Οικονομία

Σκυλακάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε όλο το δημόσιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Κοστέλο: Μέχρι τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ.

  • NewsRoom


Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου του «Economist»

Το σκέλος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέδειξε ως το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST.

Όπως τόνισε, “το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο”. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “φτιάξαμε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες στην ελληνική διοίκηση. Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία αλλά και για το μικρότερο κόστος”.

Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για την απορρόφηση των κονδυλίων, ότι θα είναι πιο ευέλικτος και απλοποιημένος, ενώ τα χρήματα που θα δοθούν για επενδύσεις θα διανεμηθούν σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, εξηγώντας πως θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Ντέκλαν Κοστέλο

Την ικανοποίηση του για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, για την προετοιμασία που έγινε αλλά και την πεποίθηση πως τα πρώτα κεφάλαια θα εκταμιευθούν εντός του Ιουλίου, εξέφρασε o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δίνοντας εύσημα στις ελληνικές αρχές για το σχέδιο που κατατέθηκε.

Όπως είπε, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφώς εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.

Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκταμιευθεί προς την χώρα μας το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή του 13%. Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης, υπάρχει έγκριση Επιτροπής για 16 σχέδια με 2 ακόμα προσθήκες σήμερα μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, από τα 24 που έχουν κατατεθεί. Αναμένουμε ότι 12 από αυτά μεταξύ των οποίων και το ελληνικό θα εγκριθεί στις 13 Ιουλίου, ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα είναι σε θέση να καταβάλει το 13% των προκαταβολών, περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέχρι τέλη Ιουλίου, είπε.

Χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάκαμψης μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά καθώς είναι ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

O Κοστέλο Αναφέρθηκε και στους κινδύνους και στις προκλήσεις που έχουν τεθεί αναφορικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, που σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.

Αλέξης Χαρίτσης

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε τον θετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την θέση ότι αυτός ο μηχανισμός στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας θα πρέπει να γίνει μόνιμος και να μην επιστρέψει η ΕΕ σε πολιτικές του παρελθόντος. Επισήμανε, ότι θα πρέπει να επωφεληθεί ολόκληρη η οικονομία και έδωσε έμφαση στην μείωση των ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανακύκλωση κονδυλίων που προβλέπονται από τα Ταμείο κυρίως σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στη διαδικασία υλοποίησης και παρακολούθησης του προγράμματος. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας διευρυμένης ομάδας από το Κοινοβούλιο, την κοινωνία των πολιτών, αρμόδιων φορέων κλπ και όχι μιας Επιτροπής που θα αναφέρεται αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου του 37% για τις επιδοτήσεις πράσινης μετάβασης

ΕΚΤ: Ιστορική απόφαση για πληθωρισμό 2% – Ανοιχτή η υπέρβαση του ορίου

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ