• Οικονομία

    Tα hard data για ανάπτυξη – μισθούς στο τραπέζι της ΕΚΤ την Πέμπτη

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στρέφεται η προσοχή της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα αναζητώντας guidance για το πόσο κοντά είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων και σε ποιο εύρος.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat την Παρασκευή για τον πληθωρισμό δείχνουν μεν υποχώρηση των τιμών, μικρότερη από τις προσδοκίες στην αγορά, χωρίς όμως να αμβλύνουν τις ανησυχίες στη Φρανκφούρτη πως η υποχώρηση των τιμών είναι πρόσκαιρη και αυτές μπορεί να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα.

    Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε στο 3,2% τον Φεβρουάριο ενώ στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6%, οριακά υψηλότερα από το 2,5% που προσδοκούσε η αγορά.

    Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια οι οποίες χαρακτηρίζονται από την εντονότερη μεταβλητότητα, περιορίστηκε οριακά στο 3,1% από 3,3% απογοητεύοντας όσους προσδοκούσαν υποχώρηση κάτω από το 3% με το δείκτη να παραμένει αρκετά μακριά από το στόχο της ΕΚΤ για 2%.

    Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το PMI στη μεταποίηση, ενός από τους πλέον σημαντικούς πρόδρομους δείκτες, έφερε χαμόγελα καθώς ο δείκτης, που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας ενισχύθηκε στις 55,7 μονάδες από 54,7 μονάδες τον Ιανουάριο, διευρύνοντας την απόσταση του από το όριο των 50 μονάδων που στην εν λόγω μέτρηση διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

    Παρόλα αυτά οι τιμές των εισροών κινήθηκαν ανοδικά εξαιτίας των ελλείψεων σε υλικά και στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις μεταφορές λόγω των δυσχερειών στη διέλευση πλοίων από την διώρυγα του Σουέζ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία αυτά στοιχεία μπορεί να υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, μετά τη συνεχιζόμενη περίοδο εξασθένησης.

    Γιατί ανησυχεί

    Η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι υπερβολικά υψηλός και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

    Η κεντρική τράπεζα περιμένει αύξηση των μισθών κατά 4,5% φέτος και έχει πει εδώ και καιρό ότι η όποια ένδειξη άνω του 3% δεν συνάδει με την επίτευξη του στόχου  της για πληθωρισμό 2%.

    Σύμφωνα με αναλυτές τα έως τώρα στοιχεία ερμηνεύονται από την αγορά ως μια ακόμη ένδειξη πως η ΕΚΤ θα πάρει το χρόνο της προτού προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων, πιθανόν τον Ιούνιο, εφόσον βέβαια θα έχει στοιχεία πως οι τιμές κινούνται με επαρκή ταχύτητα και διατηρήσιμο τρόπο προς το στόχο του 2%.

    Ωστόσο είναι επίσης σαφές πως δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει πολύ χρονικά καθώς τα στοιχεία για το οικονομικό περιβάλλον στην ευρωζώνη είναι αδύναμα και δεν μπορεί να αναβάλει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

    Χθες το επιτόκιο στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο αναφοράς αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,42% ενώ το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς στο 3,4% διαμορφώνοντας το spread των αποδόσεων στις 94 μονάδες βάσης έναντι 89 μονάδων στο αντίστοιχο ισπανικό και 146 στο ιταλικό.

    Η αγορά προεξοφλεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάσης σε ποσοστό 90% και δίνουν πιθανότητες μόλις 20% κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα, δηλαδή τον Απρίλιο.

    Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση της η Moody’s είχε αναφέρει πως είναι πιθανότερο η ΕΚΤ να ξεκινήσει να μειώνει πρώτη τα επιτόκια σε σχέση με τη FED.

     Διαβάστε επίσης:

    Παντελής Μαντωνανάκης: Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός των δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη

    UniCredit Bank: Συγκρατημένη αύξηση στο ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και βελτίωση το 2025

    Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα εποχή, τα «χρυσά» κέρδη 253,9% για τη μετοχή, το ΤΧΣ, ο Πόλσον και η ώρα του placement



    ΣΧΟΛΙΑ