• Οικονομία

    Σαουδική Αραβία: Δανείστηκε 11 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμα του προϋπολογισμού

    • NewsRoom
    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Το ποσό των 11 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η Σαουδική Αραβία  μέσω κοινοπρακτικού δανείου, στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εν μέσω ασθενέστερων εσόδων από το πετρέλαιο.

    Το 10ετές δάνειο χρηματοδοτήθηκε από μια ομάδα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Industrial and Commercial Bank of China , Citigroup, First Abu Dhabi και HSBC Holdings, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε το Bloomberg.

    Το δάνειο έχει περιθώριο 100 μονάδων βάσης πάνω από ένα σημείο αναφοράς, γνωστό ως SOFR, ανέφεραν οι πηγές.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο.

    Η Σαουδική Αραβία αναθεώρησε τις οικονομικές της προοπτικές, προβλέποντας ελλείμματα από το 2023 έως τουλάχιστον το 2026, σύμφωνα με μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Το έλλειμμα έρχεται εν μέσω πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται χαμηλότερα από τις αναμενόμενες.

    Ταυτόχρονα η χώρα, η οποία έχει μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο για να στηρίξει τις τιμές,  έχει αυξήσει τις κρατικές δαπάνες καθώς επιχειρεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του, μέσω του φουτουριστικού προγράμματος Vision 2030, που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS). Ένα πρότζεκτ που χρηματοδοτείται τόσο από τα έσοδα του πετρελαίου όσο και από δανεισμό. Πολλοί φορείς που επενδύουν σε έργα του Vision 2030  έχουν ήδη δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, το χρέος της χώρας έφτασε στα  994 δισεκατομμύρια ριάλ (265 δισεκατομμύρια δολάρια).

    «Οι αρχές επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα παρόμοιο μείγμα εξωτερικής και εγχώριας χρηματοδότησης και επίσης διερευνούν τις επιλογές τους στην αγορά κοινοπρακτικών δανείων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων», ανέφεραν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc.

    Διαβάστε επίσης

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νέος CEO για το κρατικό Fund των 90 δισ. δολαρίων

    Amandine Ohayon: Ποια είναι η νέα CEO του οίκου Stella McCartney

    Ευρωαγορές: Νέα άνοδος στους δείκτες – Στο +0,27% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ