλήλους.

    Δυστυχώς, χρειάστηκε να εφαρμόσει αυτά τα μαθήματα στον εαυτό της όταν έχασε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια μαχών στο Χάρκοβο πριν από ένα χρόνο, ενώ, όπως εξηγεί, η υποστήριξη των συναδέλφων της τη βοήθησε να προχωρήσει.

    Σε άτομα όπως η Popova, που δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα, η Nestle παρέχει έναν βαθμό σταθερότητας.

    Και καθώς ο πόλεμος μαίνεται, βλέποντας γνωστά βασικά προϊόντα στα ράφια των παντοπωλείων, οι Ουκρανοί έχουν μια αίσθηση κανονικότητας.

    «Διεθνής χορηγός πολέμου»

    Η Nestle διατηρεί έξι εργοστάσια στη Ρωσία, απασχολώντας 7.000 άτομα και πληρώνοντας φόρους που τροφοδοτούν τις πολεμικές προσπάθειες της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Σταμάτησε τη διαφήμιση και τις επενδύσεις κεφαλαίων στη Ρωσία και περιόρισε την παραγωγή των περισσότερων διεθνών προϊόντων της, αλλά παρόλα αυτά, η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε την εταιρεία σε μια λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου».

    Αυτές οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες στη Ρωσία αντικατοπτρίζουν την ανάγκη της Nestle να εξισορροπήσει την ηθική, τις οικονομικές πιέσεις και τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

    Οι μεταλλικές δεξαμενές μεταφέρουν κέτσαπ και μαγιονέζα στο εργοστάσιο σαλτσών της Nestle στο Βολίν. Φωτογράφος: Julia Kochetova/Bloomberg

    Ίσως βέβαια να μην υπάρχουν και καλύτερες επιλογές.

    Εταιρείες που προσπάθησαν να αποχωρήσουν, όπως η Danone και η Carlsberg, τα περιουσιακά τους στοιχεία βρέθηκαν υπό κρατικό έλεγχο.

    Ωστόσο, στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Nestle πραγματοποιεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

    «Esprit de corps» αρωγός στις διεθνές επενδύσεις

    Η Anna Pasichnyk ξεκίνησε ως βοηθός πριν από 17 χρόνια πριν ανέβει τα “σκαλοπάτια” προς τη θέση της επικεφαλής του εργοστασίου σαλτσών της Nestle στο Volyn.

    Καθισμένη σε ένα αυστηρού τύπου τραπέζι, η 41χρονη διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις εργαζομένων.

    Δεκάδες από τους 600 υπαλλήλους της εταιρείας έχουν καταταγεί στο στρατό ή έχουν χάσει συγγενείς σε μάχες.

    Η Anna θυμάται μια γυναίκα της οποίας σκοτώθηκε ο γιος. «Το μόνο ευχάριστο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος. Έτσι τουλάχιστον θα έχει ένα εγγόνι», λέει, χαμηλώνοντας το βλέμμα της….

    Anna Pasichnyk Πηγή: (Julia Kochetova/Bloomberg)

    Την ίδια στιγμή, δύο από τους πέντε ηλεκτρολόγους της εταιρείας εντάχθηκαν στον στρατό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να διασφαλιστεί ότι κάποιος παρακολουθούσε τις 24ωρες λειτουργίες του εργοστασίου.

    Για να βρει νέα άτομα η Anna, έπρεπε να προσλάβει ακριβούς recruiters. «Για μένα, ήταν μια καταστροφή», εξήγησε.

    Μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα είναι πιθανό να γίνει πιο έντονο, καθώς η στρατιωτική ζήτηση για άτομα με ειδικές τεχνικές δεξιότητες παραμένει υψηλή.

    «Είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στην πρόσληψη νεαρών ανδρών», είπε η Pasichnyk, εξηγώντας ότι δεν γίνεται να κινητοποιηθούν προς τις μάχες 20χρονοι άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία.

    Με τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο, το “esprit de corps” πιθανότατα θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Zanelli, θα έπρεπε να έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα: Nα αντλήσει μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για την παραγωγή LNG

    Βουλγαρία: Ενέκρινε την αγορά οχημάτων μάχης Stryker ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

    Χαμάς: Δεν υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ