• Οικονομία

    Σε δύο φάσεις η φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” κερδών στο ρεύμα – Πώς τα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 600 εκατ.


    Την επιβολή ειδικού τέλους 90% αναμένεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να φορολογήσει τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

    Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών. Κι αυτό γιατί στην ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται τέτοιου είδους φορολόγηση και μάλιστα με συντελεστές της τάξεως του 90%. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα πρόκειται για έκτακτο μετρό, θα χαρακτηριστεί ως ειδικό τέλος.

    Η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις, καθώς το πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας από το οποίο προκύπτουν υπερκέρδη ύψους 541 εκατ. ευρώ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πώς θα υπάρξει και μία δεύτερη φάση, η οποία θα αφορά τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο 2022.

    Με βάση αυτό το σχεδιασμό και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα μπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα συνολικού ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ, κονδύλια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.

    Οι ίδιες πήγες σημειώνουν πως από τα υπερκέρδη των 541 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος των σταθερών τιμολογίων, τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.

    Με αντίστοιχο τρόπο αναμένεται να υπολογιστούν και τα υπερκέρδη για τους μήνες μετά το Μάρτιο και ως το τέλος Ιουνίου, όταν και θα ξεκινήσει η λειτουργία του μηχανισμού απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική τιμή, αλλά και η ενίσχυση των εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή στη λιανική.

    Υπενθυμίζεται πως πέρα από τον μηχανισμό που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο, τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών θα χρηματοδοτήσουν και μέρος των επιδοτήσεων στο ρεύμα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοίγει πλατφόρμα για την επιστροφή έως 600 ευρώ στο ρεύμα – Ποιοι θα τα πάρουν αναδρομικά απευθείας στους λογαριασμούς τους τον Ιούνιο



    ΣΧΟΛΙΑ