Cryptocurrencies

Roubini: Ορισμένα κρυπτονομίσματα, αυτά που λέμε «shitcoins», είναι οικονομικές απάτες

  • NewsRoom
Nouriel Roubini (Νουριέλ Ρουμπινί)

Nouriel Roubini (Νουριέλ Ρουμπινί)


Η φούσκα του bitcoin χειρότερη από αυτή της τουλίπας, υποστηρίζει με άρθρο του στους Financial Times ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Οι ισχυρισμοί ότι το bitcoin είναι ο νέος ψηφιακός χρυσός δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τροφοδοτούν μια νέα φούσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, συνεχίζει.

Η τελευταία είχε λάβει χώρα την περίοδο 2017 – 2018, στη διάρκεια της οποίας το bitcoin έφτασε από τα 1.000 δολάρια ανά νόμισμα στα 20.000 δολάρια ανά νόμισμα, ώσπου στο τέλος έπεσε στα 3.000 δολάρια ανά νόμισμα, το 2018.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η θεμελιώδης αξίας του bitcoin είναι μηδενική και θα φτάσει να είναι αρνητική αν επιβληθεί φόρος ρύπανσης σε αυτούς που μολύνουν το περιβάλλον προσπαθώντας να εξορύξουν κρυπτονομίσματα, εκτιμώ ότι η τρέχουσα φούσκα αναπόφευκτα θα σκάσει, αναφέρει ο Roubini.

Δεν είναι νόμισμα

Η αναφορά στο bitcoin ή σε άλλο κρυπτονόμισμα είναι πέρα για πέρα παραπλανητική και εσφαλμένη. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν μπορείς να πληρώσεις με το bitcoin.

Δεν χρησιμοποιείται από νόμιμες εταιρείες – πέρα ίσως από την Tesla. Επίσης, υπάρχουν δομικά προβλήματα. Με το bitcoin μπορείτε να κάνετε πέντε συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το δίκτυο Visa κάνει 24.000.

Μεταβλητότητα

Το Crypto δεν είναι ένα σταθερό asset. Ακόμα και σε συνέδρια αφιερωμένα στα κρυπτονομίσματα δεν το αποδέχονται ως τρόπο πληρωμής.

Η μεταβλητότητα στις τιμές μπορούν να εξαλείψουν οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους.

Επίσης, δεν επιτρέπει τη σύγκριση τιμών… Οι Flintstones είχαν ένα πιο εξελιγμένο νομισματικό σύστημα, γιατί είχε έναν όρο αναφοράς, π.χ. τα κοχύλια.

Δεν είναι asset

Ακόμη και η αναφορά του ως περιουσιακού στοιχείου είναι εσφαλμένη.

Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν μια ροή εσόδων (μετοχές, ομόλογα, εμπορικά ακίνητα) ή μια χρήση (στέγαση) ή κάποια άλλη χρησιμότητα (το νόμισμα fiat παρέχει ρευστότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές).

Ο χρυσός δεν αποφέρει εισόδημα αλλά χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Τα bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία τέτοιου είδους χρησιμότητα.

Δεν προσφέρει ανωνυμία, είναι απάτη

Το bitcoin ειδικότερα προσφέρεται για καταγραφεί των δραστηριοτήτων μας.

Δεν προσφέρει… ανωνυμία, επειδή η τεχνολογία blockchain καθιστά εύκολο τον εντοπισμό πληρωμών.

Είναι μόνο ένα παιχνίδι σε μια κερδοσκοπική φούσκα περιουσιακών στοιχείων χειρότερη και από τη φούσκα της τουλίπας, καθώς τα λουλούδια είχαν και εξακολουθούν να έχουν χρησιμότητα.

Και το χειρότερο:

Ορισμένα κρυπτονομίσματα, αυτά που αποκαλούμε και «shitcoins», είναι οικονομικές απάτες.

Η τιμή του Bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθής και οι ισχυρισμοί για δόλιες πρακτικές, όπως πλαστογράφηση και ξέπλυμα, είναι ευρέως διαδεδομένες.

Τα Stablecoins υποτίθεται πως είναι καλύτερα, ωστόσο οι αρχές της Νέας Υόρκης ήδη ερευνούν εάν ένα, το tether, χειραγωγήθηκε.

Ελλοχεύουν οι χάκερ

Ο Vitalik Buterin, συνδημιουργός του ethereum, υποστηρίζει ότι κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα επεκτάσιμο, ασφαλές και αποκεντρωμένο. Τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά συστήματα είναι επεκτάσιμα και ασφαλή:

Εάν η πιστωτική σας κάρτα ή ο τραπεζικός λογαριασμός σας παραβιαστεί ή κλαπεί, μπορεί να βρείτε το δίκιο σας επειδή οι συμμετέχοντες και τα περιουσιακά στοιχεία επαληθεύονται από αξιόπιστα ιδρύματα.

Αυτήν τη στιγμή, το κρυπτονομίσματα, λοιπόν, δεν είναι ούτε επεκτάσιμα ούτε ασφαλή.

Εάν το ιδιωτικό κλειδί σας κλαπεί ή χαθεί, τα περιουσιακά στοιχεία θα χαθούν για πάντα. Δεν είναι καν αποκεντρωμένα.

Μια χούφτα ανθρώπων ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εξορύξεων, σε μέρη όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Λευκορωσία – κάτι που συνιστά έναν εφιάλτη για την εθνική ασφάλεια των υπόλοιπων χωρών.

Περίπου το 99% των συναλλαγών σε bitcoin πραγματοποιείται σε χρηματιστήρια, τα οποία μπορεί να ευπαθή σε επιθέσεις από χάκερ. Επιπλέον, οι αρχικοί προγραμματιστές διατηρούν υπερβολικό έλεγχο στις δημιουργίες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργούν ως αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές και αντιστρέφουν συναλλαγές που υποτίθεται ότι είναι αμετάβλητες.

Βέβαια, ούτε η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι δίκαιη: ένας μικρός αριθμός «φαλαινών» ελέγχει μεγάλο μέρος της ποσότητας των bitcoin.

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί ότι τα κρυπτονομίσματα θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη είναι άκυροι.


ΣΧΟΛΙΑ