• Οικονομία

    Στο σφυρί ιστορική βίλα έναντι 1,5 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom


    Σε πλειστηριασμό βγαίνει η ιστορική Βίλα Όλγα που κάποτε στέγαζε το Ιταλικό Προξενείο ενώ μέχρι πρότινος ρήμαζε υπό το βάρος της εγκατάλειψης. Το διατηρητέο αρχοντικό επί της οδού Β. Όλγας 20 στη Θεσσαλονίκη βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 1,513 εκατ. ευρώ και οι οικονομικές προσφορές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου.

    Το κτήριο, που ανήκει στο ιταλικό Δημόσιο, βρισκόταν ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη μεταβίβαση στο Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου το ακίνητο να λάβει και πάλι ζωή.

    Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία της δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 6 Μαΐου όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφίων.

    Το τριώροφο κτήριο με την περίτεχνη πρόσοψη, χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού, είναι συνολικής επιφάνειας 945 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 1.845 τμ.

    Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1878 για τον γαλλικής υπηκοότητας Εβραίο έμπορο, Τζεμποργά. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον Ισραηλίτη δικηγόρο Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ.

    Το 1915 μισθώνει τη βίλα το ιταλικό προξενείο και το 1924 την αγοράζει από τον Σαλέμ. Το ιταλικό προξενείο στεγάζεται στην έπαυλη έως τον σεισμό του 1978, οπότε το ακίνητο, σύμφωνα με το voria.gr, εγκαταλείπεται και παραμένει ερημωμένο μέχρι σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια πολυτελής βίλα με πανοραμική θέα στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου (24 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώτης Μπόμπολας: Τα 50 εκατ. που κέρδισε, τα χρέη και ο πλειστηριασμός της έπαυλης στο Ψυχικό



    ΣΧΟΛΙΑ