• Business

    TotalEnergies: Αυξάνει το μέρισμα παρά την μείωση των κερδών

    • Bloomberg
    O CEO και Πρόεδρος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

    O CEO και Πρόεδρος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne


    Η TotalEnergies αύξησε το μέρισμά της και συνέχισε τις εξαγορές μετοχών, παρά την πτώση κατά 31% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου που προκλήθηκε από τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης.

    Τα αποτελέσματα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, αν και ελαφρώς πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, αντικατοπτρίζουν την τάση αύξησης των επιστροφών στους μετόχους από τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

    Οι λεγόμενες Big Oil (Chevron, ExxonMobil, Shell και TotalEnergies) έχουν εξελιχθεί σε μία μηχανή μετρητών για τους μετόχους, καθώς τα μερίσματα παραμένουν υψηλά σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και αν τα κέρδη είναι μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ακολουθώντας τις τιμές της ενέργειας.

    Η TotalEnergies αύξησε το μέρισμά της κατά 7,1% στα 3,01 € (3,24 $) ανά μετοχή, επεκτείνοντας την αύξηση κατά 7,25% που σημειώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της.

    Σκοπεύει να επαναγοράσει μετοχές αξίας 2 δισ. δολαρίων αυτό το τρίμηνο και να διατηρήσει αυτό το ποσό ως «βασικό επίπεδο» στο μέλλον, μετά την επαναγορά τίτλων ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

    Τα κέρδη στην επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας ήταν «ισχυρά» χάρη στην σημαντική ανάπτυξη της παραγωγής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πάτρικ Πουγιάν. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η μείωση των περιθωρίων διύλισης και η ασθενής ζήτηση για χημικά στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 31% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 5,23 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διανύει μια περίοδο ενοποιήσεων, με την Exxon και τη Chevron να ξεκινούν γιγαντιαίες εξαγορές στις ΗΠΑ με σκοπό την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων.

    Αντίθετα, η TotalEnergies επικεντρώθηκε σε μικρότερες συμφωνίες πέρυσι για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου της στη Μέση Ανατολή, να αναπτύξει τις επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ και τις ΗΠΑ και να επεκταθεί στην καθαρή ενέργεια από τη Γαλλία στη Βραζιλία και την Ινδία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Total: Πουλά το 50% σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που περιλαμβάνει και την Ελλάδα

    Lufthansa: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες την Τετάρτη λόγω νέας απεργίας στα αεροδρόμια

    Novartis: Εξαγοράζει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ – Στοχεύει σε φάρμακο κατά του καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ