• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΚΤ: Ιστορική απόφαση για πληθωρισμό 2% – Ανοιχτή η υπέρβαση του ορίου (upd)

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, αφήνοντας παράλληλα περιθώριο να υπάρξει περιορισμένη υπέρβαση του ορίου, στο πλαίσιο της ανανέωσης της στρατηγικής που στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας.

    Η ΕΚΤ συμφώνησε στην μεσοπρόθεσμη αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 2% με έναν «συμμετρικό» στόχο που θα μπορούσε “να υπονοεί μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο”.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής.

    Το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα αύξησαν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση. Το κοινό νόμισμα ανέβηκε στο υψηλό της ημέρας στα 1,1846 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκαν κοντά στο χαμηλό τριών μηνών του -0,34%.

    Σύμφωνα με την Ima Sammani, αναλύτρια στη Monex Europe, “ο νέος συμμετρικός στόχος για τον πληθωρισμό δίνει στην κεντρική τράπεζα άφθονο χώρο για να εφαρμόσει μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να πολεμήσει τις αγορές”.

     

    Inflation has been below ECB's goal for most of the past decade

    Η πρώτη αναθεώρηση στρατηγικής από το 2003

    «Ενώ η αρχική εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών είναι δεδομένη, η αναθεώρηση μας επέτρεψε να αμφισβητήσουμε τη σκέψη μας, να συζητήσουμε με πολλούς ενδιαφερόμενους, να προβληματιστούμε και να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος για τον τρόπο προσαρμογής της στρατηγικής μας», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Kριστίν Λαγκάρντ.

    «Η νέα στρατηγική είναι ένα ισχυρό θεμέλιο που θα μας καθοδηγήσει στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια».

    Η αναθεώρηση της στρατηγικής είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η ΕΚΤ από το 2003 και η πιο ολοκληρωμένη και φιλόδοξη προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει  το ρόλο της για την εξυπηρέτηση των 342 εκατομμυρίων πολιτών της ζώνης του ευρώ, μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος.

    Η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι η μεθοδολογία μέτρησης του πληθωρισμού πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει το κόστος της ιδιοκατοίκησης (OOH).

    Ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται ήδη να αυξηθεί πολύ πάνω από τον στόχο προς το τέλος του τρέχοντος έτους, η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοι της έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αναμένουν ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν μετά το καλοκαίρι πώς θα γίνει η άρση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ