• Οικονομία

    Ανοίγει πλατφόρμα για την επιστροφή έως 600 ευρώ στο ρεύμα – Ποιοι θα τα πάρουν αναδρομικά απευθείας στους λογαριασμούς τους τον Ιούνιο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (Κ) και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς (Δ) φωτογραφίζονται μετά την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (Κ) και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς (Δ) φωτογραφίζονται μετά την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Μέσω μιας νέας πλατφόρμας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα επιδοτηθεί το 60% των αυξήσεων σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές.

    Η επιδότηση θα χορηγηθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή και θα αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

    «Η ιδέα είναι οι πληρωμές να γίνουν εντός Ιουνίου» είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης των μέτρων για τους λογαριασμούς ρεύματος.

    Τα κριτήρια

    Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες (από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022) άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

    Για την αναδρομική επιστροφή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

    Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

    • Ο καταναλωτής θα πρέπει να εισέρχεται στην πλατφόρμα που θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες
    • Θα του εμφανίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής είτε είναι ιδιοκτήτης.
    • Δίπλα από την πολυκατοικία θα υπάρχει το ρολόι παροχή ρεύματος και το ποσοστό της συνιδιοκτησίας.
    • Θα πρέπει να δηλώσει ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να πιστωθούν τα χρήματα.

    Τα στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος, τις εκπτώσεις και επιδοτήσεις που έχει λάβει ο κάθε καταναλωτής θα αντληθούν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

    Πως υπολογίζεται η αναδρομική επιστροφή χρημάτων για το ρεύμα

    Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

    Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

    Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό πλήρωσε το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου, ρήτρα αναπροσαρμογής 1.200 ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις που έλαβε άγγιζαν για το ίδιο διάστημα 400 ευρώ, τότε θα λάβει ως αναδρομική επιστροφή 480 ευρώ, δηλαδή το 60% των 800 ευρώ.

    Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).

    Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, καλυφθεί, αναδρομικά, από τον Ιανουάριο. Κάτι, που θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από όπου θα αφαιρεθούν ποσά, που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο».

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα €3,2 δισ. το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων – Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων

    Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πληρωθούν αποζημίωση 600 ευρώ- Σε τι κατανάλωση αντιστοιχούν-παραδείγματα



    ΣΧΟΛΙΑ