• Οικονομία

    Rubini: Κατά 60% πάμε σε σκληρή ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια

    Rubini

    Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) Οικονομολόγος


    Η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει την οικονομία ή τις αγορές ή και τα δύο, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Nuriel Rubini.

    Σε άρθρο του στο Project Syndicate, o Ρουμπινί αναρωτιέται αν οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής μπορούν να σχεδιάσουν μία «ήπια προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία.

    «Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους τόσο όσο για να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο τους 2%, χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

    Αλλά εγώ και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι αμφιβάλλουμε ότι αυτό το σενάριο, μία οικονομία, δηλαδή, που δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα– μπορεί να πετύχει», αναφέρει.

    Όπως αναφέρει «ο βαθμός σύσφιξης που απαιτείται θα προκαλέσει αναπόφευκτα μία σκληρή προσγείωση, με τη μορφή ύφεσης και υψηλότερης ανεργίας».

    Σύμφωνα με τον ίδιο το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών είναι αν θα πρέπει προτεραιότητά τους να είναι ο πληθωρισμός ή η διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    «Εάν η ύψιστη προτεραιότητά τους είναι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να αποτρέψουν μια επικίνδυνη αποδέσμευση των προσδοκιών τους από τους στόχους που έχουν θέσει για τον πληθωρισμό, πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τις αντισυμβατικές επεκτατικές πολιτικές τους και να αυξήσουν τα επιτόκια με ρυθμό που πιθανότατα θα προκαλούσε σκληρή προσγείωση».

    Αντίθετα για το δεύτερο σενάριο, όπου η διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, θα πρέπει, σύμφωνα με τον Nuriel Rubini να ομαλοποιήσουν την πολιτική τους, να ρίξουν ταχύτητες και να διακινδυνεύσουν να μην πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον επίμονο πληθωρισμό.

    Ευσεβής πόθος η ήπια προσγείωση

    Μόνο η αυστηρή πολιτική σύσφιξης μπορεί να επαναφέρει τον επίμονο πληθωρισμό στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος, σύμφωνα με τον Nuriel Rubini, γι’ αυτό το λόγο κρίνει ότι το σενάριο μίας ήπιας προσγείωσης αποτελεί «ευσεβή πόθο».

    «Λαμβάνοντας ως βάση τα προηγούμενα επεισόδια υψηλού πληθωρισμού, βάζω την πιθανότητα σκληρής προσγείωσης εντός δύο ετών σε περισσότερο από 60%».

    Ως τρίτο σενάριο αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι εμφανίζονται σε δηλώσεις τους «σκληροί» σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν, θα μπορούσαν υπό τον κίνδυνο ύφεσης να σταματήσουν την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να μην πέσει στα επίπεδα που επιθυμούν.

    «Επιπλέον, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στο σύστημα (348% του ΑΕΠ παγκοσμίως), οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω απότομη ύφεση στις αγορές ομολόγων, μετοχών και πιστώσεων, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες έναν ακόμη λόγο να κάνουν πίσω», αναφέρει.

    Οικονομία και αγορές μπορεί να συντριβούν

    Συνεχίζοντας τη ζοφερή του πρόβλεψη, ο Nuriel Rubini εξηγεί:

    «Με απλά λόγια, η προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει την οικονομία ή τις αγορές ή και τα δύο. Ήδη, η μετριοπαθής πολιτική σύσφιξης στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες, έχει κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με βασικούς δείκτες μετοχών να βρίσκονται κοντά στον πάτο, (μείωση 20% από τις πρόσφατες κορυφές), τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται υψηλότερα και τα πιστωτικά περιθώρια να διευρύνονται».

    Πολλοί παράγοντες σύμφωνα με τον οικονομολόγο, επηρεάζουν τις προβλέψεις για το ποιο σενάριο είναι πιο πιθανό.

    «Όλα εξαρτώνται από έναν συνδυασμό αβέβαιων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της σπείρας μισθού-τιμής, του επιπέδου στο οποίο πρέπει να ανέβουν τα επιτόκια για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, αλλά και την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμο «πόνο» για να πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τον πληθωρισμό.

    Επιπλέον, μένει να δούμε ποια πορεία θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τι επιπτώσεις θα έχει στις τιμές των εμπορευμάτων. Και το ίδιο ισχύει για την πολιτική COVID-19 της Κίνας, με την επίδρασή της στις αλυσίδες εφοδιασμού και για την τρέχουσα διόρθωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

    Ο οικονομολόγος καταλήγει ότι «τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι μια ήπια προσγείωση είναι εξαιρετικά απίθανή. Αυτό αφήνει είτε μια σκληρή προσγείωση και μια επιστροφή σε χαμηλότερο πληθωρισμό, είτε ένα στασιμοπληθωριστικό σενάριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανή».

    Διαβάστε επίσης:

    https://www.mononews.gr/bloomberg/stigklits-i-afxisi-ton-epitokion-skotoni-tin-ikonomia

    ΗΠΑ: Στο 1,5% η ύφεση το α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ